Vijf keer zoveel Cybercrime in Nieuwegein ten opzichte van 2018

Traditionele dieven slaan in deze Coronatijd minder vaak toe, maar computercriminelen laten des te vaker van zich horen. In de eerste vier maanden van dit jaar vonden in Nieuwegein 10 geregistreerde Cybercrime-misdrijven plaats. Dat is een vervijfvoudiging vergeleken met 2018. Toen lag het aantal op 2. Het gaat om zaken als hacken, phishing, diefstal van computergegevens of het verspreiden van virussen.

Niet alleen in Nieuwegein is er sprake van een toename. De trend is ook landelijk zichtbaar. In het eerste kwartaal van dit jaar registreerde de politie bijna 2800 Cybercrime-misdrijven in Nederland. Dat is in vier maanden tijd al bijna net zoveel als in heel 2018. In Nieuwegein waren er toen nog maar 2 geregistreerde Cybercrime-misdrijven. In de eerste vier maanden van dit jaar kent Nieuwegein 1,6 slachtoffers per 10 duizend inwoners die te maken heeft gehad met cybercrime.

De stijging heeft ook te maken met de coronacrisis, maar is volgens Joeri Vig, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, ook weer niet specifiek corona-gerelateerd. “Cybercriminelen spelen in op veranderingen in de samenleving. Nu is het de Coronacrisis, maar als er een economische crisis zou zijn, zou het ook gebeuren.”

Als voorbeeld noemt Vig de groeiende vraag naar fitnessapparatuur voor thuisgebruik nu de sportscholen dicht zijn. “Cybercriminelen weten dat daar behoefte aan is. Ze richten zich dan op fitnessapparatuur en gaan mensen oplichten bij het online bestellen ervan.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren