‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Post! Elke dag wordt er bij ons wel iets door de brievenbus gedaan. Maar afgelopen week… werden er opeens twee DVD’s door gegooid. Het enige wat ik zag, was iemand die hard wegrende. Ik kon hem ook niet goed zien. Mijn eerste gedachte: ‘Oh, dit is een foutje, dat is voor iemand anders bedoeld. Die komt straks wel terug.’ Maar de jongeman kwam niet terug. En hij is nog steeds niet langs gekomen. Is het een foutje? Een geschenk? Als het een geschenk is… hoe wist diegene dat ik één van die films nog wilde kijken? En het genre is ook wel heel toepasselijk voor ons… Hoe wist diegene dat wij Anime kijken? Een mysterie!’

Prijsvraag: Maak kans op de exclusieve CD ‘The Ageless Gate’

Ook deze keer geven wij weer een mooie prijs weg. Ditmaal een album vol instrumentale muziek die sterke beelden oproept gemaakt door Nieuwegeiner Joost van Dongen. De dertien nummers vertellen samen een verhaal dat drie eeuwen omspant.

Joost van Dongen is een cellist en game developer uit Nieuwegein. Zijn debuutalbum The Ageless Gate is te beluisteren op Spotify en andere streaming diensten. Joost treed regelmatig op in Nieuwegein en omstreken, zowel puur met muziek als met zijn live performance game Cello Fortress. In het dagelijks leven is Joost game developer, bekend van games als Awesomenauts, De Blob en Blightbound.

Meedoen met de prijsvraag kan tot donderdag 1 juni aanstaande. De vragen zijn hier te vinden. Heb je het ingevuld? Dan gewoon afwachten, want de winnaar wordt op De Digitale Stad Nieuwegein bekend gemaakt. De hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein trekt één winnaar uit alle inzendingen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De voordelen van lekdetectie

Een lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden. Doe je dit niet? Dan kan er flinke waterschade ontstaan in jouw woning. Probleem is alleen dat een lek niet altijd even makkelijk is op te sporen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een onzichtbare lekkage. Vermoed je dat er sprake is van zo’n lek? Dan biedt lekdetectie uitkomst. De kans is aanwezig dat deze term niet direct een belletje doet rinkelen. Toch pluk jij er waarschijnlijk ook de vruchten van. Om jou te overtuigen, zetten we hieronder de voordelen van lekdetectie op een rijtje.

1. Lekkage is snel opgespoord
Het opsporen van een onzichtbare lekkage kan betrekkelijk lastig zijn. Dit is zeker het geval als het om een lek in een leiding in een vloer of muur gaat. Er kan in dat geval een vochtplek ontstaan op de vloer of muur, maar dit is lang niet altijd het geval. Met behulp van lekdetectie kun je zo’n lekkage desondanks toch snel opsporen. Nadat het lek boven is, kun je direct in actie komen. Hierdoor blijft de waterschade mogelijk beperkt.

2. Hoeveelheid hak- en breekwerk is minimaal
Sommige mensen breken een vloer of muur open als zij vermoeden dat er sprake is van een lekkage. Op deze manier kun je uiteindelijk de bron van een lek vinden. Toch heb je geen enkele garantie. Daarbij komt dat je op deze manier behoorlijk wat schade aanricht. Hier hoef je bij lekdetectie niet bang voor te zijn. Waarom niet? Omdat de bron van een lekkage bij deze techniek tot op de millimeter nauwkeurig opgespoord wordt. Als het lek in de vloer of muur zit, weet je precies waar je moet breken. Het hak- en breekwerk blijft hierdoor beperkt, evenals de schade.

3. Iedere lekkage op te sporen  
Een derde voordeel van lekdetectie is dat je er iedere lekkage mee op kunt sporen. Dit komt doordat een lekdetectiespecialist verschillende methoden kan gebruiken. Als het gaat om een lekkage in een leiding, gebruikt een specialist vaak een warmtebeeldcamera. Hiermee kan hij de leidingen in een vloer of muur in kaart brengen. Als de camera een verschil in warmte aangeeft, duidt dit doorgaans op een lekkage.

Vermoed je dat de lekkage op een moeilijk bereikbare plek zit? Dan biedt een warmtebeeldcamera mogelijk geen uitkomst. In dat geval zal een lekdetectiespecialist een endoscoop gebruiken. Dit is een kleine, wendbare camera die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld de ruimte onder een douchebak of onder het bad. Op deze manier heeft een lekdetectiespecialist ook hier het lek snel boven.

Je kunt overigens ook lekdetectie laten uitvoeren als er sprake is van een daklekkage. Een lekdetectiespecialist kan dan de rookproef toepassen. Met behulp van een generator blaast hij rook in de ruimte onder het dak. Deze rook ontsnapt vervolgens via de opening in het dak naar buiten, waardoor het lek eenvoudig te lokaliseren is.

Veel Coronaboetes uitgeschreven in Nieuwegein

Vandaag heeft het databureau van de politie en het data-analysebureau LocalFocus de cijfers vrijgegeven over de Coronaboetes. Uit de cijfers blijkt dat veel inwoners uit Nieuwegein een boete hebben gekregen vanwege het overtreden van de Coronaregels. Utrecht staat landelijk in de top 10. Bijna 5000 Coronaboetes en 600 waarschuwing werden in de stad uitgedeeld in de periode tussen 16 maart en 4 april.

In Nieuwegein kreeg 10,4 per duizend inwoners in dezelfde periode een Coronaboete. Dat zijn 661 boetes. 273 mensen uit Nieuwegein kwamen er vanaf met een waarschuwing. Dat is 4,3 per duizend inwoners.

Het hogere aantal boetes in de Randstad ligt volgens de politie ‘voor de hand’: ‘In grote steden wonen meer mensen dicht bij elkaar dan op het platteland. Ook is er daarom in steden meer politie op straat’ aldus de politie. Het minste aantal boetes in de regio werd uitgeschreven in Lopik: 33 boetes en 25 waarschuwingen, slechts 2,3 per duizend inwoners.

Video: ‘Eerste sluisdeur gehesen uit de Koninginnensluis’

Rijkswaterstaat werkt van 12 april tot uiterlijk 31 mei aan de Koninginnensluis in Nieuwegein, als vervolg op de voorgaande renovatie. Tijdens dit eerste deel van de vervolgrenovatie worden de sluisdeuren ter hoogte van de Emmabrug aangepakt. Hierdoor is de Emmabrug bepaalde perioden gesloten voor het wegverkeer. Vandaag werden de sluisdeuren gehesen uit de sluis in Vreeswijk.

De Koninginnensluis is een Rijksmonument, gebouwd tussen 1882 en 1886 en onderdeel van het Merwedekanaal. In 1892 werd het officieel geopend door de koninginnen Emma en Wilhelmina. De sluisdeuren van de monumentale Koninginnensluis sluiten niet meer goed, doordat de scharnieren (taatsen) ervan versleten zijn. Goede scharnieren zijn belangrijk voor het schutten van schepen en voor de waterkerende functie van de sluisdeuren. Tijdens de renovatie worden onder andere deze scharnieren vervangen. De sluisdeuren worden daarvoor uit de sluis gehesen en later weer teruggeplaatst. Het renoveren van de sluisdeuren gebeurt op een werf in Kampen.

Vervolgrenovatie deel twee
Op zijn vroegst eind 2022 volgt het tweede deel van de vervolgrenovatie. Dan vernieuwen we onder andere de bediening en besturing, en laten we de sluis voldoen aan de nieuwste richtlijnen. Uiteraard wordt de historie van de sluis hierbij niet uit het oog verloren.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig om een video-impressie te maken van het uitheisen van de sluisdeuren. Deze ziet u hierboven. Hieronder een beeld van de sluis rond 1960. Klik maar eens op de foto.

De sluisdeuren worden in de periode van 8 tot en met 29 mei weer teruggeplaatst. Het huidige herstelwerkzaamheden zijn een vervolg op eerder reparaties in 2015.

FC Utrecht zamelt voedsel, kleding en speelgoed in

Doneer jij op vrijdag 23 april lang houdbare producten, kleding of speelgoed aan gezinnen die deze goed kunnen gebruiken? Dit kan aan het Merweplein plein voor zwembad Merwestein in Nieuwegein van 10.00 tot 16.00 uur. Er is een speciale drive through-plek ingericht.

SportID Nieuwegein, FC Utrecht en DHL zien jou graag op die dag. De ingezamelde producten gaan naar de Voedselbanken in de regio. Ook Bunnik, Utrecht, Vijfheerenlanden, Amersfoort, Stichtse Vecht en Zeist doen mee. Want: “Utrecht zijn we samen?”

Nynke Bakker, Manager Maatschappelijk bij FC Utrecht, vertelt: “We hopen opnieuw op veel pakken koffie en thee, suiker, pasta’s, potten bonen en blikjes vis en ander lang houdbaar voedsel, zodat we weer een groot aantal gezinnen daadwerkelijk kunnen helpen. Deze keer zamelen we ook speelgoed en kleding in. En, zoals we dat bij FC Utrecht Maatschappelijk doen: Vanuit het hart.”

FC Utrecht staat midden in de samenleving en is oprecht betrokken bij alles wat er om hun heen gebeurt. En daarom nemen zij nu dit initiatief.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Tot nog toe is het voorjaar wat frisjes, al broezen de planten de grond uit. Veel insecten vinden het nog veel te koud, maar veel bijen met of zonder bontjasje worden steeds actiever, als er maar af en toe wat zon is om ze op te warmen. Zoals het roodgatje, een zandbij met een onopvallend kenmerk van achteren.’

Udo: ‘Roodgatjes zijn bijtjes die al vroeg in het voorjaar van paardenbloem naar paardenbloem vliegen, bij voorkeur als zo’n bloem in de volle zon staat. Andere bloemen mag ook, als het niet anders kan; als ze maar wat nectar en stuigmeel te bieden hebben.’

Drugshandelaar ‘Kleine Napoleon’ uit Nieuwegein gaat in hoger beroep

De voor drugshandel veroordeelde Marcel D. gaat in hoger beroep. De 38-jarige Nieuwegeiner werd twee weken geleden veroordeeld voor het leiden van een bende die zich bezighield met drugstransporten, wapenbezit, liquidaties, witwassen en heling.

De rechter gaf hem eind maart zestien jaar celstraf. Het OM had dertig jaar geëist. D., die ook wel ‘kleine Napoleon’ wordt genoemd, werd er ook van verdacht dat hij achter de moord op crimineel Wout Sabee in De Meern zat. Daarvan is hij vrijgesproken.

Behalve D. gaan ook het andere Nieuwegeinse kopstuk Erik W., Adrianus V. uit Oss, Nick S. uit Vasselder en Roger A. uit Wassenaar in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie kan zich eveneens niet vinden in het vonnis en heeft zelf daarom ook hoger beroep aangetekend.

Kijk nu live mee bij hijswerkzaamheden sluisdeuren bij de Emmabrug in Vreeswijk

Rijkswaterstaat werkt van 12 april tot uiterlijk 31 mei aan de Koninginnensluis in Nieuwegein, als vervolg op de voorgaande renovatie. Tijdens dit eerste deel van de vervolgrenovatie worden de sluisdeuren ter hoogte van de Emmabrug aangepakt. Hierdoor is de Emmabrug bepaalde perioden gesloten voor het wegverkeer.

Inhoud werkzaamheden
De sluisdeuren van de monumentale Koninginnensluis sluiten niet meer goed, doordat de scharnieren (taatsen) ervan versleten zijn. Goede scharnieren zijn belangrijk voor het schutten van schepen en voor de waterkerende functie van de sluisdeuren. Tijdens de renovatie worden onder andere deze scharnieren vervangen. De sluisdeuren worden daarvoor uit de sluis gehesen en later weer teruggeplaatst. Het renoveren van de sluisdeuren gebeurt op een andere locatie.

Vervolgrenovatie deel twee
Op zijn vroegst eind 2022 volgt het tweede deel van de vervolgrenovatie. Dan vernieuwen we onder andere de bediening en besturing, en laten we de sluis voldoen aan de nieuwste richtlijnen. Uiteraard wordt de historie van de sluis hierbij niet uit het oog verloren.

Afsluitingen voor wegverkeer
De Wilhelminabrug blijft tijdens de werkzaamheden voor al het verkeer toegankelijk. Voor de veiligheid van omwonenden en aannemer Van den Herik is de Emmabrug tijdens de werkzaamheden gesloten voor auto- en motorverkeer. Tijdens hijswerkzaamheden wordt de Emmabrug voor al het verkeer gesloten.

· Van maandag 12 april tot en met donderdag 15 april – Gesloten voor al het verkeer
· Van vrijdag 16 tot en met zondag 2 mei – Gesloten voor auto- en motorverkeer; toegankelijk voor voetgangers, fietsers en licht motorverkeer
· Van maandag 3 mei tot en met vrijdag 7 mei – Gesloten voor al het verkeer
· Van zaterdag 8 mei tot en met vrijdag 29 mei – Details nog onbekend

Omleidingen verkeer
Tijdens de afsluitingen wordt het verkeer, behalve op donderdag, via de Molenstraat en Dorpsstraat omgeleid naar de Handelskade. Vanwege de wekelijkse markt op de Dorpsstraat, wordt het verkeer op donderdagen omgeleid via de Irenestraat en Beatrixstraat naar de Handelskade.

Afsluiting en omleiding scheepvaart
De Koninginnensluis is tijdens de werkzaamheden gestremd voor scheepvaart. Dit duurt naar verwachting tot uiterlijk 31 mei 2021. Om het Merwedekanaal te bereiken, kan de beroepsvaart en recreatievaart omvaren via het Lekkanaal, de Beatrixsluis, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Zuidersluis. De omleiding wordt aangegeven op borden langs de Lek, het Merwedekanaal en Hollandse IJssel en staat op www.vaarweginformatie.nl.

Hinder omgeving
Om hinder voor de omwonenden te beperken, worden de werkzaamheden alleen op werkdagen tussen 07.00 uur en 19.00 uur uitgevoerd. De sluisdeuren worden op een andere locatie gerenoveerd om de hinder te beperken.

Vervoer over water

Provincie Utrecht doet onderzoek naar mobiliteitsmogelijkheden voor personen en goederenvervoer over water. Gemeente Nieuwegein doet hieraan mee, omdat zij kansen zien in vervoer over water en eventuele opties willen meenemen in de uitwerking van de Mobiliteitsvisie.

De resultaten van dit onderzoek worden later dit jaar verwacht. In afwachting daarvan organiseren de betrokken partijen een online-bijeenkomst met informatie over vervoer over water. Tijdens deze bijeenkomst geeft Kees Modderman van Bureau Voorlichting Binnenvaart een toelichting over thema’s als: wat is vervoer over water en wat betekent dit voor uw bedrijfsvoering? Welke investeringen vraagt dit en wat levert dit op? Hoe draagt dit bij aan duurzaamheid?

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 april van 15.00 tot 17.00 uur. Aanmelden vóór 26 april via ondernemen@nieuwegein.nl. U kunt vooraf vragen inbrengen, die op de bijeenkomst beantwoord worden. De bijeenkomst wordt samen met de gemeente Vijfheerenlanden georganiseerd.