Corona-uitbraak bij Oosterlicht College: 7 docenten en 40 leerlingen thuis

Het Oosterlicht College aan de Dieselbaan 10 in Nieuwegein geeft een groot deel van de leerlingen volgende week thuisonderwijs. De middelbare school ziet zich daartoe genoodzaakt nu 7 docenten en 40 leerlingen thuiszitten met een Coronabesmetting.

In een brief aan de ouders schrijft de school dat tot eind vorige week de situatie goed onder controle was. Er waren wel enkele besmettingen op de school, maar die waren niet aan elkaar gerelateerd.

Dat veranderde afgelopen maandag, toen een hele klas in thuisisolatie ging nadat de helft van de leerlingen positief getest was. In de dagen daarna liep het aantal besmettingen op school steeds verder op.

Na contact met de GGD heeft het Oosterlicht College nu besloten om volgende week alle bovenbouwleerlingen op de havo en het vwo thuisonderwijs te geven. De school gaat er op dit moment vanuit dat de fysieke lessen vanaf maandag 30 november worden hervat.

De onderbouwleerlingen en de leerlingen op het vmbo krijgen wel gewoon les op school. Voor Corona-gerelateerde zaken is een nieuw mailaccount aangemaakt: corona.nieuwegein@oosterlicht.nl

PPC opent in 2021 zesde filiaal in Nieuwegein

Met trots laten de twee eigenaren Lisa en Peter Klaassen van Plinten en Profielen Centrale (PPC) weten dat hun bedrijf binnenkort ook in Nieuwegein te vinden is! ‘Een prachtige stap in deze bijzonder uitdagende tijden waarin wij allemaal voor vele uitdagingen staan. Deze volgende mijlpaal kunnen realiseren en daarmee onze missie – om de parketteur snel en vakkundig te bedienen – kracht bijzetten, stemt ons heel gelukkig. Begin van het nieuwe jaar 2021 ontvangen wij de sleutels van het pand en start de bouw aan een prachtig nieuw filiaal die medio zomer 2021 geopend moet worden.’

Onderzoek wees uit dat Nieuwegein voor Lisa en Peter Klaassen, Nieuwegein de ideale locatie was voor hun zesde filiaal. Met name de centrale ligging, dicht bij de belangrijke verkeersknooppunten Lunetten en Oudenrijn, was doorslaggevend. ‘Het past bij onze doelstelling om lokaal de service en de bereikbaarheid voor onze klanten te vergroten. De strategische ligging geeft ons bovendien de mogelijkheid om nog sneller alle delen van Nederland te bedienen en daarmee in te spelen op de behoeften van parketteurs en andere vloerspecialisten.’

De werkzaamheden aan het spiksplinternieuwe PPC Nieuwegein starten zodra begin 2021 de sleuteloverdracht heeft plaats gevonden. In de zomer hopen de eigenaren dan de deuren te kunnen openen van een volgend schitterend PPC-filiaal.

Het pand aan de Veldwade zal er zo uit te komen zien

Kinderambassadeurs halen 269,79 euro het gehandicapte kind

De inhoud van de collectebussen voor het gehandicapte kind (NSGK) is afgelopen donderdag geteld. De kinderambassadeurs in Fokkesteeg haalden maar liefst 269,79 euro op voor het gehandicapte kind (NSGK). De kinderambassadeurs Reijn Horsman en Anne Kersbergen waren getuige van de telling, samen met Tim Schaatsbergen en projectleidster Saskia Schuilenga.

Dankbaar dat ze hebben kunnen bijdragen dat kinderen met een beperking kunnen opgroeien met hun niet-beperkte leeftijdsgenootjes, in de speeltuin, op school en de sportvereniging. ‘En dat geen enkel kind meer alleen hoeft te spelen vanwege een beperking, want… iedereen hoort erbij!’ aldus de trotse kinderambassadeurs.

De kinderambassadeurs blijven zich inzetten voor het gehandicapte kind. Dit onder meer door te zorgen voor meer bekendheid van het onbekende, veel voorkomende 22Q11 syndroom. Na het downsyndroom is 22q11 het meest voorkomende syndroom van Nederland. 1 op de 2000 kinderen worden geboren met dit syndroom.

Over de kinderambassadeurs
Kinderambassadeurs Nieuwegein is een project van Nieuwegein Sociaal in samenwerking met Fokkesteeg Samen. Aanmelden als kinderambassadeur Nieuwegein en uitkomen voor jouw wijk kan via het e-mailadres: info@kinderambassadeursnieuwegein.nl.

Op de foto v.l.n.r.: Tim Schaatsbergen, Reijn Horsman, Joost Schaatsbergen, Anne Kersbergen en Saskia Schuilenga.

Bespreking parkeerexploitatie tijdens Avond van de Raad op 26 november

Op donderdag 26 november 2020 is er weer een digitale Avond van de Raad. Publiek kan helaas niet worden toelaten, online zijn geïnteresseerden van harte welkom om live mee te kijken. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda. De vergadering wordt gehouden in de Raadzaal.

Raadsvoorbereidend: Parkeerexploitatie
Het college vraagt de gemeenteraad de gewijzigde parkeertarieven per 1 januari 2021 vast te stellen. Ook vraagt ze te besluiten door te gaan met de parkeerexperimenten en daarvoor een bedrag van € 200.000 beschikbaar te stellen. Tenslotte vraagt het college de gemeenteraad de parkeerexploitatie 2021 en par(belasting) verordening 2021 vast te stellen.

Rondvraag
Een rondvraag geeft raadsleden en commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan het college, los van de onderwerpen die op de agenda staan. Te bekijken via deze website.

Meespreken bij de parkeerexploitatie?
Wil je meespreken bij dit onderwerp? Aanmelden kan tot uiterlijk 24 uur van tevoren via griffie@nieuwegein.nl De griffie zorgt dan voor deelname aan de vergadering.

Tot slot
Alle vergaderstukken van de Raadzaal zijn hier te vinden.

Informatie
1. de parkeertarieven per 1 januari 2021 als volgt te wijzigen:
a) de tarieven voor het betaald parkeren op straat te verhogen met 2,50%;
b) het gebruikelijke uurtarief in de parkeergarages te verhogen met 10 eurocent;
c) de overige tarieven in de parkeergarages te verhogen met 2,50%

  1. in 2021 door te gaan met het uitvoeren van parkeerexperimenten en daarvoor maximaal € 200.000,- beschikbaar ter stellen

  2. de parkeerexploitatie 2021 vast te stellen en de mutaties hiervan te verwerken in de eerste technische en financiële verzamelwijziging 2021

  3. de Parkeerverordening 2021 vast te stellen

  4. de Parkeerbelastingverordening 2021 vast te stellen.

Nieuwegein, wat gebeurt hier?

‘Onlangs, in een van de vele artikelen over de mogelijke werkzaamheden in polder Rijnenburg (woningen, windmolens, zonnepanelen) wezen we er op dat er, nogal sneaky, een weg staat ingetekend vanaf de Galecopperzoom onder de A2 naar deze polder. Daarbij tekenden we aan dat die verbinding voor veel overlast aan wandelaars, fietsers, recreanten in de Galecopperzoom zou zorgen en dat de Galecopperwetering daardoor voorgoed zou worden ‘vernield’.’ Kijk maar hier wat we schreven in De Digitale Nieuwegeiner op pagina 3 van 6 november jl.

‘En nu, nu wordt er ter plekke opgehoogd, aanplant verwijderd en afgegraven…’

‘Wat gebeurt hier?’

De ingetekende weg.

We legden de vraag aan de gemeente Nieuwegein voor over de werkzaamheden. Zij laat weten:

‘Wat je op de foto ziet, zijn de voorbereidingen voor het plaatsen van een reclamemast op de geluidswal. Hiervoor is een omgevingsvergunning verleend in 2017 waartegen vervolgens een beroepszaak heeft gelopen tot medio 2019. De vergunning is sinds voorjaar 2019 onherroepelijk en de vergunninghouder is gedurende 2019 aan de slag gegaan met de technische uitwerking. Door de uitbraak van corona is ook de reclamewereld flink getroffen. Dat heeft de bouw extra vertraagd, maar de vergunninghouder is nu toch voornemens de mast te gaan plaatsen.’

‘De helling die recent is aangelegd is een tijdelijke voorziening, zodat bijvoorbeeld de heimachine op de bouwlocatie kan komen: bovenop de geluidswal. De bestaande helling is daarvoor namelijk te steil.’

‘De planning is dat rond de jaarwisseling de funderingswerkzaamheden plaatsvinden, en dat de mast in februari/maart gereed is. De omgevingsvergunning van de mast heeft een tijdelijkheid tot 1 januari 2030. Als de werkzaamheden gereed zijn wordt de helling weggehaald en dan wordt het terrein waar nu de helling is gemaakt in overleg met de gemeente hersteld/ingericht.’

Dit is de reclamemast die zal worden gebouwd

Paul Oor stuurde ons op 15 december het volgende
Een wandeling op het mooie pad tussen de A2 geluidswal en de Reinesteijnseweg is voor veel Nieuwegeiners inmiddels een prettige onderbreking van de dagelijkse routine van het thuiswerken.

De afgelopen tijd is het wandelpad echter onderbroken en wordt de relatieve rust ruw verstoort door bouwactiviteiten. Er is tijdelijk een gat in de geluidswal gemaakt om een aannemer de gelegenheid te bieden een grote reclamezuil langs de A2 op te richten. Een enorme klus, maar zoals je op bijgaande foto’s ziet begint dat op te schieten. Het geeft wel te denken hoeveel reclame langs de snelweg blijkbaar waard is als dat zo’n grote investering rechtvaardigt!

Voorlopig hopen we dat de werkzaamheden snel worden afgerond en het wandelpad snel in ere wordt hersteld, al dan niet met zicht op de reclames!

Digitale bewonersavond baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel/Doorslag

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ)/Doorslag baggeren. Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursum voert het werk uit en start in december 2020 in Willeskop. Daarna (tot april 2021) volgt de Doorslag in Nieuwegein tot Achthoven- Oost in Montfoort. Na het vaarseizoen volgt het gedeelte van Montfoort tot en met Haastrecht.

Op 3 december 2020 om 20.00 uur organiseert het waterschap een digitale informatiebijeenkomst via Zoom voor bewoners en geïnteresseerden uit Willeskop, Nieuwegein, IJsselstein en Montfoort.

Tijdens deze bijeenkomst informeren wij u over de planning en de werkwijze.
U kunt zich hiervoor aanmelden op de website of via een e-mail naar baggerenghij@hdsr.nl. Daarna ontvangt u een link waarmee u kunt deelnemen aan de bijeenkomst. U heeft hiervoor geen extra software nodig. Een computer of laptop met goede internetverbinding is voldoende. Verdere instructies ontvangt u na aanmelding.

De planning van het werk is als volgt:

  • Fase 1: proefvak Willeskop (tussen Montfoort en Oudewater) – december 2020
  • Fase 2: Doorslag Nieuwegein tot Camping De Voormolen en vanaf Camping de Voormolen tot Achthoven-Oost ter hoogte van huisnummer 46 in Montfoort- januari tot april 2021
  • Fase 3: Montfoort t/m Haastrecht – 1 oktober 2021 tot april 2022. Voordat de aannemer start met fase 3 volgt er opnieuw een informatiebijeenkomst.

Voorbereidende maatregelen
De komende tijd vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats. U kunt mensen met peilstokken in het water zien die meetwerkzaamheden uitvoeren. De firma Eyefly B.V. vliegt met een drone met camera over het gebied om de geografische gegevens en de algehele staat vast te leggen. De hinder voor de omgeving en het vaarverkeer is minimaal.

Waarom baggeren
Sinds de jaren ’70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er meer water door de GHIJ stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.

Meer informatie 
Meer informatie over het baggeren en andere projecten in en langs de GHIJ vindt u op de website van het waterschap. 
Op die pagina kunt u zich ook abonneren op de elektronische nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

Herfstcampagne in Utrecht en Nieuwegein

Nu het weer herfst is, gaat de onderhoudsploeg van de sneltramlijn Utrecht – Nieuwegein – IJsselstein (SUNIJ) regelmatig op pad om bladeren van de trambaan te verwijderen. Natte bladeren kunnen namelijk zorgen voor slijtage aan de wielen van onze trams en voor geluidsoverlast.

Het werk wordt ’s nachts uitgevoerd omdat het openbaar vervoer dan niet gehinderd wordt. Vanwege de inzet van bladblazers kan er tijdelijk sprake zijn van geluidsoverlast.

In de nachten van 23 en 24 november wordt met een speciaal onderhoudsvoertuig en met bladblazers de trambaan op tussen de haltes Jaarbeursplein en P+R Westraven opgeruimd. Dit werk vindt plaats tussen 23.00 uur en 05.00 uur. In deze nachten wordt ook de trambaan schoongemaakt aan de Zuidstedeweg in Nieuwegein.

VCA steeds belangrijker voor bedrijven in risicovolle sectoren

Mensen die de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische industrie werken, weten dat er risico’s kleven aan hun werk. Ook bedrijven en hun opdrachtgevers weten dat. Niet vreemd dus dat in deze sectoren afgelopen jaren de behoefte is gegroeid aan vakmensen met een certificaat volgens de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend als VCA. Steeds meer bedrijven sturen hun personeel op cursus en zetten zichzelf in om een VCA-certificering te bemachtigen, ook omdat dit voor hun marktpositie van belang is. Gelukkig voor de professionals in deze regio is het mogelijk om de cursus VCA in Utrecht te volgen.

Bedrijfsongevallen voorkomen
Nog steeds vinden er jaarlijks in Nederland zo’n 200.000 ongevallen op de werkvloer plaats, waarbij in 4.300 gevallen iemand gewond raakt en in 60 gevallen zelfs iemand overlijdt. Dat bedrijven dit soort bedrijfsongevallen en de gevolgen daarvan willen voorkomen, is logisch. De Nederlandse bedrijfsongevallenstatistieken verklaren ten dele waarom VCA-certificering belangrijk gevonden werd en waren destijds ook de aanleiding om VCA in het leven te roepen. Dat gebeurde in 1994, door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Zij ontwierpen een toetsingssysteem om de veiligheid in hun sectoren te kunnen controleren. Het belang en de populariteit van dat toetsingssysteem is anno 2020 enorm, maar neemt niet weg dat er in de praktijk nog steeds ruimte voor verbetering is als het gaat om de veiligheid op de werkvloer.

De markt vraagt erom
Die drang om het risico op bedrijfsongevallen te verkleinen heeft ook zijn sporen nagelaten op de markt, waar VCA-certificering ook om commerciële redenen van groot belang is geworden. Opdrachtgevers kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun klussen alleen uit te besteden aan partijen met VCA-certificering, waardoor een partij die dat niet heeft zichzelf uit de markt prijst. Daarbij wordt het ook belangrijk gevonden dat werknemers ook een VCA-diploma op zak heeft. Die hebben daar op hun beurt weer belang bij omdat bij het solliciteren binnen de branche steeds vaker om dat diploma gevraagd wordt. Zo is het belang van VCA veel groter geworden dan alleen het controleren van veiligheidsrisico’s.

Verschillende cursussen en verschillende cursusvormen
De VCA-cursus die vakmensen voorbereidt op het VCA-examen en uiteindelijk tot het VCA-diploma, bestaat in verschillende versies. Voor werknemers op de werkvloer is er de cursus VCA Basis oftewel B-VCA. Zij doen daar de nodige basiskennis op over veiligheid, gezondheid en milieueffecten rondom hun werk. Voor leidinggevenden en zzp’ers in de risicovolle branches is er de VCA-VOL cursus: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. De meest populaire cursusvorm is klassikaal. Dit kan ook op locatie bij bedrijven, wat weer de gelegenheid biedt om de cursus af te stemmen op wat relevant is voor het bedrijf. Men kan echter ook zijn VCA online halen door middel van e-learning. Zelfstudie is ook mogelijk voor mensen die het liever op hun eigen tempo doen. In alle gevallen moet de cursus afgesloten worden met een examen om het VCA-diploma te behalen. Eerst een proefexamen afleggen om goed beslagen ten ijs te komen in mogelijk.

‘Slimme flitscamera op snelweg gefopt door flesje chocolademelk’

Een slim systeem van de politie met camera’s die bij automobilisten op de snelweg naar binnen kijken om te zien of ze zitten te appen, blijkt helemaal zo intelligent niet te zijn. Dat meldt de Limburgse regionale omroep L1. Een flesje chocolademelk van een Nieuwegeiner was genoeg om het systeem te foppen, aldus de omroep.

Foto: Openbaar Ministerie

De politie begon twee jaar geleden al met de eerste proeven met de camera’s die in Australië al volop worden gebruikt. Sindsdien is de software sterk verbeterd. In de testperiodes in Nederland zijn veel overtredingen geconstateerd – op één dag registreerden twee camera’s vierhonderd bestuurders met een telefoon in hun hand; goed voor bijna 100.000 euro.

De camera’s zijn sinds kort actief na een test op meerdere plekken in de regio Utrecht, veelal langs N-wegen. Tijdens zo’n test in Nieuwegein werd een bestuurder geflitst die aan zijn telefoon zou hebben gezeten. De man kreeg een boete van 240 euro maar liet die aanvechten door een jurist uit Maastricht. Die vroeg een foto van het flitsmoment op en zag dat de man niet een telefoon, maar een flesje chocolademelk vasthield.

De boete is verscheurd. De jurist roept iedereen op bezwaar te maken als hij of zij denkt ten onrechte een boete te hebben gekregen.