De 7-mei gebeurtenis herdacht met wandeling

Op zondag 5 mei a.s. viert Nederland zijn bevrijding; 79 jaar vrijheid na alle ellende van de Tweede Wereldoorlog. Eén dag vóór de viering herdenkt Nederland de slachtoffers van die waanzinnige oorlog, die wereldwijd tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Niet overal wordt nu vrijheid gevierd. Denk aan Gaza en dichterbij de oorlog in Oekraïne.

Op dinsdag 7 mei is het 79 jaar geleden dat er in het dorp Jutphaas een traumatisch verlopen schietpartij heeft plaatsgevonden. Toen dorpsbewoners op 7 mei 1945 klaar stonden om de Canadese bevrijders te verwelkomen, verstoorde een dronken Duitse soldaat de stemming, werd de situatie dreigend en eindigde het in een schietpartij, waarbij uiteindelijk acht slachtoffers vielen.

Op deze dinsdag verzorgt Henk Valkenet een rondleiding in de omgeving waar deze tragische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Daarin wordt de toedracht verteld en worden de deelnemers geleid langs de belangrijke plekken: het gemeentehuis, de Herenstraat, het kerkhof bij de Nicolaaskerk, de voormalige kwekerij Veelust en het oorlogsmonument op de Nedereindseweg.

Start om 19.00 uur vanaf de Rijnhuizerbrug (Sluisje hoek Herenstraat) in Jutphaas. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Deelname is gratis.

Eerder gaf Ad van Liempt al een wandeling door Jutphaas waar hij uitleg gaf, tijdens een wandeling, wat er op die maandag 7 mei in 1945 gebeurde. Onze redactie maakte hiervan bovenstaand videoverslag.

Eerder hebben wij in ‘De Oude PEN’ aandacht besteed aan de twee geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de operatie Market Garden; korporaal Frederic Hooper en segeant-vlieger Tadeusz Jankowski die in Nieuwegein werden begraven. Dit verhaal geeft u informatie over Nederlandse oorlogsslachtoffers uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk, opdat ook zij niet worden vergeten.

Onze stadsdichter Ton de Gruijter bracht enkele jaren geleden een bezoek aan het graf van Frederic Hooper op de Hervormde begraafplaats in Vreeswijk. Hij maakte dit gedicht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk