Obstacle Run in Nieuwegein om geld op te halen voor jongeren met mentale issues

Op zondag 14 mei kan iedereen die van een sportieve uitdaging houdt én zich wil inzetten voor mensen die last hebben van psychische klachten deelnemen aan een Down Under Obstacle Run in Nieuwegein. Om 12:30 uur start een speciale groep ‘Obstacle Run 4 MIND’, waarmee deelnemers sponsorgeld kunnen ophalen voor MIND, om jongeren te helpen die kampen met mentale issues.

Tickets kopen voor de Down Under Obstacle Run kan via www.downunderrun.nl en een sponsorpagina aanmaken om donaties op te halen kan op www.mindobstaclerun.nl. Inschrijven kan nog tot en met donderdag 11 mei. Iedereen* is welkom om mee te doen. De Obstacle Run 4 MIND begint om 12:30 uur.

MIND wil met de samenwerking met Down Under Obstacle Run een signaal afgeven dat het voor veel mensen moeilijk is om psychische problemen te doorstaan. Door letterlijk en figuurlijk obstakels te trotseren tijdens dit evenement en hiermee donaties op te halen voor MIND, worden mensen zich er meer bewust van dat mentale gezondheid lang niet altijd vanzelfsprekend is. Sabina Vissers, coördinator acties en evenementen bij MIND: “Het vergt moed, doorzettingsvermogen en soms ook hulp om de obstakels in het leven aan te kunnen gaan. Dus hoe mooi is het als je jezelf kunt uitdagen een Obstacle Run te doen en daarmee donaties op te halen om (andere) mensen met psychische klachten te ondersteunen!”

Donaties voor jongeren met mentale issues
MIND vindt het belangrijk om op diverse manieren aandacht te vragen voor het feit dat veel mensen in Nederland kampen met psychische problematiek. Of dit nu via evenementen is, via voorlichting, hulpverlening via MIND Korrelatie, of lobby en actie richting de politiek. De donaties die worden opgehaald met de Obstacle Run gaan naar de MIND Young Studio. Dit is het onderdeel van MIND waarin jongeren die zélf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met mentale issues video’s, podcasts en andere content maken voor andere jongeren die hier last van hebben. MIND hoopt met deze voorlichting te voorkomen dat beginnende problematiek – zoals stress en somberheid – uitmondt in ernstige psychische klachten, zoals burn-out en depressie.

Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes

Samen met 11 andere ziekenhuizen doet nu ook het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onderzoek naar de beste behandeling van zenuwklachten in de voeten en onderbenen (pijn, tintelingen, een doof/vreemd gevoel) bij diabetes. Deze zenuwklachten kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven en in ernstigere gevallen leiden tot wonden en amputaties. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken of we de klachten kunnen verminderen.

In Nederland onderzoeken 12 ziekenhuizen of een operatieve behandeling helpt bij het verminderen van de klachten en het voorkomen van wonden en amputaties. Het St. Antonius Ziekenhuis zoekt nog steeds mensen met diabetes en klachten van de voeten en/of onderbenen.

Dit onderzoek is opgezet door het UMC Utrecht en wordt gedaan door artsen, verpleegkundigen en arts-onderzoekers in elf verschillende ziekenhuizen. De volgende ziekenhuizen doen mee: Universitair Medisch Centrum Utrecht (Utrecht), Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam), Diakonessenhuis (Utrecht), Maasstadziekenhuis (Rotterdam), Jeroen Boschziekenhuis (Den Bosch), Isala ziekenhuis (Zwolle), OLVG (Amsterdam), Amsterdam UMC, (locatie AMC), Amsterdam UMC (locatie VUMC), Antonius ziekenhuis (Nieuwegein) en het Meander Medisch Centrum (Amersfoort).

Meedoen aan het onderzoek
U kunt contact opnemen voor een uitgebreid onderzoek van de voeten en om te kijken of deelname gewenst is. Meer informatie over deelname aan de studie kunt u vinden op de website ‘Last van mijn voeten.’ U kunt ook een e-mailtje sturen naar: decostudie@umcutrecht.nl.

De volgende patiënten kunnen mee doen met het onderzoek:

  • Patiënten met diabetes mellitus (type 1 en 2)
  • Met een leeftijd tussen de 17-75 jaar
  • Met klachten van neuropathie in de benen en/of voeten

De volgende patiënten kunnen niet mee doen met het onderzoek:

  • Patiënten zonder diabetes mellitus en zonder neuropathie in de benen/voeten
  • Patiënten die momenteel of in het verleden een wond (diabetische voet (ulcus)) aan de voeten/benen en/of een amputatie aan de benen/voeten hebben gehad
  • Patiënten die geen schriftelijke wettelijke toestemming (informed consent) kunnen geven
  • Zwangere vrouwen

De arts-onderzoeker beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of iemand voldoet aan alle criteria voor deelname.

Sportief dagboek (26)

Hans van Echtelt: ‘Het worden nog spannende weken voor SV Geinoord. Met nog drie duels voor de boeg moet geprobeerd worden de nacompetitie te ontlopen. Het gaat om de thuisduels tegen Maarssen en Benschop en als ‘uitsmijter’ de uitwedstrijd tegen Loosdrecht. Afgelopen zaterdag leek Geinoord op weg naar een stunt tegen koploper BFC, zoals dat ook al eerder in Wilnis tegen CSW. Maar helaas duurde het duel in Bussum net iets te lang en moest nog genoegen worden genomen met een nipte nederlaag. Hoe dan ook, er werd sportief revanche genomen voor de sportieve afgang een week eerder tegen Waterwijk, toen smadelijk met 0-5 werd verloren en twee spelers met een rode kaart voortijdig moesten vertrekken.’

Hieronder volgt traditioneel het verslag van onze waarnemer/fotograaf Gerard van Vliet.

Gerard van Vliet: ‘In een uiterst spannend duel heeft Geinoord in de toegevoegde tijd het hoofd moeten buigen voor koploper BFC. Voorafgaande van de wedstrijd was er een prachtig eerbetoon, in het bijzijn van familie, aan de 92-jarige erelid Joop Hilverdo welke op 14 april was overleden met een minuut stilte. Zodra scheidsrechter Guus Smith voor aanvang had gefloten brandde de strijd los. BFC liet in de aanvang van dit aantrekkelijke duel zien dat het een uitstekend voetballende ploeg heeft. De bezoekers uit Nieuwegein speelden dit keer als een onverzettelijk, prima collectief.’

‘Al in de zevende minuut was het Jesse van ’t Land die doelman Mitchell van Oort in de verre hoek het nakijken gaf en BFC op voorsprong zette. Direct herpakte Geinoord zich en mocht tot tweemaal toe een corner nemen. Jaey Daalhuisen met zijn gave traptechniek promoveerde de tweede corner met behulp van de straffe wind en het hoofd van een BFC-verdediger tot de gelijkmaker. Stevige maar faire duels leverde voor beide doelen legio mogelijkheden en kansen op. Toch was het in de 20-ste minuut clubtopscorer Jostein Ohm die vanaf de rand zestien meter, strak en onhoudbaar in de bovenhoek schoot. Geinoord gaf niet op en kwam op slag van rust via een prachtige vrije trap van Sem van Zwieten, nadat Miguel Brown was gevloerd, weer op gelijke hoogte. Ruststand 2-2.’

‘In de tweede helft een gelijk spelbeeld met vlot aanvallende acties van de thuisploeg. De Geinoord verdediging met als uitblinker de 19-jarige Joran Ummels, bleek deze middag toch een lastig obstakel voor BFC. In de 60-ste min mocht Ryan Verkerk op het middenveld een vrije trap nemen. Hij plaatste de bal achter de verdediging waar Jeroen Scholman opdook en een voorzet afleverde aan Miquel Brown die van dichtbij met een prachtige volley raak schoot. Geinoord stond verdiend op voorsprong tegen de koploper, met nog een halfuur te spelen. BFC leek toch enigszins aangeslagen waar Geinoord mogelijkheden kreeg om de score verder uit te breiden. Dit was mede de verdienste van Robin Jansen welke met zijn verre ingooi keer op keer gevaar stichtte in de BFC verdediging. Het spelbeeld kantelde in het voordeel van de thuisploeg en opnieuw Jostein Ohm wist te scoren.’

‘De wedstrijd bleef boeien en leek in een gelijkspel te eindigen. Nagenoeg in blessuretijd wist wisselspeler Dico Knevel en aan de aandacht van de Geinoord verdediging te ontsnappen en kon simpel de 4-3 binnentikken. De blessuretijd leek wel op een finale voor de KNVB beker. Geinoord zette de druk er volop en creëerde kans op kans, BFC wankelde. Een laatste uitbraak van de razendsnelle Jostein Ohm, gestart van eigen helft werd uiteindelijk door Mitchell van Oort onschadelijk gemaakt. Na liefst 98 minuten einde de slijtageslag. Een zucht van verlichting bij alles wat BFC een goed hart toedraagt, volop teleurstelling bij Geinoord omdat in het zicht van de haven een broodnodig maar ook verdiend punt, alsnog uit handen moest geven.’

Een typerende verzuchting vanuit de bestuurskamer na afloop van de wedstrijd: ‘Het was billenknijpen in Bussum op deze enerverende middag…’

Foto: Miquel Brown loopt juichend weg nadat hij Geinoord op 2-3 heeft gezet tegen koploper BFC. Uiteindelijk zou het op de valreep nog 4-3 worden in Bussum. (foto: Gerard van Vliet)

Wethouder opent nieuwe expositieruimte KunstGein

De expositieruimte van Stichting KunstGein is zaterdag 22 april jl. verhuisd uit het Stadshuis naar theater DE KOM. Vanwege de grote verbouwing van het Atrium (de begane grond van het Stadhuis) moesten de deuren van het Podium, na bijna tien jaar, gesloten worden.

Onder muzikale begeleiding van band Lucky Koms werd een feestelijke oversteek gemaakt over de markt naar de nieuwe locatie aan het Stadsplein 6. Enthousiaste jongeren, die genoten van het muziekspelen, maakten de verhuizing tot een enorm spektakel met veel bombarie.

Ook in DE KOM speelde de band het dak ervan af, het was hun eerste echte optreden. Dik geslaagd. Wethouder John van Engelen opende in het theater de eerste expositie KOM kunst kijken. Na het doorknippen van het lint konden de aanwezigen onder genot van een hapje en een drankje genieten van de kunst aan de muur.

Eerste expositie op nieuwe lokatie
Tot en met zaterdag 3 juni kunnen kunstliefhebbers in DE KOM de expositie ‘KOM kunst kijken’ bezichtigen. In de expositie is werk te zien van twee kunstenaars. Wietske Otter en Gerard van Markus.

Wietske Otter geeft in haar werk abstract weer wat ze voelt of wat haar bezighoudt. Dat gebeurt door kleur, maar ook door het gebruik van verschillende materialen. Gerard van Markus daarentegen is fijnschilder en werkt dus zeer gedetailleerd. Hij schildert voornamelijk met olieverf op paneel. Kortom, zeer verschillende werkwijzen, een bezoekje meer dan waard. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 12.30 uur tot 16.30 uur en is te zien op de begane grond van het theater DE KOM aan het Stadsplein 6.

Doorslagsluis in Jutphaas weer open

De Doorslagsluis in Nieuwegein is vanaf vrijdag 28 april om 15.30 uur weer open voor de scheepvaart. De sluis was gestremd vanwege werkzaamheden aan de sluis. De werkzaamheden in de sluis zijn klaar, de stremming is een paar dagen eerder dan gepland opgeheven.

Werkzaamheden Doorslagsluis
De sluis in de Doorslag in Nieuwegein was vanaf oktober 2022 gestremd. De oude sluis kampte met achterstallig onderhoud en is gerenoveerd. Ook is de doorstroming van water door de sluis vergroot. De sluis vormde een belemmering in de aanvoerroute van extra water naar West-Nederland. De sluishoofden zijn onder water weggehaald en het brughoofd is ingekort. Zo ontstaat onder water meer ruimte voor water. De aannemer is in mei en juni nog bezig met afrondende werkzaamheden aan de Doorslagsluis.

Varen op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel
Recreanten die varen op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel krijgen nog wel te maken met de stremming van de Montfoortse brug. De draaibrug in Montfoort wordt gerenoveerd door Rijkswaterstaat. Deze werkzaamheden duren nog tot 18 mei 2023.

Luchtfoto van de werkzaamheden

In erecouloir op de Dam: dienstmaten Hans uit Nieuwegein en Alfons uit Amersfoort

Verschillende veteranen bereiden zich voor op de Nationale Herdenking op donderdag 4 mei op de Dam in Amsterdam. Hans van Oostrum (63) uit Nieuwegein en Alfons Krijnen (62) uit Amersfoort zijn twee dienstmaten die dit jaar in de erecouloir staan, samen met 58 andere veteranen uit heel Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lopen tijdens de herdenking door de erehaag, van het Paleis tot het Nationaal Monument, om een krans te leggen bij het Nationaal Monument. Het was een wens van de dienstmaten om in de erecouloir te mogen staan, dit jaar is het zover.

Hans van Oostrum: “Het is goed om te blijven beseffen dat wij in vrijheid kunnen leven”

De twee werden als dienstplichtig militairen uitgezonden naar Libanon in 1981. “De keren dat we werden beschoten heeft wel veel indruk op me gemaakt”, vertelt van Oostrum uit Nieuwegein. “Dan moest je zo snel mogelijk een veilige plek achter een groot rotsblok zoeken.” Krijnen vult hem aan: “We mochten niet zomaar gericht terugschieten, want we waren daar als een neutrale partij en mochten en konden geen kant kiezen. Afschrikken en wegjagen was ons belangrijkste doel.”

Samen herdenken
Ze zijn super trots dat ze allebei zijn geselecteerd voor de erecouloir op de Dam, omdat dit een wens was van de dienstmaten. “Ik ga ieder jaar naar de herdenking in Amersfoort”, zegt Krijnen. “Twee van mijn zonen spelen in een orkest en spelen ieder jaar bij het lokale monument. Dat slaan ze dit jaar over, omdat ze graag met mij meegaan naar de Dam.” Ook van Oostrum kijkt uit naar 4 mei. “Ik verwacht dat het heel indrukwekkend zal zijn. Het is een mooi moment om stil te staan bij vrede en vrijheid.”

Verschillende gedachten
“Oorlog is zo zinloos. Het is goed om te blijven beseffen dat wij in vrijheid kunnen leven”, zegt van Oostrum. “Er zullen tijdens de stilte verschillende gedachten door me heen gaan: van de Tweede Wereldoorlog tot aan Oekraïne. Zoveel oorlogen en zoveel mensen die dat niet hebben overleefd. Oorlog kan ook opeens zo dichtbij zijn. Natuurlijk gaan mijn gedachten ook naar onze missie in Libanon en de mensen daar. Het is daarom extra fijn om daar samen met Alfons te staan.” De gedachten van Krijnen zullen tijdens de stilte uitgaan naar slachtoffers van oorlogen en vredesmissies. “Er zijn zoveel mensen die hebben gevochten voor de vrijheid. Als zij dat niet hadden gedaan, hoe had het er hier dan uitgezien? Daar wil je liever niet aan denken, maar het is goed om daar op dat moment wel even bij stil te staan. Samen herdenken moeten we daarom met elkaar in ere houden.”

Van Oostrum en Krijnen werden in 1981 uitgezonden naar Libanon als onderdeel van de UNIFIL missie. Tegenwoordig werkt Krijnen als verkoopspecialist bij een woonwinkel in Amersfoort en is van Oostrum schilder en behanger.

De dienstmaten Hans uit Nieuwegein (links) en Alfons

Expositie van Arwin Hidding in Museum Warsenhoeck

Van 3 mei tot en met 10 september 2023 exposeert in museum Warsenhoeck Arwin Hidding.
Arwin is ontwerper en onderzoeker. Hij is cum laude afgestudeerd aan de TU Delft en zijn project was genomineerd voor de Archiprix.

Een werk van Arwin Hidding

Sinds zijn afstuderen is hij betrokken bij academisch onderzoek en onderwijs in de Robotic Building Group van de TU Delft. Het belangrijkste onderzoeksveld is het maken van 3d prints met programmeerbare eigenschappen, door gebruik te maken van verschillende materialen en geometrieën.

In het museum laat Hidding een aantal abstracte algoritmische kunstwerken zien en een aantal tekeningen gemaakt met een industriële robotarm. De expositie wordt feestelijk geopend op 3 mei om 15.00 uur. Museum Warsenhoeck is gelegen nabij de kinderboerderij IJsselstee aan de Geinoord 11. Parkeren kan het best bij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2.

Bouw nieuw clubhuis Mixed Hockeyclub Nieuwegein kan van start

Op woensdag april jl. is door voorzitter Mark Snoeren, van de nieuwe Stichting Hockeyaccommodatie Parkhout,  de aannemingsovereenkomst getekend voor de realisatie van het nieuwe clubhuis op Parkhout. Bouwbedrijf Davelaar en Installatiebedrijf Radiair gaan het schitterende clubhuis realiseren. Dat het uiteindelijk gelukt is om binnen de eisen van de gemeente en het beschikbare budget dit geweldige gebouw te gaan realiseren is dankzij alle inspanningen van de bouwcommissie.

Het nieuwe clubhuis, krijgt de uitstraling van een paviljoen, heeft een verzonken deel/kelder met kleedkamers en duurzame installaties en een bovenverdieping met een prachtig horecaverblijf, moderne keuken en vergaderruimtes. Met het tekenen van de aannemingsovereenkomst gaat Hockeyclub Nieuwegein een nieuwe fase in als vereniging. De fase van waarin we toewerken naar de verhuizing in augustus 2024.

De komende weken wordt de eerste paal voor het clubhuis geslagen. Hockeyclub Nieuwegein kijkt uit naar de verhuizing naar Parkhout. Dit biedt de club nieuwe kansen en zal een grote impact hebben. Voor die tijd eerst nog het laatste seizoen op Sportpark Rijnhuizen. Dit is extra speciaal omdat de vereniging in november haar 45-jarig bestaan viert.

Leerlingen talentenklas DE KOM spelen ‘NON – Nieuwegein Ontdekt Nazareth’

In De Talentenklas van het kunstencentrum van DE KOM krijgen leerlingen (8 tot en met 17 jaar) van verschillende disciplines extra verdieping binnen hun eigen vakgebied. Zij bundelen hun krachten tijdens een eindvoorstelling. Dit jaar zal deze geheel in het teken staan van het Nazareth klooster, dat 600 jaar geleden gesticht werd in het huidige park Oudegein.

De middelbare scholieren Anouschka en Jeffrey moeten voor een schoolproject onderzoek doen naar de geschiedenis van het Nazareth klooster. Jeffrey vindt het maar saai, maar Anouschka laat hem zien, dat er helemaal niks saai is aan de gebeurtenissen die 600 jaar geleden plaatsvonden in Nieuwegein..

‘NON – Nieuwegein Ontdekt Nazareth’ begint op woensdag 10 mei om 19.30 uur in DE KOM in de binnenstad van Nieuwegein. Om 18.45 uur geeft De Historische Kring Nieuwegein een inleiding over dit onderwerp. De voorstelling is gratis te bezoeken, u moet zich van tevoren wel even aanmelden via het e-mailadres: nazareth@dekom.nl. Geef hierbij aan met hoeveel personen u komt, vermeld in uw aanmelding ook of u bij de inleiding wilt zijn.

Je elektrische auto opladen? Dat kan in onze provincie goed in Nieuwegein

Bezitters van elektrische auto’s hebben in de provincie Utrecht relatief veel mogelijkheden om hun auto bij een laadpaal op te laden. Dat blijkt uit een analyse die de NOS en regionale omroepen maakten van data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Volgens het NAL moet in een gebied van 500 bij 500 meter (zogenoemde ‘buurten’ genoemd) met minstens 125 huishoudens zeker één openbare laadpaal staan. In de provincie Utrecht lukt dat in 85 procent van de buurten. Alleen Zuid-Holland scoort met 93 procent beter. Koploper in de provincie is de gemeente Oudewater, daar hebben alle buurten ten minste één laadpaal. Ook Nieuwegein doet het goed, die stad heeft de meeste laadpalen in verhouding tot het aantal huishoudens.

Grote verschillen
De onderlinge verschillen tussen de provincies zijn groot, de Randstad is in verhouding vele male beter bedeeld dan bijvoorbeeld provincies in het zuiden en noorden van het land. Friesland scoort met 35 procent het slechtst.

Ook binnen de gemeentegrenzen zijn er flinke verschillen. Oudewater is één van de tien gemeenten in het land waar in alle buurten een laadpaal staat. Sommige gemeenten in Noord-Nederland komen niet boven de 15 procent uit.

Laadpalen per huishouden
Nieuwegein scoort op basis van het laadpalen per huishoudens het beste in de provincie, dat deed zij ook al eerder in 2022. Eén oplaadpunt moet door 56 huishoudens worden gedeeld. In Wijk bij Duurstede komen eigenaren van elektrische auto’s het slechtst van de provincie uit. Die stad telt één paal per 245 huizen. Bekijk hieronder hoeveel laadpalen er in jouw gemeenten zijn e hoeveel dat er per huishouden zijn.