‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Afgelopen weekend was Fantasy Fest, in Rijswijk. En geloof het of niet… ik ontmoette zeker 3 Nieuwegeiners! En ook mensen die regelmatig in onze stad komen. Dus Nieuwegeiners kom je echt overal tegen! Aan het einde kwam iemand me heel leuk nieuws vertellen. Of het allemaal ook lukt, is nog niet helemaal bevestigd… maar als het lukt, zal ik dat zeker delen!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen! 

Dames VTV spelen zondag thuis tegen DHC uit Delft

Zondag 31 oktober aanstaande is het weer zover. Dan speelt eredivisionist VTV uit Nieuwegein thuis tegen de tafeltennisters van DHC uit Delft. Tijdens deze wedstrijd zullen ook enkele VTV-speelsters in het zonnetje worden gezet. Wil je deze wedstrijd als toeschouwer bezoeken? Hou dan rekening met het Corona-beleid. De toeschouwers moeten een geldig Coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Dat wordt gecontroleerd bij de ingang van de sporthal aan de Helmkruid 9 in Nieuwegein zuid.

DHC uit Delft debuteerde vorig jaar in de eredivisie. Olga Dmitrieva, Jisiwei Luo, Samenda Schipper en Annika Mars verloren van Dozy Den Helder, maar ze wonnen van Scylla, Vriendenschaar en Tanaka. De teams van DHC, SKF, Westa, Scylla en VTV staan nog dicht bij elkaar in de poulefase van de eredivisie, op enige afstand achter de koploper Dozy Den Helder. De vier beste teams gaan vanuit de poulefase verder naar de play offs om het landskampioenschap.

Live meekijken via internet
De wedstrijd zal ook te volgen zijn op het Youtube kanaal Live Stream van VTV Nieuwegein. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd zal ook nog even stil worden gestaan bij de goede prestaties van enkele speelsters van VTV uit Nieuwegein op de Nederlandse kampioenschappen.

Sanne de Hoop en Vera van Boheemen presteerden uitstekend op de Nederlandse kampioenschappen in Zwolle. Vera bereikte de halve finale en daarmee een derde paats in het dames enkelspel. Sanne plaatste zich in de finale van het dames enkelspel en werd tweede. Beiden moesten hun meerdere erkennen in Shuahan Men.

Ook zal Emma van der Zanden gepresenteerd worden. Zij is dit seizoen bij VTV komen spelen.

In de pauze is er een gratis warme hap tussendoor, speciaal voor deze gelegenheid verzorgd door VTV’s Keurslager Richard Stekelenburg.

Datum verwijdering stalen Boogbrug bij Nieuwegein bekend

Binnenkort verwijderd Rijkswaterstaat de stalen boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein, dit is uiteraard geen alledaags karwei. De stalen boogconstructie, die bijna 5000 ton weegt en alleen in z’n geheel te vervoeren is, vraagt niet alleen om een gedegen maar bovenal om een veilige manier van verwijderen. Voor het publiek is dit te volgen via deze livestream vanaf 7 november 06.30 uur. Onze videograaf Bart van Rooijen zal van deze activiteit een reportage maken.

Het wegen van de brug eerder dit jaar

Zoals het er nu uitziet, komt op zaterdagavond 6 november om 23.00 tot 01.00 uur het ponton aanvaren en wordt deze aan de lierdraden vastgemaakt. Dit is met speciale verlichting te zien.
De constructie wordt op zondagochtend 7 november om 06.30 uur vast gespannen aan de lieren en tussen 07.30 en 08.30 uur omhoog gevijzeld en van 08.30 tot 09.30 uur op het ponton geladen. Vervolgens wordt het ponton gedraaid en daarna rond 10.30 uur weggevaren richting de Beatrixsluis. In de Beatrixsluis wordt gestart met het demonteren van de brug.

De tijden zijn nog onder voorbehoud en kunnen veranderen bij bepaalde weersomstandigheden.

Indien de gehele operatie niet kan plaatsvinden, bijvoorbeeld door de waterstanden, zal er uitgeweken worden naar 14 november.

 

CDA-statenlid Willem Wijntjes uit Nieuwegein overleden op 71-jarige leeftijd

Het Nieuwegeinse Provinciale Statenlid Willem Wijntjes is dit weekend op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn partij, het CDA.

Wijntjes zat sinds maart vorig jaar voor de christendemocraten in de Provinciale Staten. Hij nam die taak over van Ardin Mourik die vanwege persoonlijke omstandigheden stopte. Wijntjes was verantwoordelijk voor thema’s als financiën, mobiliteit en het Veenweidegebied.

De afgestudeerde registeraccountant was daarvoor 24 jaar lid van de gemeenteraad van Nieuwegein en werkte jarenlang voor de gemeentes Amsterdam en Den Haag en de provincie Zuid-Holland. In 2013 werd Willem Wijntjes nog ‘Politicus van het Jaar‘ in Nieuwegein.

Oud burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein in een reactie op Twitter: ‘Daar schrik ik van. Ik ken Willem Wijntjes als een betrokken lid van de gemeenteraad van Nieuwegein. Soms wat hoekig, maar altijd bereid om te komen tot een compromis. Met wat wij medisch onder de leden hadden, waren we brothers in arms. Veel sterkte voor de nabestaanden.’

Martin Monrooij van de ChristenUnie in Nieuwegein laat weten: ‘Ik heb jarenlang als wethouder en als gemeenteraadslid met Willem samengewerkt. Hij heeft veel gedaan voor de gemeente Nieuwegein en daar mogen we dankbaar voor zijn. Ik wens alle nabestaanden heel veel sterkte toe.’

Willem Wijntjes

Uitslag bekend voorkeur jonge monumenten

Dit jaar viert de gemeente Nieuwegein haar 50e verjaardag. De gemeente werd ‘geboren’ in 1971, toen de gemeenten Jutphaas en Vreeswijk samengingen. Vanaf dat moment werd Nieuwegein steeds stedelijker. Maar de historische kernen, handelsroutes, boerderijen en kastelen van toen zijn er nog steeds. Veel daarvan zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Bekende voorbeelden zijn kasteel Rijnhuizen, de Prinses Beatrixsluis en Fort Jutphaas. Het jongste monument komt nu uit 1922.

Inwoners van Nieuwegein mochten de afgelopen maanden, vanwege het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, hun voorkeur uitspreken voor monumenten uit de periode 1965-1990 om de monumentenlijst aante vullen met gebouwen uit de periode. Dit project kwam voort uit de Erfgoedvisie van Nieuwegein waarin de ambities staan voor de komende 5 jaar. Een daarvan is om meer aandacht te geven aan oude én jonge architectuur. Nieuwegein heeft al 41 gemeentelijke monumenten en 101 rijksmonumenten.

De meest monumentwaardige bouwwerken zijn inmiddels voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders om een monumentenstatus te krijgen. Aan het project hebben meer dan 800 inwoners meegedaan! Zij hebben hun stem uitgebracht op de 7 categorieën. De winnaars zijn nog geen monument. Er zal een traject opgestart worden, waarin onder meer gesprekken worden gevoerd met de eigenaren. Uiteindelijk worden de gebouwen officieel benoemd door het college van B&W. Het traject loopt tot april 2022. Dit zijn de winnaars:

  • Structuralisme: de Verhoevenwijk
  • Houtskeletbouw: de wijk Doorslag
  • Kantoorgebouwen: Brugwal 1
  • Bruggen: Blauwe Brug
  • Suggesties van inwoners: Cityplaza
  • Religie en hoogbouw: geen overtuigende winnaar

Structuralisme: De Verhoevenwijk (286 stemmen)
De Verhoevenwijk is ontworpen door Jan Verhoeven en gebouwd in 1977-1980. De structuur van de wijk is een honingraat, die in alle kanten uitgebreid kan worden. De architectuur grijpt terug op de Amsterdamse School, een bouwstijl uit de jaren ’20. Typerend voor deze stijl zijn de rode bakstenen, oranje dakpannen, siermetselwerk, erkertjes, poortdoorgangen en daken met ‘gebroken’ hoeken.

Houtskeletbouw: de wijk Doorslag (253 stemmen)
De houtskeletbouwwijk in Doorslag is gebouwd in 1979-1980. Bij het ontwerp is goed nagedacht over het functioneren van de wijk. Er zijn woonerven ingevoegd, waardoor auto’s stapvoets moeten rijden. Sociale contacten worden gestimuleerd door gemeenschappelijke binnenruimtes met veel groen. De wijk doet denken aan een dorp of kleine stad. Dat is helemaal in lijn met de nieuwe stedenbouw in de jaren ’70, waarbij stedenbouwers terug wilden naar de menselijke maat. In de wijk wisselen lage en hoge woningen elkaar af. De kubusvorm, die kenmerkend is voor het structuralisme, zie je veel terug.

Kantoorgebouwen: Brugwal 1 (181 stremmen)
Het kantoorgebouw op Brugwal 1 is gebouwd in 1980. Het is een goed voorbeeld van een kantoorcomplex uit het structuralisme. Het gebouw bestaat uit kleine, gestapelde eenheden en kan eindeloos uitgebreid worden zonder dat het hoofdontwerp aangetast wordt. Het grote kantoorgebouw heeft ook privéruimtes zodat medewerkers zich niet verloren voelen in het grote gebouw. Het kantoorgebouw en het groen eromheen vormen een mooie eenheid.

Bruggen: Blauwe Brug (244 stemmen)
Het was een nek-aan-nekrace met de Geinbrug & Doorslagbrug, die samen 221 stemmen kregen. De Blauwe Brug is gebouwd in 1979 en past bij Nieuwegein als groeikern: de stad moest goed bereikbaar zijn. Er waren brede overgangen nodig voor over het water. Hiervoor werden markante en herkenbare bruggen ontworpen. De Blauwe Brug is een basculebrug, gebaseerd op een oud brugtype (ophaalbrug).

Suggesties van inwoners: Cityplaza (247 stemmen)
De bouw van Cityplaza is afgerond in 1985. Jan Hoogstad ontwierp het stadscentrum. Het is verbouwd naar een ontwerp van Dok Architecten (afgerond in 2015). Cityplaza hoort echt bij de jonge stad Nieuwegein, zo blijkt uit de stemming.

Bouw aan de Doorslagzone kan bijna beginnen

Binnenkort zal de bouw beginnen aan De Doorslagzone. In het gebied, naast het gebouw van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), aan de Doorslag, voor het Stadshuis en Stadstheater en Kunstencentrum De KOM, komen vier duurzame woongebouwen van verschillende hoogtes (70, 33, 55 en 36 meter hoog) met verschillende woningen en twee plekken voor horeca. Binnenkort vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. Het fietspad langs De Doorslag zal ruim drie jaar worden afgesloten en omgeleid

Bovenstaande animatie Voorlopig Ontwerp (VO) woningbouw Doorslagzone City Nieuwegein geeft een impressie van het Voorlopig Ontwerp voor de bouw van de woningen in de Doorslagzone in City Nieuwegein, de binnenstad van Nieuwegein. Architectenbureau Rijnboutt uit Amsterdam heeft in opdracht van ontwikkelaars Koopmans / NEOO het ontwerp uitgewerkt.

In totaal komen er 452 woningen, waarvan 94 sociale huurwoningen, 145 middenhuur woningen en 213 overige woningen (vrije sector huur en koop). Langs de trap die tussen de woongebouwen door naar de Doorslag loopt komt ruimte voor horeca. Ook is er ruimte voor groen: rond het verblijfsplein, rond de trappen, in de binnentuin, op de daktuinen en op de groene daken van de gebouwen. Door verschillende soorten planten en bomen te plaatsen verbetert de biodiversiteit in City.

Parkeren kan in de bestaande parkeergarage en in een nog te bouwen parkeergarage aan de Doorslag bij het Sint Antonius ziekenhuis (P15). Er is ruimte voor elektrische deelauto’s in parkeergarage Theater. Alle gebouwen krijgen een inpandige fietsenstalling.

Er is in Nieuwegein grote vraag naar geschikte woningen. Door hier 452 woningen te realiseren voor starters, senioren en andere woningzoekers, wordt de druk op de woningmarkt verlicht. Daarnaast zal de binnenstad van Nieuwegein maken duurzamer, aantrekkelijker en levendiger worden gemaakt. Ook wordt de biodiversiteit verbeterd door meer verschillende soorten planten en bomen terug te plaatsen in De Doorslagzone.

Om de aannemer ruimte te geven om veilig te kunnen bouwen, wordt de markt iets verplaatst richting de Raadstede en het politiebureau. ‘De vorm van de markt zal dus veranderen, maar de markt blijft gezellig als altijd!’

Planning
De verwachting is dat de bouw eind 2021 kan starten. De totale bouw duurt ongeveer vier jaar. Lees in ons archief alles over De Doorslagzone.

Noordstedeweg afgesloten

Van maandag 8 november 07.00 uur tot en met vrijdag 12 november 17.00 uur is de Noordstedeweg in de binnenstad van Nieuwegein afgesloten. In deze periode worden de voegovergangen in de Noordstedetunnel hersteld.

De tunnel wordt hiervoor afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bromfietsers mogen tijdelijk gebruik maken van het fietspad. Overig verkeer wordt omgeleid.

‘Meer perspectief voor woningzoekenden’

Het is en blijft een van de favoriete onderwerpen tijdens een verjaardagsfeest, een etentje met vrienden of tijdens het sporten … het kopen of verkopen van je woning. De oververhitte woningmarkt draagt nu ook aan deze gesprekken een stevig steentje bij. Iedereen heeft wel een mening over het woningtekort en kennen de positieve en negatieve verhalen. Om de druk van de markt te halen roepen wij als NVM makelaar al langere tijd dat er gebouwd moet worden. Tijdens Prinsjesdag heeft de NVM aandacht gevraagd voor het woningprobleem en aangedrongen op nieuwbouw. Daarom neem ik u dit keer mee in dit verhaal.

Prinsjesdag
Tijdens Prinsjesdag heeft de NVM aandacht gevraagd voor de woningmarkt. Zij deden dit met het volgende statement: ‘MEER PERSPECTIEF VOOR WONINGZOEKENDEN.’

De vraag naar woningen is al jaren veel groter dan het aanbod. Honderdduizenden Nederlanders, van jong tot oud, kunnen geen geschikte woning vinden – en de prijzen stijgen tot recordhoogtes, wat veel frustraties oplevert in deze oververhitte markt.

Maar welk perspectief bieden we al die woningzoekenden? Wat bieden we onze grootouders of ouders die graag een aangepaste woning willen; onze kinderen of kleinkinderen die toe zijn aan een betaalbare eigen plek; en ook uzelf die wellicht een woning zoekt die past bij uw huidige situatie? Dat zijn de signalen die wij als NVM en makelaar, met ruim 4.400 aangesloten makelaars/taxateurs de grootste organisatie van makelaars en taxateurs, dagelijks horen. En waarbij wij helaas meer mensen moeten teleurstellen dan we aan een woning kunnen helpen.

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ roepen we al lange tijd in koor. Maar gaat het er nu echt van komen? De beste match tussen consument, prijs en locatie is van groot belang voor een bestendige woningmarkt. Meer regie vanuit het Rijk en prestatieafspraken tussen alle overheden én marktpartijen zijn cruciaal om te zorgen dat het tekort niet nog verder oploopt.

Als de overheid vandaag de handschoen oppakt, kan er een einde aan de schaarste komen en bieden we echt perspectief aan alle woningzoekenden. We kunnen niet langer wachten. Kom op, doen!

Nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2021
Twee weken geleden kwam de NVM weer met de kwartaalcijfers. Hieruit kwam naar voren dat de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning in het derde kwartaal van 2021 gestegen is naar € 455.000. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van het derde kwartaal 2020.

Verder hebben alle NVM-makelaars tezamen bijna 8.000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkocht, dit is een daling van 15% vergeleken met een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat nieuw op de markt kwam, is met 7.400 woningen maar liefst 28% lager dan een jaar eerder. De helft van het te koop staande nieuwbouw bestaat uit appartementen. De grootste vraag is echter naar grondgebonden woningen.

Nieuwbouw in Nieuwegein
Als u mijn mening vraagt, hebben wij het binnen de gemeente Nieuwegein nog niet zo slecht. Nieuwegein was jaren geleden al vooruitstrevend en was een van de eersten gemeenten bij de zogenaamde ‘transformatieprojecten’. Zo werden leegstaande kantoren in Nieuwegein voorzien van een nieuwe bestemming en werden vooral nieuwe woonappartementen gecreëerd. Dit bood veel kansen voor de starters in onze regio. Ook nu zet de bouwtrend in Nieuwegein door; Blokhoeve, Rijnhuizen en natuurlijk alle plannen rondom/in het centrum. Ook bij verschillende inbreidingslocaties, locaties binnen bestaand stedelijk gebied die gebruikt worden voor woningbouw, zien wij ontwikkelingen en staat de gemeente Nieuwegein hier open voor.

De voor- en nadelen van nieuwbouw
Een bestaande woning is vaak al gezellig ingericht en heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kun je natuurlijk meer naar je eigen hand zetten. Om u te helpen bepalen of een nieuwbouwwoning bij u past, noem ik enkele voor- en nadelen.

Als voordeel van een nieuwbouwwoning is dat de woning natuurlijk heerlijk fris en nieuw opgeleverd wordt en dat de woning voldoet aan alle bouweisen en comfort van nu. De woning kunt u helemaal naar eigen smaak inrichten en de eerst komende tijd heeft u aan het onderhoud van de woning weinig tot geen kosten. Verder heeft u beduidend lagere energiekosten aangezien de woningen tegenwoordig natuurlijk beter geïsoleerd zijn, voorzien zijn van dubbelglas en andere energiezuinige maatregelen.

Het nadeel van een nieuwbouwwoning is dat u de koopbeslissing vanaf een tekening en/of 3D impressie moet nemen. Verder moet u lang, gemiddeld een jaar, wachten voordat de nieuwbouwwoning klaar is en in deze tijd kunt u te maken hebben met dubbele woonlasten (uw nieuwbouwwoning en uw huidige woning). Voor de complete inrichting van de woning en tuin moet u wel extra kosten maken. De omgeving en buurt van de nieuwbouwwoning is vaak de eerste tijd nog kaal en een bouwput.

De trends in nieuwbouw
In welke stijl een nieuwbouwwoning ook gebouwd wordt, vaak voldoet deze dan wel aan de eisen van 2021. We zien dus nu vooral open leefruimtes, grote raampartijen en de industriële look terugkomen. Verder blinken de nieuwbouwwoningen natuurlijk ook uit in duurzaamheid, energiezuinigheid of zelfs nul-op-de-meter.  Slim-wonen is een onderdeel dat bij nieuwbouw meteen geïntegreerd wordt. Door middel van je telefoon bedien je de verschillende toestellen en de verlichting (eventueel op afstand) in je woning. 

Een paar projecten uitgelicht
Rijnhuizen
Een van de grotere nieuwbouwprojecten vind plaats in ‘Rijnhuizen’. Totaal mogen in deze wijk 2.500 woningen komen. De ligging van de wijk aan het Merwerdekanaal is natuurlijk prachtig. En Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen geven de wijk ook een mooie historie mee. Zo wordt de van oorsprong kantorenwijk in de toekomst een prachtige nieuwe woonwijk midden in Nieuwegein. Oude kantoorpanden worden omgebouwd tot appartementen. En aan het Merwerdekanaal komen bijvoorbeeld luxe woningen. Op de website van de gemeente Nieuwegein vind je onder het onderdeel Rijnhuizen alle informatie omtrent de ontwikkelingen in dit gebied (www.nieuwegein.nl/rijnhuizen).

De binnenstad, centrum van Nieuwegein 
In de binnenstad van Nieuwegein, City, worden er naar verwachting 1.600 – 2.000 woningen gebouwd. Op verschillende locaties in het centrum vindt deze ontwikkeling plaats. De diversiteit in nieuwbouw is groot, zo is er voor elke inkomensklasse en leeftijdsgroep wat wils. Sommige projecten staan al in de steigers zoals Point of View. En op andere plekken wordt nog hard aan de aanpassingen van de bestemmingen gewerkt. Op de projectwebsite City Nieuwegein – City Nieuwegein vindt u een overzicht van alle projecten en hun actuele status.

De transformatie van de Dukatenburg
Aan de Dukatenburg in Batau-Noord in Nieuwegein hebben twee langdurig leegstaande kantoorpanden nu plaats gemaakt voor de bouw van twee nieuwe wooncomplexen. In totaal zijn hier nu 66 vrije sector huurappartementen gerealiseerd, waarvan eind oktober de inschrijving start en de oplevering van de appartementen begin 2022 plaatsvindt. De appartementen zijn voor alle leeftijden geschikt en inschrijven voor deze huurappartementen kan via Mae Apartments – Nieuwegein.

Nieuwbouw iets voor u?
Of een nieuwbouwwoning voor u interessant is, is een keuze die u zelf moet maken. Uiteraard kan ik of een van mijn collega’s u hierbij altijd helpen, bijvoorbeeld bij de afweging van de voor- en nadelen en/of een advies over de investering en de mogelijke waarde van uw bestaande woning. Wilt u hier meer informatie over, bel mij dan gerust dan kijken wij even met u mee.

Met vriendelijke groet,
Rob Moen Moen Garantiemakelaars