Positieve gezondheid? Kom naar de bibliotheek!

Op het gebied van preventie en gezondheid, een actueel landelijk thema, laat bibliotheek De tweede verdieping zien een innoverende bibliotheek te zijn. Positieve gezondheid is dan ook hét uitgangspunt dit jaar van de meeste activiteiten die plaatsvinden in de bieb. Een uitgangspunt dat goed past bij deze organisatie, omdat het een unieke, waardevrije plek is, dichtbij huis, voor elke Nieuwegeiner, met betrouwbare en objectieve informatie. Ook helpt de bibliotheek mensen bij het toepassen van die kennis in het dagelijks leven. De tweede verdieping werkt hiervoor regelmatig samen met lokale organisaties, zoals gezondheidscentra, MOvactor en theater DE KOM én met de inwoners van Nieuwegein, want jij mag zélf aangeven wat je in de bieb wilt leren.

Wat heb je eigenlijk nodig om je goed te voelen? Voor je gezondheid kun je terecht bij een arts, fysiotherapeut, welzijnswerker of buurtsportcoach. Maar er zijn veel meer aspecten van gezondheid en allerlei manieren om deze te ontdekken en te ontwikkelen. Alles wat maakt dat je je gezond voelt heet bij elkaar: ‘positieve gezondheid’, een soort optelsom van vele dingen. Het gaat niet alleen over eten en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over: heb je fijne vrienden, een leuke baan of een zinvolle daginvulling?

De meeste activiteiten die de bibliotheek aanbiedt, hebben een duidelijke link met dit onderwerp. Met vaardigheden die je nodig hebt om je goed te voelen en om te begrijpen wat je moet doen om je beter te voelen, kun je in de bibliotheek aan de slag.

Rebecca en Colinda, de experts van positieve gezondheid bij de bibliotheek, vertellen: “De bibliotheek is dé verzamelplek van kennis, en die hoef je echt niet alleen uit de boeken te halen. Tijdens onze activiteiten kun je namelijk veel leren en de medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek kunnen je helpen met de juiste informatie.” “Als bibliotheek bieden we voor iedereen een plek voor gelijkgestemden, mensen met dezelfde vragen, of in vergelijkbare situaties. Iedereen is welkom en met ons aanbod dragen we een steentje bij aan het welzijn van inwoners van Nieuwegein, dat is onze missie!”

“We kijken bij alles wat we organiseren of er samenhang is met wat je nodig hebt om je goed te voelen. Als we zien dat er thema’s zijn die aandacht nodig hebben, dan zorgen we ervoor dat hier aanbod op komt, we nodigen bijvoorbeeld een professional uit die er iets over komt vertellen.”

Er zijn activiteiten en bijeenkomsten voor alle leeftijden, zoals het PLUS-café, de ouder- en kindbijeenkomsten, Open Lab en Lucky Life. Door het jaar heen zijn er allerlei bijeenkomsten en workshops. Voor mensen die beter willen worden in lezen of taal is er de Taalbrigade, voor volwassenen én voor kinderen. Kijk hier voor het uitgebreide aanbod.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk