Provinciale Staten van Utrecht in debat over vertraging tramlijn Nieuwegein/IJsselstein

Provinciale Staten van Utrecht (PS) hebben vandaag gedebatteerd over de vertraging bij de tramlijn Nieuwegein/IJsselstein. Oorzaak zijn fouten bij de vergunningsaanvraag en het ontbreken van de benodigde veiligheidspapieren. Hierdoor kan de vernieuwde tramlijn voorlopig niet in gebruik worden genomen. Tot grote ongenoegen van PS die hierover een spoeddebat hadden aangevraagd.

Spoeddebat tramlijn
Onlangs heeft gedeputeerde Schaddelee PS geïnformeerd dat er een aantal fouten zijn gemaakt bij de vergunningsaanvraag voor de werkzaamheden aan de tramlijn die tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein loopt (Vernieuwde Regionale Tramlijn). Er was een renovatievergunning aangevraagd, terwijl de omvang van de werkzaamheden zo groot was dat dit een nieuwbouwvergunning had moeten zijn. Ook ontbraken de benodigde veiligheidspapieren voor de betreffende vergunningaanvraag. Doordat het informatiedossier nog niet op orde is, kan er geen indienststellingsvergunning worden afgegeven. Die is nodig om reizigers te mogen vervoeren en daardoor kan de vernieuwde tramlijn voorlopig nog niet in gebruik worden genomen.

In het door een aantal fracties aangevraagde spoeddebat wordt de gedeputeerde gevraagd meer uitleg te geven over hoe dit alles heeft kunnen plaatsvinden en hoe er voor gezorgd kan worden dat deze problemen zo spoedig mogelijk worden opgelost, zodat de tram weer kan gaan rijden.

Gedeputeerde Schaddelee heeft vanavond aangegeven dat hij pas erg laat is geïnformeerd door de ambtelijke organisatie over de gang van zaken die hebben geleid tot de vertraging. Dit tot grote ongenoegen van de gedeputeerde. De gedeputeerde gaat kijken hoe hij reizigers kan compenseren en welk gebaar hij kan maken richting winkeliers die in winkelcentra in de buurt van de tramlijn zitten.

PS willen dat bij voorkeur de Randstedelijke Rekenkamer namens hen onderzoek gaat doen naar de slagvaardigheid en kwaliteit van de provinciale OV-organisatie. Daarnaast start de gedeputeerde een onderzoek ter verbetering van de projectorganisatie Vernieuwde Regionale Tramlijn. Verder wordt alles op alles gezet om het informatiedossier op orde te krijgen. Wanneer de tramlijn precies kan gaan rijden en welke meerkosten hierbij gemoeid zijn, is nog niet duidelijk.

Naast het spoeddebat is er ook over andere onderwerpen gesproken.

Kinderboekenweek ‘En toen…’ feestelijk geopend in het Natuurkwartier in Nieuwegein

Tijdens de opening van de Kinderboekenweek decodeerden de kinderen een brief van Avenier uit 1470 waarin hij vertelt dat hij op vrijdagavond 9 oktober met hen gaat praten via de geest van het wiefie.

De kinderboekenweek, die gehouden wordt van woensdag 30 september t/m zaterdag 10 oktober, is weer begonnen! Het thema dit jaar is ‘En toen…’ En toen…. toen nam Museum Warsenhoeck contact op met de bibliotheek, omdat ze een deel van een brief en een plattegrond hadden gevonden. Op woensdagmiddag 30 september kwamen de kinderen bij het Natuurkwartier helpen zoeken naar nog meer aanwijzingen.

Eerst vertelde een echte archeologe wat voor werk ze precies doet. Daarna gingen de kinderen graven en vonden ze brokstukken. Toen deze bij elkaar gelegd werden, stond er een aanwijzing waar nog meer spullen te vinden waren. En met die spullen werd erop los gepuzzeld met black light, codes en afgesloten kistjes. Uiteindelijk werd de brief ontcijferd die Avenier in 1470 achter had gelaten en waarin hij bijzondere voorspellingen deed voor het jaar 2020.

De Kinderboekenweek wordt afgesloten op vrijdagavond 9 oktober van 19.00 – 21.00 uur. Hoe zal de vondst van de brief en de plattegrond aflopen? Welke boodschap heeft Avenier voor ons in 2020?

Tijdens het Kinderboekenweekfeest maken de kinderen een reis door de geschiedenis. Je leert zwaardvechten als een echte Romein, schrijven als een monnik, een oud schilderij uitbeelden, dansen in de Silent Disco als een historisch personage, en nog veel meer…

Voor deze activiteiten geldt dat ze gratis zijn, alleen voor jeugdleden. Aanmelden verplicht via: activiteiten@detweedeverdieping.nu o.v.v. de activiteit plus datum. 
Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mogen de ouders tijdens het Kinderboekenweekfeest niet in het Stadshuis aanwezig zijn. De bibliotheek sluit op vrijdag 9 oktober om 18.30 uur voor bezoekers.

‘GroenLinks beschermt Nieuwegeins cultuurhistorisch erfgoed’

Nieuwegein heeft een rijke historie die ver terug in de tijd gaat. Met de oorspronkelijke dorpen Vreeswijk en Jutphaas heeft Nieuwegein typische kenmerken, cultuurhistorische (polder)landschappen en bouwwerken. De voorbeelden van dorpsgezichten zijn talrijk. Denk bijvoorbeeld aan de Randijk, of aan Park Oudegein met haar unieke landschapsarchitectuur en monumentale bomen. ‘Vanuit GroenLinks hechten we veel waarde aan het behoud van cultureel erfgoed in de gemeente Nieuwegein’ aldus de partij in een bericht aan onze redactie.

Op de raadsvergadering van 28 september stond de nieuwe Erfgoedverordening 2020 geagendeerd. In de nieuwe verordening waren geen plannen om het aantal beschermende gezichten uit te breiden. Een gemiste kans vond GroenLinks. ‘Daarom hebben we via een amendement gepleit om de definitie van stads- en dorpsgezichten te verruimen. En daar zijn we in geslaagd. Met een ruime meerderheid is het amendement aangenomen. Nu is niet langer uitsluitend aandacht voor de bescherming van dorpsgezichten met één of meer monumenten, maar ook voor dorpsgezichten zonder monument.’

Met de nieuwe verordening wordt de vergunningplicht voor gemeentelijke monumenten gelijkgesteld aan die van rijksmonumenten. Daardoor kan normaal onderhoud vergunningvrij worden uitgevoerd. Minder bureaucratie waardoor de drempel wordt verlaagd voor de bescherming van Nieuwegeins cultureel erfgoed. ‘Een goede zaak’, aldus GroenLinks.

‘Prullie de Prullenbak’ bezoekt scholen ter afsluiting van Nationale Sportweek

Tijdens de Nationale Sportweek Nieuwegein was Stichting de Schone Stad voor de gemeente Nieuwegein bij vele activiteiten zichtbaar aanwezig om het belang van een schone sportomgeving te benadrukken.

Prullie de Prullenbak debuteerde er met een druk programma bij de sportbeurs en op het Foodtruck beweegfestival. Prullie betrok bezoekers actief bij het zwerfafval-spel waar passanten afvalweetjes opdeden. Prullie bezocht ook BSO Wijs waar kinderen met gevonden zwerfafval een kunstwerk maakten.

Tot slot werd Basisschool Vroonestein bezocht, de school van winnaar Stacy die de zwerfvalmascotte bedacht.

Hoogheemraadschap onderzoekt Merwedekanaal op vissen om waterkwaliteit te meten

Welke vissen leven er in het Merwedekanaal in Nieuwegein en Utrecht? Dat is vandaag onderzocht door de medewerkers van ATKB. Vanochtend vingen ze onder meer een baars, zwartbekgrondel en een marmergrondel.

Jaarlijks worden bijna 200 locaties onderzocht in Nederland op water- en oeverplanten. Ook wordt 1 keer per 3 jaar op ruim 60 locaties gemeten op macrofauna (waterbeestjes). Vis en fytoplankton (algen) worden 1 keer per 6 jaar gemeten op 120 locaties (vis) en 25 locaties (fytoplankton).

Het onderzoek vind regelmatig plaats om te zien hoe de visstand is zin de wateren die het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in beheer hebben. Want daaraan kun je dan weer zien hoe het gaat met de waterkwaliteit in onze provincie.

ATKB is al jaren een begrip in de wereld van advies en onderzoek voor natuur en leefomgeving met speerpunten in Bodem- en Waterbodemonderzoek, Aquatische en Terrestrische Ecologie en Geofysisch onderzoek.

Voor het monitoren van de kwaliteit van het oppervlaktewater (Het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen) maakt het waterschap gebruik van verschillende meetnetten, ieder met een specifiek doel. De uitkomst van het onderzoek zal later bekend gemaakt worden

Bewoners Sluyterslaan starten actie voor Buurt AED

Bewoners aan de Sluyterslaan in Jutphaas/Wijkersloot zijn een crowdfund acties gestart voor een BuurtAED (Automatische Externe Defibrillatoren) in de wijk. Wilt u de bewoners steunen en een donatie doen voor een Buurt AED. Ga dan naar deze pagina.

Asmaâ El Bouzidi, zelf verpleegkundige op de hartbewaking in het St. Antonius in Nieuwegein: ‘Wij hebben het initiatief genomen om voor onze buurt een AED aan te schaffen omdat wij in een veilige buurt willen wonen. Er zijn een aantal bewoners die al bevoegd en gecertificeerd zijn om een AED te mogen gebruiken.’

Tijdens het allereerste buurtfeest van afgelopen zomer, zijn de eerste donaties van de bewoners binnengekomen voor een AED. Inmiddels staat de teller op € 1.719,- euro. Nog een kleine € 1.000,- moet er opgehaald worden. Via verschillen platform Facebook, Instagram en Whatsapp delen de bewoners de vraag voor donaties voor de Buurt AED.

Volgens de Nederlandse hartstichting worden er 17000 mensen per jaar door een hartstilstand getroffen, buiten het ziekenhuis. 75% worden geholpen door omstanders. Om schade aan uw hart en andere organen te kunnen voorkomen, heb je 6 minuten de tijd om de situatie op gang te brengen. ‘Als je de ambulance gaat bellen, dan heb je minimaal een kwartier de tijd voordat er iemand komt’ aldus Asmaâ El Bouzidi. ‘Als wij in onze buurt een AED kunnen aanschaffen, dan kunnen wij ook slachtoffers helpen.’

Praat mee over een belangrijke ruimtelijke ontwikkeling bij Zuilenstein

Woont u in de wijken Batau-Noord, Galecop en Zuilenstein, zet dan een van deze twee data in uw agenda. Op 5 (on-line) en 7 oktober (0n-line) van 19.00 uur tot 20.15 uur gaat Eneco graag met u in gesprek over de mogelijke plaatsing van een warmtebuffer aan de Symfonielaan bij het Warmteoverdrachtsstation Zuilenstein. De warmtebuffer is een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van het warmtenet.

Warmteoverdrachtsstation Zuilenstein aan de Symfonielaan

Doordat het warme water wordt opgeslagen kan in de toekomst duurzamer omgegaan worden met de opgewekte warmte. Warmte die wordt geproduceerd op momenten van minder vraag (bijvoorbeeld ’s nachts) kan dan tijdelijk worden opgeslagen. Warm water is vervolgens beschikbaar als bijvoorbeeld iedereen in de ochtend de verwarming tegelijk aanzet. Door de afmetingen van de buffer is deze goed zichtbaar in de omgeving. Dit alles maakt dat de gemeente het belangrijk vindt dat Eneco een plan maakt om deze buffer samen met de omwonenden zo goed mogelijk in te passen in de omgeving. De uitkomsten van de gesprekken met de omgeving neemt Eneco mee in het ontwerp voor het aanvragen van vergunningen. Het college en de gemeenteraad zullen dat plan dan beoordelen.

Meld u aan om mee te denken over de warmtebuffer
De Nieuwegeinse Warmteweken zijn inmiddels van start gegaan! We gaan van het aardgas af en kiezen voor duurzame oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan voor de huidige en toekomstige generaties. Dit betekent dat er onderzoek wordt gedaan en plannen worden gemaakt voor alternatieve bronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Dat is een hele verandering voor iedereen en daarom doen we dit samen met u. Een van de plannen is dit warmtebufferproject van Eneco. Daarom vinden er tijdens de Nieuwegeinse Warmteweken een aantal informatiebijeenkomsten plaats over de warmtebuffer. Dit gebeurt zowel fysiek als online.

Tijdens deze bijeenkomsten geeft Eneco u meer achtergrondinformatie over de buffer. Woont u in één van de wijken Batau-Noord, Galecop en Zuilenstein en wilt u meedenken over de inpassing? Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten! Bekijk de agenda en meld u aan via deze website. Ook leest u hier meer over de warmtebuffer.

Warmtebuffer helpt bij verdere verduurzaming warmtenet
Wist u dat in Nieuwegein de helft van de huizen, kantoren en andere gebouwen worden verwarmd met warmte uit de Bio Warmte Installatie en uit de aardgasgestookte elektriciteitscentrales? Eneco wil in 2040 alleen nog stadswarmte leveren uit duurzame bronnen. Daarom gaan we stap voor stap over naar 100% duurzame warmte en bestaat de energiemix van de toekomst uit verschillende schone energiebronnen. Hiervoor hebben we alle beschikbare bronnen nodig. Dan kunt u denken aan aardwarmte of warmte uit water van de rioolwaterzuivering, maar is het ook nodig om deze duurzame bronnen op een efficiënte manier in te zetten. Het opslaan van warmte in buffers is hiervoor een uitstekende mogelijkheid en is daarom een van de stappen die Eneco wil zetten.

De warmtevraag is overdag en ’s nachts niet hetzelfde. ’s Ochtends wordt er tot wel twee keer zoveel warmte gebruikt als ’s nachts. Logisch, want ’s ochtends zetten mensen vaak hun verwarming aan en gaan ze onder de douche. Dit zorgt voor een piek in de warmtevraag en om dit op te vangen, wordt op dit moment gas gebruikt.

Door het inzetten van een warmtebuffer kunnen we deze pieken in de warmtevraag opvangen en tegelijk gas besparen. Met de warmtebuffer besparen we ongeveer 10 – 20% CO2-uitstoot en maken we tegelijkertijd de ontwikkeling van duurzame bronnen mogelijk. Duurzame bronnen werken namelijk het beste op een zo constant mogelijk vermogen.

Nieuwegeiner Sean Klaiber naar Ajax!

FC Utrecht raakt 26-jarige verdediger Sean Klaiber definitief kwijt aan Ajax. De Amsterdammers bereikten dinsdagavond laat mondeling overeenstemming met FC Utrecht. De rechtsback uit Nieuwegein wordt vandaag gekeurd en zal daarna een meerjarig contract tekenen in Amsterdam. Daar wordt hij herenigd met oud-FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

Met de transfer van Klaiber is een miljoenenbedrag gemoeid (bijna vijf miljoen euro), omdat Ajax het huidige contract van de verdediger bij FC Utrecht (tot de zomer van 2022) moet afkopen. FC Utrecht-trainer John van den Brom had de Nieuwegeiner graag behouden, maar laat weten dat dit voor FC Utrecht een niet te weigeren prijs is. De Champions League-deelnemer ziet in Klaiber de vervanger van de naar FC Barcelona vertrokken 19-jarige Sergiño Dest.

Klaiber speelde in zijn jeugd al een korte periode voor Ajax, maar hij belandde uiteindelijk in de jeugdopleiding bij FC Utrecht. Die doorliep hij jaar na jaar, waarna hij in het seizoen 2013-2014 zijn debuut maakte in het eerste van FC Utrecht.

Sean Klaiber speelde 153 wedstrijden voor FC Utrecht, waarin hij negen keer scoorde. Ook werd de aanvallend ingestelde rechtsback in het seizoen 2014-2015 nog een periode uitgeleend aan FC Dordrecht.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Er zijn ongelooflijk veel soorten insecten in Nieuwegein en daarvan vind je de meeste soorten bij de kevers. Maar veel soorten leiden een laag-bij-de-gronds of een nachtelijk bestaan, die krijg je maar zelden te zien. Echter: zodra ze op een niet te grote plant zitten… Enfin, zo een is dus deze “bloemweekschild” 5 mm klein, zonder naam maar wel knalrood en aangeduid met Anthocomus rufus.’

Udo: ‘Als u niet te voorzichtig bent om eens naar gewone bereklauwen te kijken? Niet de poten van dat grote beest maar naar de bloemen van die plant? Dan zitten er vast allerlei beestjes op met een of andere bezigheid, zoals dit bloemweekschildkevertje.’

Corona in Nieuwegein en de aangescherpte regels

Tijdens de persconferentie op 28 september jl. zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

De gemeente Nieuwegein heeft de handhaving van de Coronamaatregelen de afgelopen periode al geïntensiveerd. Ook op Cityplaza zijn de controles flink aangescherpt. Daarbij trekt de gemeente gezamenlijk op met de beveiliging van Cityplaza.

De gemeente in een reactie: ’Wij blijven hier de komende stevig op inzetten. Het onder controle houden van het Coronavirus is een gezamenlijke verantwoordelijk van ons allemaal. Wij roepen iedereen op, mensen of bedrijven die zich niet aan de regels houden daar op een vriendelijke manier op aan te spreken. Mensen kunnen ook telefonisch of via de website van de gemeente een melding doen als zij zien dat de regels niet worden gevolgd. Onze boa’s bezoeken zoveel mogelijk gemelde locaties. Over het algemeen zien we overigens dat bedrijven op Cityplaza hun zaken goed op orde hebben als het om de naleving van de coronamaatregelen gaat.’

De meeste Nieuwegeiners houden zich nog steeds goed aan de regels. Om Inwoners te attenderen op het belang van het naleven van de regels communiceert de gemeente intensief over de gevaren van het Coronavirus. ‘Dat doen we onder meer via filmpjes, posters op drukbezochte plekken, berichten op de website, sociale media en de Gemeentepagina. Als onderdeel van deze campagne zal burgemeester Backhuijs zich ook weer tot de Nieuwegeiners richten, met een dringend appel alert en solidair te blijven.’

Schoonhouden winkelwagentjes
We hebben elkaar in Nieuwegein hard nodig om de stijging van het aantal Coronabesmettingen te stoppen. Dat geldt ook voor supermarkten en hun klanten. ‘De gemeente Nieuwegein roept daarom ook hen op om de maatregelen zo goed mogelijk te blijven volgen: vermijd drukte, houdt anderhalve meter afstand en volg de basisregels als het om hygiëne gaat.’

Geen bonnen aan winkeliers uitgeschreven
De boa’s hebben de afgelopen periode geen bonnen aan winkeliers hoeven uitschrijven. Bij controles is wel een aantal keer geconstateerd dat winkels de regels niet voldoende navolgden. ‘Onze boa’s hebben de winkeliers daarop aangesproken en verteld wat zij moesten doen om de regels correct te volgen. Bij nacontrole bleek gelukkig steeds dat de ondernemers de aanwijzingen goed hadden opgevolgd.’