Carbidschieten bij APV verboden in Nieuwegein

Wie toch nog denkt lekker te kunnen knallen tijdens Oud & Nieuw in Nieuwegein, komt bedrogen uit. Naast een algeheel vuurwerk verbod in heel Nederland om de zorgverleners te ontlasten, denken veel inwoners aan de slag te kunnen gaan met Carbid. Maar dat is ook verboden in Nieuwegein volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De laatste dagen is er een ‘run’ op melkbussen en Carbidverkopers doen goede zaken. Carbidschieten kan gevaarlijk zijn, zeker bij ondeskundig handelen. Om de knal zo hard mogelijk te maken worden deksel of bal vaak met een hamer vastgeslagen in de opening. Als het deksel echter te stevig vast zit in de opening, kan door het exploderende ethyn de bus uit elkaar spatten.

Het Carbidschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar alhoewel het in het zuiden van Nederland traditioneel ook bij de avond van de ondertrouw veel gedaan wordt.

Bij Carbidschieten wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles Calciumcarbid gelegd en enigszins natgemaakt, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terecht kan komen. Bij een grote bus is de knal vaak oorverdovend.

Wie toch in Nieuwegein gaat Carbidschieten kan rekenen op een fikse bekeuring. Het verbod tot het afschieten van carbid is één van de strafrechtelijke bepalingen in de APV. Dit betekent dat indien er carbid wordt afgeschoten het OM aan zet is. Het OM bepaalt dan de hoogte van de boete en/of er over wordt gegaan tot vervolging met een strafblad. Officieel staat er voor deze overtreding een straf van ten hoogte 3 maanden of een geldboete van maximaal € 4.350,-.

One thought on “Carbidschieten bij APV verboden in Nieuwegein

  1. Karel 46

    Heel goed om dit te verbieden zeker in deze tijden met overbelasting ziekenhuizen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren