Verslaafde vader belaagde ex en kinderen in Nieuwegein half jaar lang, bleef zelfs in tuin slapen

Het moet vooral voor zijn twee kinderen verschrikkelijk zijn geweest, vond de officier van justitie: een vader die zwaar onder invloed van drugs bonkend en schreeuwend voor deur staat, terwijl hun moeder hen snel in veiligheid brengt bij de buurvrouw. Een 44-jarige man uit Haarlem moest zich vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor stelselmatige belaging en stalking van zijn ex-partner in Nieuwegein.

De man zou ook twee keer zonder haar toestemming haar huis zijn binnengedrongen. Verder heeft hij volgens het Openbaar Ministerie bij zijn aanhouding agenten beledigd en een politiewagen beschadigd.

Relatie kapot door drugs
De verdachte en de vrouw hadden acht jaar lang een relatie, die eind 2020 stukliep door de zware verslaving van de man. Vanaf dat moment begon hij zijn ex-vrouw voortdurend lastig te vallen. Hij had geen slechte bedoelingen gehad, maar had hulp nodig en wilde zijn kinderen zien, zei hij daar zelf over in de rechtbank.

Volgens het OM zocht hij vanaf januari vorig jaar een half jaar lang voortdurend contact met zijn ex, terwijl zij daar niet van gediend was. Hij vroeg ook om geld voor drugs. De man stond onaangekondigd voor de deur, zat op een bankje voor het huis en bleef zelfs in de achtertuin slapen. Ook belde en appte hij haar voortdurend. Als zij daar niet op reageerde, kon ze erop rekenen dat hij naar haar huis kwam om herrie te schoppen. Aan afspraken met hulpinstanties als Samen Veilig hield hij zich niet.

Echt bang was de vrouw niet voor haar verslaafde ex, maar door zijn drugsgebruik vond zij hem wel steeds onberekenbaarder worden. Zij bracht haar kinderen bij anderen onder en ging zelf ook even ergens anders wonen. Omdat zij wilde dat het zou stoppen, deed zij op advies van de politie aangifte. Toen hij haar op 24 juni vorig jaar opnieuw lastig viel, werd hij aangehouden. Dat ging echter met het nodige geweld gepaard.

Verzet bij aanhouding
Volgens de betrokken agenten werkte de man niet mee bij zijn aanhouding. Toen zij hem wilden fouilleren, gooide hij de inhoud van zijn zakken op straat. Daarna zou hij met zijn vuisten zo hard op het dak van de politiewagen hebben geslagen, dat er deukjes in kwamen. Hij werd vervolgens hard aangepakt om hem de handboeien om te kunnen doen en moest ook onderweg naar de politiecel in bedwang worden gehouden.

Ondertussen zou hij de twee agenten voortdurend hebben uitgescholden. “Je bent een kankerhond, je bent een vieze kankerlijer”, zou hij hebben geroepen. Omdat hij niet reageerde, moest hem onderweg een “pijnprikkel” worden toegediend, verklaart een van de agenten in het proces verbaal.

Schuldbewust
De verdachte bekende in de rechtbank alles wat zijn ex bij haar aangifte had verteld. Zijn verslaving was de oorzaak voor zijn gedrag, zei hij schuldbewust. Hij zou alleen bij haar hebben aangeklopt om om hulp te vragen. “Ik besef nu wel dat het geen goed gedrag was van mij en dacht alleen maar aan mezelf”, verklaarde hij tegen de rechters. Doordat hij toen zwaar gebruikte had hij er maar weinig herinnering aan. “Mijn geheugen was op dat moment niet heel helder en zij heeft een heel goed geheugen”, zei hij over zijn ex.

Volgens de verdachte waren er ook betere momenten geweest. “Soms liet zij mij wel binnen, mocht ik even douchen. Heeft zij een boterhammetje voor mij gemaakt.” Ook zou hij een keer met zijn ex en hun kinderen naar de camping zijn geweest. Volgens de man heeft de vrouw tegen haar zin aangifte gedaan, nadat zij daar door de politie toe was aangezet.

Politiegeweld?
Van het proces verbaal van de politie over zijn aanhouding klopt volgens de man niets. Van vernieling van hun auto was geen sprake geweest. En een van de agenten zou onnodig veel geweld hebben gebruikt. Hij zou door de agent in zijn buik zijn gestompt, op de grond zijn gegooid en kreeg een knie op zijn hoofd toen hij werd geboeid. Op weg naar het bureau zou zijn keel zijn dichtgeknepen, waardoor hij flauwviel.

Hij had overwogen om aangifte van politiegeweld te doen, maar had het uiteindelijk maar geaccepteerd. Al bleek in de rechtbank duidelijk dat hij er nog steeds boos over was. De officier van justitie wilde niet uitsluiten dat er bij de aanhouding teveel geweld was gebruikt, maar dan had de verdachte of zijn advocaat daar een klacht over moeten indienen.

Verdacht van ander misdrijf
De officier vond alle verdenkingen tegen de man bewezen. Hij heeft na zijn aanhouding 43 dagen in hechtenis gezeten, maar hield zich niet aan de voorwaarden toen hij zijn proces verder in vrijheid mocht afwachten. Hij begon weer zwaar te gebruiken en pleegde met een medeverdachte in Haarlem een ernstig misdrijf. Daardoor zit hij nu weer vast. Waar hij van wordt verdacht, wilden de betrokken partijen niet zeggen.

Mogelijk leidt die nieuwe zaak er toe dat hij verplicht in een kliniek wordt opgenomen om van zijn verslaving af te komen. Voor nu eist het OM zes maanden cel tegen de verdachte, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij mag geen contact met zijn ex-vrouw hebben en moet wegblijven van het huis van zijn ex en de kinderen. Zijn kinderen zou hij alleen mogen zien met toestemming van toezichthouders.

Mildere straf
De verdediging vroeg de rechtbank om het te laten bij een celstraf ter lengte van het voorarrest en de rest voorwaardelijk op te leggen. Volgens zijn advocaat is het belangrijk dat hij zijn kinderen zonder bureaucratische toestanden kan zien. Toestemming van hun moeder zou genoeg moeten zijn. Hij belt ze nu al dagelijks vanuit de gevangenis. De man wil vooral worden genezen van zijn drugsverslaving, die hij als een ziekte beschouwt..

Vernieling van de politiewagen vindt de verdediging niet bewezen. Op foto’s zou nauwelijks een deukje te zien zijn. De politie kon ook niet met zekerheid zeggen of de deukjes er misschien al zaten voor de aanhouding, stelde de advocaat.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. In april moet de man voor het eerst voorkomen voor de andere verdenking, bij de rechtbank in Haarlem.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Sportief dagboek (14)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Er was voor het eerst in lange tijd weer eens publiek op Parkhout waar SV Geinoord een oefenwedstrijd tegen Brederodes speelde. Een soort derby want de opponent uit Vianen is een oude bekende. De ploeg heeft bijvoorbeeld Robin Kuyer in de gelederen die zijn opleiding in Nieuwegein heeft genoten en nu de kleuren van de geel-blauwen verdedigt.’

‘Hij kon niet voorkomen dat SV Geinoord een simpele zege behaalde, bij rust stond er al 3-0 op het scorebord, uiteindelijk werd het 5-0 voor de thuisclub. Daniel Kops bleek goed ‘overwinterd’ te hebben en scoorde vier keer, de andere treffer kwam op naam van Joey Hirdes.’

‘Trainer Gerrit Plomp was tevreden over het resultaat en het vertoonde spel. ‘Het zag er van onze kant goed uit en wat ook belangrijk is, we hebben geen blessures opgelopen.’ Voordat het serieuze werk begint op 19 februari, speelt Geinoord nog twee oefenwedstrijden, thuis tegen Lopik en Sleeuwijk. De KNVB heeft de komende weekends benut voor inhaal- en bekerwedstrijden en daarin was SV Geinoord al uitgeschakeld.’

Daniel Kops was eerder al zo productief tegen Nita, de spits van Geinoord scoorde toen drie keer. (foto-Gerard van Vliet)

Workshop ‘Stop Motion’ bij KunstGein Podium

Op zaterdag 19 februari aanstaande organiseert KunstGein o.l.v. Gonneke Prak twee workshops ‘Stop Motion.’ Deze wordt gehouden van 10.00 uur tot 11.30 uur en woensdag 2 maart van 19.30 uur tot 21.00 uur. Stop Motion is een techniek waarbij je een hele serie foto’s maakt met op iedere foto een kleine verandering in het onderwerp. Door de foto’s snel achter elkaar af te spelen krijg je het idee dat het beeld beweegt: zo ontstaat je eigen stop-motion film!

De workshop is voor iedereen die belangstelling heeft voor animatie en om voorwerpen van Lego tot leven te brengen. Zelf meenemen: je smartphone of tablet. Lego is ter plekke aanwezig. Inschrijven voor deze workshop jan tot 12 februari voor de workshop op 19 februari. Kies je voor de workshop van 2 maart dan kun je je inschrijven tot 23 februari via het e-mailadres: inschrijvingenkunstgein@gmail.com o.v.v. Stop Motion met Lego met voorkeursdatum. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 27.50 incl. koffie/thee. De Stadspas is geldig.

Lego kunst
Ttot 6 maart is de Lego kunst van Lego duo Gonneke en Agnes te zien tijdens de expositie ‘Een kleurrijke wereld’ in het Kunstgein Podium.

Gonneke Prak over haar werk: ‘Als beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming wil ik mensen motiveren en enthousiasmeren om te gaan maken en de ruimte geven aan de eigen verbeelding. Ik zie veel onzekerheid over het eigen maken. Door op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met creativiteit zie ik het plezier en het zelfvertrouwen terugkomen.’

Op de foto Gonneke Prak met het iconische lego kunstwerk “Story of a Friendly Dragon”

‘Tijd voor Krijt’ nu ook in Nieuwegein

Maatschappelijk project KNBB, met biljarten als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten onder het genot van een kop koffie, zet succesvolle start voort op drie nieuwe locaties, waaronder SV Geinoord in Nieuwegein.

Vanaf 3 februari 2022 stelt de Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM) het clubhuis van SV Geinoord elke donderdagmiddag open voor inwoners van Nieuwegein en omgeving van 55 jaar en ouder. Op deze donderdag kunnen zij van 14.30 tot 16.30 uur kennis maken met de biljartsport en daarnaast ook bordspellen doen, kaarten of sjoelen.

De SGM zorgt voor vrijwilligers, die de deelnemers ontvangen en voorzien van koffie, thee of een drankje. Voorts is er een spel coördinator van de KNBB aanwezig voor de begeleiding bij het biljarten en bij de spellen. In aanvulling op het tafelbiljart van de KNBB is ook een vaste biljarttafel in het clubhuis van SV Geinoord geïnstalleerd, en worden laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen georganiseerd.

Het clubhuis is bij uitstek de plek om mensen samen te brengen. Door hier activiteiten te organiseren en spelaanbod aan te bieden worden veel mensen bereikt en betrokken. Uitgangspunt zal zijn dat het een laagdrempelig, gezellig en sociaal samenzijn wordt, waarbij de deelnemers uit hun isolement worden gehaald en sociale contacten opbouwen.

Deelname is gratis voor 55-plussers uit Nieuwegein en omgeving. Meedoen kan door gewoon op donderdagmiddag te komen (met QR-code) naar sportpark Parkhout, Parkhout 1, 3432 NE Nieuwegein.

Over ‘Tijd voor Krijt’
De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) is in juli 2021 gestart met een nieuw initiatief gericht op ouderen: Tijd voor Krijt. Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma van minimaal 10 weken op een locatie waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Het bestaat uit het plaatsen van een mobiele biljarttafel in een sportkantine/buurthuis en het organiseren van laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen. Een breed onderzoek uitgevoerd door Mulier Instituut moet bijdragen aan de ontwikkeling van de definitieve aanpak en verdere opschaling.

Stichting Geinoord Maatschappelijk start activiteiten

Tijdens de afgelopen periode met diverse corona-maatregelen was er op 25 november 2021 wel een lichtpuntje: de formele oprichting van de Stichting Geinoord Maatschappelijk.

De oprichters van Stichting Geinoord Maatschappelijk

Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM)
De SGM ontwikkelt sociaal maatschappelijke activiteiten voor Nieuwegein en omgeving. Bij deze activiteiten wordt gebruik gemaakt van het sportcomplex van SV Geinoord. In het clubhuis en op de velden is er immers op werkdagen ruimte om de accommodatie te gebruiken voor niet-voetbal-gerelateerde en toch leuke bezigheden. De SGM heeft een 3-hoofdig bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) en een 4-hoofdige Raad van Toezicht waaraan verantwoording door het bestuur wordt afgelegd. Bij de SGM werken uitsluitend onbetaalde vrijwilligers. In het eerste jaar wordt de SGM financieel ondersteund door:

  • Fonds Sluyterman van Loo
  • Het VSB-fonds
  • Fonds SGS
  • Stichting RCOAK
  • Postcodeloterij Buurtfonds
  • KF Heinfonds

Na het eerste jaar zal de SGM een beroep doen op de Gemeente Nieuwegein, commerciële sponsors en donateurs. Er staan nu 2 activiteiten in de steigers en deze kunnen na de versoepelingen van 25 januari starten:

Vanaf dinsdag 1 februari iedere dinsdag Geinoord Met En Voor Elkaar 75+
Geinoord Met En Voor Elkaar was een initiatief van de SV Geinoord en is door de corona-maatregelen 23 november 2021 afgesloten met een laatste bijeenkomst. In december is nog wel een Kerst-attentie bij de deelnemers bezorgd. Dit project is een groot succes gebleken en heeft inmiddels al meer dan zestig 75-plussers uit Nieuwegein e.o. bereikt. De SGM gaat dit initiatief voortzetten en wil er een blijvend (meerdere jaren) fenomeen van maken. Op deze dinsdag gebeurt het volgende:

  • Om 09.30 uur worden de mensen zonder vervoersmogelijkheid door vrijwillige wandelvoetballers opgehaald vanaf huis
  • Om 10.00 uur worden de deelnemers welkom geheten door de gastvrouwen met koffie/thee en natuurlijk een koekje
  • Na een kort welkomstwoord gaan de deelnemers spellen doen zoals klaverjassen, bridgen, sjoelen, rummikub scrabble en bij goed weer ook buiten jeu-de-boules. Ook kijken naar het wandelvoetbal (iedere dinsdag bij Geinoord) is een optie
  • Tussendoor wordt koffie, thee of limonade geschonken
  • Om circa 11.30 uur worden er beweegoefeningen gedaan onder leiding van leerlingen van de opleiding Sport en Welzijn van het ROC Midden Nederland
  • Vanaf 11.30 uur worden door de cliënten van Reinaerde de lunchtafels gedekt
  • Tussen 12.00 en 13.30 uur lunchen we gezellig samen en praten nog wat na
  • Daarna gaat iedereen naar huis en de mensen zonder vervoer worden thuisgebracht door de wandelvoetballers en de cliënten van Reinaerde ruimen de tafels af en doen de vaat

Soms doorbreken we het vaste patroon voor een quiz, een bingo, een muziekevenement of iets dergelijks. Zo was ook 23 november nog Sinterklaas bij Geinoord op visite.

Deze dinsdag staat open voor alle 75-plussers uit Nieuwegein en omgeving en het doel is om gezellig samen te zijn, even achter de geraniums vandaan te komen, te bewegen en vooral om sociaal contact te onderhouden. Het is een laagdrempelige ontmoeting en daarom wordt het ook gratis door de SGM aangeboden. Aanmelden kan via meve@svgeinoord.nl of door gewoon op dinsdag te komen (met QR-code) naar sportpark Parkhout, Parkhout 1, 3432 NE Nieuwegein.

Vanaf donderdag 3 februari iedere donderdag Tijd Voor Krijt (55+)
In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) is door Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM) een project opgezet genaamd Tijd Voor Krijt.
Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen uit met name Nieuwegein van 55 jaar en ouder. Hiertoe plaatsen we een biljarttafel in het clubhuis van SV Geinoord en organiseren we laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen.

Het clubhuis is bij uitstek de plek om mensen samen te brengen. Door hier activiteiten te organiseren en spelaanbod aan te bieden worden veel mensen bereikt en betrokken. De SGM heeft naast het tafelbiljart van de KNBB ook een vast biljart in de sportkantine geïnstalleerd.

Vanaf 3 februari 2022 stelt de Stichting Geinoord Maatschappelijk het clubhuis van SV Geinoord elke donderdagmiddag open voor inwoners van Nieuwegein en omgeving van 55 jaar en ouder. Op deze donderdag kunnen zij van 14.30 tot 16.30 uur kennis maken met de biljartsport en daarnaast ook bordspellen doen, kaarten of sjoelen.

De SGM zorgt voor vrijwilligers, die de deelnemers ontvangen en voorzien van koffie, thee of een drankje. Voorts is er een spel coördinator van de KNBB aanwezig voor de begeleiding bij het biljarten en bij de spellen.

Uitgangspunt zal zijn dat het een laagdrempelig, gezellig en sociaal samenzijn wordt, waarbij de deelnemers uit hun isolement worden gehaald en sociale contacten opbouwen.

Deelname is gratis voor 55-plussers uit Nieuwegein en omgeving. Meedoen kan door gewoon op donderdagmiddag te komen (met QR-code) naar sportpark Parkhout, Parkhout 1, 3432 NE Nieuwegein.

Zwaar eenzijdig ongeval op de Nedereindseweg

Op de Nedereindseweg tussen Utrecht en Nieuwegein is zondagmorgen rond 09.00 uur een zwaar ongeluk gebeurd. Het slachtoffer daarvan is volgens de politie in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Door nog onbekende oorzaak raakte de auto van de weg en kwam op zijn kant terecht. Waarschijnlijk waren er geen andere voertuigen bij betrokken.

De brandweer heeft het slachtoffer uit de auto bevrijd en aan de ambulancedienst overgedragen. Een traumahelikopter landde naast de plek van het ongeluk om een traumateam te brengen. De politie doet nu onderzoek naar de toedracht. Daarom is de weg in beide richtingen dicht. Het is onbekend hoelang de afsluiting duurt.

Bewoners Huis de Geer zijn geluidsoverlast nieuwe tram zat!

Al tientallen jaren rijden er sneltrams pal achter de woningen langs in de wijk Huis de Geer. Hinder hebben de bewoners niet of nauwelijks ondervonden, tot de nieuwe trams kwamen. Wijkbewoners Frans Kofflard, woonachtig aan de De Bruijnstraat: ‘Met de komst van de nieuwe trams begin 2021 ervaren wij veel overlast. Wij hebben ons verdiept in de feiten. Die feiten geven aanleiding om actie te ondernemen en vragen de gemeente Nieuwegein en de provincie om de overlas van het geluid van de nieuwe tram terug te dringen.’ De actie wordt unaniem gedragen door de buurtbewoners waarvan de tuinen direct grenzen aan het tracé.

De feiten
De maximale hoeveelheid toegestane geluid is wettelijk geregeld. Gemeenten, zoals Nieuwegein, bepalen binnen die wettelijke kaders hun eigen beleid. Zo hanteert de gemeente Nieuwegein voor de maximale geluidsoverlast van de sneltram een norm van 59 decibel (db). Die norm wordt volgens de laatst bekende geluidskaart van 2016 van de gemeente Nieuwegein voor een deel van de huizen langs het traject overschreden.

Extra overlast
In 2021 is de situatie verslechterd. Begin van dat jaar is er een nieuwe soort tram in gebruik genomen. Deze nieuwe trams veroorzaken aanzienlijk meer lawaai dan de oude trams. Kofflard: ‘We horen een hinderlijk geluid van de trams die op dit gedeelte van het traject op hoge snelheid langs onze tuinen denderen. Als wij ’s zomers buiten zitten, stokt het gesprek als de tram langs komt.’

Uit verschillende door de bewoners uitgevoerde geluidsmetingen blijkt dat de geluidshinder reëel is. De norm van 59 db veelvuldig wordt veelvuldig overschreden. ‘Meerdere malen per uur wordt de 80 decibel bereikt. Dat is een overschrijding van 30-35%!’ aldus de bewoners die onze redactie afgelopen vrijdag spraken.

De bewoners in de wijk Huis de Geer hebben verschillende keren het onderwerp aan de orde gesteld bij de provincie Utrecht. Die schuiven de klachten eenvoudigweg terzijde met de opmerking dat er wordt vastgehouden aan de huidige snelheid. ‘Dat is wat ons betreft veel te kort door de bocht’ aldus Kofflard.

Reporter Frans Evers in gesprek met Frans Kofflard

Zolang de geluidsproductie van de trams door aanpassingen nog niet is gereduceerd, is verlaging van de snelheid de snelste en meest simpele oplossing. En als aanpassing van de trams lastig blijkt te zijn, dan is het ook mogelijk om de geluidshinder te beperken door geluidsschermen te plaatsen.

Dagelijks bijna 250 trams
Op door-de-weekse-dagen passerende 250 trams per dag het tracé. Hierdoor ervaren de bewoners in de wijk de overschrijding van de geluidsnorm als sterk belastend. De buurtbewoners willen dat de gemeente Nieuwegein, al of niet in overleg met de provincie Utrecht, actie onderneemt om het geluidsniveau tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. ‘Als je zelf de regels stelt, moet je je er ook aan houden’ aldus de bewoners, want die zijn de geluidsoverlast meer dan zat. Op de vraag of zij actie gaan voeren als er geen oplossing komt zeggen zij volmondig ja!

Uit in de Buurt: ‘Lou Prince in de MusicClub’

Zondag 13 februari aanstaande van 15.00 uur tot 17.30 uur treedt de bekende internationale artiest Lou Prince op in de MusicClub bij Cultuurcentrum de Partner aan de Nedereindseweg 401A. Tickets zijn te koop via de website van de Partner en kosten € 17,50. Vanwege de Coronamaatregelen is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Met zijn warme soulstem en brede repertoire is een optreden van Lou Prince een gezellige en sfeervolle gebeurtenis. De zanger en entertainer verzorgt al 35 jaar optredens over de hele wereld. Naast bekende soulnummers van Lou Rawls, Barry White, James Brown zingt Prince ook moderne nummers van o.a. Gregory Porter, Pitbull en Latin & Jazz Songs.

Prince is bekend van radio en tv en heeft in de afgelopen jaren veel samengewerkt met zowel nationale als internationale artiesten. Belangstelling? Wees er op tijd bij. De inloop is vanaf 14.30 uur en een welkomstdrankje en -hapje staat klaar!

Melding via Misdaad Anoniem leidt tot vondst materiaal voor hennepkwekerij

De gemeente Nieuwegein heeft in samenwerking met de politie en de douane een inval gedaan in een bedrijfspand aan de Grote Wade. Hierbij zijn groei- en bloeimiddelen en overige attributen aangetroffen die specifiek bedoeld zijn voor de hennepteelt. Op basis van deze vondst is het pand op last van de burgemeester op basis van de Opiumwet met ingang van vrijdag 1 januari 2022 gesloten voor de duur van 12 maanden.

Door een melding via Misdaad Anoniem kwam de locatie op nummer 64 in beeld bij de gemeente. De burgemeester roept inwoners op signalen te melden, dit kan ook anoniem. “Het is belangrijk dat we samen een vuist maken tegen drugscriminaliteit. Gemeente en politie doen er alles aan, maar zijn in sterke mate afhankelijk van tips uit de omgeving.”

Melden kan via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Positieve gezondheid? Kom naar de bibliotheek!

Op het gebied van preventie en gezondheid, een actueel landelijk thema, laat bibliotheek De tweede verdieping zien een innoverende bibliotheek te zijn. Positieve gezondheid is dan ook hét uitgangspunt dit jaar van de meeste activiteiten die plaatsvinden in de bieb. Een uitgangspunt dat goed past bij deze organisatie, omdat het een unieke, waardevrije plek is, dichtbij huis, voor elke Nieuwegeiner, met betrouwbare en objectieve informatie. Ook helpt de bibliotheek mensen bij het toepassen van die kennis in het dagelijks leven. De tweede verdieping werkt hiervoor regelmatig samen met lokale organisaties, zoals gezondheidscentra, MOvactor en theater DE KOM én met de inwoners van Nieuwegein, want jij mag zélf aangeven wat je in de bieb wilt leren.

Wat heb je eigenlijk nodig om je goed te voelen? Voor je gezondheid kun je terecht bij een arts, fysiotherapeut, welzijnswerker of buurtsportcoach. Maar er zijn veel meer aspecten van gezondheid en allerlei manieren om deze te ontdekken en te ontwikkelen. Alles wat maakt dat je je gezond voelt heet bij elkaar: ‘positieve gezondheid’, een soort optelsom van vele dingen. Het gaat niet alleen over eten en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over: heb je fijne vrienden, een leuke baan of een zinvolle daginvulling?

De meeste activiteiten die de bibliotheek aanbiedt, hebben een duidelijke link met dit onderwerp. Met vaardigheden die je nodig hebt om je goed te voelen en om te begrijpen wat je moet doen om je beter te voelen, kun je in de bibliotheek aan de slag.

Rebecca en Colinda, de experts van positieve gezondheid bij de bibliotheek, vertellen: “De bibliotheek is dé verzamelplek van kennis, en die hoef je echt niet alleen uit de boeken te halen. Tijdens onze activiteiten kun je namelijk veel leren en de medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek kunnen je helpen met de juiste informatie.” “Als bibliotheek bieden we voor iedereen een plek voor gelijkgestemden, mensen met dezelfde vragen, of in vergelijkbare situaties. Iedereen is welkom en met ons aanbod dragen we een steentje bij aan het welzijn van inwoners van Nieuwegein, dat is onze missie!”

“We kijken bij alles wat we organiseren of er samenhang is met wat je nodig hebt om je goed te voelen. Als we zien dat er thema’s zijn die aandacht nodig hebben, dan zorgen we ervoor dat hier aanbod op komt, we nodigen bijvoorbeeld een professional uit die er iets over komt vertellen.”

Er zijn activiteiten en bijeenkomsten voor alle leeftijden, zoals het PLUS-café, de ouder- en kindbijeenkomsten, Open Lab en Lucky Life. Door het jaar heen zijn er allerlei bijeenkomsten en workshops. Voor mensen die beter willen worden in lezen of taal is er de Taalbrigade, voor volwassenen én voor kinderen. Kijk hier voor het uitgebreide aanbod.