719 jaar Stadsrechten voor ’t (Nieuwe) Gein

Het was vandaag precies 719 jaar geleden dat de inwoners van ’t Gein stadsrechten kregen. Het college van Burgemeester en Wethouders vierde dit, samen met Jonkheer Ir. L. de Geer en een afvaardiging van de Historische Kring in het Utrechts Archief in Utrecht.

De stadsrechten werden op 30 januari 1295 toegekend aan de burgers van ’t Gein, dat in de middeleeuwen op de plek van het huidige Nieuwegein lag. Gemeentearchivaris van Utrecht en Nieuwegein Kaj van Vliet en directeur Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief hadden de oorkonde speciaal voor de geboortedag van ’t Gein als stad uit het archiefdepot gehaald. De oorkonde maakt sinds de 17e-eeuw deel uit van het archief van het huis Oudegein, momenteel in bezit van Jonkheer Ir. L. de Geer, die het archief in beheer heeft gegeven bij Het Utrechts Archief.

Wethouder Renée Blom: “Nieuwegein is een jonge stad waar verborgen geheimen uit het verleden verwijzen naar de rijke historie van de plaatsen waaruit het is voortgekomen. Naast de vele andere toeristische en recreatieve plekken is Nieuwegein de moeite waard om door een breed publiek te worden ontdekt. De stadsrechten dragen hieraan bij.”

De stadsrechten verwijzen naar de geschiedenis waaruit Nieuwegein is ontstaan. Dit maakt het voor een breed publiek interessant om te ontdekken. Niet alleen uit educatief oogpunt. Ook het ontdekken van de plekken die nog uit dit verleden zijn overgebleven, vergroten de aantrekkingskracht op toeristen. Zo laat Nieuwegein zien wat het allemaal te bieden heeft. Onze videograaf Henk van Montfoort was uitgenodigd en maakte er een videoverslag van. (Klik op het videocameraatje hieronder voor de video)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren