Werkzaamheden Wilhelminabrug in Vreeswijk

Combinatie PARK voert in opdracht van Rijkswaterstaat werkzaamheden uit aan de Wilhelminabrug. De werkzaamheden starten op maandag 27 maart met het plaatsen van het ponton on- der de brug. Vanaf dinsdag 28 maart wordt er gestart met de werkzaamheden op het brugdek en is de brug afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleidingsroute ingesteld.

Het gedeelte voor de voetgangers blijft aan 1 zijde toegankelijk. De werkzaamheden zijn weersafhankelijk, maar naar verwachting is de brug uiterlijk zaterdag 1 april om 16.00 uur weer open voor het verkeer.

Busverkeer
Buslijn 65 en de buurtbus 565 rijden tijdens deze werkzaamheden niet de normale route. Lijn 65 rijdt niet door Vreeswijk. Haltes Berkstraat, Koninginnenlaan, Museumwerf Vreeswijk, De Werven en Constructieweg vervallen. U kunt gebruik maken van de halte Wiersdijk, Graaf Florisweg of Nijverheidsweg. Buurtbus 565 rijdt niet via haltes Graaf Florisweg, Wiersdijk en Berkstraat. De bus rijdt vanaf halte Leusderschans via de Wierselaan naar halte Koninginnenlaan en vice versa.

De ‘Dag van de Vaart’ in Nieuwegein

Op zondag 26 maart aanstaande is er tussen 11.00 uur en 17.00 uur vanalles te beleven op en rond de waterwegen van Nieuwegein. Dan is de tweede editie van ‘Dag van de Vaart’ in Nieuwegein. Deze ‘Dag van de Vaart’ vormt de opening van het vaar- en buitenseizoen in Nieuwegein. Wethouder John van Engelen zal deze activiteit om 11.00 uur openen op Museumwerf Vreeswijk.

Het bijzondere van deze ‘Dag van de Vaart’ is dat het evenement nu door verschillende Nieuwegeinse organisaties wordt gedragen. Dit zijn: Museumwerf Vreeswijk, Historische Kring Nieuwegein / Museum Warsenhoeck, IJssalon Sweets & Ice, Activiteitengroep Vreeswijk, Dorpshuis Fort Vreeswijk, Wijkplatform Vreeswijk, Natuurkwartier, Club Rhijnhuizen en de Fortwachter op Fort Jutphaas.

Diverse activiteiten
Na de opening van dit weekend door de wethouder en de club van de Vaart van Nieuwegein zullen diverse activiteiten plaatsvinden. Zo kun je genieten van muziek op de Museumwerf aan de Wierselaan in Vreeswijk en een speciale rondvaart maken door Nieuwegein. Drie schepen zullen tussen Vreeswijk, het Natuurkwartier en Jutphaas gaan varen. Zowel op als aan het water is er van alles te doen.

Klik hier voor het hele programma.

Tickets
Voor De Dag van De Vaart van Nieuwegein zijn toegangskaarten nodig. Deze kosten € 2,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). De tickets zijn vanaf 21 maart te koop op de locaties: IJssalon Sweets & Ice (Herenstraat 17), Museumwerf Vreeswijk (Wierselaan 113) en Museum Warsenhoeck (Geinoord 11). Heeft u een StadsPas? Dan krijgt u gratis entree als u uw StadsPas en legitimatie laat zien.

Tweede editie van wijkkrant ‘De Galecopper’ is uit

Vandaag is de tweede editie van de wijkkrant ‘De Galecopper’ uitgekomen. Deze staat weer vol met interessante artikelen, ‘wist je datjes’ en nieuwtjes uit de wijk Galecop. December 2022 is de eerste uitgekomen en feestelijk overhandigd aan de wijkwethouder John van Engelen.

Lucia Neimann, de eindredacteur van ‘De Galecopper’: ‘In deze editie kun je ook weer een interview van een bewoner uit Galecop lezen. Hij vertelt over zijn ervaringen en laat zien wat voor hem deze wijk zo bijzonder maakt. We laten je kennismaken met initiatieven van bewoners en het wijkoverleg met name om Galecop groener en duurzamer te maken. Wat er wordt gedaan voor de ouderen in onze wijk, zoals o.a. de ‘duofiets’, sport en spel voor ouderen. En natuurlijk houden we je op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen in onze wijk, zoals de bouwplannen van nieuwe woningen en de verkeerssituatie in de wijk.’

Natuurlijk is de wijkkrant ook, zoals andere wijkkranten te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. Kilk hier voor de tweede edite.

Nieuwegein heeft hoge sportschooldichtheid

In Utrecht hoef je het niet te ver te fietsen voor een workout. In de provincie is op iedere 9,4 km² een sportschool te vinden. Elders in het land is de drempel om regelmatig te bewegen hoger: landelijk gezien is er namelijk op iedere 10,2 km² een sportschool gevestigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius.

Het onderzoek is gebaseerd op 4.400 sportscholen in Nederland die in 2023 geregistreerd staan op Google Maps.

Veenendaal heeft de meeste sportscholen per km²
Veenendaal heeft de hoogste sportschooldichtheid van Utrecht met een fitnessmogelijkheid voor elke 1,1 km². Ook Nieuwegein scoort goed (1,3 km²). De top 3 wordt aangevuld door Utrecht (stad) met een sportschool voor elke 2,2 km².

Veenendaal heeft het best beoordeelde fitnessaanbod
In totaal werden in de provincie Utrecht maar liefst 13.900 reviews geanalyseerd. Uit de review-analyse blijkt dat Veenendaal niet alleen het hoogst scoort op de meeste sportscholen binnen de provincie, maar dat deze sportscholen ook het best beoordeeld worden. Hieronder zie je de top 3 van gemeenten met de best beoordeelde sportscholen:

  1. Veenendaal (gemiddelde score van 4,6 uit 5)
  2. Utrecht (gemiddelde score van 4,4)
  3. Nieuwegein (gemiddelde score van 4,3)

Regionale verschillen in openingstijden
In Utrecht zijn de sportscholen gemiddeld 11 uur open. Dit is langer dan in bijvoorbeeld Gelderland: daar kun je ‘maar’ 10,5 uur terecht voor een workout. In Limburg zijn de ruimste openingstijden van Nederland: 13 uur en 8 minuten per dag.

Paasroute in de binnenstad van Nieuwegein

In de wereld zijn veel ontwikkelingen die ons niet vrolijk maken. De machteloosheid om oplossingen te realiseren grijpt ons allen aan. ‘Leiders lijken in toenemende mate hun eigen belang voorop te zetten’ aldus Marco Zwarts van de organisatie van de Paasroute in Nieuwegein. Deze route zal worden gehouden op zaterdag 8 april aanstaande.

Zwarts: ‘Het maakt ons onzeker. Want wat is nu nog hoop gevend. En weer wordt het Pasen. Een vaste jaarlijkse gebeurtenis om in herinnering te houden dat er wel reden is voor hoop. Eens is er een overwinning behaald die de toekomst definitief veranderde. De sporen van die overwinning zijn zichtbaar, daar waar mensen uit geloof zichzelf wegcijferen en omzien naar de ander. Zoals toen, aan het begin van onze jaartelling, Jezus Christus zich opofferde, een offer uit liefde, zo gaan zijn volgelingen dienend de wereld in. En verspreiden zo hoop en liefde.’

De Paasroute zal worden georganiseerd in en rond winkelcentrum Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein. Zaterdag 8 april zijn vanaf 10.30 uur schilderingen te bekijken en kan ieder zich laten bemoedigen.

De Paasroute komt voort uit een samenwerkingsverband tussen verschillende kerken in Nieuwegein en heeft tot doel om inwoners van Nieuwegein opnieuw in aanraking te brengen met de betekenis van Goede Vrijdag en Pasen

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze keer de kleinste watervogel van Nieuwegein. Van dichtbij zie je hoe mooi die is, maar dat kàn natte voeten opleveren. Het waterhoentje aldus Udo.

Udo: ‘Waterhoentjes zijn de kleinste watervogels van Nieuwegein. Ze lijken wel wat op de grotere meerkoetjes, hebben een levenswijze die er ook veel op lijkt en ze maken ook van die rare geluiden, maar weer anders dan de meerkoet. Anders dan de meerkoet is ook hun wijze van broeden. Weliswaar in het water, het nest vastgehecht aan waterplanten maar dicht onder de begroeide waterkant. Soms zelfs overdekt met nestmateriaal. Langs de begroeide kant voelen ze zich wat veiliger dus als u ze wilt benaderen zwemmen ze eerst naar de kant en gaan dan verder langs die kant, weg van u.’

‘De nesten worden vaak verstoort door beesten die zich thuis voelen langs de waterkant: om dan toch nog wat groot te brengen leggen waterhoentjes 6 tot 11 eieren en broeden tot 3 keer per jaar. De jongen lijken op de jongen van de meerkoet, maar zijn kleiner. Ik zal proberen komend voorjaar of zomer moeder en kroost te fotograferen om dit te kunnen tonen.’