‘Het Makado Center’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week het Makado Center. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus het Makado Center in de wijk Jutphaas/Wijkersloot in Nieuwegein.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: De asperges zijn er weer! Maar, door het weer is de oogst niet zoals vanouds en de prijzen zijn hoog. Wat een ellende voor mensen die van asperges houden (zoals ik). Gelukkig heb ik nog ander wit goud op de plank liggen. Ruilen?

Toespraak burgemeester Frans Backhuijs – Dodenherdenking en Bevrijding 2021

4 en 5 mei zijn voor veteranen indrukwekkende dagen. Vandaag, dinsdag 4 mei vormden 60 veteranen het erecouloir tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Dit jaar gedenken we dat het 76 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland is bevrijd. En morgen, woensdag 5 mei wordt de vrijheid gevierd. In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus brachten veteranen vandaag, net als het jaar daarvoor, hun eerbetoon niet op de Dam, maar online via het digitale erecouloir. Ook Dennis Kroon uit Nieuwegein stond in het online erecouloir.

Iedere veteraan in het erecouloir stond er met een persoonlijke reden. Dat gold ook voor de veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen. Zo ook voor Kroon: “Ik denk aan de mensen die ik gekend heb en die overleden zijn, maar ik probeer ook iedereen voor me te halen die tijdens uitzendingen verschil heeft gemaakt. Ik denk aan de dapperheid van mijn collega’s en in het bijzonder denk ik aan Jeroen Severs. Onze eenheid kende hem eigenlijk niet, maar ik voel me toch verbonden met hem.”

Toespraak burgemeester Frans Backhuijs
De 4 mei-herdenking vond dit jaar wederom niet zoals gebruikelijk plaats. Vanwege de Coronamaatregelen was het, net zoals vorig jaar niet mogelijk om mensen uit te nodigen voor de kranslegging bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein hield zijn toespraak online. Deze toespraak ziet u hierboven. De gehele tekst hieronder.

Toespraak burgemeester Frans Backhuijs op 4 mei 2021

Stadsgenoten,

Ook dit jaar herdenken wij in aangepaste vorm, net als verleden jaar.

Wij herdenken alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Alle slachtoffers, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Wij herdenken op 4 mei om op 5 mei de vrijheid te kunnen vieren.

Verleden jaar stonden we stil dat het 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Dat we in Nederland een periode van 75 jaar zonder oorlog kende, een lange aaneengesloten periode van vrede en vrijheid.

De wereldwijde coronapandemie zorgde er voor dat de veel herdenkings- en feestactiviteiten geen doorgang konden vinden of slechts in aangepaste vorm. En ook dit jaar is dat nog steeds het geval.

In het afgelopen jaar is er vaak en veel gesproken over vrijheid en de beperkingen van de vrijheid. Blijkbaar is vrijheid toch niet zo vanzelfsprekend als dat we altijd dachten. Ook werd duidelijk dat we als mensen niet alles zo maar naar onze hand kunnen zetten, zeker de natuur niet.

Maar de discussie over vrijheid heeft twee kanten heb ik gemerkt. Er zijn inwoners die zo angstig zijn dat zij niet of nauwelijks meer hun eigen huis durven te verlaten. Bang zijn ze om besmet te raken omdat anderen zich niet altijd aan de coronamaatregelen houden. En zo zijn er verschillende groepen die allebei onvrijheid voelen. De groep die de maatregelen te beperkend vindt en de groep die vind dat ze beperkt worden omdat ze niet meer uit hun huis durven te komen.

Vrijheid is geen absoluut begrip. Er moet altijd een balans zijn. De vrijheid van de een wordt begrensd als de vrijheid van de ander in het geding komt. Het zijn moeilijke keuzes die dan gemaakt moeten worden. Maar in een vrij land mogen we daar wel over discussiëren. Die vrijheid is er. Het is de vrijheid waar voor gestreden werd door slachtoffers die wij vandaag herdenken.

Daan Roovers, de Denker des Vaderlands, heeft ter gelegenheid van 4 en 5 mei een essay geschreven “Het fundament van de vrijheid”. Graag lees ik een stuk daaruit voor, omdat het aangeeft dat vrijheid verschillende kanten heeft.

De crisis op wereldschaal dringt door tot in elk detail van ons dagelijks leven. De inperkingen van onze alledaagse en vanzelfsprekende vrijheden zijn ongekend. Het is een geheel nieuwe ervaring: verlaten winkelstraten, gesloten kantoren en cafés, de dringende oproep om thuis te blijven en – tot voor kort ondenkbaar – zelfs een avondklok. Nu er nog slechts enkelen in leven zijn die zich de Tweede Wereldoorlog actief herinneren, en het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zelf nooit oorlog heeft gekend, is de huidige crisis de eerste grootschalige confrontatie met vrijheidsbeperking.

Voor een land waar vrijheid zo hoog in het vaandel staat als in Nederland weegt die inperking zwaar. Als je Nederlanders vraagt naar wat ze een belangrijke waarde vinden, noemen ze het woord ‘vrijheid’ het vaakst. We zijn er trots op en zien het als een onlosmakelijk onderdeel van onze Nederlandse identiteit, blijkt uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar wat betekent die vrijheid eigenlijk? Zijn we het onderling eens over wat die waarde behelst? Uit het onderzoek blijkt dat het begrip vrijheid veel verschillende invullingen heeft.

Vrijheid betekent ‘Kunnen gaan en staan waar je wilt’ en ‘Je eigen keuzes kunnen maken’. Het is ‘Jezelf kunnen zijn’, en ‘Vrij zijn om te doen en om te zeggen wat je wilt’, maar ook ‘niet beperkt worden’, of, zoals mijn twee bijna-pubers hier in huis zeggen: vrijheid is met rust gelaten worden. Al deze omschrijvingen behoren tot de definitie van vrijheid. Het gaat zowel om keuzevrijheid, om bewegingsvrijheid, als om meer burgerlijke vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting. Hoezeer we ook van mening verschillen: het begrip vrijheid én de discussie erover hoort bij onze traditie en onze cultuur. En dat is al eeuwenlang zo.

Wat zo mooi is in deze tekst is dat de verschillende vormen van vrijheid zo duidelijk naar voren komen: keuzevrijheid, bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om met rust gelaten te worden. Als is ik dan terugkijk op het afgelopen jaar was er gelukkig nog veel vrijheid, maar dat poets niet weg dat de beperking van bewegingsvrijheid voor velen zwaar weegt. Maar zo als ik al eerder zei het gaat om de balans. Deze grenzen zijn nog even nodig zodat straks iedereen in vrijheid en zonder angst de volledige bewegingsvrijheid heeft. Want als er iets vrijheid beperkt is dat angst.

Negende vaccinatielocatie van de provincie Utrecht geopend in Nieuwegein

In de Beursfabriek in Nieuwegein is afgelopen maandag een vaccinatielocatie geopend. In het gebouw, waar normaal gesproken evenementen plaatsvinden, is ruimte genoeg om tienduizend mensen per dag te kunnen vaccineren. Het is de negende plek in de provincie Utrecht waar je gevaccineerd kan worden.

De locatie is bedoeld voor inwoners van Nieuwegein en buurgemeenten. Mensen krijgen van de huisarts, de GGD of het RIVM een oproep om zich in het Beursgebouw te laten prikken. Het personeel start met het toedienen van het Pfizer-vaccin.

De locatie heeft 16 priklijnen, genoeg om maximaal tienduizend mensen per dag te kunnen vaccineren. Het is een van de grotere priklocaties van de GGD. De organisatie verwacht, zeker met de aanstaande levering van vaccins van andere leveranciers, om de komende weken ‘serieuze aantallen’ te gaan verwerken.

Genoeg mensen
Hierbij is de GGD afhankelijk van de het maximaal aantal vaccins per locatie. GGD-woordvoerder Lennart van Trigt: “De leveringen liggen nog onder het door ons gewenste niveau.” Op de locatie is de GGD er in ieder geval klaar voor: de faciliteiten en de mensen zijn aanwezig.

De Beursfabriek is een evenementenlocatie met ruimte voor kleine, middelgrote en grote beurzen, feesten en evenementen. Trigt benadrukt dat de hal is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid, het grote aantal parkeerplekken en de veilige doorloop in het gebouw.

De priklocatie is zeven dagen per week geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. Naar verwachting blijft de locatie geopend tot eind september. Dan moet iedereen in Nederland zijn gevaccineerd.

Afgelopen maandag werden de eerste mensen geprikt door de @ggdru in de Beursfabriek in #Nieuwegein. “Fijn dat inwoners zich nu ook dichterbij huis makkelijk en veilig kunnen laten vaccineren”, reageerde burgemeester Backhuijs bij de officiële opening van de #vaccinatielocatie.

Denk mee voor het nieuwe participatiebeleid in Nieuwegein

Samen met inwoners, ondernemers en organisaties werkt de gemeente aan een duurzame, veilige en gezonde stad. Daarvoor betrekt de gemeente Nieuwegein de inwoners van de stad bij allerlei ontwikkelingen en plannen. Of kloppen inwoners, ondernemers of organisaties zelf aan met een idee. ‘Deze samenwerking noemen we participatie. Het huidige participatiebeleid ‘Samen met de stad’ gaan we vernieuwen en verbeteren. Dat doen we graag samen met u!’ aldus de gemeente.

De gemeente ontwikkelt veel plannen voor en met de stad. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van City, de Routekaart Energieneutraal 2040, Betere Buurten en de Omgevingsvisie. Bent u op een passende en waardevolle manier betrokken bij deze ontwikkelingen en plannen van de gemeente?

Ook hebben veel Nieuwegeiners ideeën voor hun wijk, organisatie of bedrijf. Zo’n idee noemen we een initiatief. Hoe gaat de gemeente om met zo’n initiatief? Kortom, wat vindt u belangrijk voor het nieuwe participatiebeleid? Wat zijn volgens u belangrijke voorwaarden voor een goed participatietraject? We horen graag van u wat er in de samenwerking met de gemeente al goed gaat en wat er nog beter kan.

Vernieuwde visie, spelregels en aanpak
De gemeente Nieuwegein gebruikt uw tips en ideeën voor het vernieuwen van de Nieuwegeinse visie op participatie. Op basis van alle gesprekken werkt zij aan de vernieuwde visie op participatie. Ook ontwikkelen de gemeente Nieuwegein duidelijke spelregels en een heldere aanpak voor de Nieuwegeinse manier van samenwerken.

Wilt u ook in gesprek mer de gemeente Nieuwegein over participatie? Dat kan op maandag 17 en dinsdag 18 mei aanstaande. Meld u hier aan.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week over molens, de molenroute en de Nationale Molendag, voor het eerst digitaal.

Linda: ‘Ik ben getrouwd met een molenaar en laat het nou dit weekend Nationale Molendag zijn. Een prima reden voor een fietstocht langs de molens in onze provincie. De mooie Poldermolenroute start bij onze eigen Poldermolen Oudegein. Je fietst onder andere langs de Utrechtse molen De Ster (met fijn terras), het fotogenieke molenduo bij Oud-Zuilen en De Windotter in IJsselstein (met winkel). Laat die benen maar malen op de pedalen.’