Bibliotheek biedt digitale hulp in St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein

Het St. Antonius Ziekenhuis en de bibliotheek Nieuwegein slaan de handen ineen voor een bijzondere samenwerking. De bibliotheek zal vanaf maandag 11 december als pilot elke werkdag in het ziekenhuis (locatie Nieuwegein) aanwezig zijn om te helpen bij alle digitale vragen en het patiëntportaal Mijn Antonius.

Digitale vragen
Van ondersteuning bij het installeren van de Mijn Antonius-app en het aanvragen en activeren van DigiD, tot andere digitale vragen. Daarvoor kunnen bezoekers terecht tijdens de speciale inloopuren. Dit is een uitbreiding op de al bestaande computerinloopuren in Nieuwegein die de bibliotheek verzorgt en waar bezoekers al langere tijd langs kunnen komen met deze vragen. Het ziekenhuis en de bibliotheek hebben afgesproken dat deze dienstverlening ook in het ziekenhuis plaatsvindt. Op deze manier maaakt de bibliotheek de digitale ondersteuning nog breder toegankelijk en kan het ziekenhuis patiënten beter helpen bij het gebruik van het patiëntenportaal Mijn Antonius. Deze ondersteuning is tijdens de pilot alleen beschikbaar op locatie Nieuwegein.

Zelf zorg regelen met Mijn Antonius
De komende jaren ontstaat een toenemende druk op de zorg door de vergrijzing. Dit maakt het noodzakelijk de zorg anders te organiseren. Tegelijkertijd is de trend dat de patiënt steeds meer zelf wil en kan doen. Daarom doet het St. Antonius, net als andere zorginstellingen, steeds meer digitaal via het patiëntportaal Mijn Antonius. Patiënten die hierbij hulp nodig hebben, wil het ziekenhuis hierbij zo goed mogelijk ondersteunen. De computerinloopuren van de bibliotheek zijn een heel mooie aanvulling op de ondersteuning die het ziekenhuis biedt via de Mijn Antonius Helpdesk.

Eerste inloopspreekuur
De pilot loopt tot eind april 2024. Het eerste inloopspreekuur vindt plaats op 11 december van 09.00 tot 11.00 uur. De overige tijden zijn: maandag, woensdag en vrijdag van 09.00-11.00 uur en dinsdag en donderdag van 13.00-15.00 uur.

‘De Parktunnel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Parktunnel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Parktunnel in Park Oudegein.

Maak nu kans op twee vrijkaarten voor Swingin’ Christmas

The Legends brengen met hun voorstelling Swingin’ Christmas de kersthits van Louis Armstrong, Charles Aznavour & Frank Sinatra op woensdag 13 december aanstaande naar theater DE KOM. En u kunt er bij zijn, want met deze prijsvraag maakt u kans op twee vrijkaarten.

‘Verrukkelijke sfeer bij origineel jazzconcert. (…) Michael Varekamp laat horen dat jazzlegendes als Louis Armstrong en Ella Fitzgerald ook schitterden in kerstmuziek’ zo was één van de recensies.

Swingin’ Christmas zet je in de arrenslee voor een magisch tocht door ‘Winter Wonderland’. Een avond zwijmelen bij het haardvuur en iedereen die je lief is volmondig de liefde verklaren. ‘Have yourself a merry little Christmas’, ‘Let it Snow’ en ‘Silent Night’ kunnen dan ook rekenen op hartverwarmende vertolkingen, in het Engels én het Frans. De meest prachtige songs komen voorbij, waarmee het afgelopen jaar van een gouden randje wordt voorzien.

Meedoen met de prijsvraag? Klik dan hier en wil je zeker zijn van kaartjes, ga dan naar de website van Theater De Kom.

Verduurzamen voor VVE’s: ‘Energie-N helpt!’

Afgelopen week was Energie-N op bezoek bij de werkgroep verduurzaming van de Vereniging Van Eigenaren Zwaardenburg. Net als iedereen willen deze woningeigenaren graag verduurzamen, én geld besparen én comfortabel wonen! Logisch. Maar waar begin je, wie moet dat uitvoeren en hoe pak je dat aan als VVE? En is het wel de taak van de VVE?

Om de VVE daarbij te helpen, leidde Triepels de aanwezigen allereerst enthousiast door alle mogelijkheden om de woningen te verduurzamen. En wat daarbij komt kijken natuurlijk. Van de keuze voor de juiste isolatiematerialen tot en met de invloed van de verbetering van het energielabel op de verkoopprijs.

Traditioneel is de taak van de VVE alleen om het gebouw in goede staat te houden, niet zo zeer te verduurzamen. Maar deze nieuwe tijd vraagt ook aan een VVE om dat extra stapje te zetten en serieus te kijken naar verduurzaming. Wat kan onder de mantel van de VVE en welke zaken kunnen de eigenaren beter zelf oppakken doen? Zo is het jammer als een bewoner het glas vervangt, terwijl de VVE misschien over twee jaar besluit dat alle kozijnen vervangen moeten worden door kunststof met trippel glas. En iets als zonnepanelen? Hoe verdeel je de kosten en de baten over de verschillende huishoudens?

Veel vragen dus, waar ook Energie-N niet alle antwoorden op heeft, maar wel kan doorverwijzen. En de avond heeft de werkgroep van VVE Zwaardenburg zeker aan het denken gezet! Ook een VVE? Bel ons gerust voor advies. En kijk eens op deze website.

Wacht niet te lang: maak een afspraak voor een warmtefoto van je huis!
Maak nu een afspraak voor gratis energieadvies en een warmtefoto tegen kostprijs (20 euro)! De agenda van onze energieadviseurs loopt al aardig vol. Geef je op met naam, adres en telefoonnummer: info@energie-n.nl. Kijk voor meer informatie op de website: www.energie-n.nl

Foto: De leden van VVE Zwaardenburg krijgen een stoomcursus verduurzamen van Energie-N voorzitter Paul Triepels uit Nieuwegein.

 

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een prentbriefkaart met een ‘gezicht op Vreeswijk.’

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archief-beherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

Op de ansicht ziet u het Merwedekanaal ter hoogte van de Doorslag en de Olie- en Lijnkoekenfabriek van C.J. Cockuyt & Co. vanuit het noorden gezien. De kaart in het archief van deze week komt ongeveer uit 1910. De uitgever van de kaart was firma Nauta uit Velsen en is gedrukt in zwart/wit. De kaart is ook genummerd: 5231.

Celstraf dronken kapitein die met 2 miljoen liter benzine door Nieuwegeinse Beatrixsluis voer

Een 48-jarige schipper is veroordeeld tot acht weken cel voor varen onder invloed, waarvan vier weken voorwaardelijk. Thomas T. voer op 27 februari 2022 als kapitein op een schip met meer dan twee miljoen liter benzine aan boord.

De man was vorig jaar februari dronken toen hij een vrachtschip de Beatrixsluis in Vreeswijk in voer. Volgens de sluiswachter was hij wel heel lang bezig en botste hij geregeld tegen de sluiswanden. Omdat de kapitein ook met dubbele tong sprak, nam de sluiswachter contact op met de politie.

Agenten zagen T. even later in de kajuit met een fles wijn in zijn handen, waar hij ook uit dronk. Het leek hen geen goed idee om de verdachte zelf aan wal te laten klimmen wegens een hoogteverschil van tien meter.

Op het politiebureau bleek vervolgens uit de blaastest dat de schipper meer dan zeven keer te veel alcohol op had dan toegestaan. Hij verklaarde dat hij twee biertjes had gedronken na zijn dienst. “Ik ben kapitein van het schip, ik ga zeker niet drinken. Ik weet ook dat er benzine werd vervoerd.” Volgens hem stond er veel wind toen hij de boot naar binnenvoer.

Geen vaarverbod
Volgens het Openbaar Ministerie was de dronken schipper absoluut niet in staat om een schip veilig te besturen en nam hij een enorm risico. “Hij heeft op een van de belangrijkste vaarwegen in het land een schip gevaren dat geladen was met een enorme hoeveelheid aan benzine. Het is gelukkig goed gegaan met de vracht.” Zij eiste ook acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Volgens het OM kon er geen vaarverbod op worden gelegd, omdat het onduidelijk is of er een kans is op herhaling. T. wilde niet in gesprek met de reclassering en was woensdag ook niet aanwezig in de rechtbank. Hij staat momenteel ingeschreven op een adres in Tsjechië.

Koken met PEN: ‘Prei stamppot met feta en draadjesrundvlees’

Nu het nat en koud is buiten hebben we op de redactie altijd weer zin in een lekkere stamppot. Ik kwam deze prei stamppot met feta ergens tegen op internet en op een koude wisselvallige dag zoals vandaag gaat ‘ie er best in. In de koelkast heb ik nog draadjesrundvlees over dus dat doe ik er lekker bij.

Wanneer je geen zin hebt om verse aardappelpuree te maken, kun je natuurlijk ook een kant en klaar pakje gebruiken. Ik vind het alleen zo simpel om zelf aardappelpuree te maken dat ik het liever zelf maak.

Je wilt puree van aardappelen, dan kook je eerst aardappelen en stampt ze dan tot puree. Een klein scheutje melk erbij en klaar ben je. Je weet dan ook heel goed wat je eet. Zonder E-stoffen en andere toevoegingen die tegenwoordig in het eten zitten.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram aardappels
400 gram prei
1 rode peper
2 tenen knoflook
200 gram feta
Wat zout en peper

Zo maak je het
Schil de aardappelen, snij deze in stukken en doe ze in een pan met kokend water met een beetje zout. Kook de aardappelen gaar.
Snij de prei in dunne ringen en was de prei goed zodat er geen zand meer in zit.

Snipper de peper en de knoflook.
Zet een koekenpan op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en fruit de peper, knoflook en prei voorzichtig aan. Kijk uit dat het niet te hard gaat. Zelf blancheer ik de prei in een pannetje met ruim water. Dit ongeveer 2 minuten en dan afgieten in een vergiet. En de knoflook en de rode peper in een koekenpannetje even aanbakken.

Snij de feta in kleine blokjes.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Voeg een klein scheutje melk toe en maak er met een pureestamper aardappelpuree van. Voeg de prei, knoflook en peper toe en roer goed door.

Het vlees heb ik in een pannetje warm gemaakt. Dit meng ik door de puree maar je kunt het er ook netjes naast doen op je bord met een heerlijke jus.
Voeg als laatste de feta toe en meng goed.

Als je geen draadjesrundvlees hebt kun je er ook kippenpoten of een runderhamburger bij eten. Ben je vegetarisch dan is en gebakken eitje ook lekker.

Eet smakelijk! Al onze recepten vindt u hier.

Zo maak je een succes van het personeelsfeest

Een personeelsfeest organiseren voor een groot bedrijf is een hele klus. Als je maar een handjevol collega’s hebt dan kun je eenvoudig een etentje of uitje regelen. Maar als het om een bedrijf gaat met een paar honderd medewerkers dan wordt het een heel ander verhaal. Dan moet je op zoek naar een leuke locatie waar de mensen een leuke avond hebben. De voorbereiding kost meestal meer tijd dan een paar weken. Vaak wordt er al maanden van tevoren gestart met de voorbereidingen om er een succes van te maken.

Het feest comité
Grotere bedrijven hebben meestal een commissie die bestaat uit een aantal personeelsleden. Zij organiseren het jaarlijkse personeelsfeest en soms ook andere, kleinere activiteiten. Het comité krijgt hiervoor van de directie een budget dat kan worden besteed aan het feest. Vaak heeft het feest comité carte blanche, soms moet een voorstel worden gedaan aan de directie voordat de organisatie kan worden opgepakt. Zodra er een akkoord ligt kan worden gestart met de voorbereidingen. Wil je voor het feest leuke artiesten boeken dan moet je dit ruim van tevoren regelen. Veel artiesten, zeker als ze landelijk bekend zijn, hebben een agenda die snel volloopt, zeker op populaire avonden. Vindt het feest plaats op een vrijdag of zaterdag moet je er vaak snel bij zijn.

Houd rekening met je doelgroep
Bij het organiseren van een personeelsfeest is het belangrijk dat de meerderheid een leuke avond heeft. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Er zijn altijd mensen die er niet van houden en dus niet zullen komen. Maar als je zorgt voor een gevarieerd programma dan doe je in ieder geval je best om het voor iedereen een leuke avond te laten worden.

De locatie
Het is verstandig om de locatie waar het personeelsfeest plaatsvindt vooraf te bezoeken als je er voor het eerst iets gaat organiseren. Ook al zijn er lovende recensies en ook al ziet alles er op de foto’s op de website goed uit. Ter plaatse kun je bekijken hoe je het feest gaat inrichten. Waar komt het podium voor de artiest of artiesten die gaan optreden? Waar kan de DJ zitten die tussen de optredens door zal draaien? Waar komen de tafels met het buffet of waar wordt de bar geplaatst? Als je dat allemaal weet dan kun je ook verdere afspraken maken, bijvoorbeeld voor de huur van een geluidsinstallatie.

De catering
Voor een groot personeelsfeest ontkom je er niet aan om de catering uit te besteden. Je kunt niet van collega’s verwachten dat ze met dienbladen gaan rondlopen, de frituur met bitterballen in de gaten houden of ervoor zorgen dat het buffet op tijd wordt aangevuld. Een cateraar wil altijd weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Vraag het personeel daarom om tijdig aan te geven of ze wel of niet aanwezig zullen zijn. Je kunt dan het aantal te verwachten mensen tijdig doorgeven.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent. Nou na zoveel jaar is dat inmiddels gelukt hoor!

Kim: ‘De laatste conventie van het jaar… en ik wilde goed gaan uitpakken! Maar bij het inpakken ging het mis… De auto die we mochten lenen, had opeens pech. Toch hebben we bijna alles in ons kleine autootje weten te proppen, maar wat was dat een stress op de vroege morgen!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf. De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in november 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Veenwal  in de wijk Merwestein.

Bert Dijkstra: ‘Op de bovenstaande foto’s (2009/2022) van de Veenwal is te zien dat hier flink is opgeruimd.  Er zijn tientallen bomen verdwenen en daar is voorlopig nauwelijks iets voor terug gekomen. Wat was het doel van deze grote opruiming. Zijn hier misschien toekomstige plannen voor vergroening? Het lijkt me in de zomer een flink hete buurt waar hittestress heerlijk zijn gang kan gaan. Niet alleen op deze foto is goed te zien dat er heel veel groen is verdwenen. De volgende keer zal ik nog wat andere foto’s plaatsen van deze omgeving. Het is schrikken als je ziet hoeveel groen daar is verdwenen.’