Beachvolleyballer Robert Meeuwsen uit Nieuwegein in de lappenmand

Beachvolleyballer Robert Meeuwsen kampt met een blessure. De beachvolleyballer uit Nieuwegein heeft een scheurtje in een ribspier en staat daardoor eventjes aan de kant.

Meeuwsen in de media: ”Ik heb die blessure vorige week opgelopen tijdens een training. Daarna ben ik meteen gestopt. Rust houden is een van de dingen om het te helen, maar ik moet ook dagelijks bezig blijven en vooral niet de grens opzoeken.”

Zonder wedstrijdritme richting het NK
De blessure kwam op een ongelukkig moment, enkele dagen voor het koppel Brouwer-Meeuwsen de eerste officiële wedstrijden van het uitgestelde seizoen zouden spelen. Het Eredivisie-toernooi in Almelo van afgelopen weekend werd overgeslagen en ook komend weekend in Zaandam is het duo niet te zien.

“Het gaat wel de goede kant op, maar de blessure heeft tijd nodig. Daarom is het NK het doel”, vertelt Meeuwsen. Dat Nederlands kampioenschap staat gepland van 21-23 augustus in Scheveningen. De Nieuwegeiner heeft dus nog anderhalve week om zich voor te bereiden, maar mist dan wel wedstrijdritme.

“De fysio zegt dat het haalbaar is, maar het is te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. Kijkend naar de lijn die ik afgelopen week heb gemaakt, moet het lukken”, zegt Meeuwsen optimistisch.

King of the Court in Utrecht en EK in Letland
Vanwege het coronavirus is ook het seizoen voor de beachvolleyballers anders dan normaal. Toch hebben Brouwer en Meeuwsen, naast het NK, hun doelen voor ogen. “Het EK beach is van 16-20 september (in Letland, red.) een groot doel voor ons, en de week daarvoor is er nog King of the Court op het Jaarbeursplein in Utrecht. Dat is echt een toptoernooi met ook internationale topteams”, kijkt hij blij vooruit.

Meeuwsen verwacht niet dat het niveau, nu er een lange zomerstop is geweest, anders zal zijn dan andere jaren. “Ook wij zijn al drie maanden in training. We staan er goed voor en zijn gretig”, zegt hij. “Waar mogelijk spelen we de komende weken zoveel mogelijk toernooien, ook in de Eredivisie. Dan moet ik wel fit zijn tegen die tijd.”

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Slakken zijn op grote voet levende, kleffe slijmers. De grootste gaan naakt en woningloos door het leven en die wel behuisd zijn nemen voor alle zekerheid hun woning altijd mee op hun rug als zij op die ene grote voet door de tuin glibberen. Voor de grootste tuinslak mèt huis moet dat een hele sjouw zijn, dat schiet ook niet op maar ze hebben in elk geval een ruime woning, helemaal voor zichzelf. Ze worden Segrijnslak genoemd.’

Udo: ‘Het kraken van een woning is langzamerhand bij de meeste mensen  in de vergetelheid geraakt, maar er worden nog steeds woningen gekraakt. Dat is ook het geval bij de huisjesslakken, vooral bij die welke geen opvallende kleur hebben: Krák! en de niet geziene woning is met bewoner en al een glibberige massa geworden met de functie van een weggeworpen bananenschil. Pas dus op voor de Segrijnslak, hij kan zich echt niet snel uit de voeten maken als u er aan komt…

Zo kom je de financiële crisis weer te boven

Het zal voorlopig nog wel een tijdje duren, voordat de economie zich herstelt. Veel mensen hebben nu al grote moeite om in financieel opzicht de eindjes aan elkaar te knopen. Het aantal inwoners dat in de komende maanden in de financiële problemen komt, zal waarschijnlijk flink hoger uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Zolang het Coronavirus niet in bedwang kan worden gehouden en de overheid zich genoodzaakt ziet beperkingen te hanteren, blijft de economische recessie aanhouden. Het is dus zaak om goed op je uitgaven te letten. Met wat slimme trucs kun je de financiële crisis weer te boven komen.

Maatwerk vereist
Allereerst geldt natuurlijk dat geen situatie hetzelfde is. Dat geldt zowel voor de inkomsten als voor de uitgaven. We kunnen dus geen tips geven die specifiek op jouw situatie van toepassing zijn. Twee mensen kunnen exact hetzelfde verdienen, maar een totaal ander uitgavenpatroon hebben. Er zijn dus geen algemene bedragen te noemen, die op iedereen van toepassing zijn. Maar er zijn wel heel wat algemene tips, die iedereen geld op kunnen leveren.

  • Geld opzij leggen voor later lijkt misschien een onbegonnen klus, als je nu al moeite hebt om rond te komen. Toch is het helemaal niet zo’n vreemde gedachte, als je er wat langer over nadenkt. Veel mensen geven geld uit, omdat ze het hebben. Ze hoeven het geld niet uit te geven, maar ze vinden dat geld moet rollen. Laat het dan allereerst eens richting je spaarpot rollen. Zet bijvoorbeeld één procent van je inkomen direct opzij, nadat het gestort is. Van het resterende bedrag kun je vast ook wel rondkomen. Zo heb je dus wel mooi structureel een klein bedrag gespaard. En al die kleine beetjes maken samen een grote berg.
  • Een andere truc om minder uit te geven is geld besparen op je vaste lasten. Het is dan wel belangrijk dat je eerst gaat inventariseren wat je eigenlijk per maand uitgeeft en waar je geld naartoe gaat. Vaak zijn er goedkopere alternatieven te vinden. Als je dan ook nog eens het geld, dat je daarmee bespaart, direct toevoegt aan je spaarsaldo, sla je twee vliegen in één klap.
  • Wil je meer tips om geld te besparen? Je staat er beslist niet alleen voor! Door regelmatig een kijkje op https://www.nationaalbespaarcentrum.nl/ te nemen, kun je veel nuttige informatie over besparen ontdekken. Super handig!

Portret van de week: ‘Wie is daar bijna 80 jaar en nog steeds raadslid in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt, ligt of speelt? Deze week Ann de Wolf.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week is raadslid voor de Verenigde Senioren Partij in Nieuwegein en wordt op 28 augustus 80 jaar. Een perfecte gelegenheid om haar in het zonnetje te zetten middels de rubriek het Portret van deze Week op pen.nl èn in De Digitale Nieuwegeiner.’

‘Helaas, vanwege corona is het voor mij niet mogelijk zèlf op pad te gaan om (portret)foto’s te maken en daarom heeft pen-hoofdredacteur Martin Reijmerink een portretfoto-afspraak gemaakt met Ann, zij is het Portret. Op de afgesproken plek, Buurtplein Batau, stond Ann Martin voor de dichte deur op te wachten: beiden vergaten een bezoekafspraak voor het Buurtplein te maken, dit in verband met het Coronavirus. Hoe dan ook, ondanks de warmte, het aanvankelijk nog niet hebben van een afspraak om binnen te komen, de transpirerende constatering van het ontbreken van een airco binnen het Buurtplein en het verplichte ontsmetten van de handen is het Martin en Ann uiteindelijk tóch gelukt om in  de huiskamer van het Buurtplein in Batau enkele portretfoto’s te creëren.’

Maak, op basis van de antwoorden die Ann de Wolf geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, kennis met haar, haar bezigheden èn lees waarom Ann graag in Buurthuis Batau geportretteerd wilde worden.

Wie ben je ?
Ik ben Ann de Wolf. Ben bijna 80 jaar en geboren in Utrecht. Ik heb drie kinderen, 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Ik heb bijna 25 jaar bij Philips gewerkt in diversen functies. Ben begonnen in Utrecht en door reorganisaties ben ik geëindigd in Eindhoven

Wat doe je in het dagelijkse leven ?
Werken doe ik uiteraard niet meer. Ben sinds 2002 lid van de Verenigde Senioren Partij. Ik heb in 2002 Herman Troost ontmoet bij de verkiezingskraam op Cityplaza. En omdat ik niet meer werkte en wel geïnteresseerd was in politiek voor ouderen hebben we een afspraak gemaakt. Zo ben ik in september 2002 lid geworden van de V.S.P. En ik ben nog steeds blij dat ik die keuze gemaakt heb. Ik heb enkele jaren in de WMO raad gezeten en voor onze partij aan diversen commissies deelgenomen. Vanaf 2018 ben ik raadslid voor de Verenigde Senioren Partij (VSP). Dus besteed ik mijn meeste vrije tijd aan de politiek. Ook hebben wij met diversen bewoners van Batau-Noord een huiskamer project opgericht in het Buurtplein Batau wat erg gezellig is. Maar door de corona is alles wat het buurtplein betreft op een laag pitje gezet. Vervelen doe ik me niet.

Hoelang woon je in Nieuwegein ?
Ik woon sinds juli 2001 in Nieuwegein. Daar ik niet meer werkte, wilde ik toch weer terug naar Utrecht. Maar, omdat Utrecht erg veel veranderd was en sommige familieleden in Nieuwegein woonden heb ik voor Nieuwegein gekozen en woon hier met veel plezier. Veel groen, City Plaza wat gezellig winkelen is. Er is veel te doen in de Buurtpleinen voor de mensen. Alleen door de corona is alles anders geworden. We zijn meer op onze directe omgeving aangewezen wat natuurlijk ook weer zijn voordelen heeft.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Ik woon graag in Nieuwegein. Het mooiste is dat er nog steeds veel veranderingen plaats vinden. Nieuwegein wordt steeds groter, veel woningbouw en ombouw van kantoren naar woningen ook voor jongeren. Dicht bij de snelwegen. We hebben een mooi theater De Kom waar zeker voor iedereen en mensen buiten Nieuwegein veel uitvoeringen zijn. Ik hoop dat we ook weer een bioscoop krijgen in Nieuwegein. Er zijn ook veel sportverenigingen in Nieuwegein. We hebben een Nieuwegein-Pas. Mensen met een laag inkomen kunnen die aanvragen en krijgen korting op de contributie van de meeste sportverenigingen en sommige andere activiteiten.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Mensen klagen veel over afval dat overal gedumpt wordt. Dan ga ik wel in discussie met ze want het zijn wel de mensen die hier wonen die dat doen. Leg ze uit dat de gemeente dat extra op moet halen. En dat wij als inwoners dit moeten betalen.

En dan de stoepen. Die zijn over het algemeen niet goed onderhouden Mensen die van een rollator, of een scoot-mobiel gebruik maken van de stoepen ondervinden dat. De meeste stoepen zijn bol. Ook veel wortelopdruk van bomen.

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in Nieuwegein

Nieuwegein is langzaam aan het vergrijzen. Tussen 2018 en 2020 zijn er 720 65-plusser bijgekomen. Het totale aantal inwoners van 65 jaar of ouder komt daarmee op 20,2%. De verwachting is dan ook dat dit percentage de komende jaren nog flink zal groeien. Hier zal ook de vraag naar geschikte woningen voor ouderen toenemen. Begin dit jaar keurde de gemeenteraad de plannen van woningcorporatie Mitros om 40 seniorenappartementen te bouwen goed. Maar, dit aantal is niet voldoende om het tekort op te lossen. De beste optie voor senioren is dan ook het aanpassen van de huidige woning.

Een veilige trap
De trap is vaak een van de grootste obstakels in een woning. Vaak bevinden de slaap- en badkamer zich op de eerste verdieping. Niet elke woning is geschikt genoeg om deze ruimtes te verplaatsen naar de benedenverdieping. Een goede, en vooral heel veilige, optie is dan de aanschaf van een traplift. Hiermee zijn de boven en benedenverdiepingen weer makkelijk toegankelijk. Een traplift is binnen een paar uur geïnstalleerd. Wilt u besparen op de aankoop? Dan kunt u een tweedehands traplift kiezen. Deze is net zo veilig als een nieuwe traplift, maar prijsvoordeliger.

Een toegankelijke badkamer
Een andere belangrijke ruimte om aan te passen, is de badkamer. Evenwichtsproblemen en stijve en pijnlijke gewrichten kunnen ervoor zorgen dat vooral het bad of een hoge douchebak een grote hindernis worden. Het vervangen van het bad of de douchecabine voor een inloopdouche zijn de meest voor de hand liggende keuzes. Denk ook aan het aanbrengen van een antislipvloer, om uitglijden te voorkomen. Ook bestaan er verschillende hulpmiddelen: zoals een douchestoel en een toiletverhoger. Een toiletverhoger zorgt ervoor dat de knieën niet heel ver gebogen hoeven te worden en dat opstaan een stuk makkelijker wordt.

Een veilige woning
Naast de trap en de badkamer, zijn er natuurlijk meer ruimtes in de woning die aangepast kunnen worden. De drempels tussen de verschillende kamers kunnen letterlijk en figuurlijk een struikelblok zijn. Makkelijke oplossingen zijn drempelvervangers of drempelhulpen. Bij het opstapje bij de voordeur, in de gang en in de badkamer kunnen wandbeugels voor dat beetje extra steun zorgen.

Zo lang mogelijk thuis wonen
Een groot deel van de 55-plussers geeft aan het liefst in de eigen woning te blijven wonen. Veel huizen zijn met kleine aanpassingen makkelijk geschikt te maken om ook op hoge leeftijd in te blijven wonen. Om de kosten te spreiden en ervoor te zorgen dat er niet in één keer heel veel aanpassingen gedaan hoeven te worden, is het belangrijk om de woning op tijd aan te passen. Wacht daarom niet totdat het echt niet meer gaat, maar bekijk tijdig wat de mogelijkheden zijn. Zo kunt u zo lang mogelijk prettig blijven wonen in Nieuwegein.

Nieuwegein in het rood met aantal Coronabesmettingen

De afgelopen week zijn in de provincie Utrecht 274 nieuwe Coronabesmettingen vastgesteld, blijkt uit de rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week lag het aantal nieuwe besmettingen op 174. Er zijn dus in totaal 100 besmettingen meer dan vorige week. Het hoogst aantal nieuwe besmettingen werden gemeten in IJsselstein (19), Utrecht (230) en de gemeente Nieuwegein. In Nieuwegein werden 26 nieuwe gevallen van het Coronavirus gemeld. Nieuwegein kreeg zijn eerste Coronabesmetting op 16 maart 2020.

Sinds 4 augustus is er in de provincie niemand in het ziekenhuis opgenomen vanwege het Coronavirus. Ook zijn er geen nieuwe sterfgevallen bekend. In totaal is het Coronavirus sinds de start van de uitbraak nu bij 4751 mensen in de provincie Utrecht vastgesteld. Van hen werden er 896 opgenomen in het ziekenhuis, 431 personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

De afgelopen week hebben in heel Nederland 4036 mensen te horen gekregen dat zij besmet zijn met het Coronavirus, ruim de helft meer dan een week eerder. Dat heeft Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, afgelopen dinsdag gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. De voorgaande week kregen 2588 mensen een positieve testuitslag.

Landelijke cijfers Corona
Tussen 3 en 9 augustus lag het aantal personen dat zich heeft laten testen bij de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en iets onder de 100.000*, een afname van bijna 3.000 geteste personen vergeleken met de week daarvoor. Van de mensen die zich afgelopen week heeft laten testen en waarvan de testsuitslag inmiddels bekend is, heeft 3,6% een positieve uitslag. In de week van 27 juli was dit 2,3%. In vrijwel alle regio’s is het percentage positieve testen hoger dan vorige week. Het percentage positief was het hoogst (6%-9%) in de GGD regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant, en Haaglanden. Dit zijn ook de regio’s waar de meeste bekende clusters zijn.

Een kwart van de positief geteste personen zien we in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar. Daarna zijn de meest positief geteste personen de afgelopen week te vinden in de leeftijdsgroep van 30-39 jaar.  De helft van de in het ziekenhuis opgenomen positief geteste personen is 60 jaar of ouder.

Informatielijn
Mocht u vragen hebben over het Coronavirus, dan kunt u bellen met het telefoonnummer: 030 – 630 54 00. Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m zondag van 08.30 tot 17.00 uur. Of bel de landelijke informatielijn 0800-1351, dagelijks bereikbaar van 08.00 t/m 20.00 uur.