Digitale Kerstworkshop 2020 bij jou aan de keukentafel

Vanwege de situatie rond Covid-19 (het Coronavirus) organiseert Dorpshuis Fort Vreeswijk, samen met Carins Bloemen & Natuurbeleving, een kerstworkshop bij de Nieuwegeiners thuis aan de keukentafel! Zo kun je samen met een familielid of vriendin mee doen.

Je krijgt een digitale link in je email om het filmpje dat Joan Hermanides en Carin Laarman hebben gemaakt te downloaden op je computer. Je kunt het daarna zo vaak bekijken als je wilt. Je krijgt een compleet pakket met alle benodigde materialen. Dit pakket kun je ophalen in het Dorpshuis Fort Vreeswijk op dinsdag 15 december tussen 15.00 uur tot 16.30 uur en tussen 19.00 uur en 20.00 uur.

De digitale workshop kost € 22,50 per persoon inclusief 9 % omzetbelasting. Bent u in het bezit van een N-pas dan betaalt u op vertoon van uw N-pas € 5,- . Met Pin te betalen bij het ophalen van het pakket. Bij aanmelding je e-mailadres vermelden. Het filmpje wordt naar het opgegeven e-mailadres verzonden.

Aanmelden per mail: info@fortvreeswijk.nl vóór 6 december in verband met de inkoop van de materialen.

Wereldhave opent service concept ‘The Point’ op Cityplaza met vernieuwend pakketpunt

‘The Point’ combineert veelgevraagde services op één plek in winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein. Zo is er een informatiepunt waar bezoekers terecht kunnen voor vragen, gevonden voorwerpen en het kopen van cadeaukaarten. Daarnaast zijn er diensten als een OV-oplaadpunt, pinautomaat en een fotohokje en kan men hier een oplader, rolstoel of kinderwagen lenen.

De meest vernieuwende dienst in The Point is het pakketpunt. Bezoekers en omwonenden kunnen hier terecht om pakketjes van alle online winkels op te halen en terug te sturen, ongeacht welke pakketleverancier de verzending verzorgt. Het pakketpunt is aangevuld met een paskamer en een naaiatelier zodat online bestelde kleding direct kan worden gepast en vermaakt. Binnenkort wordt ook last mile delivery per fiets aangeboden. Op deze manier draagt Wereldhave bij aan een beter leefbare omgeving met minder uitstoot en schonere lucht.

Vanaf het tweede kwartaal volgend jaar zal Parcls de exploitatie van het pakketpunt overnemen. Dit wordt dan de eerste locatie van Parcls buiten Amsterdam. Parcls ziet de samenwerking in Nieuwegein als pilot en startpunt van een landelijke samenwerking in alle Wereldhave centra.

‘The Point’ is een bewezen service concept in de centra van Wereldhave in België. Cityplaza is het eerste Nederlandse centrum waar dit concept wordt geopend.

‘The Point’ is een concept dat is ontwikkeld binnen de Full Service Center strategie van Wereldhave, waarbij boodschappen doen, winkelen, vrijetijdbesteding, ontspanning, sporten, gezondheid, werken en andere dagelijkse behoeften samen komen, ondersteund door slimme concepten én services.

Ook (Hoog)Zandveld heeft nu kinderambassadeurs

De wijken Zandveld en Hoogzandveld hebben een kinderambassadeur. Tijdens de vergadering van alle kinderambassadeurs in Nieuwegein zijn Cebelle Raap uit de wijk Hoogzandveld en Nikki van Veen uit de wijk Zandveld benoemd. Na de benoeming spelde Fay van Zuilen, kinderambassadeur in de wijk Fokkesteeg, de badge op en gingen de felicitaties met de elleboog vanwege het Coronavirus.

Nadat Cebelle en Nikki benoemd waren, hebben de prille kinderambassadeurs, samen met de ‘oude rotten’ vergaderd over de kinderkrant en de campagne ‘Stop Pesten’, die in 2021 van start gaat.

Cebelle en Nikki zullen zich voorstellen in de kinderkrant/kersteditie die binnenkort uitkomt en te downloaden is vanaf De Digitale Stad Nieuwegein. Alle kinderen uit Nieuwegein mogen informatie en verhalen aanleveren voor deze kinderkrant. De kinderkrant wordt gemaakt door kinderen voor kinderen.

Projectleider
De kinderambassadeurs in Nieuwegein zijn op zoek naar nog een projectleider, campagneleiders en begeleiders voor de jeugdige kinderambassadeurs. Meer informatie is te vinden op de vernieuwde website van de kinderambassadeurs in Nieuwegein.

Over de kinderambassadeurs
Kinderambassadeurs Nieuwegein is een project van de Kinderambassadeurs in samenwerking met: Fokkesteeg Samen, Stichting Balans en het Nieuwegein Fonds. Aanmelden als kinderambassadeur Nieuwegein en uitkomen voor jouw wijk kan via het e-mailadres: info@kinderambassadeursnieuwegein.nl.

Vanaf dinsdag 1 december gaat de mondkapjesplicht in

Winkels, benzinestations, restaurants, theaters, kappers en scholen. Het is een greep uit de locaties waar het vanaf dinsdag 1 december 2020 verplicht is om een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-. Deze mondkapjesplicht gaat in ieder geval in voor drie maanden, dus tot 1 maart 2021. De overheid kan de mondkapjesplicht met telkens drie maanden verlengen als dat nodig blijkt. Dat hangt volledig af van de besmettingscijfers.

Vorige week kon de Tweede Kamer nog een stokje steken voor de invoering van de plicht. De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht tegen te houden, maar die kregen onvoldoende steun.

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf dinsdag 1 december 2020, morgen dus, wordt dat uitgebreid. De mondkapjesplicht geldt dan voor alle publieke binnenruimtes. Dat het verplicht dragen van een mondkapje op dergelijke locaties verplicht zou worden, werd eerder al aangekondigd. Het moest alleen nog juridisch worden geregeld. Nu dat gelukt is, zal de mondkapjesplicht op 1 december ingaan. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je ‘de hemel niet kunt zien’. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo’n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op. Een uitzondering geldt voor gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Daar is een mondkapje niet verplicht.

Geen faceshield als mondkapje
Het is de bedoeling dat je niet-medische mondkapjes draagt die de neus en mond volledig bedekken. “Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana”, aldus de Rijksoverheid op haar website.

Uitzonderingen
Er zijn wel uitzonderingen. Sekswerkers en iedereen die een gebedshuis bezoekt, hoeven geen mondkapje op. En ook op werk in kantoren is een mondkapje niet verplicht, maar werkgevers kunnen wel regels opstellen. Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

De verplichting geldt ook niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Amnesty Schrijfmarathon

Op donderdag 10 december 2020, de Dag van de Mensenrechten, vindt weer de Schrijfmarathon van Amnesty International plaats. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie met brieven schrijven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

De brieven vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze geven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze dringen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. De resultaten van vorige jaren bewijzen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Vanwege het Coronavirus zijn er dit jaar enveloppen samengesteld waarin brieven zitten die u kunt overschrijven en verzenden. Op 10 december tussen 14.00 uur en 17.00 uur zijn deze enveloppen verkrijgbaar bij de Ruilfabriek Concept Store op winkelcentrum Cityplaza. Deze winkel is gevestigd op het Plein 114 bovenaan de roltrappen (boven Rituals).

Gratis parkeren tijdens de daluren op Cityplaza

Veilig je decembercadeaus shoppen? Cityplaza nodigt je uit om je inkopen te doen tijdens de daluren. Het is dan nog lekker rustig en je kunt gemakkelijk anderhalve meter afstand bewaren. Daarom parkeer je op maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 uur en 11.00 uur helemaal gratis. De parkeeractie geldt tot zondag 3 januari 2021. ‘Samen maken we veilig winkelen mogelijk!’

Veilig decemberaankopen doen
Schoencadeautjes, een feestelijke outfit, een cadeau voor je geliefde? Sinterklaas en Kerst zijn in aantocht. We raden je aan dit jaar jouw cadeautjes voor de feestdagen op tijd in huis te halen. In november en december verwachten we namelijk een grotere drukte in het winkelcentrum.

Samen met de Gemeente Nieuwegein hebben de winkeliers van Cityplaza ervoor gezorgd dat je gratis kunt parkeren in de parkeergarages van Cityplaza van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 uur en 11.00 uur. Lees hier alles over parkeren bij Cityplaza Nieuwegein. Het loont dus om op tijd op te staan voor het doen van je decemberinkopen of boodschappen in Cityplaza!

Samen sterk
Naast het gratis parkeren, zijn er in Cityplaza verschillende maatregelen genomen om veilig shoppen mogelijk te maken. In het winkelcentrum vind je handdesinfectiezuilen, aangegeven looproutes, uitdeelmomenten met gratis mondkapjes, extra inzet van schoonmakers en toezicht door de beveiliging. Ook kun je jouw bezoek vooraf plannen aan de hand van deze online drukte-indicator.

Vermiste en gevonden dieren week 48

VERMIST

  • Melding 1673545, 24-11-2020, Kat Mous, kater gecastreerd, gechipt, ZWART met WIT, Zwart met een wit bekje, witte borst, kraag, in de oren een kleine snee, witte sokjes voor, achter witte poten en een witte buik. Goudenregenhof – Nieuwegein-Zuid (Zandveld).

GEVONDEN 

  • Melding 1673982, 28-11-2020, Vogel, PARKIET, reg.nr. 20648, GROEN, Pyrrhura, groenwang parkiet, grijs kopje, groene vleugels en borst is licht grijs. Menuetlaantje – Nieuwegein (Zuilenstein).
  • Melding 1673680, 27-11-2020, Kat, LANGHARIG, CYPERS ROOD met WIT, Rood langharig met een wit stipje neus, witte borst, klein plekje onder linkeroog en witte voetjes. Velduil – Nieuwegein (Doorslag).

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

Carbidschieten bij APV verboden in Nieuwegein

Wie toch nog denkt lekker te kunnen knallen tijdens Oud & Nieuw in Nieuwegein, komt bedrogen uit. Naast een algeheel vuurwerk verbod in heel Nederland om de zorgverleners te ontlasten, denken veel inwoners aan de slag te kunnen gaan met Carbid. Maar dat is ook verboden in Nieuwegein volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De laatste dagen is er een ‘run’ op melkbussen en Carbidverkopers doen goede zaken. Carbidschieten kan gevaarlijk zijn, zeker bij ondeskundig handelen. Om de knal zo hard mogelijk te maken worden deksel of bal vaak met een hamer vastgeslagen in de opening. Als het deksel echter te stevig vast zit in de opening, kan door het exploderende ethyn de bus uit elkaar spatten.

Het Carbidschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar alhoewel het in het zuiden van Nederland traditioneel ook bij de avond van de ondertrouw veel gedaan wordt.

Bij Carbidschieten wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles Calciumcarbid gelegd en enigszins natgemaakt, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terecht kan komen. Bij een grote bus is de knal vaak oorverdovend.

Wie toch in Nieuwegein gaat Carbidschieten kan rekenen op een fikse bekeuring. Het verbod tot het afschieten van carbid is één van de strafrechtelijke bepalingen in de APV. Dit betekent dat indien er carbid wordt afgeschoten het OM aan zet is. Het OM bepaalt dan de hoogte van de boete en/of er over wordt gegaan tot vervolging met een strafblad. Officieel staat er voor deze overtreding een straf van ten hoogte 3 maanden of een geldboete van maximaal € 4.350,-.

COC Songfestival in 2021 alsnog naar Nieuwegein

Het COC Songfestival zal in 2021 alsnog plaatsvinden in Theater DE KOM in Nieuwegein. Dat werd vanavond bekendgemaakt tijdens de vervangende online show ‘COC Songfestival: Sound Of Our Harmony’. Deze show kwam dit jaar in de plaats van de gebruikelijke editie, die werd geannuleerd vanwege de coronacrisis. De 26ste editie van het COC Songfestival zal op zaterdag 27 november 2021 worden georganiseerd door COC Midden-Nederland.

Vanavond om 20.00 uur startte via livestreams op Facebook en YouTube de online show ‘COC Songfestival: Sound Of Our Harmony’ die gold als vervanger van de gebruikelijke editie van de jaarlijkse ‘regenboogliedjes’ wedstrijd van COC Nederland. Tijdens de show waren er muzikale optredens van onder andere een aantal oud-deelnemers en winnaars van het COC Songfestival, theatermaker Rikkert van Huisstede, muzikaal duo Kopje Onder, socialmediafenomeen Orgel Joke, muzikaal talent Jordan Roy en operazangeres Francis van Broekhuizen. De show, die werd gemaakt door een productieteam van COC Midden-Nederland en het landelijk team COC Songfestival, is momenteel nog online terug te kijken.

Nieuwegein
Tijdens de show waren er ook interviews met onder andere de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten en Carmen Zuidema van Theater DE KOM. Het was de bedoeling dat het festival dit jaar was gehouden in het Nieuwegeinse theater. In het interview met de wethouder bleek dat zij vurig hoopte dat het festival volgend jaar alsnog zou gaan plaatsvinden in Nieuwegein. “Wees van harte welkom in Nieuwegein”, aldus Schouten.

In het gesprek met Carmen Zuidema van Theater DE KOM bleek dat het theater zich direct na de winst van COC Midden-Nederland had gemeld als mogelijke locatie voor het festival. “We waren gelijk enthousiast toen we hoorden dat het naar Midden-Nederland kwam. We dachten gelijk: dit is te gek, dit willen we heel graag doen”, aldus Zuidema.

COC Songfestival 2021
Aan het eind van de online show had presentatrice Maaike Timmerman, bekend van Goedemorgen Nederland, contact met Laura van Nieuwenhuijze (voorzitter COC Midden-Nederland) en Simon Timmerman (landelijk team COC Songfestival). Zij konden onthullen dat de 26ste editie van het COC Songfestival alsnog gaat plaatsvinden in Theater DE KOM in Nieuwegein en wel op zaterdag 27 november 2021.

COC Songfestival
In 2019 beleefde het COC Songfestival de 25ste editie en werd gewonnen door zangeres Luz Bravo met haar lied ‘Harmony’ namens COC Midden-Nederland. Het festival begon ooit als een knipoog naar het grote Eurovisiesongfestival. Na de deelname van Willeke Alberti op het festival in 1994, moest Nederland een jaartje overslaan en bedacht COC Limburg als alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan meedoen en dat in de loop der jaren een scala aan diverse liedjes en artiesten op het podium heeft mogen verwelkomen.

Sportief dagboek

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Eigenlijk zou ik in dit weekend een bezoek moeten kunnen brengen aan de man die tweewekelijks als mijn particuliere chauffeur fungeert bij de thuiswedstrijden van FC Utrecht. Sinds ik mijn rijbewijs heb ingeleverd vanwege een licht herseninfarct, staat hij trouw voor de deur met zijn auto en rijden we samen naar parkeerterrein P1 van Stadion Galgenwaard.’

‘Maar hij staat ook geregeld voor mijn deur in Schalkwijk als Geinoord een thuiswedstrijd op het programma heeft staan. Zodat ik samen met hem en meestal met voormalig voorzitter Bas van Noordenne op Parkhout de prestaties van de Nieuwegeinse club kan volgen. Vaak staat hij ook niet naast me, dan heeft hij kantinedienst en moet vanuit de verte het scoreverloop volgen. Maar door het corona-gebeuren is ook hier al maanden lang geen sprake meer van.’

‘We kennen elkaar nu al bijna vijftig jaar. Destijds speelde hij nog in het eerste elftal van Geinoord terwijl ik op Zandveld in Vreeswijk woonde en mijn oudste zoon als jeugdlid aanmeldde bij deze club. Met als gevolg dat Cherry Plantinga – over hem hebben we het namelijk – zijn trainer werd en ik als betrokken ouder en als grensrechter langs de kant aanwezig was.’

‘Dat is de reden dat ik in dit Sportief Dagboek mijn welgemeende felicitatie digitaal overbreng aan Cherry die ik jarenlang als een van de meest gemotiveerde Geinoord-mensen heb leren kennen. En wat het mooie aan hem is, zijn spreekwoordelijke bescheidenheid als het gaat om zijn niet geringe inbreng in het clubgebeuren. Gelukkig heeft Geinoord hem onlangs met een aantal andere trouwe leden vanwege hun 40-jarig lidmaatschap gehuldigd.’

‘Vandaag viert Cherry dus de verjaardag vanwege de corona thuis in De Meern tussen zijn kleinkinderen en zijn er geen vrienden van buitenaf present om hem persoonlijk de hand te drukken. Ook niet de teamgenoten met wie hij wekelijks op Parkhout met veel enthousiasme het zogenaamde walking-football speelt Maar gelukkig heb ik via mij Dagboek de gelegenheid om deze jarige vandaag even extra in het spotlight te zetten. En via hem kan ik mijn waardering uitspreken voor al die clubmensen die vaak anoniem hun werkzaamheden doen.’

Vandaag viert clubman  pur sang Cherry Plantinga, derde van links, zijn verjaardag. Hier wordt hij met andere trouwe clubmensen gehuldigd vanwege hun 40-jarig lidmaatschap.