Bewoners starten actiegroep tegen bomenkap in Vreeswijk

Bewoners rond de Dr. B.J. Buurmanstraat en ig. F.W. Conradstraat in Vreeswijk zijn een actiegroep gestart tegen de bomenkap in hun wijk. De bewoners achter de actiegroep ‘Kappen met kappen’ willen hiermee bezwaar maken tegen het kappen van de 36 bomen in hun wijk. Ook de Partij voor de Dieren is in actie gekomen en hebben inmiddels kritische vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht.

Foto: Arjan Verheul voor pen.nl

Arjan Verheul, één van de actievoerders tegenover onze redactie: “Ik ben samen met drie andere bewoners de actiegroep gestart. We hebben begin januari overal pamfletten op de bomen die om gaan geplakt. Ook hebben wij bij ruim 100 huishoudens brieven gepost waarin wij oproepen vooral bezwaar te maken. Hierbij zat een format met argumenten die bewoners kunnen gebruiken. Inmiddels ook het wijkplatform benaderd en vandaag wil ik de wethouder gaan benaderen om in gesprek te gaan.”

In de bomen die de gemeente Nieuwegein wil kappen zitten veel ransuilen. Deze vogels zijn beschermd en het gebied is een favoriete plek voor de uilen.

Ruud van den Berg: “Dit mag toch niet doorgaan. Ook de gemeente Nieuwegein moet inzien dat zich hier ransuilen bevinden. Lijkt mij dan verboden te kappen. Ik heb het idee dat de gemeente, die altijd als groenrijk werd beschouwd nu bezig is zoveel mogelijk groen te verwijderen om de onderhoudskosten te drukken. Kwalijke zaak toch?”

Statenlid Willem van der Steeg: “De ransuil is aangemerkt als kwetsbare soort op de Rode Lijst Vogels van het Ministerie van LNV. Kap van de bomen in hun leefgebied zou een ernstige aantasting van hun welzijn betekenen en daarom vragen we het College om een oplossing te zoeken, waarbij het leefgebied en het welzijn van de vogels gespaard kunnen blijven.”

De ransuilen in de bomen aan de Dr. B.J. Buurmanstraat en ig. F.W. Conradstraat

2 thoughts on “Bewoners starten actiegroep tegen bomenkap in Vreeswijk

 1. Jacky

  Ik heb het idee dat de gemeente, die altijd als groenrijk werd beschouwd nu bezig is zoveel mogelijk groen te verwijderen om de onderhoudskosten te drukken. Kwalijke zaak toch? Volgens Ruud vd Berg.

  Persoonlijk snap ik dit wel ………..

  Ik, Jacky, woon in Conradstraat 38. Daar staat een enorme boom waarvan de wortels bij mij en mijn buren al door de kruipruimte groeit. Dit huis is mijn eigendom. Los van het feit dat ik de uilen heel bijzonder vindt en hou van groen in mjjn wijk, maak ik mij echt zorgen om de ( financiële) gevolgen van deze boom.
  Dit staat los van het werk wat ik heb om mijn stoep schoon te houden.
  Als wij in deze wijk van groen houden, laten we het dan ook met mekaar netjes houden.

  1. SC

   Er had dus onderhoud gepleegd moeten worden. En nu wel de boom rooien en de wortels verwijderen, maar in de buurt een nieuwe planten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren