Geslaagde ‘Dag van de Vaart’ in Nieuwegein

Afgelopen zondag was er van alles te ontdekken in Nieuwegein tijdens ‘De Dag van de Vaart.’ Tijdens dit evenement, dat overigens voor de derde keer werd gehouden, werd het culturele buitenseizoen in Nieuwegein gevierd. Burgemeester Marijke van Beukering trapte af in Jutphaas.

Zondag 14 april vond de derde editie van de Dag van de Vaart plaats in Nieuwegein, de sprankelende aftrap van het culturele buitenseizoen. Deze bruisende dag bood een gevarieerd programma op tal van locaties door de stad, met activiteiten voor jong en oud.

Foto: Fototeam KenM – Burgemeester Marijke van Beukering opent ‘De Dag van de Vaart’

Feestelijke opening
Om 11.30 uur startte de dag in Jutphaas met een feestelijke opening door burgemeester Marijke van Beukering, begeleid door een swingende sambaband, bij de Herenstraat en ‘t Sluisje. Bezoekers konden zich de hele dag vermaken tijdens diverse activiteiten, zoals schapen scheren, een rondvaart in Vreeswijk of deelnemen aan fiets- en wandelroutes. Daarnaast waren er een markt en kinderactiviteiten rondom Fort Jutphaas, tientallen concerten en kon er gedanst worden bij verschillende workshops en demonstraties. Naast deze activiteiten was er nog veel meer te beleven in Nieuwegein.

Samenwerking en betrokken locaties
Wat de Dag van de Vaart extra bijzonder maakte, was de samenwerking tussen lokale organisaties. Dit jaar was de samenwerking groter dan ooit tevoren, wat resulteerde in een uitgebreid en gevarieerd programma. Er vonden activiteiten plaats op tientallen locaties verspreid over de hele stad. Van historische plekken tot moderne hotspots, elke locatie droeg bij aan de unieke sfeer en diversiteit van het evenement. Door deze brede samenwerking konden bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met alles wat Nieuwegein te bieden heeft.

De 7-mei gebeurtenis herdacht met wandeling

Op zondag 5 mei a.s. viert Nederland zijn bevrijding; 79 jaar vrijheid na alle ellende van de Tweede Wereldoorlog. Eén dag vóór de viering herdenkt Nederland de slachtoffers van die waanzinnige oorlog, die wereldwijd tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Niet overal wordt nu vrijheid gevierd. Denk aan Gaza en dichterbij de oorlog in Oekraïne.

Op dinsdag 7 mei is het 79 jaar geleden dat er in het dorp Jutphaas een traumatisch verlopen schietpartij heeft plaatsgevonden. Toen dorpsbewoners op 7 mei 1945 klaar stonden om de Canadese bevrijders te verwelkomen, verstoorde een dronken Duitse soldaat de stemming, werd de situatie dreigend en eindigde het in een schietpartij, waarbij uiteindelijk acht slachtoffers vielen.

Op deze dinsdag verzorgt Henk Valkenet een rondleiding in de omgeving waar deze tragische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Daarin wordt de toedracht verteld en worden de deelnemers geleid langs de belangrijke plekken: het gemeentehuis, de Herenstraat, het kerkhof bij de Nicolaaskerk, de voormalige kwekerij Veelust en het oorlogsmonument op de Nedereindseweg.

Start om 19.00 uur vanaf de Rijnhuizerbrug (Sluisje hoek Herenstraat) in Jutphaas. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Deelname is gratis.

Eerder gaf Ad van Liempt al een wandeling door Jutphaas waar hij uitleg gaf, tijdens een wandeling, wat er op die maandag 7 mei in 1945 gebeurde. Onze redactie maakte hiervan bovenstaand videoverslag.

Eerder hebben wij in ‘De Oude PEN’ aandacht besteed aan de twee geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de operatie Market Garden; korporaal Frederic Hooper en segeant-vlieger Tadeusz Jankowski die in Nieuwegein werden begraven. Dit verhaal geeft u informatie over Nederlandse oorlogsslachtoffers uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk, opdat ook zij niet worden vergeten.

Onze stadsdichter Ton de Gruijter bracht enkele jaren geleden een bezoek aan het graf van Frederic Hooper op de Hervormde begraafplaats in Vreeswijk. Hij maakte dit gedicht.

Welke barbecue ga jij komende zomer gebruiken?

Als je denkt aan een barbecue dan heb je waarschijnlijk een bepaald beeld voor ogen hoe die eruit ziet en hoe deze werkt. Sommige mensen hebben al jaren dezelfde en kunnen hem bijna met hun ogen dicht gebruiken, ware het niet dat je de houtskool natuurlijk wel goed in de gaten moet houden. En dan zijn er nog de mensen die niet van de stank van houtskool hebben en die daarom kiezen voor een barbecue op gas. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Je kunt zelfs barbecueën op het balkon of in een overdekte ruimte, mits je gebruik maakt van de juiste spullen.

Leer je barbecue goed te gebruiken
Het is belangrijk dat je weet hoe je je BBQ goed gebruikt. Volg bijvoorbeeld een Green Egg cursus om met deze barbecue de lekkerste dingen te maken. Hij kan echt veel meer dan worstjes en burgers goudbruin bakken. Juist door te variëren met vlees, vis, kip en plantaardige vleesvervangers kun je jezelf, je gezin of gasten verrassen. Ook is het natuurlijk belangrijk om veilig met een barbecue om te gaan. Dat geldt zowel voor het veilig aansteken als het veilig gebruiken tijdens het bakken. Zeker als er kinderen of huisdieren aanwezig zijn, moeten zij voor brandwonden worden behoed. Maar dat geldt natuurlijk ook voor jezelf als je bezig bent lekkere dingen te maken.

Maak een goede keuze voor een barbecue
Je kunt als je een barbecue wilt kopen kiezen uit verschillende modellen. Naast de al eerder genoemde Green Egg is er de Kamado barbecue. Mensen die van een basic BBQ houden kiezen vaak voor een Weber. Je kunt ook een Weber workshop volgen. Hierbij legt een heuse masterchef je uit hoe je met je barbecue de lekkerste dingen kunt maken. Er wordt niet alleen ingegaan op het bakken van vlees en vis, maar ook op het maken van bijgerechten zoals heerlijke salades en varianten op de vaak gebruikte knoflook- en pindasaus.

Overlast van een barbecue
Bedenk dat het gebruik van een barbecue in de tuin tot overlast bij de buren kan leiden. Zeker als er wind staat en de rook dus gemakkelijk over de schutting wordt geblazen. Natuurlijk mag je van je buren verwachten dat ze het je gunnen om te barbecueën in de zomer. Maar beperk deze manier van koken wel een beetje als je weet dat de buren daardoor in de stank zitten en dus wellicht noodgedwongen naar binnen moeten vluchten.

Barbecueën doe je bij voorkeur ook niet midden op de dag maar ’s avonds, om dezelfde reden. Een andere optie is natuurlijk om de buren ook uit te nodigen, dan is de kans op klachten een stuk geringer. Als je in een appartement woont geldt er vaak een huishoudelijk reglement. Bedenk dat daar vaak in staat dat er op het balkon niet mag worden gebarbecued. Doe je het wel dan kun je een boete krijgen.

Wijkbus Vreeswijk breidt uit met tweede bus door succes

Vanaf vandaag, maandag 15 april, zal de Wijkbus Vreeswijk (lijn 565) vaker gaan rijden. Op werkdagen en zaterdagen wordt tussen 10:30 en 17:30 uur een tweede 8-persoonsbusje ingezet, waardoor bewoners van Vreeswijk en Fokkesteeg elke 15 minuten naar en van Nieuwegein City kunnen reizen.

Proef
De Wijkbus Vreeswijk startte in december 2021 als een proef van 2 jaar. Dit 8- persoonsbusje volgt een vaste dienstregeling tussen Vreeswijk, Fokkesteeg en City, en wordt bestuurd door vrijwillige chauffeurs. Het project is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, vervoerbedrijf Qbuzz, het VrijwilligersHuis Nieuwegein en de gemeente Nieuwegein.

Groot succes
De proefperiode, die eindigde op 9 december 2023, bleek een groot succes. Oorspronkelijk was het doel om wekelijks ongeveer 450 passagiers te vervoeren, maar in december 2023 werden zelfs meer dan 1000 reizigers per week geteld. Lijn 565 is daarom vanaf verleden jaar december definitief opgenomen in het vervoersaanbod.

Tweede bus
Om tegemoet te komen aan de vraag en capaciteitsproblemen, hebben de provincie Utrecht, Qbuzz, het VrijwilligersHuis en de gemeente Nieuwegein besloten om vanaf 15 april een tweede busje in te zetten op drukke momenten. Dit betekent dat lijn 565 vanaf 10.30 ‘s ochtends tot 17:30 uur ‘s middags elk kwartier zal rijden. Voor 10:30 uur en na 17.30 uur blijft de huidige dienstregeling (elk halfuur een rit) gehandhaafd. Bekijk hier de dienstregeling. Deze kan worden gevonden op de website van U-OV

Feestelijke gelegenheid
Om dit heugelijke feit kracht bij te zetten zullen wethouder Ellie Eggegoor, Gedeputeerde André van Schie, coördinator van het VrijwilligersHuis en vervoerder Qbuzz maandag 22 april meerijden met de Wijkbus Vreeswijk om samen dit succes te vieren.

Oproep vrijwilligers
De Wijkbus Vreeswijk wordt gereden door vrijwillige chauffeurs. Om de bus te laten rijden is het VrijwilligersHuis Nieuwegein op zoek naar extra vrijwilligers die een paar uur per week of op oproep willen rijden.

6e Fiets-Rommelroute Batau-Noord

Ook dit jaar houden de bewoners in de wijk Batau Noord weer een Fiets-Rommelroute. Het is voor de zesde keer dat bewoners van de wijk hun tweedehands- of zelfgemaakte spullen te koop kunnen aanbieden. Vanaf de eerste editie in 2017 bleek de formule een succes. Door de coronapandemie kon de route in 2020 en ’21 niet doorgaan. De Fiets-Rommelroute Batau-Noord is dit jaar op zondag 9 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Aanmelden en inspireren
Wanneer je je aanmeldt ontvang je een bevestiging van deelname en uitleg over de rommelroute. ‘Ook mailen we je een poster. Print deze uit en hang goed zichtbaar voor je raam. Hiermee bereiken we nog meer potentiële deelnemers, maar inspireren we ook alvast bezoekers voor de rommelroute’ aldus de organisatie. Wijkbewoners die mee willen doen kunnen zich tot woensdag 15 mei aanmelden bij de organisatie via een e-mail naar rommelroutebatau-noord@outlook.com.

Verkoop vanaf eigen terrein
Tijdens de rommelroute kunnen bewoners hun tweedehands- of zelfgemaakte spullen te koop aanbieden, maar alleen vanaf eigen terrein, zoals de tuin, oprit, garage, schuur etc. Dit heeft te maken met de vergunning die is afgegeven voor dit evenement. Deelname aan de rommelroute is gratis, maar men moet zich vooraf wel aanmelden. Commerciële verkoop mag niet. De verkoopplek gezellig en goed zichtbaar maken mag wel.

Ook dit jaar zorgt de organisatie voor posters, spelregels en plattegronden voor de deelnemers. Binnenkort plaatst de Nieuwegeinse nieuwssite www.pen.nl een interactieve digitale plattegrond die steeds aangevuld wordt met plekken waar bewoners hun spulletjes te koop aanbieden. Daarop kunnen potentiële deelnemers zien welke buren zich al aangemeld hebben. Bezoekers kunnen met deze digitale plattegrond op zondag 9 juni eenvoudig de verkoopadressen vinden vanaf de mobiele telefoon. Vanaf zaterdag 1 juni zijn bij Bruna Muntplein ook weer gedrukte plattegronden verkrijgbaar.

Gebaseerd op ervaringen van de laatste jaren vraagt de organisatie om vooral buren en andere inwoners van uw straat/wijk te stimuleren ook mee te doen. Hoe meer deelnemers in een straat des te beter de verkopen.

Nieuws en informatie
Nieuws en informatie over de rommelroute zal steeds te vinden zijn op facebook: Fiets-Rommelroute Batau-Noord en Instagram: wijknetwerkbataunoord en op De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl). Specifieke informatie krijgen de deelnemers via e-mail: rommelroutebatau-noord@outlook.com.

De interactieve digitale plattegrond van reeds aangemelde verkooppunten