Gemeente Nieuwegein wil archeologie inclusiever maken

Het zal de afgelopen jaren niemand ontgaan zijn: bij het ontwikkelen van bedrijventerrein Het Klooster zijn tijdens archeologisch onderzoek spectaculaire ontdekkingen gedaan. Iedereen leek in de wolken te zijn met de ontdekkingen, maar was dat ook echt zo? Of werden mensen die het maar niets vonden simpelweg niet aan het woord gelaten? Archeoloog Anne Zohlandt onderzoekt of en hoe archeologie moet veranderen zodat iedereen zich verbonden kan voelen met de verhalen over het verleden. Voelt u zich (niet) erkend door archeologen? Wilt u zelf meer bijdragen aan het archeologisch onderzoek? Of vindt u het allemaal maar overdreven? Vul de vragenlijst in en laat het haar weten.

De resultaten van de vragenlijst worden gedeeld met de gemeente Nieuwegein, zodat zij bij het uitzetten van een opdracht voor een nieuwe opgraving, eisen kunnen stellen aan de manier van opgraven. Maar ook het proces daarna zal onder de loep genomen worden: wat moet er met vondsten gebeuren? Moeten ze naar een museum? Of juist ergens midden in de stad? Mogen alleen archeologen ze onderzoeken, of mogen de bewoners dat ook? Wie bepaalt er waar en wanneer de verhalen van vroeger verteld worden?

Door deze vragenlijst in te vullen wordt duidelijker wat mensen uit Nieuwegein wel en niet belangrijk vinden als het gaat over archeologisch onderzoek. Haal daarom gerust een oude koe, of bruine beer, uit de sloot. De archeoloog die dit onderzoek uitvoert, zal daar sowieso blij mee zijn! Ga hier naar de vragenlijst.

Beschermt de gemeente Nieuwegein het groen voldoende?

Van inwoner Bert Dijkstra kreeg onze redactie de vraag of de gemeente Nieuwegein wel genoeg doet om het groen in haar gemeente te beschermen. Het viel Bert op dat er om zich heen steeds meer bomen verdwenen. In tuinen van bewoners, maar ook in de openbare ruimte.’Is  het verbeelding of klopt het? Hoeveel bomen zijn er afgelopen jaar verdwenen en/of gekapt? Hoeveel bomen zijn er bij gepland?’ Zomaar wat vragen die bij inwoner Bert opkwamen voordat hij zich er in ging verdiepen. Om daar inzicht in te krijgen heeft hij een jaar lang ‘Berichten over uw buurt’ bijgehouden. Deze berichten kan iedere inwoner van Nieuwegein in zijn mailbox ontvangen via de website overheid.nl.

Bert: ‘In totaal zijn er in 2022 zo’n 900 bomen gekapt (Nieuwegein in een reactie: 970) zowel door bewoners als door de gemeente Nieuwegein. Waarschijnlijk is het meer omdat niet elke bewoner toestemming vraagt. Bovendien heb ik niet de bomen kunnen tellen die halverwege het jaar in een soort schoonmaak ronde zijn verdwenen. Het gaat dan om zeker 50 bomen per wijk. Verder zijn er in deze periode volgens de berichten van overheid.nl zo’n 330 (Nieuwegein in een reactie: 371) bomen bij gepland.’

Beeld van de Irisstraat in 2009 en 2021 die Bert aanleverde

Bert geeft aan dat hij ook wel eens een bericht zou kunnen hebben gemist of dat er sprake was van een aanvraag tot kap die niet is goed gekeurd. ‘Ik weet van een boom bij mij in de buurt die alsnog is verdwenen. De lijst is dus niet helemaal accuraat maar het laat wel zien dat er veel meer bomen verdwijnen dan er bijkomen. Dat is merkwaardig want de gemeente schrijft in zijn omgevingsvisie: ‘De gemeente wil het groen in Nieuwegein beschermen’ aldus Bert. Reden om de vraag bij de verantwoordelijk bij de gemeente voor te leggen.

Reactie gemeente Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein laat in een reactie op bovenstaande weten: ‘Wij willen graag gezonde en veilige bomen in de stad. Daarom controleren we alle bomen eenmaal in de drie jaar. Als tijdens de controle blijkt dat een boom een mogelijk gevaar voor de veiligheid van de omgeving vormt zoals bij een storm, controleren we deze voortaan jaarlijks. Zo nodig plegen we extra onderhoud om de boom weer veilig te maken. Als dat niet kan, komt de boom op de lijst van te kappen bomen. Ook kan het zijn dat bomen worden weggehaald, omdat deze overlast veroorzaken in hun omgeving. Het komt voor dat inwoners ons vragen om een boom te kappen. We bekijken de verzoeken en sommige bomen kappen we dan. Na onze laatste controle blijkt dat we 1.014 dode, zieke en afgekeurde bomen moeten kappen. In 2022 hebben wij 970 bomen verwijderd. Het merendeel betrof “opschot of zaailingen.” Opschot zijn spontaan ontstane struiken/bomen die niet zijn aangeplant. Zaailingen zijn jonge, uit zaad gegroeide of opgekweekte planten. Daarnaast hebben we 371 bomen herplant. We werken eraan om op korte termijn de resterende bomen te verwijderen.’

‘In het Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019 (in bijlage 2 en 3) is afgesproken dat de boom weg mag, wanneer de waarde van een boom lager is dan de overlastwaarde. Bij een bewonersverzoek wordt altijd eerst gekeken of de boom behouden kan blijven. Als we de boom bijvoorbeeld snoeien of de wortelopdruk oplossen dan kan hij blijven staan. De omgevingsvergunning kap wordt pas aangevraagd als er geen andere alternatieven dan kap zijn. Op dat moment wordt de desbetreffende buurt via een buurtbericht op de hoogte gesteld van de op handen zijnde kap en wordt het proces opgestart. De gemeente verkiest, bij het onderhoud van bomen, kwaliteit boven hoeveelheid. Bomen moeten goede groeiomstandigheden hebben, zowel boven- als ondergronds. Het Boombeschermingsplan en de bomenverordening helpen bij het maken van een afweging.’

‘Verder is in het Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019 aangegeven wanneer een boom vervangen dient te worden. Momenteel is dit het geval als het om een monumentale boom gaat. Per project wordt bekeken waar we bomen kunnen terug planten of verplanten.’

Bomen aan het Brugpad in 2021 verplaatst naar de Taludweg/A.C. Verhoefweg. Ook zeven lindes bij het Rosarium langs de Schouwstede in de binnenstad werden verplaatst.

Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019
Het beleid over bomen (Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019) staat voor dit jaar in de planning om opnieuw geëvalueerd te worden. Het herplantaspect zal daarin meegenomen worden. Geïnteresseerde bewoners worden te zijner tijd uitgenodigd om mee te denken.

Waterschapsverkiezingen: partijen en kandidaten De Stichtse Rijnlanden bekend

Op 15 maart 2023 vinden in Nederland de waterschapsverkiezingen plaats. Deze zijn elke vier jaar tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen. Alle waterschappen in Nederland doen hieraan mee, dus ook waterschap De Stichtse Rijnlanden. Inwoners van De Stichtse Rijnlanden kunnen door te stemmen kiezen wie er zitting nemen in het algemeen bestuur. Dé manier om als inwoner invloed uit te oefenen op het waterbeheer van de regio met onderwerpen als schoon water, veilige dijken en biodiversiteit.

Het centraal stembureau stelde op vrijdag 3 februari tijdens een openbare zitting de geldigheid van de kandidatenlijsten vast en bepaalde de volgorde. Met het ongebruikt laten van de beroepsperiode tot en met 7 februari, zijn de kandidatenlijsten nu definitief.

14 Partijen dingen mee voor De Stichtse Rijnlanden
De regel voor de volgorde van de kandidatenlijsten op het stembiljet is dat de partij met de meeste stemmen tijdens de vorige verkiezingen als eerste partij op het biljet komt te staan. De partij die daarna de meeste stemmen had, wordt als tweede ingedeeld, enzovoorts. De volgorde van partijen die voor het eerst meedoen of de vorige keer geen zetels hebben gehaald, wordt via een loting bepaald.

  1. Water Natuurlijk
  2. VVD
  3. Partij voor de Dieren
  4. CDA
  5. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
  6. AWP voor water, klimaat en natuur
  7. ChristenUnie
  8. Waterschap@inwonersbelangen
  9. 50Plus
  10. Ondernemend Water
  11. De Groenen
  12. Belang van Nederland (BVNL)
  13. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
  14. BBB

Kandidaatstelling en beoordeling
Waterschap- en politieke partijen stellen personen kandidaat via kandidatenlijsten. Deze zijn door het centraal stembureau beoordeeld wat terug te lezen is in het proces-verbaal van de zitting. In de dagen erna konden partijen ontbrekende of niet-kloppende stukken in orde maken waarna de kandidatenlijsten op vrijdagavond 3 februari zijn vastgesteld door het centraal stembureau. De partijen/groeperingen hadden vervolgens tot en met 7 februari de tijd om in beroep te gaan. Nu deze beroepsperiode ongebruikt is verstreken zijn de lijsten definitief.

Voorbereiden op het stemmen
Om een goede afweging voor het stemmen te kunnen maken, kunnen inwoners de online stemhulp invullen via hdsr.mijnstem.nl. Ook organiseert waterschap De Stichtse Rijnlanden een open dag. Alle inwoners uit het gebied zijn op 4 maart 2023 tussen 11.00 uur en 16.00 uur welkom op het waterschap aan de Poldermolen 2 in Houten.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Kleine dingen van betekenis’

‘De winter laten we langzaam alweer een beetje achter ons. Hoewel het in de nachten deze week wel vriest, worden de dagen merkbaar langer. Het is de tijd van het jaar dat ikzelf meestal met een verkoudheid te maken krijg. Zo ook dit jaar weer. Voor corona ging ik meestal gewoon naar kantoor, terwijl de verkoudheid mij weken bezig hield. Na corona blijf ik wat eerder thuis om te voorkomen dat ik anderen besmet en hopelijk sneller van mijn verkoudheid af ben. Gelukkig kan er tegenwoordig goed thuisgewerkt worden en zijn veel vergaderingen digitaal. Het lijkt een klein dingetje, maar als we het allemaal doen zullen er minder mensen verkouden worden.’

‘Hoe kleine dingen samen van betekenis zijn, blijkt ook uit het bericht dat we in Nederland 15% minder gas verbruikt hebben. Vanwege de kosten is het logisch dat iedereen probeert wat zuiniger te zijn. Thuis heb ik de thermostaat ook een graadje lager staan en laat ik licht niet onnodig branden. Veel kleine acties zijn eenvoudig en kosten weinig inspanning, maar leveren gezamenlijk wel veel op. Ik vind het bijzonder dat het ons lukt, nu de prijzen hoog zijn. Eigenlijk hadden we dit al veel eerder kunnen doen. Er zijn ook gezinnen die als gevolg van de hoge prijzen veel verder moeten gaan met maatregelen om alles te kunnen blijven betalen. Door extra steun worden deze inwoners geholpen, maar helaas worden ze meestal niet geheel gecompenseerd.’

‘De gemeente ondersteunt ook mensen om energie te besparen. We hebben een subsidie waarmee 100 Nieuwegeinse woningeigenaren met een laag inkomen en een hoge energierekening gratis vloerisolatie kunnen laten aanbrengen. Ook bieden we huurders van een sociale huurwoning en huishoudens die recht hebben op energietoeslag een gratis energiebox met advies hoe energie te besparen in huis. Daarvoor kunt u zich melden bij www.energiebox.org/nieuwegein. Ik kijk uit naar het voorjaar waarin de zon ons weer voldoende warmte en energie zal geven.’

Burgemeester Frans Backhuijs

SV Geinoord trainer Gerrit Plomp naar ‘zijn’ EDO

De trainer van SV Geinoord, Gerrit Plomp heeft een nieuwe club gevonden. Hij keert terug naar de vereniging waar hij als jeugdspeler zijn loopbaan begon en waar zijn vader een bestuursfunctie vervulde; EDO.

De 59-jrige Plomp werd bij het Utrechtse EDO al op 15-jarige leeftijd gescout door FC Utrecht waar hij een respectabel aantal wedstrijden in het A-team speelde. Daarna voetbalde hij ook nog bij Feyenoord, Bochum en Fortuna Sittard. Bij SV Geinoord werkte hij gedurende twee perioden als hoofdcoach en promoveerde destijds met de club naar de eerste klasse. Hij wordt bij SV Geinoord opgevolgd door Kevin Reinhard. De vereniging zal dan de nieuwe naam SV Parkhout dragen.

Kevin Reinhard was eerder werkzaam bij FC Delta Sport ‘95 en is op dit moment de hoofdtrainer coach van SV Houten. Zijn huidige assistent Jacques Schagen van Leeuwen komt eveneens over naar sv Parkhout.

ANWB AutoMaatje vijf jaar actief in Nieuwegein

ANWB AutoMaatje Nieuwegein vierde haar eerste jubileum! Passagier Maria van Rossum en vrijwilliger Peter Kool reden maandag het allereerste ritje opnieuw. Daarna werd met vrijwilligers, passagiers en partners onder het genot van een hapje en een drankje het jubileum met elkaar gevierd in buurtplein de Componist.

ANWB AutoMaatje Nieuwegein is gestart in 2018. Met deze dienst rijden vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten naar afspraken, zoals de huisarts, de supermarkt of om hun partner te bezoeken in het verzorgingstehuis. Niet alleen komen deze inwoners weer onder de mensen, ook de zorg van de chauffeur en de gezellige gesprekjes zijn van onschatbare waarde. De afgelopen jaren maakte de dienst ruim 3000 ritjes, met zo’n 28 chauffeurs en meer dan 200 klanten.

Belang van sociaal vervoer
Ter ere van het jubileum reed wethouder Guido Bamberg maandag een stukje mee als passagier. “Ik vond het mooi om alle ervaringen te horen. Ik zie vrijwilligers die de tijd nemen voor je. Die even blijven wachten als dat nodig. Het is een geweldig initiatief en een aanwinst voor Nieuwegein. We gaan het nodig hebben met elkaar.”

Wethouder Guido Bamberg (links) met Maria van Rossum en vrijwilliger Peter Kool

Dat beaamt ook Leo Bekker, regiomanager West Nederland bij ANWB. Hij is er trots op dat zijn organisatie samen met Movactor en alle vrijwilligers alweer 5 jaar een stabiele dienst kan bieden in Nieuwegein. “In Nederland zijn 1 miljoen mensen minder mobiel. Maar ook als je zelf geen auto meer hebt, wil ANWB dat je zorgeloos en met plezier onderweg kunt zijn. Dat is ons streven en is het uitgangspunt van de dienst AutoMaatje.”

In gesprekken met de aanwezige vrijwilligers en deelnemers valt hem het woord ‘maatje’ op. “Mensen gaan met elkaar in gesprek, nemen de tijd en zorgen voor elkaar. Dat wordt ontzettend gewaardeerd.”

Dankbaar werk
Ook voor de chauffeurs, die zich vrijwillig inzetten voor hun plaatsgenoten, is het dankbaar werk. “Een win-win situatie”, aldus chauffeur Leo Broeder. Afgelopen week maakte hij zijn allereerste ritje. “Ik bewijs niet alleen mijn plaatsgenoten een dienst, maar zij bewijzen mij ook een dienst. Doordat ik me een stukje nuttiger voel op deze manier.” Peter vult aan: “Wat mij motiveert is dat ik deze dienst zelf later misschien ook wel nodig heb. En dan hoop ik dat anderen het voor mij doen.”

ANWB AutoMaatje Nieuwegein wordt georganiseerd door Movactor, de welzijnsorganisatie ván Nieuwegein. Wil je meer weten over deze dienst, heb je binnenkort zelf een ritje nodig (bijvoorbeeld naar het stembureau) óf wil je je aanmelden als chauffeur? Kijk dan op de website van AutoMaatje.

Landelijke Opschoondag in aantocht: wat pakt Nieuwegein op?

Op zaterdag 18 maart vindt de 21e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Ook in Nieuwegein worden bewoners geactiveerd om deel te nemen. Het thema van dit jaar is: ‘Wat pak jij op?’ Hiermee benadrukt initiatiefnemer Nederland Schoon het letterlijk oprapen van zwerfafval op straat en stimuleren zij symbolisch heel Nederland om een actie op te pakken. Dit kan van heel laagdrempelig (door het opruimen van een loszwervende verpakking) tot groots (het organiseren van een opschoonactie met de hele schoolklas).

“Alle beetjes helpen en vele handen zorgen ervoor dat we samen in één dag in heel Nederland opschonen. Ik roep alle Utrechters op om in actie te komen!”, aldus Ingrid Goethart, directeur Nederland Schoon. Nieuw dit jaar is de ‘ik doe mee’-button op de website van Nederland Schoon waar deelnemers met één druk op de knop kunnen aangeven dat ze meedoen. Daarnaast worden zij op gemakkelijke wijze gestimuleerd een bijbehorende actie aan te maken zodat ook anderen kunnen aanhaken. Afgelopen jaar deden in Nederland bijna 50.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag.

Eén uur samen opschonen maakt al verschil
Tijdens de Landelijke Opschoondag heeft heel Nederland dezelfde missie: zorgen dat Nederland schoon wordt en blijft. Uit onderzoek blijkt dat in een schone omgeving minder snel zwerfafval wordt gegooid. Ingrid Goethart, directeur (a.i.) van Nederland Schoon, kijkt nu al uit naar de Landelijke Opschoondag, die traditiegetrouw een week vóór de start van de lente plaatsvindt: “We hopen met deze editie weer een hoop bewustwording te creëren om niet alleen zwerfafval op te ruimen, maar ook te voorkomen en nog belangrijker: het schoon te houden. Het doet mij goed om te zien dat er al een groot aantal partners hebben toegezegd om mee te doen op 18 maart. Ook hebben 2.000 Supporters van Schoon zich aangemeld. Nog mooier zou het zijn als heel Nieuwegein de deur uitstapt en we het aantal deelnemers van vorig jaar overtreffen.”

Goethart vervolgd: “Na 20 edities kunnen wij stellen dat de Landelijke Opschoondag ook een groot sociaal aspect heeft. Jong, oud, vrienden, buren, sportteams, klasgenoten, bedrijven en gemeentes steken samen de handen uit de mouwen. De samenhorigheid is tijdens de Landelijke Opschoondag overduidelijk zichtbaar en dit vind ik geweldig. Juist door samen op te schonen, wordt het ook nog eens gezellig én ben je goed bezig. Blok daarom één uurtje in je agenda, leg je handschoenen klaar en zorg dat je opschoonmaatje er ook zin in heeft. In minder dan een dagdeel maak je als deelnemer al een groot verschil. Ik stel graag de vraag aan heel Nederland: wat pak jij op?”

Over Nederland Schoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 31 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. De Landelijke Opschoondag wordt dit jaar wordt voor de 21e keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd.

Rotary Nieuwegein doneert Shelterboxen voor de ramp in Turkije en Syrië

Turkije en Syrië zijn op maandag 6 februari getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. De bevingen veroorzaakten enorm veel schade, duizenden doden en tienduizenden gewonden. De aantallen mensen die getroffen zijn lopen dagelijks op. Er zijn veel vermisten en mensen zonder onderdak verblijven buiten in de ijzige koude.

Woningen zijn vernietigd of kunnen niet meer worden bewoond uit angst voor naschokken wat betekent dat veel mensen in de sneeuw en zware regenbuien overnachten. Er is sprake van grote humanitaire nood in het getroffen gebied.

Jeroen Graafland van Rotary Nieuwegein: ‘Rotary Nederland werkt al heel lang nauw samen met Stichting Shelterbox. Deze Stichting levert geen voedsel of medicijnen, dat doen andere organisaties, maar levert goede noodonderkomens voor de eerste paar dagen, weken of maanden na een ramp, om de mensen te helpen hun leven weer op te pakken.’

Graafland: ‘ShelterBox heeft ter plaatse onderzocht welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties is bepaald dat er Shelterboxen en kits naar het getroffen gebied gaan. In de shelterboxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, materiaal zoals gereedschap, afdekzeilen en touw, thermische dekens, kleding en solar lights. Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor 4 volwassenen en 6 kinderen en kleinere tenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen.’

Rotary Nederland heeft al haar clubs opgeroepen om in actie te komen zodat er zoveel mogelijk en zo snel mogelijk Shelterboxen verstuurd kunnen worden. ‘Rotary Nieuwegein heeft deze actie direct ondersteunt en zorgt ervoor dat er 2 groene kisten met shelterboxen kunnen worden aangeschaft’ aldus Graafland.

In een shelterbox zit oa een grote tent (foto hieronder), diverse gereedschappen, touwen, afdekzeilen, thermische dekens, kleding, solar lights etc.

Rotary is een internationale organisatie. Onze leden zetten zich in om vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid het welzijn van mensen overal in de wereld te verbeteren. In bijna alle landen ter wereld vind je Rotaryclubs. Samen met andere clubs realiseren Rotarians internationale projecten om de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Rotary in Nederland heeft zeven districten die ieder rechtstreeks deel uitmaken van Rotary International. In totaal zijn er ongeveer 16.000 Rotarians in Nederland, verdeeld over circa 500 clubs.

Hulporganisaties
De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro 555 opengesteld. Zij bieden levensreddende noodhulp. Op de website van Giro 555 lees je wat zij doen en hoe je deze hulpverlening kunt steunen met donaties. De samenwerkende hulporganisaties zijn het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Vluchteling, Cordaid, Care, Oxfam Novib, Kerk in Actie, Save the Children, Unicef, Terre des Hommes en World Vision.

Een shelter zoals die in de shelterbox zit