Vanaf dinsdag 1 december gaat de mondkapjesplicht in

Winkels, benzinestations, restaurants, theaters, kappers en scholen. Het is een greep uit de locaties waar het vanaf dinsdag 1 december 2020 verplicht is om een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-. Deze mondkapjesplicht gaat in ieder geval in voor drie maanden, dus tot 1 maart 2021. De overheid kan de mondkapjesplicht met telkens drie maanden verlengen als dat nodig blijkt. Dat hangt volledig af van de besmettingscijfers.

Vorige week kon de Tweede Kamer nog een stokje steken voor de invoering van de plicht. De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht tegen te houden, maar die kregen onvoldoende steun.

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf dinsdag 1 december 2020, morgen dus, wordt dat uitgebreid. De mondkapjesplicht geldt dan voor alle publieke binnenruimtes. Dat het verplicht dragen van een mondkapje op dergelijke locaties verplicht zou worden, werd eerder al aangekondigd. Het moest alleen nog juridisch worden geregeld. Nu dat gelukt is, zal de mondkapjesplicht op 1 december ingaan. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je ‘de hemel niet kunt zien’. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo’n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op. Een uitzondering geldt voor gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Daar is een mondkapje niet verplicht.

Geen faceshield als mondkapje
Het is de bedoeling dat je niet-medische mondkapjes draagt die de neus en mond volledig bedekken. “Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana”, aldus de Rijksoverheid op haar website.

Uitzonderingen
Er zijn wel uitzonderingen. Sekswerkers en iedereen die een gebedshuis bezoekt, hoeven geen mondkapje op. En ook op werk in kantoren is een mondkapje niet verplicht, maar werkgevers kunnen wel regels opstellen. Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

De verplichting geldt ook niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren