Eet Mee organiseert Video-etentjes Weekend

Nu de lockdown met drie weken verlengd is, krijgen steeds meer mensen het gevoel dat de muren op hen afkomen en dat hun leven stilstaat. Voor iedereen die graag een ander verhaal wil horen of gewoon even gezellig met iemand wil kletsen organiseert Eet Mee van vrijdag 22 t/m zondag 24 januari een Video-etentjes Weekend. Na aanmelding maakt Eet Mee een match voor een virtueel etentje met een groepje mensen. En bevalt het goed, dan kun je via het Eet Mee platform ook je eigen matches gaan maken.

Eet Mee! wordt in Nieuwegein mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente Nieuwegein, Monuta Helpt en Rabobank Utrecht en omstreken.

Wethouder John van Engelen tijdens een eerder video-etentje

Koken voor jezelf, samen aan tafel
‘Tijdens de lockdown in het voorjaar zijn we via ons online matchingplatform gestart met het aanbieden van video-etentjes. Zo kunnen we op een veilige manier toch mensen samen ‘aan tafel’ brengen. Ook al zit je de hele dag al te videobellen, dit is toch anders aldus de deelnemers. Het verschil: je kookt iets lekkers voor jezelf, dekt de tafel gezellig en trekt iets leuks aan. Het voelt daardoor toch een beetje als een uitje. Je zet je laptop of tablet op tafel, logt in en je bent klaar. Van studenten tot ouderen, van expats tot vluchtelingen, de etentjes trekken een mix van mensen aan. En gemiddeld beoordelen zij de video-etentjes met een acht!’

“Het is leuk om in deze tijd, waarin ik veel thuis zit, gezellig te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo voelt het toch alsof je even niet thuis bent!”, aldus een van onze deelnemers.

En een ander zegt: “Het was gezellig en we hebben veel gekletst”.

Meedoen met het Eet Mee Video-etentjes Weekend
Aanmelden kan via de Eet Mee matchapplicatie. Maak een profiel aan en meld je aan voor het Video-etentjes Weekend door op de dag te klikken waarop jij gematcht wilt worden.

Eet Mee matched je met een gezellig eetgroepje en houdt rekening met de taal waarin je een gesprek kunt voeren. Het enige dat jij nodig hebt is een tablet of laptop en een Wifi-verbinding. Aanmelden kan tot 20 januari aanstaande.

Eet Mee brengt al ruim 10 jaar mensen via de keukentafel met elkaar in contact
Eet Mee is een landelijk platform van mensen die graag anderen ontmoeten, die houden van een goed gesprek en van lekker eten. ‘Mensen samenbrengen door thuis-etentjes.’ Met die gedachte is Stichting Eet Mee in de regio Utrecht opgericht. Zo ontstonden er al meer dan 10.000 matches. Na dit succes krijgt het platform nu landelijk vervolg.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Vandaag kreeg de redactie een bericht met foto van Peter Hamilton. Peter fietste via de Nedereindse Plas van IJsselstein naar zijn wijkje in Nieuwegein: Batau Zuid

Peter Hamilton: ‘Vanmiddag reed ik over het fietspad door de Nedereindse Plassen. De lucht zag er fantastisch uit. Het was net alsof er aan de horizon bergen stonden.  Deze foto is genomen richting Batau Noord vanuit IJsselstein. Ik kon het niet nalaten om van mijn fiets af te stappen. Dit plaatje moest ik wel vastleggen.
Het komt niet vaak voor dat het er op lijkt alsof Nieuwegein in Zuid Duitsland of Oostenrijk ligt.’

Ook iets leuks of bijzonders gezien èn gefotografeerd? Stuur de foto dan met een kort tekstje aan redactie@pen.nl en wie weet…

OM eist twintig jaar cel tegen voortvluchtige Nieuwegeiner Gerel Lusiano Palm

Het OM heeft vandaag twintig jaar cel geëist tegen de in Nieuwegein opgegroeide Gerel Lusiano Palm. Palm wordt gezien als één van de schutters die gebruikt werd door Ridouan T. en is nog steeds voortvluchtig. De rechtszaak startte vandaag zonder dat de verdachte daarbij aanwezig was want hij is nog steeds voortvluchtig.

De eis is voor een dubbele liquidatiepoging bij een weiland in het plaatsje Noordeloos in december 2016. Behalve die poging wordt Palm ook verdacht van de liquidatie van de Spyshop-medewerker Ronald Bakker. Voor die liquidatie in 2015 stond hij vandaag niet terecht. De toen 59-jarige Bakker had zijn Spyshop aan de Twentehaven in Nieuwegein. Eerder werden al twee mannen veroordeeld tot vijftien en dertien jaar celstraf voor betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker.

Palm ontsnapte op 12 maart 2017 uit het huis van bewaring aan de Duisburglaan in Paramaribo. Hij kreeg een wapen van een motorbendelid van motorclub Caloh Wagoh waarmee hij, door de hoofdbewaarder onder schot te houden, wist te vluchten uit de gevangenis in Suriname. Sindsdien is hij voortvluchtig. “In de ogen van het Openbaar Ministerie kan het niet zo zijn dat een voortvluchtige verdachte niet berecht wordt, zolang hij op de vlucht is”, zei de officier in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. “Hij was duidelijk voornemens om beide mannen koelbloedig neer te schieten, te liquideren.”

Eén van de slachtoffers van die poging tot liquidatie was in de rechtbank aanwezig. De nu 32-jarige Rotterdammer weet niet waarom Palm een aanslag op zijn leven pleegde. Hij was bevriend met Palm en zei: “Dat hij me dit aan wilde doen, heeft me ernstig geraakt. Ik ben het vertrouwen in mensen kwijt.”

Het slachtoffer raakte bij de liquidatiepoging ernstig gewond. Hij had meerdere schotwonden, zijn milt moest worden verwijderd. Zijn gehoor is beschadigd en hij raakte een oog kwijt. Hij is voorlopig arbeidsongeschikt en vordert een schadevergoeding van 100.000 euro.

Palm mogelijk nog steeds banden met Nieuwegein
Eerder besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan Gerel Palm wat diverse tips over de verblijfplaats van de voortvluchtige Nieuwegeiner opleverde. Palm zou in Zuid-Amerika kunnen verblijven, maar hij zou na zijn ontsnapping uit de gevangenis ook mogelijk voor korte tijd in Nederland en Duitsland zijn geweest. Op 15 juni 2018 werd op straat, nabij het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein, een rijbewijs van Palm aangetroffen. Het vermoeden is dat Palm nog steeds contact heeft met mensen in Nederland.

De gouden tip die naar de opsporing van Palm leidt wordt beloond met 30.000 euro. Dat bedrag stond eerst op 15.000 euro maar is in maart 2020 verdubbeld. Hij staat op de opsporingslijst van politie en is vuurwapengevaarlijk.

Gerel Palm. Foto: Politie Nederland

Getuigen gezocht van woningoverval op de Ruiterstede

Bewoners aan de Ruiterstede in de binnenstad van Nieuwegein werden op woensdagavond 13 januari thuis overvallen. Een dader drong met een smoes het huis binnen en ging er met geld als buit vandoor. De politie zoekt getuigen.

Rond 20.00 uur werd bij de bewoners aangebeld, waarop de overvaller naar binnen drong en het geld buitmaakte. Daarop vluchtte de dader naar een onbekende richting. De bewoners raakten lichamelijk niet gewond bij de overval. De recherche is een onderzoek gestart. Er volgt onder andere een buurtonderzoek.

Signalement dader:

  • man
  • ongeveer 40 jaar
  • 1.80m lang
  • breed/sportief postuur
  • licht getinte huid
  • spreekt accentloos Nederlands, met zware stem
  • had een lichtblauw mondkapje voor het gezicht
  • droeg een muts, een zwarte soft shell-jas tot de taille met rood merkteken, en een zwarte broek en donkere schoenen.

Uw tip
Getuigen die iets verdachts hebben gezien voorafgaand of na het tijdstip van de overval kunnen contact opnemen met de recherche via tel. 0900-8844.

Rijkswaterstaat zet historisch aandrijfmechanisme Prinses Beatrixsluizen in de spotlights

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft aanneemcombinatie Sas van Vreeswijk de inmiddels vervangen aandrijflijn van de sluis op het complex geplaatst. Bezoekers kunnen zo de originele machinerie bezichtigen.

Na de ingebruikname van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluizen zijn de twee historische sluiskolken uit 1938 gerenoveerd. Boven in de heftorens zijn daarbij veel originele onderdelen vervangen, zoals de aandrijflijn van iedere hefdeur. Een van de aandrijflijnen is bewaard en vanaf nu buiten tentoongesteld. Een aandrijflijn is het geheel van onderdelen dat zorgt dat een hefdeur in beweging komt.

Duurzaam
Van de ruim 80 jaar oude aandrijflijn is de werking al die jaren hetzelfde gebleven. Er is relatief weinig elektriciteit voor de aandrijving nodig. Het energie-efficiënte ontwerp van voormalig Rijkswaterstaatingenieur Josephus Jitta laat de zwaartekracht veruit het meeste werk doen en was destijds revolutionair. Het mechanisme was toen al duurzaam en dat is het nu nog steeds.

Tentoongesteld
Een originele motor, rem, handaandrijving, tandwielkast, kabeltrommel en omloopwiel van een aandrijflijn zijn bij de renovatie van vorig jaar opgeslagen en geschikt gemaakt om in weer en wind buiten te staan. Ze hebben nu een permanente plek gekregen bij de picknickplaatsen bij het buitenhoofd van kolk 1. Het is zwaar materiaal en staat daarom op een fundering van beton. Een informatiebord legt de werking uit aan geïnteresseerde bezoekers.

Zonnepanelen
Aan de andere kant van het sluiscomplex is de aanleg van de zonnepanelen voltooid. Deze wekken zoveel energie op dat de gehele sluis nu energieneutraal is. Bij picknicktafels bij het buitenhoofd van de 3e kolk is een 2e informatiebord geplaatst. Passanten krijgen hier uitleg over het gehele sluiscomplex.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (35)’

Ik ben terug van even nergens geweest.  Soort van Corona-reces. Om de tijd te doden heb ik ervaring opgedaan met de op instigatie van onze Coronaminister aangelegde ‘straten.’ Om te beginnen met de teststraat aan de Koploperstraat in Utrecht wegens milde, maar toch verdachte symptomen.

Het was een topervaring: fijn aanmeldgesprek per telefoon, makkelijk bereikbare locatie, rustige aanrijroute naar het eerste ‘station’ in de straat met een vriendelijke jongeman die wat zaken natrok: controle afspraak (tonen sms’je), identiteit bevestigen (tonen rijbewijs), ik mocht de uitslag binnen 24 uur verwachten ‘mogelijk vanavond nog.’

Bij het volgende station werd mij verzocht rustig door te ademen, de royaal uitgevallen wattenstaaf ging decimeters diep de keelholte in. Kokhalzen mocht. Daarna in een aangereikte tissue de neus snuiten. Het kon wat akelig zijn, en hoppa daar ging de wattenstaaf de neus in, even poedelen in de neusholte en daarna dieper richting de mogelijk even aangeraakte traanbuizen ‘kan even vervelend zijn.’ Het viel mee.

De volgende ochtend belde ik zelf.  ‘U hebt de uitslag nog niet gekregen?’– iedereen is bijzonder aardig bij de GGD. Ze werken met een script. ‘Zal ik eens kijken of hij er al is?’ ‘Hij is er,’ zei ze, ‘ik zie hem hier in mijn scherm staan.’ ‘En?’ vroeg ik. ‘Ik mag u de uitslag niet geven.’  ‘Ik moet naar een patiënt,’ zei ik, ‘ik heb de uitslag echt nodig.’ Ze was onverbiddelijk. Ik kon zelf kijken op coronatest.nl. Typisch gevalletje ‘paarse krokodil.’

Op 12 januari bezocht ik de vaccinatiestraat in Houten. Compleet met verkeersregelaar, looplijnen, loketten, prikkamertjes en een verplichte wachttijd van 15 minuten op een stoel, onder het spiedende oog van een medewerker die aan iedereen vroeg; ‘alles goed met u?’ Je mocht zelf op de tijd letten. Perfect geregeld.

Van de persconferentie van 12 januari heb ik eerlijk gezegd maar een paar flarden opgevangen. In slaap gevallen. Het was precies zoals Rutte bij aanvang zei: ‘Ik ga u niet verrassen.’ Nee, we wisten het allemaal al en de ingrediënten van de toespraak zijn vooraf ook bekend.

Corona is een stom vervelend gerecht, zeker nu met die Britse variant wordt het bedenkelijk pittig (serieuze boodschap). Het is jammer voor ons allemaal, drie weken erbij, thuiswerken met kinderen, en hartverscheurend voor ondernemers (empathie).

Onmacht, frustratie, moedeloosheid, Rutte ziet het (begrip tonen). Maar samen gaan we de eindstreep halen, we moeten volhouden (bemoedigen). We moeten ons ook vooral aan de regels blijven houden, het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) een spoedadvies gevraagd over het eventueel invoeren van een avondklok (lichte waarschuwing, klein vingertje). En dan komt altijd die tunnel.

Met dat licht aan het eind. Geen idee hoe lang die tunnel is, waar die op uitkomt en hoe het er dan uitziet (beloning in het vooruitzicht stellen). Rutte is onze leidsman in een crisis van ongekende omvang. Maar schroomt om de baas te spelen. Misschien weet hij niet dat hij de baas ís. Pak toch eens door.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

50 jaar Nieuwegein: ‘Ton de Gruijter wordt Stadsdichter’

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Nieuwegein, op 1 juli 2021, geeft Bibliotheek De tweede verdieping de gemeente een bijzonder cadeau: een Stadsdichter. Dichter Ton de Gruijter (1953) zal de stad een jaar lang maandelijks trakteren op een gedicht. In 2017 ontving de Gruijters al de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Met zijn toegankelijke poëzie werpt Ton de Gruijter een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt de gebeurtenissen in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Gina van den Berg, programmamaker non-formele educatie en culturele programmering: “Mensen reageren ontzettend enthousiast op dit cadeau. De burgemeester benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moet nemen.”  Dat is Ton de Gruijter wel toevertrouwd. Als chroniqueur van de stad publiceerde hij jarenlang Stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. Dit maakt hem de aangewezen kandidaat voor deze eervolle functie.

Ton de Gruijter over zijn benoeming tot Stadsdichter: ‘Ik had er eerlijk gezegd niet op gerekend, maar ben blij verrast. Ik hoop de stad op een goede manier te verwoorden. Dat zal wel anders zijn dan destijds de wekelijkse stukjes op pen.nl, maar daar heb ik de stad wel door leren kennen.’

Op 28 januari is het landelijke gedichtendag. Een goed moment om de Stadsdichter officieel te benoemen. Omdat publieksactiviteiten momenteel niet mogelijk zijn plaatst de bibliotheek en De Digitale Stad Nieuwegein op die dag een interview met hem en collega-stadsdichter Anne Broeksma (Utrecht) online.

Ton de Gruijter. klik hier voor de rubriek ‘Ton’s beeldverslag’ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Drie denkfouten die casino spelers vaak maken

Er zijn een aantal denkfouten die nogal vaak gemaakt worden door mensen die spelen in een casino. Ook bij de spelers die gebruik maken van exclusieve promoties bij online casino’s is dit het geval. Gokkers houden helaas nogal eens star vast aan deze manier van denken, terwijl het helemaal niet correct is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een Betcode.be is het goed om niet te trappen in dergelijke valkuilen. Hieronder vind je drie denkfouten die de casino spelers vaak maken, zodat jij deze problemen zoveel mogelijk kunt ontwijken.

Confirmation Bias
Stel je voor dat je de hele avond roulette speelt bij het online casino. Constant zet je op je favoriete nummer 13 in. Hij valt nauwelijks. Net als je even een paar beurten overslaat, valt het nummer 13 een paar keer achter elkaar. Hoe is dat toch mogelijk? In het Engels wordt dit Confirmation Bias genoemd. Je geeft hierbij meer gewicht aan de gebeurtenissen die je theorie ondersteunen. In dit geval is je theorie natuurlijk dat je getallen altijd vallen als je niet speelt. Je let er dus erg op, waardoor het meer opvalt. Als je niet speelt zal je getal immers ook vaak niet vallen, maar dat vergeet je eigenlijk.

Met bonusgeld kun je niet winnen
Het is zeker wel mogelijk om geld te winnen met het bonusgeld dat je gekregen hebt van een online casino. Om dit te kunnen doen, moet je je natuurlijk wel houden aan de bonusregels. Zo zul je bij een online casino je moeten houden aan een maximale inzet per draai. Ook moet je de bonus een paar keer inzetten voordat het vrij valt. Bovendien is de kans groot dat je het niet bij een paar gokkasten kunt gebruiken. Houd je je keurig aan al deze bonusvoorwaarden? Ja, dan kun je wel degelijk geld winnen met de bonus van het online casino.

Meer winlijnen, grotere winstkansen
Regelmatig wordt gezegd dat je altijd het maximale aantal winlijnen moet spelen, anders zal een gokkast minder uitbetalen. Dat klopt niet, het is namelijk een denkfout. Het uitkeringspercentage van een gokkast hangt immers niet af van het aantal winlijnen dat je speelt. Het uitkeringspercentage zal altijd gelijk blijven. Er zijn spelers die het aantal winlijnen verlagen en juist de inzet per lijn verhogen. Hiermee willen ze een hogere variantie bewerkstelligen. Op de lange termijn zal een gokkast alsnog hetzelfde uitbetalen.

Bewoners starten actiegroep tegen bomenkap in Vreeswijk

Bewoners rond de Dr. B.J. Buurmanstraat en ig. F.W. Conradstraat in Vreeswijk zijn een actiegroep gestart tegen de bomenkap in hun wijk. De bewoners achter de actiegroep ‘Kappen met kappen’ willen hiermee bezwaar maken tegen het kappen van de 36 bomen in hun wijk. Ook de Partij voor de Dieren is in actie gekomen en hebben inmiddels kritische vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht.

Foto: Arjan Verheul voor pen.nl

Arjan Verheul, één van de actievoerders tegenover onze redactie: “Ik ben samen met drie andere bewoners de actiegroep gestart. We hebben begin januari overal pamfletten op de bomen die om gaan geplakt. Ook hebben wij bij ruim 100 huishoudens brieven gepost waarin wij oproepen vooral bezwaar te maken. Hierbij zat een format met argumenten die bewoners kunnen gebruiken. Inmiddels ook het wijkplatform benaderd en vandaag wil ik de wethouder gaan benaderen om in gesprek te gaan.”

In de bomen die de gemeente Nieuwegein wil kappen zitten veel ransuilen. Deze vogels zijn beschermd en het gebied is een favoriete plek voor de uilen.

Ruud van den Berg: “Dit mag toch niet doorgaan. Ook de gemeente Nieuwegein moet inzien dat zich hier ransuilen bevinden. Lijkt mij dan verboden te kappen. Ik heb het idee dat de gemeente, die altijd als groenrijk werd beschouwd nu bezig is zoveel mogelijk groen te verwijderen om de onderhoudskosten te drukken. Kwalijke zaak toch?”

Statenlid Willem van der Steeg: “De ransuil is aangemerkt als kwetsbare soort op de Rode Lijst Vogels van het Ministerie van LNV. Kap van de bomen in hun leefgebied zou een ernstige aantasting van hun welzijn betekenen en daarom vragen we het College om een oplossing te zoeken, waarbij het leefgebied en het welzijn van de vogels gespaard kunnen blijven.”

De ransuilen in de bomen aan de Dr. B.J. Buurmanstraat en ig. F.W. Conradstraat

Schoonmaak trams, haltes en werkplaats door CSU

De provincie en schoonmaakbedrijf CSU verbreden de samenwerking. De afgelopen jaren reinigde CSU al de Utrechtse trams. Daar komen per 11 januari de haltes en de werkplaats in Nieuwegein bij, waar de trams worden onderhouden.

Duurzaamheid van de schoonmaak was voor de provincie Utrecht een belangrijke reden bij de aanbesteding van dit nieuwe contract. Hierop speelt CSU in met onder meer elektrisch vervoer. Ook wordt bij de tramremise in Nieuwegein regenwater opgevangen dat daarna wordt gebruikt voor het schrobben van de tramvloeren. Bovendien krijgen alle schoonmaakmedewerkers duurzame werkkleding: van poloshirt tot werkschoenen zijn alle gebruikte materialen 100% circulair.

Aandacht voor onzichtbare vervuiling
Met de introductie van de CAFtrams kunnen de Utrechtse reizigers in het openbaar vervoer gebruik maken van gloednieuwe trams. CSU gaat er alles aan doen om deze trams zo schoon mogelijk te houden. Zolang de COVID 19-crisis nog niet is bezworen, krijgen de zogenaamde contactpunten in de trams speciale aandacht. Denk daarbij aan de handgrepen voor de reizigers. Want juist nu is het belangrijk dat ook de onzichtbare vervuiling goed wordt verwijderd.

Chahira de Keijzer (districtsmanager CSU): “Wij zijn zeer verheugd dat we ons adagium ‘scherp op schoon en scherp op kwaliteit’ mogen inzetten voor de reiniging van de haltes, werkplaats en trams van de provincie Utrecht. Door onze ruime ervaring binnen de schoonmaak van vervoer kunnen we in samenwerking met de provincie zorgen voor een hygiënische en schone werkplek voor de medewerkers in het vervoer en een schone, gastvrije en veilige omgeving voor alle reizigers”.

Het onderhoudscontract tussen de provincie en CSU is afgesloten voor drie jaar. Bij wederzijdse tevredenheid wordt deze termijn met nog eens drie keer een jaar verlengd.