Toen & Nu: ‘De oude draaibrug over de Vaartse Rijn in Jutphaas’

Deze keer een foto van Toen & Nu uit Jutphaas. Nu weet ik dat die oude draaibrug, de Rijnhuizerbrug, op de foto van Toen, gelegen heeft over de Vaartse Rijn. Maar nog nooit ben ik zo misleid over de locatie als je alleen uit moet gaan van de foto van Toen. Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar de locatie en maakte de foto van Nu.

Het gaat over de woning geheel rechts op de foto. Die twee panden, zowel de oude als die van Nu zijn totaal verschillend. Uitkomst gaf het boek ‘Nieuwegein – geschiedenis en architectuur’ van de Stichting Publikaties Oud Utrecht (SPOU). Daarin wordt het pand op de foto van Nu beschreven. Die is gebouwd in 1911. We weten nu dat de foto van Toen dus van voor dat jaartal moet zijn. Maar welk jaartal? Dat heb ik niet kunnen vinden.

In 1911 is aan Rond het Fort 16-18 een dubbele brugwachterswoning gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze woning ziet u nog net op de foto van Nu. De draaibrug is 1981 afgebroken en in het voorjaar van 1999 is op dezelfde plek een fietsbrug geslagen. Zaten we Toen al die tijd zonder brug op deze lokatie? De brug Nu is zeer herkenbaar en in een opvallende kleur. Bij mijn weten was die oude draaibrug geschilderd in een groene kleur.

Mooi om te zien dat de omgeving straks weer heel groen is van de vele bomen die er Nu zijn gegroeid want Toen kwam het groen er maar bekaaid van af, althans als je kijkt richting Utrecht want rechts van de brug begint het mooie park van kasteel Rijnhuizen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk