50 Jaar Nieuwegein: Fiets de Sprekende Beeldenroute

De gemeente Nieuwegein heeft een Sprekende Beeldenroute ontwikkeld, vanwege haar 50-jarige bestaan. Daarmee kunt u per fiets een route van ongeveer 9 km afleggen, die langs tien kunstwerken leiden. Bij ieder beeld krijgt u een audio uitleg over de historie daarvan wanneer u erlangs loopt of fietst. De routekaart is te vinden via de website van Nieuwegein 50 jaar.

Wethouder John van Engelen van Cultuur opende op woensdag 19 mei de Sprekende Beeldenroute: ‘Dit is een mooie manier voor iedereen om te ontdekken wat het Buitenmuseum van Nieuwegein te bieden heeft. Ik wens iedereen veel plezier bij het lopen of fietsen langs de route.’

Wethouder John van Engelen

Buitenmuseum
Nieuwegein beschikt over 55 beelden in de buitenruimte en die worden tezamen het Buitenmuseum genoemd. Tien beelden uit de collectie van het Buitenmuseum beginnen te spreken wanneer u langs de bewegingsmelder loopt die daarbij is geplaatst. Bij ieder beeld wordt een kort verhaal verteld over interessante wetenswaardigheden van het beeld.

Route
De route voert vanuit het centrum naar het zuiden van Nieuwegein en komt ook langs museum Warsenhoeck, het historisch museum van Nieuwegein. En ook langs de Museumwerf. Dit is een museum met een werkende werf waar historische schepen worden gerestaureerd. Bij ieder beeld krijgt u een audio uitleg over de historie daarvan wanneer u erlangs loopt of fietst.

Beeldende Kunst
Al meteen vanaf het ontstaan van Nieuwegein zijn er beelden in de buitenruimte neergezet. Zo is het beeld de Kring één van de eerste beelden die geplaatst is in 1971. Daarna volgden al snel veel meer beelden. De collectie wordt jaarlijks onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Ook zijn een aantal beelden verplaatst toen het nieuwe centrum (City) is gebouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Krul, van Frans en Marja de Boer-Lichtveld. Deze prijkte eerst op de Markt en staat nu op de Zuidstedeweg, niet ver van de kruising met de A.C. Verhoefweg.

Nieuwegein 50 jaar
De Sprekende Beeldenroute is ontwikkeld ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Meer informatie hierover en over andere activiteiten rondom de verjaardag van de stad zijn te vinden op de website Nieuwegein 50 jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk