Man met hond op fietsendievenpad aan de Ringwade

Een fietsendief is vastgelegd door een bewakingscamera als hij twee fietsen steelt uit een parkeergarage van een bedrijf aan de Ringwade in Nieuwegein. Bij de tweede diefstal heeft hij een hond bij zich. Het is al een paar maanden geleden maar de politie zoekt hulp bij het oplossen van deze diefstal.

Donderdagmiddag 4 november komt de dief aan op zijn eigen fiets. Hij hangt een tijdje rond en wacht op een moment om de afgesloten parkeergarage binnen te komen. Hij weet binnen te komen en steelt een fiets en rijdt erop weg.

Hond
Een maand later slaat hij weer toe. Maandagmiddag 6 december heeft hij een hond bij zich. De donkere hond heeft twee witte voorpoten (sokjes). Hij weet weer de garage binnen te komen en steelt een dure speedpedelec.

Signalement
– man
– lichte huid
– slank tot normaal postuur
– donkere jas met capuchon
– blauwe spijkerboek
– donkere sneakers met witte zoolrand
– zwarte rugzak met lichte opdruk
Hij rijdt zelf eerst op een herenfiets met een grijs/zwart frame en zilverkleurige bagagedrager. Bij de tweede diefstal rijdt hij op een zwarte fiets, zonder achterbagagedrager maar met pakjesdrager voorop.

Weet u wie deze fietsendief is die zeker 2 keer toesloeg in een stalling aan de Ringwade in Nieuwegein? Bel dan 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website‘Dit keer een meer “klassieke” presentatie van een bladwesp, met een verhaaltje. Daar zal nog wel wat vaker voorkomen, ik vind nog steeds niet eerder gevonden soorten’ aldus Udo.

Udo: ‘Bladwespen vallen op doordat zij geen wespentaille hebben en doordat hun larven er uit zien als (meestal kleine) rupsen, die basterdrupsen worden genoemd. Er zijn in Nederland meer dan 500 soorten te vinden en veel daarvan hebben veel of weinig gekleurde vlekken op hun zwarte uiterlijk. Veel zijn iets meer dan een cm lang, maar er is bijvoorbeeld ook een kleinste rozenbladwesp van 1 x 6 mm, nog zwart ook, dus niet zo opvallend.’

‘De basterdrupsen eten blad en als het er veel zijn… Maar dat worden er al snel stukken minder, want de overal algemene zwarte wegmiertjes slepen ze naar hun nesten om op te eten. De volwassen bladwespen vangen op hun beurt weer allerlei kleinere insecten maar eten ook nectar en stuifmeel. Je ziet ze dan ook zowel op blaadjes als op bloemen, al dient het bladbezoek ook om piepkleine eitjes af te zetten. De daaruit komende rupsjes beginnen meteen aan een blad te knagen, en groeien dan ook snel tot ze hun maximale grootte bereiken, tenzij …… Dus nu weer eens een bladwesp, pas gevonden in de achtertuin en zonder Nederlandse naam. Macrophya punctualbum.’

Toen & Nu: ‘De Mendes da Costalaan’

In de rubriek ‘Toen & Nu’ blikken we terug en kijken we naar vandaag. Maar we hebben ook de rubriek ‘De oude ansichtkaarten.’ En wat dacht u van de rubriek ‘De Oude PEN’, hier behandelen we al jaren de historie van de gemeente Nieuwegein.

Vandaag een foto van Toen uit Jutphaas, Nu Nieuwegein. Het gaat om een foto uit juli 1969 en is een gezicht op een bouwrijp terrein aan de Mendes da Costalaan. Een heerlijk vergezicht waar de bewoners Toen veel ruimte hadden. Kinderen nog konden ravotten op het gras en ….. ziet u op de foto van Toen net achter de lantaarnpaal een wit tentje? Zouden ze daar ook geslapen hebben op ‘camping Mendes da Costalaan?’

Nu is het volgebouwd. Het gezondheidscentrum Mondriaanlaan ziet u niet. Dat hoeft ook niet want die is sinds afgelopen maandag verhuisd naar het Gezondheidshuis de Componist aan de Diepenbrocklaan. Naar verluid komt Nu op die plek een Hospice, de tweede in Nieuwegein.

Al met al een mooi plaatje! Ben toch nieuwsgierig of tussen die bomenrij op de foto van Toen een weggetje schuilt. En waar zou die Toen naartoe zijn gegaan? Wie was Mendes da Costa? Dat leest u in de rubriek ‘De straat.’ Klik maar hier. Zo is het circeltje weer rond.

Heeft u zelf een leuke foto van Toen? Stuur deze dan met uw verhaal naar onze redactie. Wij gaan dan kijken hoe het Nu is. E-mailen mag naar: redactie@pen.nl.

Echtpaar uit Nieuwegein komt met schrik vrij na crash met camper

Een echtpaar uit Nieuwegein is maandagmiddag 23 mei jl. met de schrik vrijgekomen, nadat hun camper in botsing was gekomen met een vrachtwagen. De camper kantelde en bleef op de A1 – ter hoogte van Muiden – op de zijkant liggen.

Het echtpaar kwam net van een camping in Baarn en waren onderweg naar een andere camping. Op de A1 ging het mis. Hoe het ongeluk kon gebeuren is volgens de politie niet duidelijk. De vrachtwagen stond een paar honderd meter verderop stil op de vluchtstrook en heeft weinig schade opgelopen.

Een bergingsdienst heeft de camper afgesleept. Het echtpaar uit Nieuwegein is na controle huiswaarts gegaan. Of de vakantie is afgelopen, is niet bekend.

Politie koopt bedrijfsgebouwen in Nieuwegein

Sinds eind april 2022 is de politie eigenaar van drie bedrijfsgebouwen aan Ringwade 51 – 79 in Nieuwegein. De gebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van circa 23.000 m2 maken efficiëntere bedrijfsvoering en ondersteuning bij effectief politiewerk mogelijk. Daarnaast bieden de gebouwen goede samenwerkingsmogelijkheden aan alle politiemedewerkers.

Foto: politie.nl

De politie wil de huisvesting toekomstbestendiger maken. Zowel functioneel, kwalitatief als financieel. Dit betekent dat de politie dure huurpanden wil afstoten. Met aflopende huurcontracten van enkele panden in zicht is de aankoop van de bedrijfsgebouwen aan Ringwade een logische stap. Op termijn wordt een aanzienlijke besparing behaald van circa 50% op de huidige exploitatiekosten.

Anders Werken
Aan Ringwade worden diverse grote gebruikersgroepen binnen de politie gehuisvest. Door de uitrol van het Anders Werken-programma worden de ruimtes ingevuld met flexibele werkplekken en faciliteiten aan politiemedewerkers die centraal in het land willen samenwerken, vergaderen of elkaar willen ontmoeten. Hiermee organiseert de politie betere samenwerkings- en ontmoetingsfaciliteiten in eigen beheer.

Vervolgstappen
Eén toren is al in gebruik door de politie. De twee andere torens worden op het moment verhuurd. Na afloop van de huurcontracten zullen deze torens ook door de politie zelf in gebruik worden genomen.

Zeewolf met in tomatensaus gesmoorde inktvis ringen en vongoles

Heerlijk, verse zeewolf. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen hier op de redactie. Dus maken we voor u de zeewolf met in tomatensaus gesmoorde inktvis ringen en vongoles. Voor 2 personen nodig:

2 zeewolf filets (heilbot of kabeljauw ook prima)
1 bosui
3 tenen knoflook
5 pruim tomaten
2 grote uien
verse dille, oregano, basilicum (naar smaak)
500 gram vongoles of kokkels
2 flinke inktvis tubes in ringen gesneden
scheut rode wijn
peper en zout (naar smaak)
olie en boter
2 limoenen
200 gram verse pasta

De tomaten in blokjes snijden, uien fijnhakken en knoflook pletten.
In een pan weinig olie warmen en de knoflook met uien laten zweten, daarop de tomaten blokjes,de wijn en het sap van 1 limoen.

De dille fijnhakken en daar doorheen, samen met de inktvisringen ,peper en zout
Daarop de oregano en het geheel ongeveer 40 minuten smoren, wel af en toe roeren.

De vis filets droog deppen en bakken in roomboter, kruiden met peper en zout en eventueel afblussen met een beetje limoensap.

Als de tomatensaus met de inktvisringen een half uur heeft gekookt, de vongoles of kokkels erbij en mee smoren tot de schelpen open gaan.

Heerlijk met verse pasta en een vers gehakt bos uitje (zie video)

Op het laatst de basilicum erbij en opdienen,

Eet smakelijk!

‘De Moerashoeve’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Moerashoeve. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Moerashoeve in de wijk Blokhoeve.

Leuke weetjes, deel 6: ‘Waterwegen als levenslijnen voor Jutphaas en Vreeswijk’

In de rubriek ‘De Oude PEN’ behandelen we al jaren de historie van de gemeente Nieuwegein. Een samenvoeging van de twee gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Ook in de rubriek ‘Toen & Nu’ blikken we terug en kijken we naar vandaag. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de rubriek ‘De oude ansichtkaarten.’  Eerder schreef onze redactie al over de eerste vermelding van Jutphaas. Deze week: ‘Waterwegen als levenslijnen voor Jutphaas en Vreeswijk.’

Waterwegen hebben altijd een belangrijke en beeldbepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van Jutphaas en Vreeswijk. Hoewel hun rol binnen onze leefgemeenschap aanmerkelijk is verminderd, zijn ze nog steeds nadrukkelijk aanwezig.

De Lek
In de eerste plaats is er de rivier de Lek en de aanleiding voor de latere kanalen die onze stad doorkruisen. Tot, naar men tegenwoordig algemeen aanneemt, 1122 liep de Neder-Rijn van Wijk bij Duurstede (later de Kromme Rijn genoemd) langs Utrecht en Zwammerdam naar de omgeving van Katwijk aan de Rijn, waar hij in de Noordzee uitmondde. Delen van deze rivier heten Leidsche Rijn en Oude Rijn. De Lek was in die tijd slechts een zijrivier van de Rijn. Verzanding en daarmee gepaard gaande overstromingen waren aanleiding voor de bisschop van Utrecht, Godebald, om tot afdammen over te gaan. De agrarische belangen prevaleerden boven de handelsbelangen van de scheepvaart. De Lek kreeg zo meer water en werd de hoofdstroom.

De Vaartse Rijn
Het gevolg van de afdamming bij Wijk bij Duurstede was een blokkade van de scheepvaartroute van de stad Utrecht naar het Duitse hinterland. Utrecht zocht en vond een nieuwe route. In die tijd stond de Hollandsche IJssel bij het buurtschap Hoppenesse (tegenwoordig Klaphek genoemd) in open verbinding met de Lek. (Het was zelfs zo, dat het meeste water van de Lek verder stroomde door de Hollandsche IJssel en dat het overgebleven water richting Schoonhoven een onbetekenend stroompje was.)

Het is het deel dat wij tegenwoordig de Enge of Kromme IJssel noemen. Nog in hetzelfde jaar 1122 werd een kanaal van Utrecht Tolsteeg naar ‘t Gein gegraven. Een dam scheidde dit kanaal, de Vaartse Rijn, van de Hollandsche IJssel. Na het doorslaan van deze dam en het verlengen van het water tot aan de Hollandsche IJssel, kreeg dit stuk de naam Doorslag.

Voor het oude Jutphaas betekende dit een splitsing in zijn grondgebied: het Nedereind aan de westzijde van het nieuwe kanaal en het Overeind aan de oostzijde. Het is logisch, dat de kern van Jutphaas, het Kerkveld, zich langzamerhand verplaatste naar de omgeving van de Vaartse Rijn. Scheepvaartverkeer brengt immers allerlei activiteiten en neringdoenden, (herbergiers, winkeliers) met zich.

De Nieuwe Vaart
Ruim anderhalve eeuw na de dam van Wijk bij Duurstede bleek ook de open verbinding van Hollandsche IJssel veel problemen op te leveren. Vooral ‘s winters en bij storm liep het land in de wijde omtrek onder water en braken de toenmalige IJsseldijken. Bij zo een dijkbreuk is de huidige Rietput in de wijk Hoog-Zandveld ontstaan. Op aandringen van de Hollandse Graaf Floris V (1254-1296) gaf de Utrechtse bisschop Jan van Nassau (+1230-1309) in 1285 toestemming tot het afdammen van de IJssel ter hoogte van Hoppenesse (Klaphek).

Opnieuw was Utrecht verstoken van een verbinding met de rivier. De oplossing werd gevonden door een nieuw kanaalvak te graven van Jutphaas naar Vreeswijk, de ‘Nyevaert’, die in 1288 gereed kwam. Ook dit kanaalvak eindigde precies als die naar ‘t Gein bij een dam namelijk ter hoogte van de Wiersdijk. In 1373 werd de Nieuwe Vaart verdiept en doorgetrokken tot aan de Lek waar de eerste sluis in Vreeswijk tot stand kwam. De Nieuwe Vaart zou later de naam van het oude kanaalvak naar ‘t Gein overnemen: de Vaartse Rijn. Bij de sluis ontstond het dorp Vreeswijk.

Het Merwedekanaal
De Vaartse Rijn werd in de loop van de tijd voortdurend aan de omstandigheden aangepast. Zo kwam via dit kanaal omstreeks 1824 de Keulse Vaart tot stand. Dit was de verbinding van Amsterdam via de Weesper Trekvaart, de Vecht en de Vaartse Rijn naar Vreeswijk vanwaar de scheepvaart over de Rijn naar Keulen en verder ging. Na 1850 kwamen steeds meer gebreken van deze scheepvaartroute aan het licht. De vaarweg en de sluizen werden te klein voor de steeds groter wordende schepen en de toename er van. Na vele plannen en mogelijke tracées werd in 1881 de wet inzake de aanleg van een kanaal van Amsterdam via Vreeswijk en Vianen naar de Merwede bij Gorinchem gepubliceerd.

De Vaartse Rijn werd als onderdeel van dit nieuwe Merwedekanaal aanzienlijk verbreed en verdiept en ten westen van Vreeswijk kwam een nieuw sluizencomplex onder naam ‘Koninginnensluis’. Vanaf de Wiers kwam er een nieuw kanaalvak naar die sluizen. In 1892 was alles klaar. Voor Vreeswijk betekende dit, dat de scheepvaart buitenom het dorp ging lopen hetgeen tot gevolg had dat de handel zich verplaatste naar de Koninginnenlaan en de latere Handelskade. Vreeswijk kreeg er een nieuwe wijk bij.

Het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal
De geschiedenis herhaalde zich al spoedig. Het Merwedekanaal voldeed na twintig jaren al niet meer en men zon op plannen voor weer een nieuw kanaal. In 1931 werd de aanleg van het nieuwe kanaal in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden bevolen. De nieuwe scheepvaartroute zou van Amsterdam langs Utrecht en Wijk bij Duurstede naar Tiel aan de Waal moeten voeren (het Amsterdam-Rijnkanaal).

Bij Jutphaas kreeg het nieuwe kanaal een aftakking naar de Lek ten oosten van Vreeswijk; het Lekkanaal. Daar kwamen moderne schutsluizen; de Prinses- Beatrixsluizen die in 1938 werden geopend. Het was de doodssteek voor de Vreeswijkse winkeliers. De scheepvaart kwam niet langer door Vreeswijk en hoewel er plannen werden ontwikkeld in de nabijheid van de nieuwe sluizen een soort winkelcentrum te bouwen heeft men dit niet kunnen realiseren. Wel hebben winkeliers vele jaren op de sluis hun waren met transport- of bakfiets op de sluis uitgevent doch in het verloop van de tijd stierf dit initiatief een geruisloze dood.

De geschiedenis van gokken in Nederland tot nu

Er gaat een lange geschiedenis vooraf aan gokken in Nederland zoals we dat vandaag de dag kennen. Hoewel het nu misschien de normaalste zaak van de wereld is om overal in te kunnen zetten waar en wanneer je maar wilt, was dit lang niet altijd het geval. Sterker nog, er was tot relatief laat helemaal geen wetgeving die bepaalde hoe er met gokken moest worden omgegaan. Nu is dat anders en is eigenlijk alles duidelijk. Dat is voor zowel spelers als gokbedrijven wel zo fijn, want er is duidelijkheid, en spelen is veel veiliger.

Foto credit: Imgur . com

Hoog tijd om eens te kijken wat er allemaal gebeurd is in die lange geschiedenis van Nederland en gokken. Inmiddels kan je zelfs bij Holland Casino online inzetten, maar nog ver voordat dit soort bedrijven er waren werkte het allemaal een beetje anders. Wel waren we er als Nederland vroeg bij, want reeds in de achttiende eeuw hadden we al een loterij, die toen de Generaliteitsloterij heette. Inmiddels staat deze bij het grote publiek bekend als de Staatsloterij en bestaat dus nog steeds.

Het begin van gokken in Nederland
Opvallend genoeg was deze loterij zelfs de eerste ter wereld. Daarmee was Nederland dus erg innovatief en progressief als het op gokken aan komt, maar dat veranderde later wel. Nadat er allerlei andere gokspellen namelijk ook populair werden, besloot men om rond het jaar 1900 namelijk alle vormen van kansspelen in ons land te verbieden. De enige uitzondering hierop was weer diezelfde Staatsloterij. Er kon dus alleen nog worden meegespeeld met een door de staat gereguleerde loterij.

Daarna bleef dit een tijd lang zo. We moesten eigenlijk wachten tot na de Tweede Wereldoorlog tot er een beetje versoepeling kwam op dit gebied. Toen werd er namelijk besloten dat loterijen wat vaker plaats mochten vinden, maar was er nog steeds geen echte wetgeving voor kansspelen. Iedereen die graag een potje roulette wilde spelen had dus als enige keuze om uit te wijken naar het buitenland, waar gokken op een hoop plaatsen toen al wel gewoon legaal kon. Een ruim decennium later zou er echter verandering in komen, en konden mensen eindelijk weer gaan gokken in Nederland.

Legalisering in 1964
In 1964 werd alles eigenlijk in een klap anders, toen de Wet op Kansspelen werd geïntroduceerd. Dit maakte gokken in Nederland in een klap legaal, en er kwam duidelijke regelgeving. Hoewel deze, zeker in het begin, enorm streng was, zorgde het wel voor duidelijkheid, en mochten mensen eindelijk inzetten op kansspelen. Grappig genoeg is deze wet vandaag de dag nog altijd van kracht in Nederland, maar uiteraard wel alleen voor offline kansspelen.

Omdat er in deze periode nog niet online kon worden gespeeld, was hierover natuurlijk nog niets meegenomen in deze regelgeving. Niet heel lang na de eeuwwisseling was eigenlijk al duidelijk dat hier snel verandering in moest komen, maar het duurde ontzettend lang voordat dit uiteindelijk ook echt gebeuren. Nadat een nieuwe wet voor online gokken al talloze keren was uitgesteld, gebeurde dat pas in 2021. Daarmee bleef Nederland ver achter op veel andere landen, maar de meeste gokkers en online casino’s waren wel blij toen deze er dan eindelijk kwam.

Regelgeving omtrent online gokken in 2021
De nieuwe Wet Kansspelen op afstand (Koa), ging officieel in op 1 maart 2021. Dit was echter niet direct het moment dat online casino’s ook hun spellen gingen aanbieden aan bezoekers. Eerst was er namelijk nog een half jaar nodig om alle aanvragen van bookmakers en gokbedrijven te kunnen beoordelen. Pas toen dit proces achter de rug was en duidelijk werd welke internet casino’s er een vergunning gingen krijgen, werd het echt mogelijk om online te gaan gokken in Nederland.

Daardoor was het vanaf 1 oktober 2021 mogelijk om legaal online in te zetten bij casino sites met een Nederlandse licentie. In het begin waren dat er slechts 10, maar inmiddels zijn er alweer een aantal bijgekomen. Naar verwachting zullen er in de aankomende periode nog veel meer goksites een Nederlandse licentie gaan bemachtigen. Zo zijn er een aantal die nog sancties hadden openstaan uit het verleden, maar deze zijn nu verlopen, waardoor ook deze gokbedrijven in staat zullen zijn een vergunning te gaan krijgen.

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week.. Deze week de Kleine Brug vanuit het zuiden gezien. De ansichtkaart komt uit 1920.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbrief- kaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1920. De Oude Sluis is eigendom van de stad Utrecht. Dit eigendomsrecht dateert van 1373. toen is deze sluis op kosten van de stad Utrecht aangelegd.

De uitgever van de kaart was M. Hol uit Vreeswijk. De drukker is onbekend en gedrukt in kleur.