Expositie ‘Neosacrale’ van Krzysztof Sokolovski in Museum Warsenhoeck

Van 25 augustus tot 30 oktober 2019 is in Museum Warsenhoeck een expositie te zien van ‘Neosacrale’ kunst van de in Litouwen geboren Krzysztof Sokolovski. De kunstenaar presenteert werken op lindehouten borden, abstracte altaren en schilderijen op doek.

Sokolovski is vooral een religieus schilder, bedenker van het concept ‘neosacrale kunst’, schepper van talrijke iconen en voorvechter van de vernieuwing van religieuze kunst. Zijn idee van (neo)-sacrale abstractie is om verhalende elementen uit zijn schilderijen weg te laten en zich te richten op het visualiseren van de culminerende emotie die in de religieuze geschiedenis tot uitdrukking komt.

Sokolovski reduceert de figuren in de iconen tot eenvoudige symbolen en geometrische vormen. Tegelijkertijd is hij uiterst modern – hij herinterpreteert de oosterse iconografie op creatieve wijze en verwijst naar het erfgoed van de modernistische schilderkunst – schilderijen van Kazimierz Malewicz of Jerzy Nowosielski. Karakteristiek voor zijn borden is dat ze met een buitengewone precisie zijn uitgevoerd en zowel spirituele als materiële schoonheid uitstralen.

De expositie wordt feestelijk geopend door de ambassadeur van Litouwen, de heer Vidmantas Purlys, in aanwezigheid van de burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein. De opening vindt plaats op zondag 25 augustus om 15.00 uur in Museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11 in Park Oudegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren