‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: We hebben allemaal wel kleding in onze kast die we eigenlijk nooit dragen. We weten het wel: je kan het doneren, of weggooien… maar misschien trek je het toch nog een keertje aan? Of: je kan het verkopen! Cityplaza organiseert een Closet Sale! Voor een kleine bijdrage kun jij je kleding verkopen in ons prachtige winkelcentrum. Maar… niet gelijk weer uitgeven aan nieuwe kleding… of, juist wel!

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen! En ….. binnenkort nog enkele delen.

De provincie Utrecht bericht: ‘Begroting 2023: ruimte voor provinciale ambities’

De begroting 2023 is aangeboden aan Provinciale Staten. De provincie Utrecht blijft in 2023 met groot gevoel voor urgentie werken aan de noodzakelijke transities. Duurzame energie, een circulaire economie, gezonde mobiliteit en kringlooplandbouw.

Naast deze transities werkt de provincie Utrecht aan het versterken van de belangrijke kwaliteiten: meer en gezonde natuur, goede kwaliteit van water en lucht en vitale steden en dorpen. Het versnellen van de bouw van (betaalbare) woningen, de vraag naar ruimte voor bedrijven en de krapte op de arbeidsmarkt zijn opgaven die actueel zijn en blijven.

Ingewikkelde puzzel
De provincie Utrecht heeft een ingewikkelde ruimtelijke puzzel te leggen. Voor de opgaven voor landbouw, stikstof, energie, woningbouw, huisvesting voor statushouders en water, bodem en natuur heeft de provincie de regierol. In gebiedsprocessen zal, samen met alle partners in het gebied, het komend jaar aan de oplossingen worden gewerkt.

‘Het is onze grootste uitdaging om het evenwicht tussen de opgaven te bewaken en te zorgen voor het behoud van een gezonde leefomgeving. In de conceptmeerjarenbegroting 2023-2026 die op 27 september 2022 is aangeboden aan Provinciale Staten, is te lezen hoe de financiële middelen hiervoor verdeeld zijn. Het is opnieuw een sluitende begroting, waarin alle begrote inkomsten en uitgaven van de provincie voor het komende jaar zijn opgenomen. De totale begroting voor 2023 bedraagt ruim 663 miljoen euro. De begroting is structureel in evenwicht, heeft financiële ruimte voor nieuwe keuzes na de verkiezingen van maart 2023 en biedt ruim voldoende weerstandsvermogen’ aldus de provincie Utrecht.

Op basis van het traject ‘Groeisprong 2040’ is in de afgelopen periode een aantal stippen op de horizon gezet om de provincie voor te bereiden op de voorziene groei op vijf belangrijke opgaven. Wonen, energie en klimaat, economie en gezondheid, natuur en recreatie en bereikbaarheid. De Groeisprong heeft laten zien dat hier forse uitdagingen liggen. Het komend jaar moet er vooral hiervoor meer zekerheid komen over de toekomstige jaarlijkse inkomsten van de provincie Utrecht. Die zekerheid is er nu nog niet en daar heeft het college zorgen over. Duidelijkheid over keuzes rond het provinciefonds en het nieuwe belastinggebied zijn cruciaal om verdere financiële kaders te kunnen geven voor de periode richting 2030 en verder.

Onzekerheden voor inwoners en bedrijven
Het college van Gedeputeerde Staten is zich bewust van de onzekere tijden waarin we leven. Gedeputeerde Robert Strijk: “Die onzekerheid wordt al langere tijd veroorzaakt door corona en een tekort op de woningmarkt. Sinds dit jaar ook door zorgen over een hoge energierekening en fors oplopende prijzen voor producten en diensten. De consequenties hiervan voor de koopkracht van onze inwoners zijn enorm. Ook voor ondernemers is het een ingewikkeld vraagstuk hoe om te gaan met gestegen prijzen voor grondstoffen en energie. Sommigen moeten besluiten de productie af te schalen of zelfs stil te leggen. De oorlog in Oekraïne en oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland en ook China geven onzekerheid, en internationale ontwikkelingen buiten onze directe invloedssfeer leiden tot hogere aantallen vluchtelingen, ook naar onze provincie.”

Daarbij zien we een vertraging van de transitie naar duurzame energie en flinke opgaven op de verlaging van de CO2 uitstoot. Er ligt ook nog een grote uitdaging om anders om te gaan met grondstoffen en de noodzaak van natuurherstel, de transitie van de landbouw en de druk op het landelijk gebied. De gevolgen van de klimaatverandering zijn steeds duidelijker. Al deze zaken vragen om systeemveranderingen en dat is onder normale omstandigheden al heel ingewikkeld. In deze tijd kampen wij ook nog eens met een tekort aan deskundigheid en arbeidspotentieel om al deze ambities en transities te begeleiden.

Open oog en oor
Bovendien leiden deze ontwikkelingen onder andere tot toenemende protesten van flinke groepen Nederlanders. Zij voelen zich niet gesteund. Het gezag van de overheid is niet voor iedereen meer vanzelfsprekend. Het college is zich ervan bewust dat het hier open oog en oor voor moet houden en voortdurend de verbinding en het gesprek met de Utrechtse samenleving moet blijven opzoeken. Een open manier van samenwerken om zo samen te bouwen aan een gezonde, groene, duurzame en aantrekkelijke provincie voor inwoners en bedrijven blijft dan ook onverkort het uitgangspunt.

Verantwoord en financieel gezond
In deze begrotingsvoorstellen legt het college voor hoe komend jaar alle opgaven worden uitgevoerd. Deze begroting is de laatste begroting van deze Statenperiode. Volgend jaar treden de nieuwe Provinciale Staten en een nieuw college van Gedeputeerde Staten aan. Zij zullen vanzelfsprekend hun eigen koers bepalen. De begroting 2023-2026 biedt daarvoor een goede financiële basis. Provinciale Staten besluiten op 9 november 2022 over de begroting.

In Nieuwegein wordt straks met drie leidingen water gezuiverd én hergebruikt

Om het dreigende drinkwatertekort aan te pakken, hebben ze in Nieuwegein iets slims bedacht. In het nieuwbouwplan City (in de binnenstad van Nieuwegein) worden namelijk niet één of twee, maar zelfs drie waterleidingen aangelegd om het water te zuiveren én her te gebruiken.

Marieke Schouten, verantwoordelijk wethouder in Nieuwegein, geeft aan dat bedrijven al een tijdje aan de bel trekken als het gaat om het dreigende tekort aan drinkwater. “Daarom proberen we in hier het schaarse water goed te gebruiken. Maar dat kan alleen als we met Vitens en andere kennisinstituten samenwerken en er op die manier voor zorgen dat het water veilig uit de kraan komt.”

Met dat ‘veilig uit de kraan’ doelt de wethouder op de ingenieuze manier waarop de waterstromen zullen lopen. Vaak wordt het afvalwater in één grote stroom uit een wijk of buurt geleid. Maar in Nieuwegein wordt de huishoudelijke stroom in drieën gesplitst. Projectleider Marco van Hedel wil op die manier op een “slimme manier” met watergebruik omgaan.

“Het uiteindelijke doel is om regenwater, drinkwater en huishoudelijk afvalwater lokaal in de binnenstad te gaan zuiveren en opnieuw te verspreiden.” Een grijze leiding voert het douche- en badwater af, een zwarte voor het meer vuile water uit het toilet en de keuken. De derde stroming is blauw en staat voor hemel- ofwel regenwater.

Voor die drie stromen zijn dus ook drie leidingen nodig, één extra voor het grijze water. En daarbij mag een leiding met water van de badkamer of het toilet beslist niet uitkomen op de kraan van het drinkwater. Zoals eerder bij een nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn gebeurde. Om die fout te voorkomen, moeten die verschillen duidelijk zijn. Van Hedel: “Ook voor de doe-het-zelver of de loodgieter die er later mee aan de slag moet. Gelukkig is er nu ook meer kennis in huis om het gedegen aan te leggen.”

Het nieuwbouwproject City moet in 2028 klaar zijn, het gaat hierbij om 2300 nieuwbouwwoningen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Omdat de bevolking groeit en er veel nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd, groeit de vraag naar water al jaren. Als er niet snel wordt ingegrepen, is er straks niet meer voldoende drinkwater voor iedereen. Daarvoor waarschuwt waterbedrijf Vitens. Vooral rondom Utrecht en Amersfoort is haast geboden, omdat daar ook veel nieuwe woningen op het waternet moeten worden aangesloten.

Medewerkers Specsavers Nieuwegein krijgen voor tweede jaar op rij tips in signaleren eenzaamheid

Nog altijd is eenzaamheid een groot probleem in onze samenleving. In 2020 gaf gemiddeld 46,6 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder in Nederland aan eenzaam te zijn (bron: vzinfo.nl). Door Corona is dit aantal ongetwijfeld gestegen. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid (van 29 september tot en met 6 oktober) zet Specsavers Nieuwegein zich voor het tweede jaar op een rij in om eenzaamheid bespreekbaar te maken in haar winkels. Zo krijgen winkelmedewerkers tips om eenzaamheid te signaleren en om mensen te helpen.

Als startsein van de Week tegen Eenzaamheid organiseert Specsavers op 28 september samen met partner Leger des Heils een concert met artiest Shirma Rouse in de Kazerne in Almere. Wat ook te bekijken zal zijn in de lokale buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt’ in Nieuwegein.

Tools voor winkelpersoneel
Ook dit jaar brengt Specsavers Nieuwegein, in samenwerking met het Leger des Heils, eenzaamheid onder de aandacht van haar werknemers. In een video kunnen zij kennismaken met een ervaringsdeskundige en komen (aanvullende) tips aan bod, welke gebruikt kunnen worden bij het signaleren van eenzaamheid in de winkel. Medewerkers kunnen mensen bijvoorbeeld op weg helpen door ze bekend te maken met een buurthuiskamer van het Leger des Heils in de regio, een plek waar iedereen welkom is. “We merken in de winkel dat een verslechterd zicht of gehoor ook tot eenzaamheid kan leiden. We willen wel iets voor hen betekenen, maar het is niet altijd duidelijk hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Daarom zijn deze tips vanuit het Leger des Heils heel waardevol.” zegt Anwar Setoe van Specsavers Nieuwegein.

Concert met Shirma Rouse
Om de Week tegen Eenzaamheid af te trappen organiseren Specsavers en het Leger des Heils op 28 september een intiem concert in de buurthuiskamer in Almere. Hier geeft zangeres Shirma Rouse een live optreden voor alle bezoekers en vrijwilligers van het Leger des Heils. Dit concert is georganiseerd vanuit de gedachte dat muziek verbindt. Bij het Leger des Heils weten ze als geen ander wat de impact van eenzaamheid is en de buurthuiskamers spelen een belangrijke rol in de bestrijding ervan. Het concert zal ook in de lokale buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt Nieuwegein’ live gestreamd worden of later te bekijken zijn.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

‘Dit keer een soldateske voorstelling van zaken, maar dat heeft niets te maken met Oekraïne hoor aldus Udo.

Udo: ‘Het is weer zover. Ik zoek elke keer opnieuw naar nieuwe soorten maar er is nu weinig nieuws meer te vinden, of het nu planten, zwammen of beestjes zijn. De lange droogte en het vele gemaai hebben daar ook aan meegewerkt. Veel dat groen was werd al snel afgekort geel, als een steppe waar een enorme kudde schapen over getrokken is.’

‘Door de lange droogte waren er ook relatief weinig beestjes, dus maakte ik zo mooi mogelijke foto’s van wat er wel te vinden was. Hierbij ziet u het resultaat daarvan, een zwartpootsoldaatje op een aar van het “wilde” gras kropaar. Heel vaak zijn de foto’s van soldaatjes schuin van boven genomen, dan lijkt het kevertje een vrij vriendelijk kopje te hebben. Op deze foto ziet u het beestje van opzij: helemaal geen vriendelijk kopje! Gelukkig zijn soldaatjes tot 15 mm lang. Stelt u zich eens voor dat u zo’n lievertje tegen kon komen met de grootte van een echte soldaat.’

‘PS: Soldaatjes zijn weekschildkevers en heten zo omdat ze (een beetje) lijken op soldaten van ruim honderd jaar terug. Alleen de wacht bij Buckingham Palace staat er voor de show nog steeds zo bij, al zal dat op den duur wel een groenig camouflagepak worden…’

‘De Nanningalaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Nanningalaan. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Nanningalaan in de wijk Jutphaas/Wijkersloot.

Horeca & Toerisme College gaat samenwerken met Cosmo

Het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein, onderdeel van ROC Midden Nederland, start het schooljaar met een nieuwe samenwerking voor de opleidingen Leidinggevende Toerisme en Leidinggevende Recreatie. Het komende jaar gaat het college een partnerschap aan met Cosmo, opleider van professionals in de Toerisme, Recreatie, Leisure en Hospitality branche.

Cosmo is ruim tien jaar succesvol actief als opleider en werkt al samen met andere ROC’s zoals het Koning Willem 1 College in Den Bosch, het Nova College in Haarlem en het Friesland College in Heerenveen. Gastvrijheid vormt de rode draad in hun onderwijs, net zoals dat voor het Horeca & Toerisme College geldt.

De samenwerking wordt in eerste instantie aangegaan voor de duur van een jaar en behelst drie onderdelen. Cosmo neemt een deel van de praktijklessen op zich en daarnaast wordt samengewerkt bij de promotie en werving voor de opleidingen. Ook biedt Cosmo studenten de mogelijkheid om stage via hen te lopen.

Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College: “We zijn heel blij met de samenwerking met Cosmo. We hopen hiermee nog meer aankomende studenten te enthousiasmeren voor de opleidingen Leidinggevende Toerisme en Leidinggevende Recreatie en een baan in deze veelzijdige branche. Er is volop werkgelegenheid en dat zien we o.a. terug aan de vele en zeer diverse stagemogelijkheden die organisaties regionaal, landelijk en zelfs internationaal aanbieden. Het is een ontzettend leuk en dynamisch werkveld”.

Isabelle van Aarle, directeur Cosmo voegt toe: “Onze praktijktrainers zijn werkzaam in de branche en weten exact wat er speelt. We leiden de studenten op tot jonge professionals die assertiviteit met een glimlach weten te combineren! Je ziet ook dat steeds meer bedrijven zich focussen op een positieve klantervaring. Hiervoor vormt gastvriendelijkheid en het leren van communicatieve en sociale skills een perfecte basis. De opleidingen Leidinggevende Recreatie en Leidinggevende Toerisme bieden zo een uitgebreid profiel op de banenmarkt voor mbo-ers”.

Dinsdag 18 oktober is de eerste open avond van dit schooljaar. Studiekiezers en hun ouders zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur van harte welkom op de Newtonbaan 12 in Nieuwegein. Er is volop gelegenheid om het gebouw te bekijken, sfeer te proeven en voorlichtingen van alle opleidingen te bezoeken. Meer informatie en aanmelden via www.rocmn.nl.

De wijkkrant voor de wijk Batau-Zuid is weer uit

De  wijkkrant voor de bewoners in Batau-Zuid is weer uit. Mocht u hem gemist hebben, kwijtgeraakt zijn of gewoon even op uw computerscherm willen lezen, de wijkkrant van uw buurt staat hier nu ook altijd on-line. U vindt overigens hier al het verdere nieuws over uw wijk.

Interim-voorzitter wijknetwerk Batau Zuid: ‘In januari deed het wijknetwerk een oproep voor nieuwe leden en vooral jonge leden. Zij kunnen als geen ander aangeven wat belangrijk is voor onze wijk, zoals b.v. speelvoorzieningen, onderhoud van wegen en hondenuitlaat plaatsen. Wij hopen van harte dat jullie daarin mee willen gaan denken.’

In de wijkkrant leest u allerlei leuke berichten over uw omgeving. Soms kan niet alles in de krant en zal  het Wijknetwerk deze berichten plaatsen op de Facebookpagina voor Batau Zuid. ‘Schrijft u als lezer  ook een keertje mee aan uw krant? Uw berichten zijn van harte welkom op wnw_batauzuid@hotmail.com.

In de wijkkrant van september 2022 vindt u veel zaken aangaande uw leefomgeving, nieuws van het wijknetwerk en nog veel meer. Klik hier om de wijkkrant te downloaden. Handig toch? Veel lees plezier. En ………… hij is er niet alleen voor de wijkbewoners ook anderen mogen hem lezen.