De wijkkrant voor Hoogzandveld, Zandveld & Lekboulevard is af

“Op naar meer levensruimte en mogelijkheden” is de wens waarmee Cobie Smith, voorzitter van het Wijkplatform HZL, de nieuwe editie van Wijknieuws HZL opent.

Cobie: ‘Het is bijna niet te geloven dat we alweer een jaar leven in een tijd waarin we behoorlijk beperkt zijn in onze dagelijkse gang van zaken. Maar het is toch echt zo. Ik weet niet of u het herkent maar afgelopen winter viel het mij persoonlijk niet mee om de moed er in te houden en actief bezig te blijven voor onze wijken. Maar onze (wijk)netwerkpartners hebben mij gesteund en geïnspireerd! Dat heeft geresulteerd in het Wijknieuws dat nu eindelijk af is en op De Digitale Stad Nieuwegein is te downloaden om te lezen. Uiteraard valt hij ook bij u als bewoner van onze wijk op de mat.’

‘Helaas bereikte ons het verdrietige bericht dat op 5 maart jl, onze oud-voorzitter, Aad Koedijk, is overleden. Aad heeft veel betekend voor het Wijkplatform. Vanwege zijn verhuizing naar een andere wijk in september 2019 heb ik het stokje van hem overgenomen. U leest in dit blad een In Memoriam aan hem.’

‘Inmiddels heeft het Wijkplatform zich ook het online vergaderen eigen gemaakt. Fysieke bijeenkomsten zijn natuurlijk veel fijner, maar op deze manier houden we toch contact en kunnen we de lopende zaken bespreken.’

‘Voor wat betreft onze eerdere plannen om de tunneltjes aan te pakken (project Tunnelvisie), dat ligt op de plank maar niet verge- ten! Zodra het weer mogelijk is gaan we hiermee verder. Ik hoop dat u met plezier dit blad leest, de onderwerpen zijn zeer divers maar hebben allemaal te maken met ons wonen en leven in deze wijken. Als er naar aanleiding van de inhoud vragen zijn dan horen wij dat graag. Ook als u zelf een idee heeft waarvan u vindt dat dat de aandacht verdient.’

‘Tot slot wens ik u allen een mooie zomer met de hoop op dat er meer levensruimte komt!’

Klik hier voor het wijknieuws dat binnenkort bij de bewoners op de mat valt.

St. Antonius Ziekenhuis speelt verpleegkundigen vrij door opname zonder bed

Meer operaties uitvoeren in dagbehandeling zonder opname op een verpleegafdeling. Met die werkwijze wil het St. Antonius Ziekenhuis verpleegkundigen vrijspelen voor Covid-zorg. Tegelijkertijd kunnen zo afspraken voor essentiële behandelingen voor borstkankerpatiënten toch gewoon doorgaan. Het ziekenhuis spreekt van ‘opnamen zonder bed’.

Nu is gangbaar dat patiënten voor een ingreep op een verpleegafdeling klaar gemaakt worden voor hun operatie en na het ontwaken op de uitslaapkamer weer terug gaan naar die verpleegafdeling. Dat is een procedure die veel inzet vraagt van verpleegkundigen en tijdrovend is voor patiënten.

Het initiatief tot de nieuwe procedure kwam van twee anesthesiologen van het St. Antonius Ziekeniuis die de wachttijden voor borstkankeroperaties door de Covid-zorg zagen oplopen. Het ziekenhuis vindt dat vrouwen met de diagnose borstkanker en waarbij een ingreep nodig is, binnen drie weken geholpen moeten kunnen worden, vanwege de vaak zware geestelijke belasting van de aandoening. Die termijn werd de laatste tijd overschreden. Met de nieuwe werkijze hoopt het ziekenhuis de wachttijden te beperken.

Volgens anesthesiologe Heleen Blussé – Van Oud Alblas is de gangbare langere procedure vaak niet echt nodig. ,,We kiezen nu voor een versneld traject. Patiënten komen in hun eigen kleding naar de holding en vertrekken na de ingreep vanuit de uitslaapkamer direct naar huis, zodra dat verantwoord is. Dat scheelt werk voor verpleegkundigen die daardoor beschikbaar komen voor de Covid-zorg. Ook kunnen zo meer operaties doorgaan terwijl de verpleegzorg is afgeschaald. En misschien vinden veel patiënten het ook prettiger sneller naar huis te kunnen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Van de verpleegkundigen holding en uitslaapkamer vraagt de nieuwe aanpak wel om een aanpassing. Na de ingreep is er sprake van ontslag vanuit de uitslaapkamer, in plaats van een overdracht naar de verpleegafdeling. Patiënten verblijven dan wel iets langer in de uitslaapkamer. Of dat allemaal past en werkt, moet de pilot uitwijzen.

Volgens Bert Kulik, verpleegkundige op de uitslaapkamer, zagen hij en zijn collega’s aanvankelijk nog wel wat praktische problemen, maar zijn die met tijdelijke oplossingen weggenomen. De kwaliteit van onze zorg voor patiënten blijft voorop staan. Zo kunnen patiënten nadat ze zijn bijgekomen nog wat langer in een wachtkamer verblijven, waar ze ook wat kunnen eten en drinken. Een buddy assisteert hierbij. De aanvankelijke scepsis heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. ,,De gedachte is heel goed. Een tumor in je borst hebben is naar. Als we die patiënten sneller kunnen helpen, moeten we dat natuurlijk doen.”

Vorige week begon de proef met borstkankerpatiënten, maar als het project slaagt, kan het uitgebreid worden naar andere essentiële zorg. Daarna wordt bekeken of het ook voor andere ingrepen mogelijk is. Vanuit onder meer orthopedie en KNO is daar warme belangstelling voor.

Aanvraag bijdrage voor NLdoet nog tot 23 april

De grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet, wordt gehouden op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei. Ook op anderhalve meter zijn er leuke en veilige activiteiten mogelijk. Zeker in de buitenlucht kan veel kluswerk worden gedaan. Bij het Oranje Fonds kunnen organisaties die meedoen een bijdrage aanvragen voor hun activiteit of klus van maximaal 350 euro. Deze aanvraag moet binnen zijn voor 23 april. Dus wil je daar gebruik van maken, schrijf dan snel in op www.nldoet.nl. Ook informatie over het aanvragen van een bijdrage is op deze website te vinden. 

ROC leerlingen
In overleg met het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein is besloten dat de ROC leerlingen dit jaar niet gaan klussen met NLdoet. Ze gaan zich wel inzetten voor maatschappelijke organisaties op vrijdagochtend 28 mei. Binnenkort wordt meer bekend hierover. 

Een bijdrage bij het Oranje Fonds voor materialen kan tot 23 april worden aangevraagd

SV Geinoord brengt senioren samen ‘Met En Voor Elkaar’

Zaterdagen op of langs het veld. Doordeweeks samen trainen. Een drankje in de sportkantine. Het is een bekend beeld bij sv Geinoord op sportpark Parkhout in Nieuwegein-Zuid. Sinds jaar en dag geven voetballers, vrijwilligers en supporters met en voor elkaar vorm aan de vereniging. Met als voornaamste activiteit: voetbal. Vanzelfsprekend, zou je zeggen. Maar de laatste jaren is er een interessante ontwikkeling gaande en ontplooit de vereniging activiteiten buiten de gebaande paden.

De vereniging wil ook een ontmoetingsplek zijn voor mensen die zelf niet meer actief kunnen (of willen) sporten. Dus startte de club het initiatief Met En Voor Elkaar. Een activiteit op de dinsdagen voor mensen van 75 jaar en ouder uit Nieuwegein. Om eenzaamheid te voorkomen en mensen in beweging te houden. Het levert mooie ontmoetingen én enthousiaste deelnemers en vrijwilligers op.

Al een aantal jaar organiseert de vereniging elke week wandelvoetbal, voor deelnemers van 55 jaar en ouder. Al een tijdje leefde de wens om deze activiteit uit te breiden met een aangepast programma voor mensen van 75 jaar en ouder. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij de gemeente Nieuwegein én bij ZonMW en het ministerie van VWS in het kader van het programma Eén tegen eenzaamheid, zette de plannen in een stroomversnelling. En in februari 2020 ging het project van start.

De combinatie met het wandelvoetbal is niet toevallig. Deelnemers die zelf geen vervoer (meer) hebben, kunnen rekenen op een lift van één van de wandelvoetballers. Service van deur tot deur. En het gezamenlijke koffiedrinken zorgt ervoor dat de drempel voor een eventuele overstap van de wandelvoetballers naar Met En Voor Elkaar lager is.

Gevarieerd programma
Wekelijks komen, als de Coronamaatregelen dat toelaten, in wisselende samenstelling zo’n dertig 75-plussers naar de kantine op sportpark Parkhout. Gastvrouwen staan ‘s ochtends klaar om hen te ontvangen. En na de koffie of thee begeleiden stagiaires van het ROC Midden Nederland een aangepaste, korte beweegactiviteit. De rest van de ochtend is gereserveerd voor ontmoeting en spel. Er zijn bordspellen, men kan sjoelen, darten, (indoor) jeu de boulen, et cetera. De tafels die gereserveerd zijn voor het klaverjassen, zitten elke dinsdag vol. En zeker bij mooi weer kijkt een aantal deelnemers graag naar de wandelvoetballers, die op hetzelfde tijdstip actief zijn. Af en toe is er een speciale activiteit: muziekbingo, een optreden, een wandelochtend. De verzorging van de lunch is in handen van mensen met een verstandelijke beperking die bij Stichting Reinaerde hun dagbesteding hebben. Een paar dagen per week is de kantine van de voetbalvereniging hun uitvalsbasis. Ook op deze manier neemt sv Geinoord haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Nieuwegein 50 jaar op dinsdag 6 juli 2021
De verjaardag van Nieuwegein laten we bij het project Geinoord Met En Voor Elkaar niet zomaar voorbij gaan. We houden voor alle 75-plussers, mannen en vrouwen, uit Nieuwegein een open dag op dinsdag 6 juli 2021 (onder voorbehoud van Corona-maatregelen). De toegang is evenals de drankjes en de lunch GRATIS en de aanwezigen kunnen in het programma kiezen voor:

. spelactiviteiten zoals klaverjassen, rummicup en andere bordspellen
. fototentoonstelling 50 jaar Nieuwegein
. sportactiviteiten zoals darten, biljarten, jeu-de-boules
. een quiz over 50 jaar Nieuwegein, verzorgd door de KBO Nieuwegein
. beweegactiviteiten onder leiding van leerling fysiotherapeuten van ROC Midden Nederland
. een muzikaal meezing-optreden van Zing-Entertainment

Deze dinsdag 6 juli 2021 begint om 10.00 uur in de ochtend. Als de Corona-maatregelen het niet toestaan, wordt de dag verplaatst naar een later tijdstip.

Aanmelden voor deze dag kan telefonisch bij Gerard van Vliet: 06-28150836 of bij Rien Nijsse: 06-48028002.

‘De schrijver leest’

‘Er zijn twee dingen die mij tegenhouden om te lezen: schrijven en de spanningen rondom Corona’, laat Heleen van den Hoven uit Nieuwegein onze redactie weten. Heleen schrijft thrillers en nu komt ze met haar derde boek uit. Van den Hoven ontdekte vorig jaar dat het schrijven met een deadline, bijvoorbeeld voor een wedstrijd, haar een focus geeft waarmee de Nieuwegeinse de wereld om haar heen kan vergeten. ‘Dus heb ik veel geschreven, korte verhalen en mijn derde thriller Het Tango algoritme. Helaas bestaat een deel van het schrijfwerk uit kritisch lezen, en dat is precies wat me tegenhoudt om ontspannen in andermans boeken te duiken. Ik ga dan namelijk alles analyseren en val bijna over elke zin – net als bij mijn eigen werk.’

Heleen van den Hoven: ‘Op een gegeven moment is het werk gelukkig klaar, manuscript ingeleverd, wachten op reactie. Ik had kunnen gaan Netflixen, maar zo’n beeldscherm verveelt al gauw. Dus lezen! Een fantasy-trilogie (Zeven wateren van Juliet Marilier), nog meer fantasy, en toen dat lekker ging ook thrillers van mijn collega’s, zoals het spannende Water en Wolfskers van de Nieuwegeinse Anke Verbaak. Gemakkelijk besteld en opgehaald bij de Readshop, waar voor de liefhebber overigens ook nog een exemplaar van mijn De speelgoedman ligt.’

‘Wat mis ik het winkelen in de boekwinkel! Bol.com heeft bijna helemaal afgedaan nu ik actief probeer de boekwinkels te steunen. Zo hebben de Bruna’s en de Readshop in Nieuwegein afgelopen jaar regelmatig gebeld dat een klant een gesigneerd exemplaar bestelde, zodat ik erheen kon fietsen (lichaamsbeweging ook nog!) en ter plekke mijn boek signeren. Misschien doe ik dat in mei ook wel, wanneer Het Tango algoritme uitkomt. Een mooie remedie tegen de coronakilo’s die in mijn geval meer schrijf-en-leeskilo’s zijn.’

Hierbij twee tips van de schrijver: Lees veel en fiets voor je boeken naar de boekhandel. Het ene houdt je hoofd gezond, en het andere je lijf. De bieb is trouwens open voor afhalen, dus kun je daar ook nog een gezond tochtje naartoe maken.

Heleen van den Hoven

Nieuwegein, waarom?

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

En dan zijn er nu en dan van die momenten dat hij verzucht: Nieuwegein, waarom? En mocht u deze verzuchting ook wel eens slaken, laat ons dan weten waaróm u uw verzuchting slaakt. Misschien ziet Arend er een foto in ………

Arend: ‘Wat is er gebeurd met Castor (de Bever)? Van de mooie houtstructuur is niets meer over! Weggeschuurd? Weggeplamuurd? Wat een aanfluiting, wat zonde!’

Hier is te zien hoe Castor er uit zag voor deze ‘vernieling’.

Heb je ook een foto waarvan je vindt dat die best in deze rubriek past? Stuur hem dan aan ons met een kort tekstje en wie weet…

Extra hekken voor veilige oversteek trambaan

Het trambedrijf van de provincie Utrecht gaat de komende weken bij zes haltes hekwerk plaatsen tussen de sporen van de trambaan. Deze preventieve veiligheidsmaatregel is bedoeld om te voorkomen dat reizigers het spoor instappen naar de overzijde van de halte.

Sinds de tramlijn is vernieuwd in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zijn de haltes met een halve meter verlaagd en dichter op het spoor komen te staan. Dit maakt het gemakkelijker om via het spoor naar het perron aan de overzijde van de halte te lopen. Hoewel de trams langzamer de haltes aanrijden en er zich tot dusverre geen incidenten hebben voorgedaan, is dit gedrag levensgevaarlijk. Om ervoor te zorgen dat men bij de haltes alleen via de normale oversteekplaats over de trambaan kan lopen, worden daarom bij zes haltes hekken tussen het spoor geplaatst.

Op basis van een analyse van de veiligheidsrisico’s en de situatie ter plaatse krijgen de volgende haltes in Nieuwegein en IJsselstein de komende tijd hekwerk tussen de sporen:

Nieuwegein
Halte Wijkersloot: plaatsing hekwerk 19 april t/m 21 april
Halte Doorslag: plaatsing hekwerk 21 april t/m 23 april

IJsselstein
Halte Hooghe Waerd: plaatsing hekwerk 26 april t/m 28 april
Halte Clinckhoef: plaatsing hekwerk 28 april t/m 30 april
Halte Eiteren: plaatsing hekwerk 3 mei t/m 5 mei
Halte IJsselstein-Binnenstad: plaatsing hekwerk 5 mei t/m 7 mei

Hinder
De hekken worden in de nacht geplaatst omdat dan het tramverkeer niet wordt verstoord. Bewoners vlakbij deze haltes kunnen in de nacht tijdelijk geluidsoverlast ervaren van de draaiende motoren van de kraan die wordt ingezet voor dit werk.

Sarong Thai Massage steunt de Voedselbank

De Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein heeft van Sarong Thai Massage een prachtige donatie ontvangen. Met deze donatie wil dit Nieuwegeinse bedrijf de Voedselbank financieel steunen in de strijd tegen de stille armoede.

Nadat de cheque was overhandigd kregen de bezoekers een uitgebreide rondleiding binnen de corona-richtlijnen. Otto Staal verzorgde namens de Voedselbank deze rondleiding. Hij vertelde uitgebreid over het werk van de Voedselbank. Hoe voedsel verzameld wordt en op welke wijze de Voedselbank wekelijks zorgt voor complete en gezonde pakketten voor cliënten in Nieuwegein en IJsselstein.

Het geschonken bedrag zal volledig worden ingezet om boodschappen te kopen in deze coronatijd. Een tijd waarin alle reguliere verzamelacties van de Voedselbank vaak niet mogelijk blijken.

Vermiste en gevonden dieren week 15

VERMIST
  • Melding 1715338, 16-4-2021, Kat Maumau, poes ongesteriliseerd, niet gechipt, SCHILDPAD met WIT, Zwarte en roodbruine vlekken, roodbruin snoetje, witte borst, zwarte poten met witte voetjes. Kent de omgeving niet. Thorbeckepark (Galecop) – Nieuwegein.
  • Melding 1715192, 15-4-2021, Vogel DUIF, geen ring, BRUIN, Jong diamantduifje bruin gekleurd, Graaf Leopoldlaan (Fokkesteeg) – Nieuwegein.
  • Melding 1715191, 15-4-2021, Vogel KANARIE, geringd, ROOD Rode kanarie. Graaf Leopoldlaan (Fokkesteeg) – Nieuwegein.
  • Melding 1715188, 15-4-2021, Vogel DUIF, geringd, GRIJS, 2 volwassen diamantduifjes, grijs en wit. Graaf Leopoldlaan (Fokkesteeg) – Nieuwegein.
  • Melding 1715234, 10-4-2021, Kat Poekie, poes gesteriliseerd, gechipt, LAPJE, Wit met bruin en rode vlekken, rood vlekje bij de neus, zwarte staartpunt en kan grommen en blazen als iemand haar oppakt. Herenstraat (Jutphaas) – Nieuwegein.
 
GEVONDEN
  • Melding 1715064, 13-4-2021, Kat, ritnummer 21166, poes, CYPERS GRIJS-ZWART met WIT, Grijs gestreept met een wit snoetje en een grijze neus, witte borst, witte buik, poten voor wit en achter witte sokjes. Landauerdrift (Batau Zuid) – Nieuwegein.
  • Melding 1713840, 10-4-2021, Kat, ZWART met WIT, Zwart met een wit snoetje, witte borst, kraag, buik is wit. Herenstraat (Jutphaas) – Nieuwegein.

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

5 sets Exclusieve speelkaarten: gokken, maar dan anders

Uiteraard besteden we regelmatig aandacht aan mooie (prent)briefkaarten. In de casinowereld kennen we natuurlijk ook kaarten, maar dan om mee te gokken. Minder mensen weten dat je ook op kaarten kunt gokken. Dit zijn de meest zeldzame speelkaarten en ze zijn verrassend betaalbaar.

Gokken op speelkaarten, kan dat?
Jazeker, alles wat verzameld kan worden heeft een waarde. Hoe zeldzamer iets is, hoe harder die waarde stijgt. Dat geldt ook voor speelkaarten. Wij zetten de 5 meest zeldzame sets speelkaarten en verrassend lage prijzen op een rij.

Als je geen zin hebt in speelkaarten, maar wel in gokken kun je natuurlijk ook deze online site bezoeken onlinecasinossite.nl

5. Red Fontaine; kaarten gemaakt voor gokkers en verzamelaars
Zach Mueller is een ontwerper van speelkaarten. Hij bedacht de Red Fontaine speelkaartenlijn en besloot in 2013 een experiment te doen. Op crowdfunding-platform Indiegogo maakte hij een project aan met een doel van $ 10.000,-. Mensen moesten vooraf bestellen en hij zou alleen produceren als het doel gehaald werd. Hij geloofde zelf niet erg in het verhaal en besloot na het aanmaken van het project van zijn nachtrust te gaan genieten.

Tot zijn verbazing zag hij dat er de volgende ochtend al meer dan $ 5.000,- bij elkaar was aan bestellingen. Binnen 18 uur was zijn doel van $ 10.000,- gehaald. Uiteindelijk werd er in de maand looptijd ruim $ 21.000,- ingelegd. Kortom, zijn actie was een doorslaand succes en veel tevreden bestellers ontvingen de chique vormgegeven set.

Het gokken pakte voor die investeerders goed uit, want sindsdien zijn er enkele spellen aangeboden op grote veilingsites. Met de prijs, die nooit meer onder de $ 250,- geweest is, haalden zij een meer dan mooi rendement.

4. Unbranded Reserve Note playing card deck: gokken met George Washington
De bekende kaarten- en magiewinkel Federal 52 heeft in totaal 6 verschillende lijnen speelkaarten uitgegeven. De Silver Certificate, White Reserve Note en Black Reserve note kwamen in gemerkte en ongemerkte versies uit. Deze verdwenen redelijk snel in de anonimiteit. Dit was anders voor de Unbranded Reserve Note playing card deck.

Op dit ongemerkte spel speelkaarten zien we aan de voorzijde twee afbeeldingen van George Washington die Delaware doorkruist. De achterkant is elegant afgewerkt in een combinatie van een zwarte kaartrug met felrode (folie) elementen. Een ander aspect dat dit spel kaarten aantrekkelijk maakt is dat er slechts 1.000 exemplaren van gemaakt zijn. De prijs is wederom verrassend voordelig met $ 250,-.

3. White Centurion speelkaarten
Fabrikant Theory 11 liet ter ere van het uitkomen van hun Centurion speelkaarten door de bekende kunstenaar Chris Kenner een speciale editie met effectblauwdrukken maken. Hiermee ontstond een bijzondere variant op de reguliere Centurion speelkaarten.

Ter ere van de presentatie van de kaarten liet Theory 11 1.100 van deze bijzondere kaartspellen maken. Deze konden bezoekers na de show kopen. Tegenwoordig zijn het heuse verzamelobjecten. Een set van deze bijzondere Chris Kenner speelkaarten kost nu zo’n $ 325,-.

2 Venexiana Gold playing card deck, gokken met stijl
Bij veel verzamelaars van speelkaarten staat deze set Venexiana Gold speelkaarten met stip op het verlanglijstje. Kunstenaar Lotrek heeft elk van de 52 kaarten bewerkt met een hete stempel goudfolie. Om dit aan te kunnen is speciaal 3300 g/m2 papier van Franse casinokaarten gebruikt.

Naast het stempel gebruikte Lotrek voor de gezichten een metallic goudinkt. Met een met goud verrijkte plooi-etui met handgezette accenten kan je jouw kaartspel na een avondje gokken weer opruimen. De kans dat je een Venetiaanse poker legt is echter niet al te groot. Er zijn namelijk slechts 212 spellen gemaakt. Als je het zo bekijkt valt de prijs van zo’n $ 400,- per spel nog mee.

1. Microsoft David Blaine Playing cards
In 2015 verzorgde de bekende illusionist en goochelaar David Blaine in opdracht van Microsoft een optreden in 2015 en daar waren de zogenaamde ‘interims’ aanwezig. Als verrassing had Blaine voor elke interim een set speciale speelkaarten meegenomen. In totaal zijn er slechts 2015 sets van en ieder deck kaarten in het originele doosje bevat ook een kaarttruc. De speelkaarten zijn bijzonder lastig te vinden, maar toch starten ze op Amerikaanse veilingen al op een prijs van $ 425,-. Valt mee toch?

Als je geen zin hebt om op speelkaarten te gokken, maar wel de casinobeleving zoekt op een vertrouwde site, dan kan je de Loyal Casino, opvolger van Oranjecasino, review bekijken.

Overigens bespraken we in dit artikel de kaartspelen die nog redelijk frequent in omloop zijn. Het verzamelen van antieke, handgeschilderde speelkaarten is een markt op zich. In de vroeger dagen was kaarten een spel voor de elite. Je komt dan ook de prachtigste antieke, handbeschilderde speelkaarten tegen. Hiervoor huurde men beroemde schilders in. Dit merk je in de prijzen, die op kunnen lopen tot honderdduizenden dollars.