Video: ‘Eerste sluisdeur gehesen uit de Koninginnensluis’

Rijkswaterstaat werkt van 12 april tot uiterlijk 31 mei aan de Koninginnensluis in Nieuwegein, als vervolg op de voorgaande renovatie. Tijdens dit eerste deel van de vervolgrenovatie worden de sluisdeuren ter hoogte van de Emmabrug aangepakt. Hierdoor is de Emmabrug bepaalde perioden gesloten voor het wegverkeer. Vandaag werden de sluisdeuren gehesen uit de sluis in Vreeswijk.

De Koninginnensluis is een Rijksmonument, gebouwd tussen 1882 en 1886 en onderdeel van het Merwedekanaal. In 1892 werd het officieel geopend door de koninginnen Emma en Wilhelmina. De sluisdeuren van de monumentale Koninginnensluis sluiten niet meer goed, doordat de scharnieren (taatsen) ervan versleten zijn. Goede scharnieren zijn belangrijk voor het schutten van schepen en voor de waterkerende functie van de sluisdeuren. Tijdens de renovatie worden onder andere deze scharnieren vervangen. De sluisdeuren worden daarvoor uit de sluis gehesen en later weer teruggeplaatst. Het renoveren van de sluisdeuren gebeurt op een werf in Kampen.

Vervolgrenovatie deel twee
Op zijn vroegst eind 2022 volgt het tweede deel van de vervolgrenovatie. Dan vernieuwen we onder andere de bediening en besturing, en laten we de sluis voldoen aan de nieuwste richtlijnen. Uiteraard wordt de historie van de sluis hierbij niet uit het oog verloren.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig om een video-impressie te maken van het uitheisen van de sluisdeuren. Deze ziet u hierboven. Hieronder een beeld van de sluis rond 1960. Klik maar eens op de foto.

De sluisdeuren worden in de periode van 8 tot en met 29 mei weer teruggeplaatst. Het huidige herstelwerkzaamheden zijn een vervolg op eerder reparaties in 2015.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk