St. Antonius Ziekenhuis speelt verpleegkundigen vrij door opname zonder bed

Meer operaties uitvoeren in dagbehandeling zonder opname op een verpleegafdeling. Met die werkwijze wil het St. Antonius Ziekenhuis verpleegkundigen vrijspelen voor Covid-zorg. Tegelijkertijd kunnen zo afspraken voor essentiële behandelingen voor borstkankerpatiënten toch gewoon doorgaan. Het ziekenhuis spreekt van ‘opnamen zonder bed’.

Nu is gangbaar dat patiënten voor een ingreep op een verpleegafdeling klaar gemaakt worden voor hun operatie en na het ontwaken op de uitslaapkamer weer terug gaan naar die verpleegafdeling. Dat is een procedure die veel inzet vraagt van verpleegkundigen en tijdrovend is voor patiënten.

Het initiatief tot de nieuwe procedure kwam van twee anesthesiologen van het St. Antonius Ziekeniuis die de wachttijden voor borstkankeroperaties door de Covid-zorg zagen oplopen. Het ziekenhuis vindt dat vrouwen met de diagnose borstkanker en waarbij een ingreep nodig is, binnen drie weken geholpen moeten kunnen worden, vanwege de vaak zware geestelijke belasting van de aandoening. Die termijn werd de laatste tijd overschreden. Met de nieuwe werkijze hoopt het ziekenhuis de wachttijden te beperken.

Volgens anesthesiologe Heleen Blussé – Van Oud Alblas is de gangbare langere procedure vaak niet echt nodig. ,,We kiezen nu voor een versneld traject. Patiënten komen in hun eigen kleding naar de holding en vertrekken na de ingreep vanuit de uitslaapkamer direct naar huis, zodra dat verantwoord is. Dat scheelt werk voor verpleegkundigen die daardoor beschikbaar komen voor de Covid-zorg. Ook kunnen zo meer operaties doorgaan terwijl de verpleegzorg is afgeschaald. En misschien vinden veel patiënten het ook prettiger sneller naar huis te kunnen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Van de verpleegkundigen holding en uitslaapkamer vraagt de nieuwe aanpak wel om een aanpassing. Na de ingreep is er sprake van ontslag vanuit de uitslaapkamer, in plaats van een overdracht naar de verpleegafdeling. Patiënten verblijven dan wel iets langer in de uitslaapkamer. Of dat allemaal past en werkt, moet de pilot uitwijzen.

Volgens Bert Kulik, verpleegkundige op de uitslaapkamer, zagen hij en zijn collega’s aanvankelijk nog wel wat praktische problemen, maar zijn die met tijdelijke oplossingen weggenomen. De kwaliteit van onze zorg voor patiënten blijft voorop staan. Zo kunnen patiënten nadat ze zijn bijgekomen nog wat langer in een wachtkamer verblijven, waar ze ook wat kunnen eten en drinken. Een buddy assisteert hierbij. De aanvankelijke scepsis heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. ,,De gedachte is heel goed. Een tumor in je borst hebben is naar. Als we die patiënten sneller kunnen helpen, moeten we dat natuurlijk doen.”

Vorige week begon de proef met borstkankerpatiënten, maar als het project slaagt, kan het uitgebreid worden naar andere essentiële zorg. Daarna wordt bekeken of het ook voor andere ingrepen mogelijk is. Vanuit onder meer orthopedie en KNO is daar warme belangstelling voor.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk