Boomgaert Nieuwegein – start verkoop eind oktober

Midden in de nieuwe woonwijk Rijnhuizen worden 48 twee- en driekamerappartementen gebouwd. Alle appartementen hebben een mooie buitenruimte, er is een lichte binnentuin en het project is centraal gelegen ten opzichte van Utrecht en overige grote steden. Een aantal appartementen vallen onder de NHG-grens wat betekent een rentekorting op de hypotheek. De definitieve koopsommen worden binnenkort bekend gemaakt, maar zullen waarschijnlijk variëren tussen de € 312.500 en € 395.000 v.o.n.

Wonen, werken en genieten van het leven
Op deze locatie lag vroeger een boomgaard. Deze historie komt terug in de naam en op subtiele wijze in de lichte binnentuin, waar de wanden bekleed zijn met frisgroene beplanting. Voor een aantrekkelijk beeld en een aangenaam leefklimaat.

Met het oog op de toekomst en respect voor de natuur
Het dak is voor het grootste deel bedekt met zonnepanelen voor energievoorziening. Ook ligt er deels een sedumdak. Een sedumdak heeft in de zomer een koelend en effect en houdt in de winter warmte vast. Dit sluit aan bij de hoogstaande wijze van isoleren van de appartementen. Verder komen er warmtepompen in het gebouw dat volledig gasloos is.

Bekijk het woningaanbod
De 48 appartementen zijn onderverdeeld in zes verschillende typen. Allemaal met eigen onderscheidende kenmerken. Alle appartementen hebben bijvoorbeeld een eigen buitenruimte. Maar gaat jouw voorkeur uit naar een balkon of een Loggia? Meer details per woningtype vind je in de woningkiezer.

Toen & Nu: ‘De oude draaibrug over de Vaartse Rijn in Jutphaas’

Deze keer een foto van Toen & Nu uit Jutphaas. Nu weet ik dat die oude draaibrug, de Rijnhuizerbrug, op de foto van Toen, gelegen heeft over de Vaartse Rijn. Maar nog nooit ben ik zo misleid over de locatie als je alleen uit moet gaan van de foto van Toen. Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar de locatie en maakte de foto van Nu.

Het gaat over de woning geheel rechts op de foto. Die twee panden, zowel de oude als die van Nu zijn totaal verschillend. Uitkomst gaf het boek ‘Nieuwegein – geschiedenis en architectuur’ van de Stichting Publikaties Oud Utrecht (SPOU). Daarin wordt het pand op de foto van Nu beschreven. Die is gebouwd in 1911. We weten nu dat de foto van Toen dus van voor dat jaartal moet zijn. Maar welk jaartal? Dat heb ik niet kunnen vinden.

In 1911 is aan Rond het Fort 16-18 een dubbele brugwachterswoning gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze woning ziet u nog net op de foto van Nu. De draaibrug is 1981 afgebroken en in het voorjaar van 1999 is op dezelfde plek een fietsbrug geslagen. Zaten we Toen al die tijd zonder brug op deze lokatie? De brug Nu is zeer herkenbaar en in een opvallende kleur. Bij mijn weten was die oude draaibrug geschilderd in een groene kleur.

Mooi om te zien dat de omgeving straks weer heel groen is van de vele bomen die er Nu zijn gegroeid want Toen kwam het groen er maar bekaaid van af, althans als je kijkt richting Utrecht want rechts van de brug begint het mooie park van kasteel Rijnhuizen.

Cals Nieuwegein ontvangt LinQ-label

Eind september heeft het Cals College in Nieuwegein als eerste school in Nederland, voor de tweede keer het LinQ-label mogen ontvangen. Met het LinQ-label laat de school zien dat de vakken Duits en/of Frans een stevige positie hebben binnen de school.

Vorig jaar vond er hervisitatie plaats met een resultaat waar de school trots op is. De commissie die de visitatie heeft uitgevoerd bestond uit twee ervaren LinQ-docenten en een secretaris van Nuffic. Zij bezochten een aantal lessen en voerden gesprekken met de directie, docenten en leerlingen. Aan het einde van de dag lieten zij meteen weten of de school het LinQ-label mocht voeren. En dat was positief.

Het label heeft inmiddels een mooie plek gekregen bij de hoofdingang. Na 5 jaar volgt weer een hervisitatie.

De Doe Mee Markt, dé plek met informatie over meedoen in Nieuwegein

Steeds meer mensen zien de rekeningen steeds verder oplopen, terwijl hun inkomen gelijk blijft. Vooral voor mensen met een krappe beurs wordt het steeds moeilijker om rond te komen. Daarom wil de gemeente Nieuwegein inwoners informeren over de verschillende regelingen die er zijn als je geldzorgen hebt. Op zaterdag 15 oktober kunnen inwoners van 11.00 uur tot 14.00 uur terecht tijdens de Doe Mee Markt op het Muntplein in Nieuwegein.

Op de Doe Mee Markt kunnen inwoners informatie krijgen over zaken als het Energieloket, de Stadspas, Schuldhulpverlening en het Servicepunt. Stel jouw vragen over allerlei zaken op de informatiemarkt. Gemeente Nieuwegein, Stadspas, energiecoaches, Werk en Inkomen Lekstroom, Santé Partners, Movactor, positieve gezondheid, Buurtplein Batau en het MuntPunt staan klaar om alle vragen te beantwoorden!

Voor kinderen is er genoeg leuks te doen: kom happy stones beschilderen, geniet van dansoptredens en doe mee met een drumworkshop. Om 13.45 uur start de muzikale wandeling naar Cultuurcentrum de Partner voor het Festival Op de Hoek. Daar is nog veel meer leuks te beleven voor jong en oud.

Gemeente Nieuwegein organiseert deze markt samen met Stadspas, energiecoaches, Werk en Inkomen Lekstroom, Santé Partners, Movactor, positieve gezondheid, Buurtplein Batau en het MuntPunt.

Woningcorporatie Portaal in actie om huurders te helpen besparen

Woningcorporatie Portaal zal binnenkort de huurders van haar woningen voorlichting geven hoe zij kunnen besparen. ‘Een groot deel van onze huurders gaat gebukt onder de hoge vaste lasten. Niet alleen de prijzen van energie zijn zorgwekkend, ook de dagelijkse boodschappen worden steeds duurder’ aldus Portaal.

Hoewel de aangekondigde maatregelen van het kabinet sommigen verlichting biedt, vreest de woningcorporatie dat veel van haar huurders, die het nu al financieel moeilijk hebben, straks niet meer kunnen rondkomen. Daarom zal Portaal dinsdag 11 oktober aanstaande, van 08.00 uur tot 12.00 uur, met een bespaarbus staan bij Merwestein aan de Leemwal 3 in Nieuwegein om haar huurders bespaartips te geven.

‘Aan de stijgende prijzen kan Portaal niks veranderen. Maar vanuit onze visie ‘Bijdragen aan goed samenleven’ willen we niet langs de zijlijn blijven staan. We doen er alles aan om het renoveren en verduurzamen van onze woningen te versnellen. Al lukt dat niet van de een op andere dag.’

Woningcorporatie Portaal organiseert deze campagne ‘Samen Besparen’ in de week van de duurzaamheid (10 t/m 15 oktober). Vanuit deze bespaarbus worden energie besparingstips met buurtbewoners gedeeld. Eén van de tips is het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie. De vakmannen staan bij de bespaarbus klaar om gelijk even mee te lopen en het gratis in de woning te plaatsen.

Bouw Citypromenade van start

Na jaren van plannen maken en voorbereidend werk is het nu zo ver. De bouw van CityPromenade is van start gegaan. Hier kun je op korte termijn al wat van merken. Het Brugpad is inmiddels afgesloten en de bouwinrit naast de Lantaarnstede is aangelegd.

Langs het kanaal de Doorslag achter thetaer DE KOM en het Stadshuis komen vier duurzame woongebouwen met 452 duurzame huur- en koopwoningen. ‘Bouwen in een drukke binnenstad is altijd een uitdaging. Het moet uiteraard veilig gebeuren, en de winkels moeten bereikbaar blijven. Ook met de fiets. Daarom is er soms een omleiding’ aldus de projectleider.

Werkzaamheden aan de Noordstedeweg
Bouwverkeer moet veilig van de Noordstedeweg naar het bouwterrein kunnen rijden. Daarom komen er aanpassingen aan de Noordstedeweg en het fietspad naast de Noordstedeweg. De aannemer verlaagt de middenberm, deze komt op gelijke hoogte met het asfalt. Ook passen ze de bestrating aan tussen de rijbaan en het fietspad. Zo kan het bouwverkeer hier overheen rijden naar het bouwterrein. Om het verkeer zo min mogelijk tot last te zijn, voert de aannemer deze werkzaamheden ’s avonds en ’s nachts uit. Tijdens deze werkzaamheden blijft de Noordstedeweg altijd open.

Werkzaamheden aan de Lantaarnstede
Op de Lantaarnstede verplaatst de aannemer een deel van het fietspad. Dit fietspad wordt rechtdoor getrokken en aangesloten op het fietspad aan de Noordstedeweg. Hierna verwijdert de aannemer het bestaande deel van het fietspad. Dit wordt onderdeel van het bouwterrein.

Op het grasveld naast de Lantaarnstede is eerder al een hek geplaatst. Dit hek blijft tijdens de bouwperiode staan. Het zorgt voor een scheiding tussen de ingang van de parkeergarage en de bouwinrit naar het bouwterrein. Daardoor blijft de verkeerssituatie rond het bouwterrein duidelijk en veilig.

Stappen om je huis te verduurzamen (deel 1)

Je leest het overal: stijgende energieprijzen, torenhoge energierekeningen en huishoudens die lastig kunnen rondkomen. En overal is het het gesprek van de dag. Toch wil ook ík even de tijd nemen om je bij te praten over de mogelijkheden van het verduurzamen van je woning. Hiermee kan je de energiekosten enigszins binnen de perken houden en het is goed voor het milieu. In dit artikel nemen we je mee door verschillende opties, hoe isoleer je bijvoorbeeld het huis en welke energiebesparende maatregelen kan je zoal nemen voor een toekomstbestendig en duurzaam huis.

Spouwmuur isoleren:
gemiddelde kosten € 2.000, gemiddelde besparing € 800 per jaar
Vooraf aan het implementeren van allerlei nieuwe energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, moet de woning de warmte kunnen vasthouden. Zonder isolatie tussen de spouw kan gemiddeld al snel 20 à 25% van de warmte verloren gaan. Het isoleren van de spouwmuur wordt gedaan door verschillende materialen, zoals EPS korrels of glaswol. Hier zit wel een prijskaartje aan. De kosten van muurisolatie moeten ten opzichte van de besparingen over de lange termijn wel voor je lonen. De kosten kunnen nogal variëren, idem het rendement, maar het feit is dat het isoleren van de spouwmuur met isolatie je een aanzienlijke besparing oplevert.

Schuin dak isoleren:
gemiddelde kosten € 5.000, gemiddelde besparing € 1.200 per jaar
Warmte stijgt en kan via een schuin dak op de bovenverdieping gemakkelijk de woning verlaten, wat al snel een veel hogere energierekening tot gevolg heeft. Als een stop om het warmteverlies van het huis tegen te gaan, is het isoleren van een schuin dak dan ook zeer aan te bevelen. Een beetje doe-het-zelver kan via de binnenkant tegen het schuine dak isolatie aanbrengen. Om het dak-isoleren af te werken kan je gipsplaten gebruiken en stuc. Zo hoeft zelf het dak isoleren niet al te duur te zijn, omdat veel van de dakisolatie-kosten zit in arbeidsloon. Verder liggen veel van de dakisolatie-kosten in de keuze van materialen, kwaliteit en de isolatiewaarde. Hierin kan gekozen worden voor glaswol tot complete kant en klare geïsoleerde dakplaten. Met energieprijzen die steeds hoger worden is het dak laten (of zelf) isoleren een investering die de zeker de moeite waard kan zijn.

Zonnepanelen plaatsen:
gemiddelde kosten € 4.000, gemiddelde besparing € 500 per jaar
Zonnepanelen op het dak van huizen zie je tegenwoordig steeds meer. Het plaatsen van zonnepanelen brengt wel wat vragen met zich mee. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en welke afmetingen aan zonnepanelen er passend zijn voor een dak. Een juiste monteur / installatiebedrijf helpt je hierbij op weg. Vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om te kijken of je een lening voor zonnepanelen nodig hebt of niet. Het totaalplaatje voor zonnepanelen kan namelijk behoorlijk oplopen.

Een grote hoeveelheid aan zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je honderden euro’s op jaarbasis bespaart. En nu kan zelfs de BTW bij installatie teruggevorderd worden. Zonnepanelen op je eigen huis kent een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Wat deze duurzame investering nog eens zeer aantrekkelijk maakt.

Meer te nemen stappen
In dit artikel heb ik slechts een paar mogelijkheden geschetst om de woning te verduurzamen.  Mijn collega zal in zijn volgende artikel ook nog een paar mogelijkheden de revue laten passeren.  Een ander punt waar ik nu nog even bij wil stil staan, is de financiering van dit kostenplaatje. Het e.e.a. kan namelijk best een aardig kostenplaatje gaan worden.

Subsidie?
Het is goed om eerst te bekijken of je in aanmerking komt voor subsidie als je van plan bent om je huis te isoleren of een warmtepomp aan te schaffen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor het nemen van duurzame maatregelen zoals het isoleren van je woning en de aanschaf van een warmtepomp. Op de website van de overheid, www.rvo.nl lees je hierover meer. Het duurzaamheidsloket van de gemeente Nieuwegein, www.nieuwegein.nl kan je ook van allerlei informatie voorzien. En als je nog twijfelt welke maatregelen je wilt gaan toepassen, dan kan je ook altijd op www.verbeterjehuis.nl allerlei informatie terugvinden.

Financiering
Naast subsidies zijn er ook voordelige leningen die je kunt aanvragen om je huis energiezuiniger te maken. Ook is het bij verschillende geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende maatregelen extra mee te financieren bij de hypotheek. Zo zou het kunnen zijn dat je tot 106% van de waarde van je huis mag lenen. Hoe dat precies voor jou uitpakt, zou je het beste met je hypotheekadviseur kunnen bespreken. Deze kent jouw persoonlijke situatie en kan je hierover informeren.

Ben je van plan om je woning duurzaam te verbouwen? Dan zijn wij als Garantiemakelaar een goede adviseur. Wij kunnen je koppelen aan een hypotheekadviseur voor het financieringsadvies. En mocht er een extra hypotheek nodig zijn, dan heb je ook een taxatie van de woning nodig. Maar ook een inzage in de waardeontwikkeling van je woning bij bepaalde investeringen kan prettig zijn. Kortom, neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Hartelijke groet,
Dennis Wentink Moen Garantiemakelaars

Eigenaren Rob Moen en Dennis Wentink van makelaarskantoor Moen Garantiemakelaars verzorgen regelmatig een column voor De Digitale Stad Nieuwegein en daarmee ook voor De Digitale Nieuwegeiner. Zij vertellen je alles over de huizenmarkt in Nieuwegein en/of wonen in Nieuwegein, en wat zij dagelijks meemaken en zien. Hun kantoor is gevestigd aan de Boogstede 1 op Cityplaza.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Veiligheidsdag voor inwoners’

‘In Nieuwegein bouwen we hard aan de toekomst. De buurt rondom City zal komende jaren een ware metamorfose ondergaan. Bij het tramstation zijn de aannemers al gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. Er komen daar honderden nieuwe appartementen, die de woningnood in de regio een beetje zal verminderen. De eerste grote hijskraan staat er inmiddels al een paar weken. Ook zijn er op de Zuidstedeweg verkeersmaatregelen genomen om de bouw in goede banen te leiden. We zien ook veel voorbereidende werkzaamheden aan de andere kant van City, tussen het Stadshuis en de Doorslag in. Het meest zichtbare is wel de aanleg van een veilige omleidingsroute voor de fietsers. Binnenkort zal ook daar gestart worden met de bouw van vele honderden appartementen, zowel sociale huur- als koopappartementen. Al deze werkzaamheden kunnen de komende tijd voor enige overlast zorgen. Ondanks dat we proberen dat tot een minimum te beperken. Ik hoop op begrip voor deze overlast, want de extra woningen zijn hard nodig.’

‘Een ander punt van aandacht voor mij als burgemeester, is de veiligheid in Nieuwegein. Daar werkt de gemeente dagelijks aan samen met onze veiligheidsdiensten. Ook inwoners leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Om te laten zien wat deze veiligheidsdiensten doen, organiseren we op zaterdag 15 oktober (van 11 tot 16 uur) een veiligheidsdag op het parkeerterrein op Blokhoeve, bij de Symfonielaan. De brandweer, politie, ambulancedienst, het Veiligheid & Defensiecollege van ROC Midden Nederland en de gemeente laten zien wat we allemaal doen. Er worden ook interessante demonstraties gehouden waar de verschillende hulpverleners laten zien hoe ze werken. En voor de kinderen zijn er daarnaast nog leuke activiteiten, zoals dansoptredens, springkussen en spellen. Verder worden er tips gegeven over veiligheid en brandveiligheid. Het wordt een mooi evenement voor alle inwoners, dat inzicht geeft hoe we samen Nieuwegein veiliger kunnen maken.’

Burgemeester Frans Backhuijs