‘De Krul’

artikel39235-p20130312dekrul6934Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘De Krul’.

De makers van ‘De Krul’ zijn de kunstenaars Frans en Marja de Boer-Lichtveld uit Ouderkerk aan de Amstel. Marja de Boer Lichtveld (Velsen,1941) en Frans de Boer Lichtveld (Amsterdam, 1942) bezochten beiden de Rietveldacademie in Amsterdam. Ze maakten lange tijd kinetische objecten, objecten met een bewegend element. Na verloop van tijd verwerkten ze hoogglanzende materialen, zodat de beweging van passanten werd weerkaatst. Hun werk bestaat uit abstracte vormen, die kunnen verwijzen naar de geschiedenis van de plaats waar het beeld staat. Het echtpaar krijgt regelmatig opdrachten voor het realiseren van monumentaal werk in de openbare ruimte. Ruimte en licht zijn belangrijke elementen in hun werk. Hebben ook een website.

Het kunstwerk is gemaakt in 1985 en is van aluminium en staat momenteel op de Zuidstedeweg in de binnenstad van Nieuwegein. Vroeger stond hij op de Markt, maar daar wordt nu gebouwd aan een nieuwe binnenstad. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein.

De Krul

De Krul van Nieuwegein,
Hoopvol en verbindend,
Op het stadsplein…..
De Krul, een uitdagend begin
zonder einde.
Symbolisch voor ontwikkeling,
toekomst, perspectief!
Dus Krul, ik heb je lief!

Ik miste je glans in de stralende zon,
omgeven door het ijzeren cordon.

Het is mij zeker niet ontgaan,
we staan niet stil in deze stad,
de bouwput ligt gedeeltelijk open.

Nu is de cirkel bijna rond,
Heeft deze Krul haar cruciale plek gevonden,
ons voor goed met deze stad verbonden.

One thought on “‘De Krul’

  1. Herman Tenten

    Prachtig monumentaal beeld en prettige informatie op Google!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!