In erecouloir op de Dam: dienstmaten Hans uit Nieuwegein en Alfons uit Amersfoort

Verschillende veteranen bereiden zich voor op de Nationale Herdenking op donderdag 4 mei op de Dam in Amsterdam. Hans van Oostrum (63) uit Nieuwegein en Alfons Krijnen (62) uit Amersfoort zijn twee dienstmaten die dit jaar in de erecouloir staan, samen met 58 andere veteranen uit heel Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lopen tijdens de herdenking door de erehaag, van het Paleis tot het Nationaal Monument, om een krans te leggen bij het Nationaal Monument. Het was een wens van de dienstmaten om in de erecouloir te mogen staan, dit jaar is het zover.

Hans van Oostrum: “Het is goed om te blijven beseffen dat wij in vrijheid kunnen leven”

De twee werden als dienstplichtig militairen uitgezonden naar Libanon in 1981. “De keren dat we werden beschoten heeft wel veel indruk op me gemaakt”, vertelt van Oostrum uit Nieuwegein. “Dan moest je zo snel mogelijk een veilige plek achter een groot rotsblok zoeken.” Krijnen vult hem aan: “We mochten niet zomaar gericht terugschieten, want we waren daar als een neutrale partij en mochten en konden geen kant kiezen. Afschrikken en wegjagen was ons belangrijkste doel.”

Samen herdenken
Ze zijn super trots dat ze allebei zijn geselecteerd voor de erecouloir op de Dam, omdat dit een wens was van de dienstmaten. “Ik ga ieder jaar naar de herdenking in Amersfoort”, zegt Krijnen. “Twee van mijn zonen spelen in een orkest en spelen ieder jaar bij het lokale monument. Dat slaan ze dit jaar over, omdat ze graag met mij meegaan naar de Dam.” Ook van Oostrum kijkt uit naar 4 mei. “Ik verwacht dat het heel indrukwekkend zal zijn. Het is een mooi moment om stil te staan bij vrede en vrijheid.”

Verschillende gedachten
“Oorlog is zo zinloos. Het is goed om te blijven beseffen dat wij in vrijheid kunnen leven”, zegt van Oostrum. “Er zullen tijdens de stilte verschillende gedachten door me heen gaan: van de Tweede Wereldoorlog tot aan Oekraïne. Zoveel oorlogen en zoveel mensen die dat niet hebben overleefd. Oorlog kan ook opeens zo dichtbij zijn. Natuurlijk gaan mijn gedachten ook naar onze missie in Libanon en de mensen daar. Het is daarom extra fijn om daar samen met Alfons te staan.” De gedachten van Krijnen zullen tijdens de stilte uitgaan naar slachtoffers van oorlogen en vredesmissies. “Er zijn zoveel mensen die hebben gevochten voor de vrijheid. Als zij dat niet hadden gedaan, hoe had het er hier dan uitgezien? Daar wil je liever niet aan denken, maar het is goed om daar op dat moment wel even bij stil te staan. Samen herdenken moeten we daarom met elkaar in ere houden.”

Van Oostrum en Krijnen werden in 1981 uitgezonden naar Libanon als onderdeel van de UNIFIL missie. Tegenwoordig werkt Krijnen als verkoopspecialist bij een woonwinkel in Amersfoort en is van Oostrum schilder en behanger.

De dienstmaten Hans uit Nieuwegein (links) en Alfons

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk