Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in Nieuwegein

Nieuwegein is langzaam aan het vergrijzen. Tussen 2018 en 2020 zijn er 720 65-plusser bijgekomen. Het totale aantal inwoners van 65 jaar of ouder komt daarmee op 20,2%. De verwachting is dan ook dat dit percentage de komende jaren nog flink zal groeien. Hier zal ook de vraag naar geschikte woningen voor ouderen toenemen. Begin dit jaar keurde de gemeenteraad de plannen van woningcorporatie Mitros om 40 seniorenappartementen te bouwen goed. Maar, dit aantal is niet voldoende om het tekort op te lossen. De beste optie voor senioren is dan ook het aanpassen van de huidige woning.

Een veilige trap
De trap is vaak een van de grootste obstakels in een woning. Vaak bevinden de slaap- en badkamer zich op de eerste verdieping. Niet elke woning is geschikt genoeg om deze ruimtes te verplaatsen naar de benedenverdieping. Een goede, en vooral heel veilige, optie is dan de aanschaf van een traplift. Hiermee zijn de boven en benedenverdiepingen weer makkelijk toegankelijk. Een traplift is binnen een paar uur geïnstalleerd. Wilt u besparen op de aankoop? Dan kunt u een tweedehands traplift kiezen. Deze is net zo veilig als een nieuwe traplift, maar prijsvoordeliger.

Een toegankelijke badkamer
Een andere belangrijke ruimte om aan te passen, is de badkamer. Evenwichtsproblemen en stijve en pijnlijke gewrichten kunnen ervoor zorgen dat vooral het bad of een hoge douchebak een grote hindernis worden. Het vervangen van het bad of de douchecabine voor een inloopdouche zijn de meest voor de hand liggende keuzes. Denk ook aan het aanbrengen van een antislipvloer, om uitglijden te voorkomen. Ook bestaan er verschillende hulpmiddelen: zoals een douchestoel en een toiletverhoger. Een toiletverhoger zorgt ervoor dat de knieën niet heel ver gebogen hoeven te worden en dat opstaan een stuk makkelijker wordt.

Een veilige woning
Naast de trap en de badkamer, zijn er natuurlijk meer ruimtes in de woning die aangepast kunnen worden. De drempels tussen de verschillende kamers kunnen letterlijk en figuurlijk een struikelblok zijn. Makkelijke oplossingen zijn drempelvervangers of drempelhulpen. Bij het opstapje bij de voordeur, in de gang en in de badkamer kunnen wandbeugels voor dat beetje extra steun zorgen.

Zo lang mogelijk thuis wonen
Een groot deel van de 55-plussers geeft aan het liefst in de eigen woning te blijven wonen. Veel huizen zijn met kleine aanpassingen makkelijk geschikt te maken om ook op hoge leeftijd in te blijven wonen. Om de kosten te spreiden en ervoor te zorgen dat er niet in één keer heel veel aanpassingen gedaan hoeven te worden, is het belangrijk om de woning op tijd aan te passen. Wacht daarom niet totdat het echt niet meer gaat, maar bekijk tijdig wat de mogelijkheden zijn. Zo kunt u zo lang mogelijk prettig blijven wonen in Nieuwegein.

One thought on “Zo lang mogelijk thuis blijven wonen in Nieuwegein

 1. John

  Allemaal heel mooi, al die aanpassingen.
  Maar vergeet niet dat er ouderen en alleenstaande ouderen een woning hebben met 3 of meer slaapkamers.
  Zelf heb ik ook een woning met meerdere kamers en twee trappen.
  Dat houd in veel schoonmaakwerk , een zeer grote tuin die veel onderhoud nodig heeft.
  Waarom moeten ouderen verplicht worden om Zo lang mogelijk in hun huidige woning te blijven?
  Ze kunnen niet allemaal hun huis en tuin bijhouden.
  Waarom bouwt men dan geen bejaardenhuizen ,in plaats van te slopen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren