‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Dit jaar waren er nogal wat arge bladwespen te zien, vooral op de gewone berenklauw. Arge bladwespen mogen geen echte bladwespen genoemd worden. Je  herkent ze meestal aan de sprieten, die ze vaak in een boogje naar boven houden. Bij deze: Arge gracilicornis.‘

Udo: Arge gracilicornis is een donkerblauwe bladwesp die in postuur min of meer doet denken aan een antilope (of een geit). Het is een echt  zomers insect dat pas opvalt als ze op de witte bloemschermen van de  gewone berenklauw verschijnen.’

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De scholen zijn begonnen en zo ook weer de zwemlessen. Wat heerlijk dat we weer (op gepaste afstand) kunnen sporten. Maar hoeveel er ook veranderd is… veel dingen zijn ook gewoon hetzelfde gebleven. Zoals kinderen die denken dat je heel, heel oud bent… omdat je een computerspelletje kent.’

‘De Jacob van Lennephove’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Jacob van Lennephove. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Jacob van Lennephove in de wijk Galecop.

Overdracht voorhavendijken Prinses Irene- en Beatrixsluis en Koninginnensluis van Rijkswaterstaat naar De Stichtse Rijnlanden

Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, heeft op 15 september het beheer van zes voorhavendijken tijdens een digitale bijeenkomst overgedragen aan dijkgraaf(Voorzitter van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Vergelijkbaar met de burgemeester van een gemeente) Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het gaat om het beheer van de voorhavendijken (de dijkgedeelten tussen sluis en Lek) bij de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede en de Prinses Beatrixsluis en Koninginnensluis in Nieuwegein. In alle gevallen betreft het zowel de oostelijke als westelijke zijde

Gelijksoortige infrastructuur bij één beheerder
De overdracht gebeurt op basis van afspraken uit het Bestuursakkoord Water uit 2011. Hierin zijn tussen onder andere Rijkswaterstaat en waterschappen afspraken gemaakt over de overdracht van primaire waterkeringen, zodat deze dijktrajecten in beheer zijn (of komen) bij de waterschappen. Zo komt gelijksoortige infrastructuur bij één beheerder. Dit maakt het waterbeheer( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) doelmatiger met heldere verantwoordelijkheden.

Versterking voorhavendijken in project Sterke Lekdijk
Een groot voordeel van de overdracht is, dat de versterking van de gehele Lekdijk tussen Amerongen tot Schoonhoven nu in één hand is. Jeroen Haan hierover: “De overdracht is goed getimed. De verkenningsfasen van het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk zijn inmiddels gestart voor de deeltrajecten waarin deze voorhavendijken liggen.”

Michèle Blom beaamt dit: “Het is inderdaad een groot voordeel dat het versterken van de Lekdijk nu als totaalpakket kan worden uitgevoerd.”

Landelijke opening Nationale Sportweek in Nieuwegein

Nieuwegein is van vrijdag 18 t/m zondag 27 september gaststad voor de NOC NSF Nationale Sportweek. Tien dagen lang worden er leuke en sportieve activiteiten georganiseerd waar jong en oud aan mee kan doen.

Wethouder John van Engelen van Sport: ‘We gaan sport en bewegen vieren. De Nationale Sportweek is een mooi evenement om sport en bewegen extra onder de aandacht te brengen en mensen het plezier ervan te laten ervaren. Het is tegelijkertijd ook een uitnodiging om kennis te maken met andere of minder bekende sporten.’ Elke dag is er een thema waar de dag om draait. Met een uitgebreid activiteitenprogramma is er voor iedereen van jong tot oud, met en zonder beperking iets te doen tijdens deze tien dagen. Het zijn in coronatijd zowel activiteiten online als fysiek rekening houdend met de geldende coronarichtlijnen.

Zo kunnen bewoners op de openingsdag om 10 uur meedoen aan ‘Heel Nieuwegein plankt’ waarbij iedereen op een eigen locatie op een sportieve manier de Nationale Sportweek opent. Dit is ook te volgen via een livestream op het YouTube kanaal van Verbindion waar, met een openingswoord en de aftrap door wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven en singer/songwrtier Gerson Main, samen de nationale sportweek op gang wordt gebracht.

Meer weten over de combinatie eten en bewegen? Daarvoor is er het mini foodtruck festival om zelf te ervaren dat gezond eten ook echt heel lekker is. Kinderen en jongeren tussen de 8 en 15 jaar kunnen zaterdag 26 september meedoen met toffe Glow in the Dark activiteiten tijdens BeActive Night.

Bovenstaande activiteiten zijn een klein voorproefje van alles wat er te doen en te beleven is. De buurtsportcoaches van SportID hebben samen met sportverenigingen, -aanbieders, fysio’s en vele andere partners een programma voor alle inwoners van Nieuwegein.

Vanwege de geldende coronamaatregelen is het vereist om vooraf voor activiteiten aan te melden via de website van SportID Nieuwegein.

Onderstaand de informatie en welke bekende sportpromotors Nieuwegein zullen aandoen:

  • Vrijdag 18 september 2020
    • Wat: Landelijke opening Nationale Sportweek in Nieuwegein met de wethouder sport van Nieuwegein en kickbokser Rico Verhoeven
    • Tijd: 09:30 – 10:15 uur
    • Locatie: Basisschool de Veldrakker (Heemraadsweide 5-7, 3437 CA Nieuwegein)
  • Vrijdag 18 september 2020
    • Wat: Lancering en uitreiking eerste Nationale Sportweek magazine met de burgemeester en wethouder sport van Nieuwegein en kickbokser Rico Verhoeven
    • Tijd: 11:00 – 13:00 uur
    • Locatie: Sportpark Galecop (Sportpark Galecop 1, 3438 HX Nieuwegein)
  • Zondag 20 september 2020
    • Wat: Mini Foodtruck en beweeg festival met wethouder Jan Kuiper, kickbokser Rico Verhoeven, shorttrackster Yara van Kerkhof, met judoka Roy Meijer en singer/songwriter Rob Dekay
    • Tijd: 13:00 – 15:00 uur
    • Locatie: Plein voor Sport- en Evenementencomplex Merwestein (Merweplein 1, 3432 GN Nieuwegein)
  • Woensdag 23 september 2020
    • Wat: Aftrap/start eerste MQ scan Nieuwegein en 10@10 challenge met bekende NOC*NSF sportpromotor
    • Tijd: 09:30 – 10:30 uur
    • Locatie: speciaal onderwijs De Evenaar (Dasseweide 1, 3437 WN Nieuwegein)
  • Zondag 27 september 2020
    • Opening beweegplein Batau met de wethouder sport
    • Tijd: 14:00 – 14:30 uur
    • Locatie: Naast sporthal de waterlelie (Heemraadsweide 13, Nieuwegein)

Vrijheid door e-bike trainingen – de Prinsjesdagwens van de Nieuwegeinse Henriëtte

De Nieuwegeinse Henriëtte Janssen speelt de hoofdrol in een filmpje waarmee het Ministerie van Financiën hun beleid in het kader van Prinsjesdag illustreert. Het filmpje is vandaag gepost op de social media van de overheid en heet: De Prinsjesdag van Henriëtte: ‘veilig blijven fietsen.’

Ze hebben gefilmd tijdens de fietsdagen voor senioren die gemeente Nieuwegein als Doortrappen gemeente jaarlijks organiseert om senioren te helpen langer veiliger door te blijven fietsen. Donderdag 17 en maandag 21 september zijn de volgende twee fietsdagen. Voor de 17e zijn nog een paar plekken vrij.

Fietsdagen en fietsclubs
De drukbezochte fietsdagen voor senioren zijn al een paar jaar een begrip in Nieuwegein. Daarnaast hebben wijken hun eigen fietsclub waarmee de deelnemers samen mooie fietstochten maken. ,,Met alle beschikbare Doortrappen middelen en materialen kunnen we onze fietsende senioren nog beter in het zadel houden. Zo was er laatst een training voor zorg- en welzijnsprofessionals die werken met senioren. Ook kunnen we via Doortrappen onze ervaringen delen met andere gemeenten. Daarom sluiten wij graag aan als Doortrappen gemeente,’’ aldus wethouder Ellie Eggengoor.

Fietsen houdt je fit
Nieuwegein telt relatief veel inwoners ouder dan vijfenzestig. De gemeente zet zich op diverse manieren in om senioren langer gezond, actief en zelfstandig te houden. ,,Senioren stimuleren om langer op een veilige manier te blijven doorfietsen, past bij onze doelstellingen. Fietsen is ook op oudere leeftijd een prettige, goedkope en laagdrempelige manier om zelfstandig en in beweging te blijven,’’ aldus wethouder Ellie Eggengoor.

Zelf doen
Linda Blankenstein is de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en Nieuwegein fietst! ,,Samen met lokale partners doen we er alles aan om Nieuwegeinse senioren lekker door te laten trappen. We helpen de senioren om daar zelf regie op te houden. Deze fietsdagen zijn daar een mooi voorbeeld van net als de fietsclubs en onze oudere fietsambassadeurs,’’ aldus Blankenstein.

Het landelijke programma Doortrappen – ontwikkeld door het Ministerie van I&W – heeft tot doel ouderen zo lang mogelijk veilig door te laten fietsen. Om dat te bereiken, worden in al meer dan vijftig gemeenten Doortrappen activiteiten georganiseerd. De provincie helpt hierin mee.

Dialoog met raad en college op ‘Avond van de Raad’ van 17 september

Donderdag 17 september zullen er wederom verschillende onderwerpen naast elkaar besproken worden tijdens de ‘Avond van de Raad.’ De gemeenteraad verdeelt zich hiervoor over twee zalen, de Raadzaal en een zaal beneden in het Atrium (008). Alle programma onderdelen worden live gestreamd vanaf 20.00 uur. Publiek kan helaas nog niet worden toegelaten. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

Raadzaal
Dialoog met raad en college over de Governance U10, geagendeerd door de fracties D66 en SP. D66 en SP willen graag in een dialoog spreken over de Governance U10 en dan vooral gericht op de rol en positie van de gemeenteraad en het samenspel van college en raad bij U10 ontwikkelingen. Zij stellen dat de U10 samenwerking alleen slaagt als de deelnemende gemeenteraden op eenzelfde manier geïnformeerd en betrokken worden. Te volgen via www.nieuwegeinseraad.live/stream1

Zaal 008, het Omgevingslab
Het college gaat tijdens het Omgevingslab het gesprek aan met de gemeenteraad over de veranderingen die op de gemeenteraad afkomen en wat dat van hen vraagt. Tijdens de informatieve sessie gaat de organisatie aan de hand van casuïstiek de vraagstukken concreet maken. De focus ligt daarbij niet alleen op het nieuwe adviesrecht en de participatie, maar deze veranderingen komen uiteraard wel voorbij tijdens de informatieve avond. Te volgen via www.nieuwegeinseraad.live/stream2

Meespreken
Deze week staan er alleen informatieve onderwerpen op de agenda. Meespreken is daarom niet mogelijk.

Tot slot
Alle vergaderstukken van de Raadzaal zijn hier te vinden, voor de onderwerpen in zaal 008 klik je hier.

Roy Helmerhorst is aardrijkskundeleraar van het jaar 2020

Vloggend gaat hij door het leven, Roy Helmerhorst. In posts, stories en vlogs laat hij zien wat hij het liefste doet: aardrijkskunde geven op het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Hij wint de KNAG Onderwijsprijs en is daarmee aardrijkskundeleraar van het jaar 2020.

Roy Helmerhorst is druk bezig met lesgeven als ineens twee juryleden van het KNAG binnen lopen. Zij verrassen hem met de KNAG Onderwijsprijs. In het bijzijn van zijn leerlingen ontvangt Helmerhorst de prijs uit handen van juryvoorzitter Roeland van Westerop.

Van Westerop: ‘Les krijgen van Roy is een ervaring die zijn leerlingen niet snel zullen vergeten. Hij werkt zeer vernieuwend en zijn zelfgemaakte filmpjes via het account Aardrijkskunde Kennisclips op zowel YouTube als Instagram vrij toegankelijk voor iedereen. Leerlingen uit het hele land kunnen hem bijvoorbeeld tijdens Q&A’s vragen stellen. Daarnaast maakt hij maakt vlogs over lesgeven, wat weer andere (beginnende) leraren inspireert. Hij laat zien op welke creatieve manier hij lesgeeft. Hij is echt een boegbeeld voor het vak aardrijkskunde.’

Passie
Dat hij wilde lesgeven, wist hij altijd al. Het onderwijs zit hem in het bloed. De passie voor aardrijkskunde begon Helmerhorst toen hij zelf op de middelbare school zat en een docent had die superenthousiast was over het vak. In zijn werk gebruikt hij sociale media om zijn bereik te vergroten. Een nieuw item van Helmerhorst op Instagram is ‘donderdag begrippendag’, waarbij hij elke week in minder dan twee minuten een begrip onder de loep neemt. Helder en toegankelijk. Zo bereikt hij ook leerlingen buiten zijn eigen klassen. Helmerhorst wil alle niveaus en leerjaren aanspreken: van 1 vmbo tot en met 6 vwo.

Helmerhorst: ‘Bizar, dit is echt heel bizar. Ik ben hier echt ontzettend blij mee! Onderwijs is voor iedereen. Ik wil het vak aardrijkskunde zo beeldend en ervaringsgericht mogelijk overbrengen. De diversiteit van het vak spreekt me enorm aan. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: Alles is aardrijkskunde. Roep maar eens iets en ik maak er aardrijkskunde van. Er is nog geen enkele leerling geweest die met iets is gekomen waarbij dat niet gelukt is.’

Beste aardrijkskundeleraar
De zoektocht naar de beste aardrijkskundeleraar begon in eind april. Scholieren, directies en collega’s konden een leraar voordragen. De jury onder leiding van juryvoorzitter Roeland van Westerop bestudeerde alle aanmeldingen en bijgeleverde documentatie. Belangrijkste uitgangspunt was hierbij dat de winnaar andere docenten inspireert, vernieuwend werkt en de kracht van aardrijkskunde laat zien in de dagelijkse (les)praktijk. Uit de vele voorgedragen docenten koos de jury Helmerhorst als winnaar.

Onderwijsprijs
De KNAG Onderwijsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) aan een geograaf en/of docent die zicht bijzonder inzet voor het aardrijkskundeonderwijs en het vak aardrijkskunde in het algemeen. De winnaar mag zich aardrijkskundeleraar van het jaar noemen.

Zwerfafvalmascotte voor het eerst in actie tijdens Nationale Sportweek

Hoe fijn is het om in een schone omgeving te sporten. Stichting De Schone Stad organiseert tijdens de Nationale Sportweek vanaf 18 september diverse activiteiten voor een schone sportomgeving. De activiteiten zijn erop gericht om bewoners en bezoekers van Nieuwegeinse sportverenigingen te laten ervaren hoe schoon hun eigen sportomgeving is. De activiteiten van Stichting de Schone Stad start tijdens de Sportbeurs op zaterdag 19 september. Ook de kersverse zwerfafvalmascotte heeft tijdens de Nationale Sportweek zijn debuut. Welke? Dat kunt u woensdag 16 september zien op De Digitale Stad Nieuwegein, hier dus!

De mascotte is aanwezig bij het Mini Foodtruck Beweegfestival. De nieuwste aanwinst van een schoon Nieuwegein juicht op zondag 20 september deelnemers toe van het Mini Foodtruck Beweegfestival. Het Beweegfestival laat de bezoekers zien dat er meer is dan standaard sportkantinehapjes. Stichting De Schone Stad sluit hierbij aan om de bezoekers van dit festival te inspireren en te verrassen over afval. Middels een straattheater ‘opruimteam’ worden de bezoekers op originele wijze geïnformeerd waar ze op het terrein hun afval kunnen deponeren. De mascotte wijst de deelnemers hierbij de weg.

Nieuwegein doet veel op het gebied van zwerfafval. Stichting de Schone Stad organiseert van het jaarlijkse zwerfafvalbudget van de gemeente educatieve projecten en bewustwordingsactiviteiten. Diverse doelgroepen maken in Nieuwegein gebruik van sportvelden, sportgelegenheden maar ook van wandelpaden, fiets- en vaarroutes. “Tijdens de Nationale Sportweek willen we mensen motiveren om te sporten en te laten ervaren dat sporten ontzettend leuk en gezond is voor lichaam en geest. Dat we het liefst sporten in een schone omgeving is vanzelfsprekend. Daarom werken wij met elkaar aan een omgeving waarin sporten schoon is door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken,” aldus Sjaak Veeken van Stichting De Schone Stad.

Actieve kalender
De evenementen trappen af met een Sportbeurs op 19 september. Om de bezoekers kennis te laten maken met het sportaanbod komen verschillende sportverenigingen op drie locaties bijeen om hun sport te presenteren aan bezoekers. Via een ‘Afvalspel’ en ‘Zwerfafval Bingo’ kunnen ze kennis testen over afval.

De Nationale Sportweek sluit af met een Duurzaamheidsdag op donderdag 24 september. Op deze dag worden kinderen bewust gemaakt van afval en het recyclen hiervan gecombineerd met bewegen in een schone natuur. Kinderen leren meer over het effect van afval in de natuur en mogen zelfs met het (van thuis meegebrachte) afval knutselen.

Woninginbraak en autokraak gedaald, zorg om nieuwe vormen van criminaliteit

Het gaat beter met de veiligheid en leefbaarheid in Nieuwegein. De totale geregistreerde criminaliteit is met 16 procent afgenomen ten opzichte van 2015. Woninginbraak en autokraak komen in Nieuwegein steeds minder voor. Het Nieuwegeinse college van B&W is trots op de resultaten die op het gebied van veiligheid de afgelopen jaren samen met partners zijn bereikt. Maar er zijn ook zorgen om nieuwe vormen van criminaliteit.

Dat blijkt uit het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2020 – 2024 ‘Samen slagvaardig voor een veilig Nieuwegein dat het college van B&W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Vanuit deze visie werken we met al onze veiligheid- en zorgpartners, ondernemers en inwoners aan het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid van Nieuwegein. Daarmee benadrukken we dat we alleen met elkaar de stad veilig kunnen houden. De gemeenteraad stelt het IVP op 15 oktober vast. Het plan wordt vervolgens ieder jaar in een uitvoeringsplan uitgewerkt.

Jongeren
In het IVP is er speciale aandacht voor jongeren. Hoewel het met de meeste Nieuwegeins jongeren goed gaat, loopt een deel het risico in de criminaliteit terecht te komen. Het voorkomen hiervan is daarom een belangrijk speerpunt in het IVP. Ook hierbij geldt dat we dit alleen maar succesvol kunnen doen in samenwerking met politie, jongerenwerk, onderwijs, jeugdhulp, HALT en meer. We gaan deze samenwerking nog meer intensiveren. Een preventieve aanpak is een van de pijlers van het IVP.

Onzichtbare criminaliteit
Er is een verplaatsing van traditionele criminaliteit naar meer onzichtbare criminaliteit zoals ondermijning en cybercrime. De gemeente legt de komende jaren prioriteit bij de aanpak van deze verborgen en ondermijnende criminaliteit. Juist omdat deze criminaliteit zo onzichtbaar is, is een gezamenlijke aanpak met partners nodig.