PvdA Nieuwegein: ‘Toch profilering bij Werk en Inkomen Lekstroom!’

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) maakte bij het inschrijven van inwoners voor een bijstandsuitkering gebruik van een zogenaamde fraudescorekaart. Het onderzoeksteam van Argos is hier achter gekomen en heeft afgelopen zaterdag hiermee een uitzending op Radio 1 verzorgd.

Het systeem DPS-matrix werkt met scores, waarbij met een hoge uitkomst er vaker gecontroleerd wordt, dan wanneer de scores laag zijn. De methode wordt sinds 2012 niet meer ondersteund en is in 2020 uit de handel genomen. Deze methode is in strijd met de AVG.

Marianne Spalburg van de PvdA in Nieuwegein: ‘Onze partij heeft in januari dit jaar nog vragen gesteld over het systeem. Werkt WIL met algoritmes of met kenmerken van inwoners die bij wet verboden zijn te registreren? Antwoord: WIL werkt niet met algoritmes. In februari 2022 is deze methode opgenomen in een nieuwe handleiding handhaving van WIL’

Op vragen van de journalist heeft WIL aangegeven te zullen stoppen met deze methode. Men wist niet dat het zo werkte. De PvdA in Nieuwegein heeft nu vragen gesteld aan het college, o.a. hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat gebeurt er met de op deze wijze verkregen informatie. Wordt dus vervolgd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk