AHN Zomerfestival 2022

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) organiseert weer een Zomerfestival, speciaal voor de thuisblijvers. De zomerperiode is voor sommige mensen een stille periode omdat juist dan familie en buren op vakantie gaan. Voor hen en alle overige inwoners van Nieuwegein organiseert de AHN dan een feest van gezelligheid, muziek, ontmoetingen en plezier.

Wat in 2018 klein is begonnen is inmiddels uitgegroeid tot een gezellig AHN Zomerfestival waar de hulpvragers, vrijwilligers en andere (vaak oudere) inwoners van Nieuwegein dankbaar gebruik van maken tijdens de soms stille zomerweken in juli en augustus. Voor sommige bezoekers is dit Zomerfestival niet meer weg te denken in de zomer en ze zien er ieder jaar weer naar uit. Ook dit jaar is het de AHN gelukt om een gezellig programma samen te stellen en staan de AHN vrijwilligers voor u klaar om u gastvrij te ontvangen.

Programma:
Zaterdag 9 juli: Een gezellige muziekbingo met Gouwe Ouden
Zaterdag 16 juli: Dick Hegger met zang en gitaar, meezingen mag!
Zaterdag 23 juli: Zoeba, zomaar een band met oude, vertrouwde liedjes
Zaterdag 30 juli: Band One Trick Pony, ieder jaar weer een succes
Zaterdag 6 augustus: Laagdrempelig bewegen en een hoop gezelligheid
Zaterdag 13 augustus: Petanque spelen met uitleg
Zaterdag 20 augustus: Zomerbingo met leuke prijsjes.

Iedere zaterdag in de zomervakantie van 13.30 uur tot 16.00 uur in het Petanquecentrum aan de Galecopperzoom 1 in Nieuwegein. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De toegang is gratis. Wel is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt. Dat kan telefonisch: 030 60 67 409 (ieder werkdag van 10.00 uur tot 12.30 uur, ook voor uw individuele hulpvraag) of per mail adm.medewerker@hulpdienstnieuwegein.nl.

Over de AHN
De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) ondersteunt al 49 jaar (kwetsbare) mensen in hun leefomgeving om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en om de regie op hun eigen leven te behouden. Tevens brengen ze gezelligheid bij de mensen thuis, een luisterend oor of gewoon een praatje bij een kopje koffie. Even een frisse neus halen met een kleine wandeling en weer genieten van de opbloeiende natuur.

PvdA Nieuwegein: ‘Toch profilering bij Werk en Inkomen Lekstroom!’

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) maakte bij het inschrijven van inwoners voor een bijstandsuitkering gebruik van een zogenaamde fraudescorekaart. Het onderzoeksteam van Argos is hier achter gekomen en heeft afgelopen zaterdag hiermee een uitzending op Radio 1 verzorgd.

Het systeem DPS-matrix werkt met scores, waarbij met een hoge uitkomst er vaker gecontroleerd wordt, dan wanneer de scores laag zijn. De methode wordt sinds 2012 niet meer ondersteund en is in 2020 uit de handel genomen. Deze methode is in strijd met de AVG.

Marianne Spalburg van de PvdA in Nieuwegein: ‘Onze partij heeft in januari dit jaar nog vragen gesteld over het systeem. Werkt WIL met algoritmes of met kenmerken van inwoners die bij wet verboden zijn te registreren? Antwoord: WIL werkt niet met algoritmes. In februari 2022 is deze methode opgenomen in een nieuwe handleiding handhaving van WIL’

Op vragen van de journalist heeft WIL aangegeven te zullen stoppen met deze methode. Men wist niet dat het zo werkte. De PvdA in Nieuwegein heeft nu vragen gesteld aan het college, o.a. hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat gebeurt er met de op deze wijze verkregen informatie. Wordt dus vervolgd.

Duidelijkheid over toekomst woningbouw Deventerschans

Omwonenden van de Deventerschans weten nu welke kaders de gemeente wil geven voor woningbouw aan de Deventerschans. Afgelopen weekend werd met omwonenden gepraat over de laatste stand van zaken van het bestemmingsplan, dat in het najaar wordt aangepast. Het was een vervolg op een bijeenkomst eerder dit voorjaar. Ook staat er sinds eind vorige week een informatiebord bij de bouwlocatie.

Na jarenlange onduidelijkheid weten omwonenden eindelijk waar ze aan toe zijn. De gemeente heeft de plannen voor de woningbouw aan de Deventerschans in de afgelopen jaren aangepast. De hoogte en de aantallen zijn bijvoorbeeld naar beneden bijgesteld. Verder mag maximaal de helft van de bouwlocatie bebouwd worden met 16 woningen, de nieuwe bewoners moeten hun auto’s op het terrein kunnen parkeren en de rest blijft openbaar toegankelijk groen.

Speelplaats voor kinderen
De bouwlocatie was tot 2009 de plek van een basisschool. Daarna werd het (tijdelijk) een trapveld voor kinderen uit de buurt. Op dit moment wordt het gebruikt als bouwdepot van het Betere Buurten-project voor het verbeteren van de straten. Op het naastgelegen stukje grasveld, op de hoek met de Kootwijkerschans, komt een speelplaats voor kinderen. Na de zomer komt de gemeente met een aantal voorstellen, zodat kinderen (en hun ouders) mee kunnen denken en kunnen kiezen. De speelplaats moet dan binnen een half jaar gemaakt zijn.

Geen Knarrenhof
Op de bouwlocatie van de Deventerschans komt in elk geval geen Knarrenhof, waar eerder nog sprake van leek te zijn. De stichting achter het concept Knarrenhof wilde meer bouwen dan mogelijk was op de beschikbare bouwgrond. Naar verwachting neemt het college van Burgemeester en Wethouders na de zomer een besluit over het bestemmingsplan. Als in de 6 weken daarna geen bezwaar volgt, is het bestemmingsplan definitief en gaat de gemeente op zoek naar een ontwikkelaar.

Weer naar kantoor

Miljoenen Nederlanders hebben de meeste ochtendvergaderingen de afgelopen twee jaar in joggingbroek gedaan. Het Coronavirus laat het op dit moment weer toe om naar kantoor te gaan. De vraag is: willen we dat nog?

Blij om weer naar kantoor te gaan
75% van de mensen blijkt toch weer blij te zijn naar kantoor te mogen. Thuiswerken is echter wél goed bevallen. De grootste groep van deze mensen wil minimaal de helft van de tijd thuis blijven werken. Veel mensen ervaren thuis meer productiviteit. 12% van de mensen wil weer volledig op kantoor gaan werken.

Kantoortuin
Er zijn een aantal redenen om thuis te willen werken (of juist niet). Als je bijvoorbeeld in een kantoortuin werkt, dan is de kans groot dat je jezelf thuis beter kunt concentreren. Een kantoortuin is één grote ruimte met werkplekken, die niet afgeschermd zijn. Zo kunnen er meer mensen een werkplek krijgen dan wanneer een pand in allemaal aparte kamers ingedeeld wordt. Weinig mensen zijn positief over het fenomeen kantoortuin, en het blijkt dus vooral een reden om nog thuis te blijven werken.

Toch blijken er ook positieve kanten te zijn van een kantoortuin, je wordt er bijvoorbeeld fitter van. Vooral de nadelen van een kantoortuin worden benadrukt. Werknemers die in een kantoortuin werken bewegen op een dag 32% meer dan mensen die werken in een eigen kantoor. Meer bewegen zorgt voor minder stress. Mensen die op hun werk meer gestrest zijn, blijken zich thuis ook gestrester te voelen. Werken in een kantoortuin heeft dus wel degelijk een positieve invloed op werknemers!

Aantal jaar bij organisatie
De vraag of mensen liever thuiswerken of niet, heeft ook betrekking met het aantal jaar dat je voor een organisatie werkt. Mensen die net begonnen zijn met een nieuwe baan vinden het thuiswerken over het algemeen lastiger dan mensen die er al jaren werken. De ‘nieuwe’ werknemers gaan liever naar kantoor omdat ze daar sneller contact hebben met collega’s en hun vragen kunnen stellen.

Handelen in crypto kan overal
Of je nu op kantoor werkt, thuis aan het werk bent of op zakenreis bent: voor het handelen in crypto maakt het in ieder geval geen verschil. De website AvaTrade is overal en altijd beschikbaar. Innovatieve hulpmiddelen en de gebruiksvriendelijke interface zorgen net voor dat stapje extra. Zo verdien je snel en eenvoudig, thuis of op kantoor, een extra zakcentje. Ideaal, niet?

100% naar kantoor is passé
Net als de rest van Nederland blijken mensen uit Nieuwegein ook weer meer op kantoor te werken. Dit, en ander (digitaal) nieuws vanuit Nieuwegein, vind je op deze nieuwssite. Toch lijkt 100% op kantoor werken verleden tijd, maar 100% thuiswerken is ook niet wenselijk. Zowel leidinggevenden als werknemers geven dit aan. Via een scherm kan niet gezien worden hoe het écht met mensen gaat en hoe ze hun werk doen.

De oplossing hiervoor lijkt het zogenaamde hybride werken. Van tevoren bedenken we wat we op kantoor willen doen en wat we thuis kunnen doen. Gaan we alleen overleggen op kantoor en de deadlines thuis halen? Wat heeft dit voor gevolgen voor onszelf en ons werk? Dit gaat natuurlijk alleen over de mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken. Dit geldt lang niet voor iedereen, slechts 40% van de 9,5 miljoen werkenden heeft de mogelijkheid om thuis te werken.

Klimaatfietstocht Nieuwegein

Op zaterdag 9 juli organiseren De Groene Dorpskerk, Samen Duurzaam Nieuwegein en Bloeiend Nieuwegein gezamenlijk weer een fietstocht om te laten zien wat er allemaal al gebeurt in Nieuwegein om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Eind oktober 2021 werd de eerste klimaatfietstocht gehouden in Nieuwegein. Dit is alweer de derde fietstocht.

Wil je medoen aan deze fietstocht, meld je dan aan door een emailtje te sturen naar: sdnvoort@gmail.com o.v.v. je naam en het aantal personen. Deze fietstocht vindt plaats op zaterdag 9  juli aanstaande om 10.00 uur en start bij de Dorpskerk aan de Nedereindseweg 1 in Jutphaas. Rond 12.00 uur zal de tocht ook op deze lokatie worden afgesloten met een kop koffie of thee.

Bij slecht weer wordt de fietstocht uitgesteld. De deelnemers zullen hierover op de hoogte worden gesteld uiterlijk vrijdagmiddag 8 juli per e-mail. Bij een beetje dreiging gaat het gewoon door. Het maximaal aantal deelnemers is ca. 20. Indien er meer inschrijvingen zijn, zal er worden bekeken of er nog een tocht kan worden georganiseerd.

Klimaatverandering
Extreme hitte, droogte, maar ook overstromingen, komen in Nederland steeds vaker voor. We moeten dus maatregelen nemen tegen de gevolgen en daarmee tegelijkertijd de natuur herstellen. In Nieuwegein gebeurt al veel maar je herkent het soms niet gemakkelijk.

Verborgen parels zichtbaar maken
De Klimaatfietstocht leidt je in ongeveer twee uren langs een aantal van de genomen maatregelen. Je zult zien dat veel maatregelen niet alleen effect hebben op het aanpassen aan de klimaatverandering, maar ook positief zijn voor de biodiversiteit.

Erik van de Voort, één van de inititatiefnemers van de fietstocht: ‘Je hoort tijdens de tocht dat veel Nieuwegeinse vrijwilligers(organisaties) actief zijn voor duurzame ontwikkeling, een veelomvattend thema, van onze stad. We willen iedereen graag kennis laten maken met deze initiatieven. We zien tijdens de tocht bijvoorbeeld bestrijding van hittestress, grote bloemenperken, duurzame buurttuin, klimaatplein en Natuurkwartier. We starten met een korte inleiding en onderweg stappen we regelmatig af om een korte toelichting te geven.’

Column SportID van de week: ‘Sporten voor kinderen van 0-12 jaar’

Elke week schrijft één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

In deze column valt de eer te beurt aan Bo Dijkhorst, buurtsportcoach voor de doelgroep 0-12 jaar.

Bo Dijkhorst

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Als je opgroeit in armoede, betekent dit dat je dan minder mogelijkheden hebt om te kunnen sporten? Het is voor veel ouders een uitdaging om hun kinderen te kunnen laten sporten als je elke cent moet omdraaien om rond te komen.

Bo: ‘In mijn vorige column schreef ik over de beweegrichtlijnen voor kinderen van 0-4 jaar. Ik denk dat er een hoop ouders zijn die graag willen dat hun kinderen (ook tussen de 4 en 12 jaar) de beweegrichtlijnen halen doormiddel van sporten bij een sportvereniging of sportclub. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat kinderen dit kunnen doen, bijvoorbeeld vanwege financiële mogelijkheden van het gezin.’

Maar voldoen deze kinderen dan ook niet aan de beweegrichtlijnen?
‘Als je kijkt naar de feiten zie je dat deze kinderen minder sporten dan kinderen uit een gezin met een hoog inkomen. Maar kijk je naar de beweegrichtlijnen dan valt het op dat deze twee groepen beide rond 53% zit wat hieraan voldoet. Dit is verklaarbaar aangezien de kinderen uit een gezin met een laag inkomen meer buiten spelen in hun vrije tijd dan hun leeftijdsgenootjes.’

‘Ik vind het mooi om te zien dat de Gemeente Nieuwegein verschillende regelingen heeft waardoor een kind lid kan worden van een sportvereniging en ook materialen hiervoor kan aanschaffen. Maar er zijn nog wel twee vragen waar we soms tegen aanlopen in ons werk als buurtsportcoach. Er komt namelijk meer kijken dan alleen het lid zijn van een sportvereniging. Naast het lid zijn van een sportvereniging en materialen kunnen aanschaffen lopen sommige gezinnen ook bijvoorbeeld tegen het feit aan dat ze geen vervoer hebben naar de vereniging of het rijden naar uitwedstrijden. En daarnaast heb ik in de praktijk meegemaakt dat er gezinnen zijn die geen gebruik kunnen maken van de financiële regelingen omdat zij toch net boven de grens zitten van het inkomen en vanwege bijvoorbeeld een koophuis. Deze gezinnen vallen overal net tussen die het ook moeilijk hebben om rond te komen. Waar gaat dit mis? En nog belangrijker: wat is hieraan te doen?’

‘SportID biedt veel activiteiten aan waar kinderen gratis aan mee kunnen doen, zoals het wekelijkse naschools sportaanbod de Sportmix in Wijkersloot en Fokkesteeg. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een pilot voor een SportID abonnement waarbij kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten. Want uiteindelijk is het doel natuurlijk dat alle kinderen uit Nieuwegein wekelijks kunnen sporten en bewegen bij een sportvereniging of sportclub waar ze plezier hebben in het bewegen. En als wij allemaal ons steentje bijdragen hoop ik dat er steeds meer kinderen deze mogelijkheid krijgen.’

Wil je meer informatie over de activiteiten die SportID organiseert voor kinderen? Of heb je vragen? Kijk dan op www.mijnsportid.nl of neem contact op met buurtsportcoach Bo Dijkhorst via b.dijkhorst@merwestein.nl.

Ode aan Nieuwegein tijdens het Rijnhuizen Concert

Als slotstuk van de 50e verjaardag van Nieuwegein werd afgelopen zaterdag het Rijnhuizen Concert op het water gehouden. Een groot succes! Het weer werkte niet mee, maar de musici lieten zich hierdoor niet van de wijs brengen. En ook het publiek wist in grote getale het podium op het water naast het theehuis van kasteel Rijnhuizen te vinden.

In een ontspannen sfeer genoot iedereen van de muziek over het water. Het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest, Indigo Bigband en vrouwenkoor refreshSing wisselden elkaar af, mezzosopraan Lisa Defeyter en zanger Ed Carree brachten bekende nummers ten gehore.

Het publiek op de kade kon lekker meezingen en dat gebeurde uit volle borst bij het slotlied ‘Stad van Sluizen en Water’, velen met tranen in de ogen. Een ode aan Nieuwegein, geschreven door Ton de Gruijter op de melodie van Land of Hope and Glory. ‘Geweldig, kan dit ieder jaar?’ was na afloop een veel gestelde vraag.

SLOTLIED
stad van sluizen en water
stad van oudere grond
stad, op weg naar later
duurzaam, mooi en gezond

stad, we vieren jouw toekomst
samen in Nieuwegein
want het is aan ons allen
nieuwegeiner te zijn

Foto’s © Marijke van Vliet – van Overbeek