50 basisscholen doen mee aan de Way2Go! Actieweek

Het gebeurt niet elke ochtend dat je op het schoolplein onthaald wordt door een burgemeester en wethouder. Maar op dinsdagochtend 16 mei werden de kinderen van basisschool Het Vogelnest in Nieuwegein feestelijk opgewacht door beide hoogwaardigheidsbekleders. Martijn Stekelenburg, wijkwethouder, en Constantijn de ‘Fietsburgemeester’ gaven hier samen het startschot voor de Way2Go! Actieweek. De Actieweek is een initiatief van Goedopweg en vindt op 50 basisscholen plaats in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Onze videograaf Bart van Rooijen was vroeg zijn bed uit om bovenstaand videoverslag te maken.

De Way2Go! Actieweek staat in het teken van verkeer en heeft tot doel zoveel mogelijk ouders en kinderen te verleiden om lopend of fietsend naar school en werk te gaan. Wijkwethouder Martijn Stekelenburg: ‘Wij geloven in het effect van een positieve aanpak. Niet met het vingertje wijzen, maar het alternatief leuker maken. Dan gaan mensen het uitproberen. Het vraagt wat creativiteit, maar lekker naar school wandelen of fietsen is leuk. Zo rijden er minder auto’s op de weg en dat zorgt voor meer veiligheid rond scholen.’

Veel kinderen kwamen speciaal voor de opening van de Actieweek op een versierde fiets naar school. Constantijn de Fietsburgemeester beloonde hen met een enthousiaste highfive en een Way2Go! sticker. Vervolgens vertelde wethouder Martijn Stekelenburg kinderen en ouders over het belang van lopen en fietsen. Daarna gaven de kinderen een oorverdovend fietsbelconcert en verklaarde de wethouder de Actieweek voor geopend.

In de Way2Go! Actieweek spelen de kinderen het Verkeersslangspel: ze verzamelen stickers door lopend of fietsend naar school te komen. Hoe meer stickers, hoe beter: daarmee kunnen de kinderen het verkeersslang-spandoek in school volplakken. Daarnaast richt de Actieweek zich op ouders. Zij krijgen mobiliteitsadvies en kunnen vervoersalternatieven uitproberen, zoals een e-bike. Zo worden zij verleid om, na het autovrij wegbrengen van hun kind, ook lopend of fietsend naar het werk te gaan.

Vorig jaar vond de eerste Way2Go! Actieweek plaats in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Dit jaar is het aantal deelnemende scholen bijna verdubbeld. In september en oktober vindt opnieuw een Way2Go! Actieweek plaats.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren