Meerderheid gemeenteraad roept College op tot aansluiten bij ‘Coalition of the Willing’

Een meerderheid van de Nieuwegeinse gemeenteraad roept het College op om zich bij de zogenaamde ‘Coalition of the Willing’ aan te sluiten. Met deze oproep aan het College geven de Nieuwegeinse gemeenteraadsleden gehoor aan de oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children aan alle gemeenten in ons land. Ze vragen hen om 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen zonder ouders een veilige plek in Nederland te bieden.

Bij dit initiatief van de fractie GroenLinks Nieuwegein hebben de meeste fracties zich aangesloten. D66, SP, PvdA, Lokale Vernieuwing, ChristenUnie, VSP en Stadspartij Núwegein hebben de oproep medeondertekend. Met elkaar vormen zij een ruime meerderheid van de gemeenteraad.

Initiatiefnemer Mladen Acinger van GroenLinks: ‘Het is mooi om te zien hoe we, in deze tijden van wereldwijde crisis, ons hart laten spreken en barmhartigheid tonen voor hen die het nog vele malen moeilijker hebben dan wij. De schrijnende situatie van deze kwetsbare kinderen kan niet tot na de coronacrisis wachten, integendeel, die is door uitbraak van corona nog schrijnender geworden.’

’Dat een ruime raadsmeerderheid deze oproep steunt, is bijzonder èn hartverwarmend,’ aldus Tom Verhoeve van de Nieuwegeinse D66. ‘Zeker als je dat in de context van de huidige coronacrisis plaatst.’

Fractievoorzitters Marianne Spalburg (PvdA) en Martijn Stekelenburg (SP) sluiten zich daar bij aan. Marianne Spalburg: ‘Je moet er niet aan denken dat jouw kinderen zonder jou ergens in een vreemd land zitten onder erbarmelijke omstandigheden en dat er niemand is die zich over hen ontfermt. Daarom moeten wij dit doen.’ Martijn Stekelenburg vult aan: ‘Solidariteit houdt niet op bij onze grenzen.’

Met deze oproep willen de indieners ook een voorbeeld geven aan andere Nederlandse gemeenten: ‘Toon bereidheid om een deel van deze kwetsbare kinderen op te vangen.’

Aan de buitengrenzen van Europa speelt zich een humanitaire crisis af. Er leven ruim 5.000 alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. Ze zijn extreem kwetsbaar. Sommigen zijn al slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting en in handen gekomen van mensenhandelaars, anderen verdwijnen volledig uit zicht.

Griekenland heeft de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande kinderen uit de vluchtelingenkampen over te nemen. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Het Nederlandse kabinet geeft vooralsnog niet thuis.

Veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met de kabinetskoers. Zij vormen, net zoals enkele honderden steden en gemeenten uit andere Europese landen, een krachtige ‘Coalition of the Willing’ en uiten hiermee hun bereidheid om een deel van de 500 kinderen een veilige plek in Nederland te bieden.

Gemeenten die zich al bij de ‘Coalition of the Willing’ hebben aangesloten: Leeuwarden, Leiden, Groningen, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Zwolle, Den Haag, Arnhem, Schiedam, Overbetuwe, Zeist, Houten, Coevorden, Roosendaal, Vijfheerenlanden, Wageningen, Enschede, Haarlem, Culemborg, Leusden, Rotterdam, Súdwest Fryslân, Molenlanden, Aa en Hunze, Assen.

Gemeenten waar raadsfracties motie voorbereiden: Noorderveld, Tynaarlo, Baarn, Zoetermeer, Veenendaal, Vught, Velsen, Middelburg, Noordoostpolder, Woerden, ’s-Hertogenbosch, Almere, Geldrop-Mierlo, Breda, Amersfoort, Steenbergen, Zaanstad, Delft, West Betuwe, Westland, Leidschendam-Voorburg, Bergen, Stichtse Vecht, Oss, Bergen op Zoom.

De raadsleden in Nieuwegein willen met deze oproep aan het College, dat ook Nieuwegein zich aansluit en enkele van deze kinderen een nieuw thuis in Nieuwegein aanbiedt.

Oud raadslid Job Hoegée op 88-jarige leeftijd overleden

Afgelopen donderdag 26 maart is op 88-jarige leeftijd overleden Jacob Hendrik (Job) Hoegeé. Job Hoegée was Nederlands langstzittende raadslid en zat sinds 1958 (toen als jongste raadslid) in de gemeenteraad van Nieuwegein, eerst Vreeswijk en Jutphaas. Dit was een unicum voor heel Nederland. Hoegée is thuis in Vreeswijk overleden.

Job Hoegee kreeg zes jaar geleden een hersenbloeding en kwam de laatste tijd weinig buiten. Soms konden de Vreeswijkers hem nog aantreffen in de werkplaats van zijn fietsenwinkel aan de Koninginnenlaan, die later door zijn zoon Jaco is overgenomen. Hoegée was naast raadslid voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), lange tijd fietsenmaker in Vreeswijk.

Job Hoegée zal dinsdag 31 maart om 10.30 uur in besloten kring begraven worden op de Hervormde Begraafplaats aan de Gildenborglaan in Vreeswijk. Door de huidige omstandigheden zullen er geen condoleances worden gehouden en zal de rouwdienst ook in besloten familiekring plaatsvinden. De rouwdienst is te beluisteren via www.kerkdienstgemist.nl.

Meer over Job Hoegée en zijn lange raadslidmaatschap kunt u hier lezen.

Foto: Namens het college van B&W bood burgemeester C.M. de Vos in september 2008 jubilaris Hoegée een oorkonde aan als huldeblijk voor zijn langdurige en trouwe inzet gedurende zijn vijftigjarig raadlidmaatschap ten behoeve van de samenleving van Nieuwegein en van zijn rechtsvoorgangers Jutphaas en Vreeswijk.

Politiek einde
Zelfs na de uitgebreide viering van zijn gouden jubileum dacht Hoegée er (nog) niet aan om te stoppen. “Tot de komende verkiezingen ga ik zeker door. Zolang ik een fiets kan repareren, kan ik ook in de gemeenteraad zitten.” Alles ging hem nog goed af, aldus zijn eigen waarneming.

Hoegée hoopte na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 opnieuw voor vier jaar te worden gekozen. Ging die wens in vervulling, dan zou hij pleiten voor meer winkels in de oude kernen Vreeswijk en Jutphaas. Hoegée, die intussen 51,5 jaar in de raad zat, stond in het verkiezingsjaar 2010 als tweede verkiesbare op de lijst(verbinding) ChristenUnie/SGP. “Als jij niet meer één staat, ben je onze stem kwijt”, werd nogal eens gehoord onder zijn traditionele politieke aanhang in ‘Oud’-Vreeswijk. Leden van de ChristenUnie wilden een lijsttrekker van hun eigen partij. Ze dachten daarbij aan M. Monrooij, op dat moment wethouder namens de SGP/ChristenUnie.

De lijstcombinatie leverde slechts één zetel op, waardoor de SGP’er aan het politieke kortste eind trok. Daarmee kwam toch nog enigszins onverwacht een abrupt einde aan de decennialange, politieke carrière van Jacob Hendrik Hoegée. Tijdens zijn laatste officiële vergadering restte hem enkel nog de bede uit te spreken – waarmee hij louter voor zichzelf – elke raadsvergadering placht af te sluiten: “Heere, wat bent U goed dat U mij deze raadsvergadering weer hebt doorgeholpen.”

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (5)’

Mijn werk ligt nagenoeg stil, maar vanochtend moest ik toch even in de apotheek zijn. Voor de ingang stond een rij van drie mensen. Deurbeleid: twee mensen tegelijk in de apotheek, niet meer. De zon scheen volop en de wind was aangenaam fris.

‘Het duurt heel lang,’ zei een jonge vrouw met een klein meisje aan de hand. Zij ging alvast de trap op naar de ingang met zo’n deur die automatisch opengaat als hij een mens ziet. Dat leek het dochtertje wel wat, de deur zoefde open en dicht, telkens als ze ervoor ging staan.

Een wat norse man in een echt Bilthovens tenue, manchester corduroy broek, loafers, een kek kort leren jasje, keek onbewogen voor zich uit. De derde wachtende was een vrouw van, schat ik, begin middelbare leeftijd, ze droeg een fel oranje gekleurd jack en een donkere broek.

Ik probeerde een praatje, maar dat viel na één zin al dood. De vrouw in het oranje jack vond het ook vreemde tijden, ze had zoiets nog nooit eerder meegemaakt.

De jonge vrouw had haar dochtertje inmiddels bij de kladden gevat om te voorkomen dat de deur helemaal zou ‘doordraaien’, omdat hij netjes openging, terwijl er niemand binnenkwam.  Daar heeft zo’n deur het heel moeilijk mee, het is onbekend terrein, maar ook voor een deur zijn het hele rare tijden.

De Bilthovenaar, met vers gekapt hoofd, – hij wel, hij was kennelijk net voor ‘het uur U’ nog bij de kapper geweest – keurde ‘ons vrouwen’ geen blik waardig. Voor hem moeten dit ook hele bizarre tijden zijn, maar hij had er zo de pest in dat hij moest wachten dat hij dat gevoel niet met ons wilde delen. Volgens mij was het zo’n man, die gewend is om op zijn wenken bediend te worden, en het onmogelijk kon verkroppen dat hij moest afzien van zijn gebruikelijke privileges, terwijl het hem toch ook duidelijk moest zijn dat we hele uitzonderlijke tijden beleven.

Op weg naar de apotheek had ik in mijn ooghoek een patisserie gezien, ze deden er in edel gebak of edelgebak, daar wil ik vanaf zijn. Ook daar gold een deurbeleid. Er mochten maximaal vier mensen in de winkel aanwezig zijn, maar slechts twee mochten zich – na afroep  door het winkelpersoneel – vervoegen bij de toonbank, de passage was slim versmald door twee goudkleurige pilaren met rode koorden. Klanten moesten zich uiterlijk links- of rechts van de toonbank opstellen. Ik kocht twee gebakjes.

Bij het verlaten van de winkel stuitte ik op een knappe jongeman die vlakbij zijn imposante motor stond in een eigentijdse zwart leren outfit. Er stapte een jongetje van een jaar of tien, samen met zijn moeder, voorbij. ‘Dat is echt geen anderhalve meter afstand hè?’ zei het jongetje. De knapperd lachte: ‘Maar dat hoeft ook niet hoor, ik ben met die motor getrouwd.’

Vanavond eten we ons gebakje. Want ook al stopt DWDD, de wereld draait gewoon door.

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Ingezonden brief: ‘Een zonnige ochtend in Park Oudegein tijdens de Coronacrisis’

De zon schijnt…
Donderdagochtend 26 maart 9.30 uur. Een heerlijk zonnetje en vanuit mijn huis tijd voor mijn dagelijkse wandeling in ons mooie park, waar we als Nieuwegeiners zo blij mee kunnen en mogen zijn.

Door de Coronacrisis hopend dat iedereen die ik tegenkom, de regels van het RIVM volgt en zeker 1,5 meter afstand houdt.

Het eerste stuk is het rustig….en enkele mensen die mij passeren, vriendelijk goedemorgen groetend, gaan net als ik wat opzij, zo hoort het en geen enkele moeite.

Echter na een kwartiertje wandelen probeer ik een mevrouw die echt midden op het pad blijft lopen te ontwijken door zelf nog meer afstand te nemen, met moeite schat ik 1 meter tussen ons en dan hoor ik een fietsbel en wat schetst mijn verbazing?? Een “handhaver” op de fiets die er tussendoor fietst. Ik wil wat roepen, maar ben te overdonderd………

Ik vervolg mijn wandeling genieten van de vogels, oude bomen en al het moois dat ons park ons biedt.

Ik loop een meneer met een grote hond tegemoet, hond loopt los, meneer loopt breed en midden op het pad. Ik denk aan premier Rutte: ‘Spreek elkaar aan’ is zijn devies. Ik ga wat in het gras, maar de meneer snapt het nog niet of wil het niet snappen en loopt breed en wijkt geen centimeter.

Ik vraag hem of hij op de hoogte is van de 1,5 meter afstand en hij doet het af met ‘overdreven’, maakt wat geluiden alsof ik overdrijf en blijft midden op het pad staan. Er is verder niemand te zien. Ik vind het erg om te merken, maar ik ben op mijn hoede. Ik vraag nog een keer of hij aan de kant wil gaan, maar niks. Dan vraag ik hem of hij nog ouders of familie heeft en zeg ik dat ik in de zorg werk, ja, de vitale beroepen. En dat ik hoop voor hem dat ik niet één van zijn familieleden niet zou kunnen helpen…. Hij haalt zijn schouders op en mompelt iets van: ‘Oké, jij je zin’ en loopt door.

Joggers passeren en blijven met z’n tweeën naast elkaar rennen, ik stap het gras in. Ik spreek ze niet aan…………

Het park is mooi, de zon schijnt.

Ik ben voorzichtig. Ik ben zelf door longproblemen een risicogroep. Ik werk in de zorg.
Lieve bewoners van Nieuwegein, het gaat vast heel vaak goed, maar laten we rekening houden met elkaar en de voorschriften van de RIVM. Anders kunnen we binnenkort ons dagelijkse wandelingetje niet meer maken.

En meneer van Handhaving: zou ik u mogen vragen het goede voorbeeld te geven?
Ik loop weer naar huis.
De zon schijnt nog steeds.

Michèle Hamel

Ook in Nieuwegein een winkelmedewerker in gezicht gehoest

Vrijdagmiddag rond 14.00 uur is een medewerker van de PLUS Supermarkt op winkelcentrum Nedereind met opzet in zijn gezicht gehoest. De medewerker werd eerst nog bedreigd door twee jonge jongens. Zij weigerden een winkelkarretje mee te nemen in de winkel om zo voldoende afstand te houden van het winkelend publiek en personeel. Toen hij daar wat van zei, hoestte één van de twee jongens opzettelijk in het gezicht van de winkelmedewerker.

De politie onderzoekt momenteel wat er precies is gebeurd. De twee jongens zijn in het naastgelegen parkje opgepakt, een daarvan is meegenomen naar het bureau en aangehouden voor bedreiging. Op Facebook laat de politie weten dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd en zwaar wordt bestraft. ‘Mensen, laat dit soort dingen uit je hoofd!’ aldus de politie.

Onlangs werd nog een 23-jarige man uit Noordwijkerhout bestraft toen hij een agent expres in het gezicht hoestte. Hij kreeg 10 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. De rechtbank legde die straf op, nadat het OM de man met spoed voor de politierechter had gebracht. Of de jongen uit Nieuwegein ook middels supersnelrecht bestraft gaat worden, is onbekend.

Indrukwekkende beelden uit Nieuwegein over Coronapatiënten

Ernstig zieke patiënten die constant aan de beademing liggen en personeel dat soms met z’n vieren of vijfen tegelijk aan een bed staat. Bovenstaande videobeelden geeft een uniek en indrukwekkend kijkje achter de schermen op de Intensive Care (IC) van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Arend-Jan Meinders, als intensivist werkzaam op de IC, roept op je vooral aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid te houden.

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein liggen op dit moment achttien of meer Coronapatiënten op de IC. Het personeel deelt nu de video om te laten zien hoe heftig de situatie is. Op die manier willen ze Nederlanders waarschuwen om het nieuwe Coronavirus serieus te nemen.

‘Ik maak me echt zorgen’
De Coronapatiënten die worden gefilmd liggen aan de beademing en worden in slaap gehouden. Verpleegkundigen draaien patiënten meerdere keren per dag om. Anesthesist Imre vertelt dat een “potentieel risicovolle behandeling” is, omdat het erg belangrijk is dat de luchtweg gezekerd blijft.

“De patiënten zijn ontzettend ziek. Ze hebben heel intensieve zorg nodig”, vertelt verpleegkundige Sandra. Ze werkt op de intensive care van het ziekenhuis. “Ik hoop dat ze kunnen genezen, maar ik maak me echt zorgen.”

De beelden vanuit de intensive care worden ook gebruikt als oproep, vertelt internist-intensivist Arend-Jan Meinders. “Nog steeds zijn er mensen die zich niet houden aan de oproep van het RIVM en de overheid.” Artsen kunnen heel veel, benadrukt hij, “Maar alleen als we allemaal ons best doen om de verspreiding van het virus te stoppen, kunnen we dit volhouden”.

Toespraak burgemeester Frans Backhuijs over het Coronavirus

Beste Nieuwegeiners, ook Nieuwegein is al een paar weken in de greep van het Coronavirus. Veel mensen raakt dat en ik leef met al deze mensen mee. Er zijn zelfs mensen die ziek zijn geworden van het Coronavirus en met hen leef ik in het bijzonder mee.

Sinds afgelopen maandag zijn er extra maatregelen genomen. Strenge maatregelen om afstand te houden om de verspreiding van het virus te voorkomen. Ik zie dat heel veel mensen in Nieuwegein zich aan die maatregelen houden. Als ik rondkijk in de stad, als ik dat hoor. iedereen doet het heel goed. Bedankt daarvoor.

Maar helaas zijn er ook nog mensen die denken: ‘Het zal zo’n vaart niet zal lopen. Ik hoef me aan de maatregelen niet te houden.’ Die mensen roep ik nadrukkelijk op om dat wél te doen. Het gaat niet alleen om uw eigen gezondheid, het gaat om de gezondheid van alle Nieuwegeiners.

Als u afstand houdt verspreid het virus minder en worden we minder bedreigd. Dus ik doe nogmaals een oproep: Houd u aan de regels. Dat is goed voor ons allemaal.

Verder wil ik ook even stilstaan bij al die mensen die de afgelopen weken al heel hard werken om alles draaiende te houden. In het bijzonder denk ik aan al die mensen in de zorg die kei en kei en kei hard werken. Aan de mensen die het vuilnis op moeten halen. Aan de politiemensen, onze toezichthouders en vele anderen die hun best doen om de samenleving draaiende te houden. Dank daarvoor. Heel veel dank daarvoor.

En ik zie in onze stad dat heel veel mensen ook omkijken naar elkaar. En komen nieuwe initiatieven om buren te helpen, om kennissen te helpen om vrienden te helpen. Allemaal met inachtneming van de strenge regels die gelden. Heel goed dat u dat doet. Omzien naar elkaar. Dat tekent onze stad. We hebben zorg voor elkaar.

Als wij de komende weken ons aan de maatregelen blijven houden, dan is dat de beste manier om te strijden tegen het Coronavirus. Als we dat samen doen komt het ook samen weer goed. Ik heb daar vertrouwen in. Ik hoop u ook. Laten we samen dit gevecht aangaan. We zullen het winnen. Dank u wel.

Burgemeester Frans Backhuijs

Vervangen beschoeiing oever Hollandsche IJssel Doorslag

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vervangt de beschoeiing langs de oever van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel in de Doorslag in Nieuwegein. Het gaat om het gedeelte tussen de Koekoekslaan en de Geinoord. Het werk duurt tot medio mei 2020.

Vanaf een ponton op het water verwijdert de aannemer de oude beschoeiing en trilt een nieuwe stalen damwand de grond in. De aannemer werkt van 07.00 uur tot 17.00 uur. In deze periode kunt u van het trillen van de damwand enig geluidshinder ervaren. Geprobeerd wordt de hinder zoveel mogelijk te beperken. Het wandel- en fietspad zijn tijdens de werkzaamheden niet altijd overal toegankelijk. Het niet toegankelijke deel wordt afgezet met bouwhekken en bebording.

Hergebruik houten planken
Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor het waterschap. Daarom gebruikt het waterschap de houten planken die uit de oever komen opnieuw. De planken kunnen niet in Nieuwegein worden hergebruikt, omdat het deel boven water in slechte staat is. Deze stukken worden afgezaagd en zijn dan te kort. De aannemer zaagt het slechte deel van de planken af en maakt ze schoon. Daarna zijn ze weer zo goed als nieuw voor hergebruik bij projecten in het Kromme Rijngebied.

Verhogen veiligheid
In opdracht van gemeente Nieuwegein legt de aannemer een looppad aan langs het water, naast het fietspad. Hiermee wordt de veiligheid voor de fietsers en voetgangers verhoogd. Daarnaast herstelt het waterschap het historische jaagpad, waar vroeger met paard en trekschuit langs het water ‘gejaagd’ werd. Dit werk wordt uitgevoerd door de aannemer die de damwand vervangt. Zo worden de overlast en de uitvoeringskosten beperkt.

Bitcoin verliest aan populariteit in Nieuwegein

Bitcoins zijn het afgelopen jaar minder populair geworden. De munt heeft te kampen met imagoproblemen. Zo werd er bericht over oplichters die in de munt handelden, overheidsbeslissingen die negatief uitpakten en tegenvallende resultaten. Inmiddels is ook de Nieuwegeinse Bitcoinminershop verdwenen. Hoewel de cryptomunt aan populariteit verliest, zien experts toch nog mogelijkheden om het imago van Bitcoins op te vijzelen.

Bitcoinminershop in Nieuwegein
De (web)winkel Bitcoinminershop had een vestiging in Nieuwegein. Bij de eigen vestiging konden geïnteresseerden langskomen voor persoonlijk advies over de cryptocurrency. Klanten konden er speciale apparatuur kopen om Bitcoins te ontginnen.  Het grote publiek maakte op deze manier kennis met bitcoins.

Dat is nu vergane glorie. Steeds minder mensen lijken geïnteresseerd in Bitcoins en de winkel moest sluiten. Dat er minder interesse voor is, heeft niet alleen te maken met het feit dat miners steeds moeilijker Bitcoins kunnen delven.

Negatieve berichtgeving
Bitcoin heeft te kampen met negatieve berichtgeving. Ook in Nieuwegein is dit het geval. Vorig jaar verscheen nog een bericht over twee verdachten uit Nieuwegein die mensen oplichten middels een bedrijf met professionele website en moderne software. Het bedrijf deed zich voor als beleggingsmaatschappij, die zeer succesvol zou zijn in valuta en cryptocurrency als Bitcoin. In zeven maanden zouden ze bijna 60.000 euro hebben verduisterd.

In 2018 stonden nog vier Nieuwegeiners terecht voor het oplichten van huizenkopers en het witwassen van honderdduizenden onrechtmatig verkregen euro’s. Dat gebeurde middels een wisseltruc, waarbij vals geld werd geruild voor echt geld. Door een fictieve aanbetaling te doen kregen ze huizen en hotels in bezit. In feite bleek er niets overgemaakt te zijn. Na een beklonken vastgoeddeal maakte de hoofdverdachte een aanbetaling over, maar de tegenpartij moest 1,5 miljoen euro in bitcoins terugstorten. Op die manier werd geld witgewassen en werden tegenpartijen opgelicht.

Voordelen Bitcoins
Bitcoins hebben niet alleen maar nadelen, maar uiteraard ook voordelen. Transacties verlopen met slechts een muisklik: het is net zo snel als het verzenden van een e-mail. Daarnaast gelden er geen transactiekosten als bitcoins van het ene naar het andere Bitcoin-adres worden overgeschreven. Bij een klassieke bank is dit wel het geval. Bij bitcoins en andere cryptomunten komt geen bank kijken. De software is de tussenpersoon. Op die manier maken gebruikers op een relatief eenvoudige manier geld naar elkaar over.

De website Wallets.nl hoopt dat Bitcoin weer een positief imago krijgt. De website stelt dat veiligheidsproblemen grotendeels kunnen worden aangepakt door met veilige hulpmiddelen te werken. Een hardware wallet zou bijvoorbeeld diefstal van de virtuele munteenheid kunnen voorkomen. Een hardware wallet is een apparaat waarin cryptomunten worden opgeslagen als een soort portemonnee. Alleen de eigenaar van de munt kan een dergelijke portemonnee ontgrendelen.

Steeds meer mensen kiezen voor een offline opslagmethode, omdat er al voor miljoenen aan Bitcoins op grote beurzen zijn gestolen. Tegenwoordig komen steeds meer fabrikanten van deze methoden met mogelijkheden om onder meer het aflezen van een pincode moeilijker te maken. Ook kunnen gebruikers instellen dat ze twee keer moeten inloggen voordat er toegang wordt gegeven tot de cryptomunten.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de vierde, molen ‘de Batavier’ aan de Herenstraat in Jutphaas, daar waar alleen fietsers door mogen gaan. Ton’s beeldverslag.