Marijke van Beukering beëdigd als burgemeester van Nieuwegein

Op maandag 5 juni 2023 is Marijke van Beukering (51) officieel geïnstalleerd als eerste vrouwelijke burgemeester van Nieuwegein. Daarmee komt het aantal vrouwelijke burgemeesters in de provincie Utrecht op zes. Montfoort, Renswoude, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Utrecht gingen Nieuwegein voor. Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft haar vandaag beëdigd tijdens een  buitengewone raadsvergadering in het Stadshuis van Nieuwegein.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik kijk ernaar uit om samen met inwoners en ondernemers aan de slag te gaan om van Nieuwegein een nog fijnere plek te maken om te leven, te ondernemen, naar school te gaan, te werken en te ontspannen. Mijn man, twee tienerdochters en ik kijken ernaar uit om ons in Nieuwegein te vestigen. We wonen momenteel in buurgemeente IJsselstein en komen vaak en graag naar Nieuwegein. Nieuwegein is voor ons een combinatie van groen én stadsleven waar iedereen erbij hoort. Dat spreekt ons erg aan.”

Profielschets
Marijke van Beukering volgt Frans Backhuijs op. Hij kondigde in september 2022 aan dat hij na 12 jaar stopt als burgemeester van Nieuwegein. Daarna is er een profielschets opgesteld door inwoners, scholieren, ondernemers en partners. Daar kwam uit naar voren dat Nieuwegeiners een boegbeeld en verbinder willen. Een benaderbare burgemeester, die staat voor de veiligheid van de stad en ook in de regio en daarbuiten resultaten boekt. Iemand met zowel de warme, menselijke uitstraling als de bestuurlijke lenigheid, die nodig is om in en voor Nieuwegein het verschil te maken. Met deze opdracht is de vertrouwenscommissie aan de slag gegaan om de juiste kandidaat te vinden. Dat heeft geleid tot de aanbeveling van de gemeenteraad om Marijke van Beukering voor het burgemeesterschap aan te bevelen.

Politieke carrière
Marijke van Beukering (51) is geboren en opgegroeid in Cuijk. Ze heeft naast Nederland ook gewoond in Ivoorkust, België en Bosnië-Herzegovina. Terug in Nederland startte ze haar politieke carrière in de gemeente IJsselstein. Daar was ze van 2006 tot 2010 raadslid. Daaropvolgend was ze ruim zeven jaar wethouder voor onder meer het sociaal domein in dezelfde gemeente. Vanaf 2017 was ze verspreid over twee periodes in totaal drieënhalf jaar lid van de Tweede Kamer. Ze voerde hierbij het woord op onder meer Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Jeugdzaken, Justitie & Veiligheid en Zorg.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Nieuwegein is hard gegroeid de afgelopen jaren. Die groei brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het leefbaar houden van de buurten en op het gebied van veiligheid. Ik neem een hele mooie positie over van mijn voorganger Frans Backhuijs. Ik ga vanzelfsprekend verder op de ingeslagen weg. De komende jaren blijft het helpen van onze jeugd om een goede start te maken op school, werk en in het sociale leven een speerpunt. Net als het terugdringen van criminaliteit. Op alle grote thema’s krijgen we hulp vanuit Den Haag. Omdat ik daar de afgelopen jaren dagelijks was, weet ik de weg en kan ik de belangen van Nieuwegein onder de aandacht blijven brengen. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is in gesprek zijn en blijven met de Nieuwegeinse inwoners en ondernemers. Van hen wil ik horen wat er speelt en leeft. Zij weten als geen ander wat er nodig is voor Nieuwegein.”

Foto: Ringnalda Fotografie: burgemeester Marijke van Beukering krijgt de ambtsketting

Ton Vermeulen: Het gezicht van de Museumwerf

Ton Vermeulen is al van kinds af aan verbonden aan de scheepvaartindustrie van Nieuwegein. Na zijn pensioen zet hij zich op het Museumwerf in om de geschiedenis over deze industrie in leven te houden.

Ton Vermeulen

Het is hier in ons werf eigenlijk harstikke druk er belanden iedere week wel 3 of 4 schepen. Vanmorgen is er toevallig net een af gegaan, en er is er direct weer een op. De mensen die hier aan de boten werken zijn stuk voor stuk echte vakmensen, allemaal ‘oude rotten’ uit de scheepvaartindustrie. We hebben zelfs iemand die hier al 60 jaar werkt, dat is nog echt een scheepstimmerman. Op de werf zijn het nu allemaal vrijwilligers, daar hebben we op dit moment geen eigen personeel. Hier op de werf mogen eigenaren van boten alles zelf doen, en als ze hulp nodig hebben zijn er extra handen genoeg. Het feit dat mensen hier zelf aan het onderhoud van de schepen kunnen werken is erg belangrijk, want dat scheelt ze veel in de portemonnee.

We hebben hier ook een wisselende expositie in onze expo-hal, waar bezoekers echt helemaal over onze werf heen kunnen kijken. Dus als we een presentatie willen geven over de werf gaan bezoekers eerst naar boven toe, waar ze alles in één oogopslag kunnen zien. Mensen vinden dat vaak heel indrukwekkend om van boven allemaal te bekijken, en wij kunnen gelijk uitleg geven over hoe die werf hier werkt.

Daarnaast zit hier onze horeca, Het Theehuys, daar wordt ook flink gebruik van gemaakt. Natuurlijk doen we tegenwoordig ook de rondvaarten, en dat loopt ook als een gek. We doen die vaarten ook niet meer individueel, we willen alleen nog maar groepstochten doen. Ik ben zelf bij al deze activiteiten betrokken, en ik ben ook nog havenmeester.

Toen ik jaren geleden weer in Nieuwegein kwam wonen ben ik hier als rondleider begonnen. Ik mocht m’n eigen verhaal vertellen. Niet alleen over de geschiedenis, maar ook over het techinsche gedeelten, het verlengen of verkorten van schepen dat we hier doen bijvoorbeeld. Zelf doe ik hier alles vrijwillig, ik ga ook écht niet werken op de werf, ik pak nog geen bezem op om alles schoon te maken. Ik heb altijd gezegd, laat mij maar gewoon alles regelen. De directie heeft daarop geantwoord: Ton, regel maar, en als het niet goed is dan horen we het wel. Zo ben ik hier Havenmeester geworden.

Historische binnenhaven
Wij hebben hier een historische binnenhaven. Hier liggen alleen maar schepen die meer dan 100 jaar oud zijn, en die authentiek zijn aan de tijd van toen ze te water gelaten zijn, ze moeten echt helemaal zo zijn als ze vroeger waren. Die boten worden netjes gemaakt, mensen wonen er vaak zelfs op, en vervolgens gekeurd. Voldoe je aan die keuring? Dan mag je bij ons in de haven komen liggen. Op dit moment hebben we hier zo’n 12 of 13 schepen liggen, met een wachtlijst van meer dan 10 schepen die hier graag aan zouden meren. Van die schepen wordt ook wat verwacht, als we een Museumwerfdag hebben wordt er bijvoorbeeld gevraagd of ze de mensen een kijkje willen geven in hun schip, vaak met een presentatie over de geschiedenis van het vaartuig.

Geschiedenis
In 2002 is het hier tot Museumwerf benoemd, daarvoor heette het altijd Scheepswerf Buitenweg. Deze werf heeft hier vanaf 1856 gezeten. Door verschillende regels en milieueisen kon de vierde generatie van de familie Buitenweg het werk niet langer voortzetten. De gemeente kocht de werf toen, en heeft het omgedoopt tot het Museumwerf dat we nu kennen. Vroeger zaten er hier overigens nog meer werven. Verderop bij de appartementen zat de Van Zutphen werf, en 500 meter verderop bij Jutphaas hadden mijn ouders een scheepswerf. Die drie hadden er samen altijd een hele goede boterham aan. Iedere vrijdag, onder het genot van een borrel in het café, werd het werk zelfs onderling verdeeld. Als een werf te veel werk had en een ander te weinig schoten ze elkaar te hulp, het waren echte concullega’s. Het Van Zutphen werk is in 1972 verdwenen, en mijn ouders zijn er in 78 mee gestopt. De werf die we nu het Museumwerf noemen heeft het gelukkig als enige kunnen overleven.

Toen mijn vader 80 was gaf hij zelf ook al aan dat het genoeg voor hem was. Aan mij, mijn 2 broers, en mijn zus werd de vraag gesteld: wat willen jullie, willen jullie het hier overnemen? Ik zij gelijk als eerste: Ikke niet! Je kon er toen eigenlijk ook niet meer met meerdere families van leven. De 70’er jaren waar we ons toen in bevonden waren ook al crisisjaren. Mijn vader heeft er toen bij een onteigening van de staat een bak geld voor gekregen. Er was in ‘72 immers ruimte nodig om het toenmalige Jutphaas te laten uitgroeien tot het Nieuwegein dat we nu kennen. Toen is er wel veel historie verloren gegaan. Niet alleen de werf, maar ook de grindzifterij, de kalk en mortelcentrale, en Smits Bitumen en Beton, gingen allemaal weg. Dat was een stukje industrie van Jutphaas, en dat werd in de jaren ‘70 allemaal onteigend.

Ik probeer die geschiedenis zelf nog een beetje in leven te houden. Als ik zelf meevaar met een van onze rondvaarten, en ik zit zelf niet achter het roer, probeer ik als gids mensen nog zo veel mogelijk te vertellen over wat daar geweest is. Ik heb er zelfs nog een paar foto’s van.

Tom Krijnen, student aan de SVJ schrijft als gast-auteur voor www.pen.nl

Basisschool ’T Hof van Rhijnhuysen krijgt eindelijk zicht op de toekomst

De Nieuwegeinse wijk Rijnhuizen groeit met rasse schreden, waardoor de vraag om (basis)onderwijs al enige tijd toeneemt. Met zicht op een aantal mogelijke tijdelijke locaties, én een permanente vestiging, gaat basisschool ‘t Hof van Rhijnhuysen’ gezinnen hier in 2024 eindelijk van onderwijs voorzien.

De wijk Rijnhuizen ondergaat al enkele jaren significante veranderingen. In 2013 werd opgemerkt dat het gebied, met toen nog veel leegstaande kantoren en braakliggende gronden, veel potentie had voor herontwikkeling. Sindsdien is de gemeente druk in de weer met plannen om de wijk te voor zien van een nieuwe gebiedsvisie.

‘De wijk Rijnhuizen was voorheen een bedrijventerrein met kantoren en kleinschalige bedrijfsruimtes. De wijk verandert naar een volwaardige woonwijk met nog wel kantoren, waar het prettig wonen, werken en recreëren is,’ vertelt Coralie van der Burg, projectleider Rijnhuizen, ‘De komende jaren worden er in de wijk veel eengezinswoningen gebouwd. Dat zorgt ervoor dat het aantal gezinnen met kinderen sterk toe zal nemen. Daarom is de gemeente verplicht om in de wijk een basisschool te realiseren’ aldus Coralie.

ZuiderKroon wordt ’T Hof van Rhijnhuysen
Nieuwegein zal echter geen school rijker worden. Jenaplanschool ZuiderKroon, nu nog gevestigd aan de Graaf Dirklaan, zal over enkele jaren onder de nieuwe naam ‘t Hof van Rhijnhuysen’ verplaatst worden naar een kersverse locatie in Rijnhuizen.

Deze transformatie, die in het komende schooljaar op het huidige gebouw al te zien zal zijn, komt met meer dan alleen een nieuwe naam op de gevel. ‘We hebben op dit moment nog geen peutergroep en BSO bij ons in het pand, dat gaan we komend schooljaar wel doen’ vertelt Kim Kleijn, leerkracht op de ZuiderKroon, ‘Kind&Co gaat bij ons direct na de zomervakantie een peutergroep starten, waar iets later een BSO bij komt. Een kinderopvang gaan we hier nog niet starten, omdat dit gewoon een te grote kosteninvestering is voor 1 jaar, maar die komt er in de tijdelijke locatie in Rijnhuizen wel direct bij’ aldus Kim.

De bouw van de nieuwe school op de beoogde locatie kan volgens Kim pas over anderhalf jaar van start gaan. ‘Omdat er nu steeds meer mensen met kinderen in de wijk komen wonen heeft onze stichting samen met de gemeente afgesproken om alvast op een tijdelijke locatie open te gaan,’ vertelt Kim, ‘Ouders hebben zo toch al een school met een BSO en een kinderopvang in de wijk. Anders zou je daar misschien wel 3 of 4 jaar op moeten wachten, en dan gaan ouders in die tijd al kiezen voor een school buiten de wijk.’

Verschillende locaties
Er zijn inmiddels heel wat kavels in Nieuwegein besproken als mogelijke locatie voor de tijdelijke of permanente huisvesting van de school. De potentiële tijdelijke locatie aan de Rond Het Fort 14 is in december van 2022 definitief als onhaalbaar bestempeld. Op dit moment wordt er aan de Newtonbaan 4 onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van tijdelijke huisvesting en ook de Edisonbaan 12 en een kantoorpand aan de Marconibaan worden geopperd als tijdelijke optie.

Enige verwarring over de reeks aan besproken locaties zou u vergeven zijn, maar volgens Kim is er een goede reden voor de naarstige zoektocht naar een goede plek. ‘We willen gewoon heel graag alvast in de wijk zitten en daar de ouders en de kinderen bedienen’ vertelt Kim, ‘dat kunnen we komend jaar nog niet doen omdat er nog geen locatie is, maar het jaar daarna zal dat wel op de tijdelijke locatie gaan. Welke van de twee dat gaat worden is voor ons ook nog de vraag.’

Voor wie een verdere blik in de toekomst wil werpen, is ook de voorlopige permanente vestiging al bekend. ‘De beoogde definitieve locatie is op de plek van de Dienst Justitiële Inrichtingen vlak onder het fort Jutphaas,’ vertelt Martijn Bakker, directeur van de ZuiderKroon, ‘De gemeente heeft daar een recht op eerste koop.’

Kind&Co
Stichting Robijn staat er in Rijnhuizen niet alleen voor, maar slaat voor onder andere de kinderopvang de handen ineen met Kind&Co Ludens. ‘Hierdoor kunnen opvang en onderwijs elkaar versterken en zo soepel mogelijk op elkaar aansluiten,’ vertelt Esther Groenenberg van Stichting Robijn. ‘Andere voorzieningen dan basisscholen kunnen wij als Robijn zelf niet aanbieden, maar door samenwerkingen aan te gaan met initiatieven uit de wijk hopen we van het kindcentrum het kloppend hart van Rijnhuizen te kunnen maken.’

Volgens Sylvia van Est van Kind&Co zal per 21 augustus peutergroep ‘De Draakjes’ worden gestart. Deze groep gaat een plek bieden aan kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Later zullen daar groepen aan toegevoegd worden voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar. ‘Het is fantastisch mooi als een kind van 0 tot en met 13 jaar op dezelfde plaats opgevangen kan worden,’ vertelt Sylvia, ‘dat is voor kinderen heel vertrouwd en zorgt ook dat het veilig voelt. Een kind kent de omgeving dan goed.’

Nieuwe woondeal
Op 13 maart is door Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten de U10-woondeal getekend. Volgens deze deal gaat gemeente Nieuwegein zich met 16 andere Utrechtse gemeentes inzetten voor de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen. Uit dit aantal worden 5100 woningen in Nieuwegein gerealiseerd, onder meer in City en Rijnhuizen. Nog meer woningen dus, waardoor de vraag naar onderwijs alleen maar toe zal nemen.

Tom Krijnen, student aan de SVJ schrijft als gast-auteur voor www.pen.nl

Sari van Veenendaal uit Nieuwegein wordt Adviseur Vrouwenvoetbal bij de KNVB

91-voudig international Sari van Veenendaal (33) uit Nieuwegein gaat bij de KNVB aan de slag als Adviseur Vrouwenvoetbal. De oud-keeper, die na het EK2021 een punt zette achter haar topsportcarrière, gaat zich vanaf nu inzetten voor de strategische doelen van de KNVB op het gebied van vrouwenvoetbal.

Foto: KNVB

In haar rol als adviseur gaat de Nieuwegeinse zich bezighouden met lange termijn ontwikkelingen, zowel in bestuurlijk opzicht als op werkzaamheden in de organisatie die het vrouwenvoetbal helpen groeien.

Topsportervaring
Sari van Veenendaal: “Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan bij de KNVB en wil graag een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Zowel in Nederland als op het internationale toneel. Ik zie dit als een unieke kans om mijzelf breed te oriënteren binnen het vrouwenvoetbal en hoop met mijn topsportervaring iets moois toe te kunnen voegen aan de bestaande organisatie.”

Gedreven professional
Jan Dirk van der Zee (Directeur vrouwenvoetbal / amateurvoetbal): “In haar periode als international hebben wij Sari niet alleen leren kennen als een uitstekende keeper en leider binnen het veld, maar ook als een gedreven professional buiten het veld. Zij heeft met haar prestaties én met haar persoonlijkheid het vrouwenvoetbal verder geholpen. Daarbij had zij al op jonge leeftijd niet alleen oog voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen. Vanuit de ervaring die zij meebrengt, weet zij wat er nodig is om een volgende stap te kunnen zetten. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat zij van toegevoegde waarde gaat zijn voor de KNVB.”

Open dag Natuurkwartier Reinaerde

Op vrijdag 9 juni aanstaande houden de medewerkers en begeleiders van Reinaerde een Open dag op het Natuurkwartier Reinaerde. Medewerkers werken er met veel plezier midden in de natuur en in de maatschappij. Op dit moment is er de mogelijkheid voor nieuwe medewerkers om deel te nemen aan de dagbesteding. Tijdens de Open dag geven zij graag een rondleiding en vertellen de medewerkers je graag meer over het werken in het Natuurkwartier IJsselstee. Iedereen is welkom tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

De werkzaamheden bij het Natuurkwartier
De werkzaamheden op het Natuurkwartier zijn heel divers. De dieren van de kinderboerderij worden verzorgd, gevoerd en er is natuurlijk tijd om hen te knuffelen. Op dit moment zijn er jonge lammetjes, waar voor wordt gezorgd.

Er is een groengroep zij werken in de (moes)tuin door in de lente te snoeien, in de zomer de verse groenten en kruiden te oogsten en in de herfst met de bladblazer alles schoon te blazen. Bij de crea/klusgroep is er een mooie samenwerking bij Geinoord, waarbij de lunch wordt verzorgd voor mensen van 75 en ouder. Ook worden er samen spelletjes gedaan. Ook wordt er decoratie gemaakt voor feesten en voor de verkoop. Het is een heerlijke rustgevende plek, waar je even al je gedachten achter je kunt laten en met gezellige collega’s iets kunt betekenen voor de dieren, de natuur en de bezoekers.

Wat krijg je te zien deze dag?
Er wordt een doorlopende rondleiding gegeven. Je mag helpen met de dieren voeren, kruiden knippen en soep of smores maken. Ook kun je het blote voetenpad lopen. Iedereen die geïnteresseerd is in deze plek voor werk en dagbesteding is welkom, mensen die willen deelnemen aan de dagbesteding, begeleiders, familie, verwijzers.

Heb je interesse?
Graag hoort de organisatie of je langs wilt komen. Mail of bel naar klantadvies werk en dagbesteding; nfrusch@reinaerde.nl. Telefonisch kan ook: 06 51 988 760. Parkeren bij Jacks Grill House aan het Parkhout 2 in Nieuwegein.

KunstGein expositie: ‘De natuur in’

Van woensdag 7 juni tot en met zaterdag 15 juli is in theater DE KOM de expositie ‘De natuur in’, georganiseerd door Stichting KunstGein, te bezoeken. Er hangen schilderijen van Diana Jakusonaka en Marja Scholten en foto’s van Frans van Maurik. De openingstijden zijn woensdag tot en met zaterdag van 12.30 uur tot 16.30 uur op de begane grond van het theater in de binnenstad van Nieuwegein.

De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaars. Diana, geboren in Letland, was altijd al creatief, maar is in Nederland echt gaan schilderen. De liefde daarvoor ontstond tijdens een opleiding restauratie en decoratie schilderen.

Marja zocht in coronatijd de rust in de natuur op door te gaan wandelen, vaak langs de kust. Met de gevonden schelpjes en steentjes maakt ze ware kunstwerken.

Frans fotografeert graag in de natuur omdat het spotten van vogels een hobby van hem is. Inmiddels is hij een allround natuurfotograaf met een voorliefde voor de Nederlandse natuur.

Een werk van Frans van Maurik

‘De Oranjestraat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Oranjestraat. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Oranjestraat in de wijk Batau Zuid.