‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: Het is weer tijd voor Gluren bij de Buren! 5 februari is Nieuwegein weer de locatie om gratis kunst en optredens te bezoeken. De afgelopen paar jaren hebben we meegedaan, maar dit jaar moest de geplande act helaas afzeggen. Geen probleem, kunnen wij ook eens ergens anders kijken! Er is nog genoeg te zien en te doen!

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

Kinderen aan de Braamgaarde/Perzikgaarde kiezen hun favoriete speelplek

Buitenspelen is leuk en gezond! En helemaal als je daarvoor een plek hebt waar je samen met klasgenoten, buurtkinderen en vriendjes en vriendinnetjes kunt spelen. Daarom richten de gemeente Nieuwegein graag leuke en uitdagende speelplekken in. De speelplek aan de Braamgaarde/Perzikgaarde is toe aan een opknapbeurt en is momenteel gesloten. De gemeente heeft hiervoor twee ontwerpen gemaakt en de kinderen kunnen kiezen waar zij het liefst wil spelen straks.

Stemmen
De twee ontwerpen, namelijk optie 1 en optie 2 kun je hier zien. Welke speelplek vindt jij het leukst? Klik ‘stem’ om op jouw favoriete speelplek te stemmen. Kom je er niet uit, vraag dan thuis of iemand je kan helpen. Je kunt stemmen tot maandag 6 februari 2023.

Optie 1
In het gras komt een evenwicht parcours, dubbele schommel, draai-element met aan de rand een picknickbank en twee praatpalen.

In de grote boom wordt een nestkast voor vogels opgehangen. Op de paden komt een hinkelbaan en een aantal voetafdrukken. Naast de tafeltennistafel komt een veerwip in de vorm van een vis, een klimplateau met glijbaan. In het groen bij de heuvel worden nog twee insectenhotels geplaatst. Kijk en stem hier voor deze optie.

Optie 2
In het gras komt een driedelige evenwichtsbalk, wip, schommel combinatie ook geschikt voor peuters, vogelnestschommel, glijbaan, klimwand en kettingladder.

Ook hier wordt aan de rand een picknickbank geplaatst bij de grote boom en in de boom wordt een nestkast voor vogels opgehangen. Ook komt er aan de rand een kogeldoolhof. Naast de tafeltennistafel komt voor de allerkleinste kinderen een dwergenheuvel om op te klimmen en vanaf te glijden en een veerelement krul. In het groen bij de heuvel worden nog twee insectenhotels geplaatst. Kijk en stem hier voor deze optie.

In 2022 29% meer Muskusratten gevangen

In de provincie Noord-Holland en het grootste deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland werden 23.596 muskusratten gevangen. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2021. In dit gebied zijn in 2022 ook extra bestrijders ingezet. In heel Nederland zijn in 2022 in totaal 48.447 muskusratten gevangen. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van 2021. In West en Midden-Nederland worden voor de vangst niet alleen muskus- en beverratbestrijders ingezet maar ook vijf speurhonden en DNA-technieken.

Circa 400 muskus- en beverrattenbestrijders zetten zich in Nederland dagelijks in voor waterveiligheid en biodiversiteit. Het doel is om in 2034 in het binnenland van Nederland een minimale populatie muskusratten te hebben.

Verschillen per regio
Het aantal gevangen muskusratten verschilt per regio. Door extra inzet van bestrijders in gebieden met een grote populatie nemen vangsten toe. De vangsten stegen in 2022 het meest in het gebied van de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Schieland en Krimpenerwaard, Delfland en Amstel Gooi en Vecht. Bij Rijnland en De Stichtse Rijnlanden, waar Nieuwegein onder valt, was de stijging minder sterk. De verwachting is dat in West- en Midden-Nederland het aantal vangsten nog enige tijd hoog blijft voordat het aantal muskusratten vermindert.

Schade aan dijken
Muskus- en beverratten komen van nature niet voor in Nederland. Het verhaal gaat dat een Tsjechische graaf ze in het begin van de vorige eeuw vanuit Alaska naar ons continent heeft gebracht. De dieren hebben nauwelijks natuurlijke vijanden en planten zich snel voort. Ze worden bestreden omdat ze schade brengen aan waterkeringen en oevers door holen en gangen in dijken te graven. Ook maken ze nestkommen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken en een polder onder water lopen.

Bedreiging biodiversiteit
De muskus- en beverratten vormen ook een bedreiging voor de biodiversiteit. De dieren staan daarom allebei op de Europese lijst van Invasieve soorten. Ze eten planten als riet en lisdodde weg en verdringen daardoor inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook de muskus- en beverratten hun leefomgeving hebben.

Bestrijding en herstel
De 400 muskus- en beverratbestrijders assisteren naast hun bestrijdingswerkzaamheden steeds vaker bij het herstellen van graverij van bevers in dijken. Ook helpen ze bij het in kaart brengen van de verspreiding van invasieve exoten zoals rivierkreeften.

Voor welke verbouwingen kiezen de mensen momenteel in Nieuwegein?

De woningmarkt in Nieuwegein is in een hoog tempo aan het veranderen, waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om hun huis te verbouwen. Er zijn verschillende opties voor deze verbouwingen, waaronder het vervangen van schuttingen, het installeren van een dakkapel en een nieuwe vloer kopen. De keuzes die mensen momenteel maken bij hun verbouwingsproject spiegelen ook de trends op de woningmarkt weer. In dit artikel gaan we dieper in op welke soort verbouwingstrends er momenteel worden gezien in Nieuwegein.

Een nieuwe vloer
In de eerste plaats kiezen veel mensen in Nieuwegein ervoor om een nieuwe vloer te leggen. Via een vloer kopen bij partijen als Vloerbezorgd.nl is dit immers erg eenvoudig. Op den duur moet een vloer namelijk vervangen worden. Tevens hebben veel mensen de drang om hun huis qua look te veranderen. Het laten leggen van een nieuwe vloer is hier de ideale gelegenheid voor, doordat het ook geen verbouwing is dat weer erg ingrijpend is. Het is dan ook niet voor niets dat deze trend in Nieuwegein sterk aan het toenemen is.

Schuttingen vervangen
Een andere trend die momenteel veel te zien is in Nieuwegein, is het vervangen van schuttingen. Veel mensen ervaren hun schutting als oud en gedateerd, waardoor ze deze willen vervangen door een fraaiere variant. Een schutting is ook een goede investering, aangezien het de privacy en beveiliging van je huis verhoogt. Daarnaast biedt het tevens de mogelijkheid om je tuin extra kleur te geven, waardoor het een waar genoegen is om deze te vervangen. Daarbij is het slim om samen met je buren te kijken naar mogelijkheden, waardoor je gezamenlijk een schutting kan laten plaatsen en de kosten kunt delen.

Een dakkapel
Tot slot kiezen veel mensen in Nieuwegein voor het installeren van een dakkapel. Dit is een goede manier om meer ruimte in je woning te krijgen zonder dat daarvoor je huis helemaal op de schop moet. Met een dakkapel krijg je namelijk extra hoogte, waardoor er eenvoudig meer ruimte gecreëerd kan worden op zolder. Tevens is het een goede optie om meer licht in huis te halen. Daarnaast is het ook een ideale oplossing om je huis meer waard te maken. Daarom zien we deze trend momenteel veel in Nieuwegein verschijnen.

Al met al zijn er meer dan genoeg mensen in de weer met een verbouwing in Nieuwegein. De hierboven genoemde verbouwingstrends – het vervangen van schuttingen, het installeren van een dakkapel en een vloer kopen – spiegelen deze trend weer. Daarom is het zeker de moeite waard om zelf eens te kijken naar een van deze mogelijkheden wanneer je iets aan je woning wil veranderen.

Bewoners Beatrixstraat keken vreemd op bij hun beschadigde auto’s

Afgelopen woensdag 18 januari jl. zijn er in de Beatrixstraat in Vreeswijk, tussen dinsdagavond 17.00 uur en woensdagmorgen 12.00 uur, twee auto’s ernstig beschadigd geraakt. De auto’s waren geparkeerd in de daarvoor aangelegde parkeerhavens ter hoogte van nummer 3. Hoe de auto’s beschadigid zijn geraakt is voor de eigenaren een raadsel. Inmiddels is er aangifte gedaan en het Klanten Contact Centrum (KCC) van de gemeente Nieuwegein ingelicht. Eerke de Haan, een van de eiganren van de beschadige auto’s”  ‘De vogel is gevlogen na het incident, natuurlijk zonder een telefoonnummer en/of adres achter te laten.’

In de Wegenverkeerswet is het strafbaar gesteld om na een aanrijding door te rijden. Hierbij hoeft het niet per definitie te gaan om een ongeluk waarbij een ander letsel heeft opgelopen, maar ook om een aanrijding waarbij er sprake is van louter materiële schade (blikschade).

De Haan: ‘Gezien de hoogte van de schade moet dit door een vrachtwagen [vuilniswagen] veroorzaakt zijn. Mijn verzekering wil het een en ander uitzoeken. Er is ook een proces-verbaal opgemaakt door de politie.’

Als iemand doorrijdt na een aanrijding krijgt deze persoon 12 uur de tijd om zich alsnog te melden bij de politie. Gebeurt dit niet, dat wordt het gezien als een strafbaar feit. Hiervoor kan een maximale boete worden opgelegd van € 6.700,- of een gevangenisstraf van 3 maanden.

Hieronder de foto’s van de betreffende auto’s. Weet u meer? De gegevens van de gedupeerden zijn bekend bij onze redactie en het Klanten Contact Centrum van de gemeente Nieuwegein.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Ik heb deze keer eigenlijk teveel in de wekelijkse foto gepropt. Deze week: prikplanten aldus Udo.

Udo: ‘Tussen alle wilde planten en soms ook tuin- of parkplanten in Nieuwegein bevinden zich soorten die liever niet aangeraakt worden. Je zou ze prikplanten kunnen noemen.  Als het houtige planten betreft zijn ze voorzien van stekels, meestal op de stengels van de takken en soms ook aan de bladranden, zoals hulst.’

‘Die stekels zijn bij meerdere soorten voorzien van een weerhaakje, en de gewone (wilde) braam maakt het helemaal bont met takken mèt stekels met weerhaakjes plus bladeren met stekels met weerhaakjes ònder de bladeren.’

De niet houtige planten kunnen ook voorzien zijn van stekels, bijna alle met stekels aan blad en/of op de stengels zoals de kruldistel. Een enkele heeft stekels met weerhaakjes op het zaaddoosje: die willen wel aangeraakt worden. Die doosjes blijven bij aanraking in kleren of haren hangen en de zaden van deze planten kunnen zich dus verder verspreiden dan in de directe omgeving van de plant.’

‘Voorbeelden zijn gewone agrimonie en kleefkruid. De grote klis is een buitenbeentje, alleen de klis is voorzien van stekels met haakjes en de bloem lijkt op de bloem van een distel.’

Gluren bij de Buren in Dorpshuis Fort Vreeswijk

Op zondag 5 februari doet het Dorpshuis weer mee aan Gluren bij de Buren, het landelijke culturele evenement met optredens uit allerlei disciplines. Er vinden dit jaar zelfs twee verschillende optredens plaats in het dorpshuis in Vreeswijk. Je kunt ze gratis bijwonen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Muziek: Margreet
Margreet is een singer-songwriter uit Werkhoven. Ze zingt van kinds af aan en schrijft nu haar eigen liedjes die ze begeleidt op de gitaar. Tijdens Gluren speelt ze akoestisch (versterkt). Margreet heeft een prachtig stemgeluid dat je niet onberoerd kan laten. Tijden optredens: 13.30, 15.00 en 16.30 uur.

Poëzie: Ingrid
Ingrid schrijft sinds een aantal jaar gedichten en geeft die in eigen beheer uit. Tijdens Gluren leest ze er diverse voor, startend met associaties op het thema “50 jaar Nieuwegein” tot het gedicht “De Kikker” die de link legt naar meer humor, en vervolgens meerdere inkijkjes in het onderwerp “Eten verbindt”. Tijden optredens: 12.45, 14.15 en 15.45 uur.

In heel Nieuwegein treden 32 verschillende podiumkunstenaars op in huiskamers van alle soorten en maten, verspreid over alle wijken van Nieuwegein. Lees hier er meer over.