Meerderheid gemeenteraad roept College op tot aansluiten bij ‘Coalition of the Willing’

Een meerderheid van de Nieuwegeinse gemeenteraad roept het College op om zich bij de zogenaamde ‘Coalition of the Willing’ aan te sluiten. Met deze oproep aan het College geven de Nieuwegeinse gemeenteraadsleden gehoor aan de oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children aan alle gemeenten in ons land. Ze vragen hen om 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen zonder ouders een veilige plek in Nederland te bieden.

Bij dit initiatief van de fractie GroenLinks Nieuwegein hebben de meeste fracties zich aangesloten. D66, SP, PvdA, Lokale Vernieuwing, ChristenUnie, VSP en Stadspartij Núwegein hebben de oproep medeondertekend. Met elkaar vormen zij een ruime meerderheid van de gemeenteraad.

Initiatiefnemer Mladen Acinger van GroenLinks: ‘Het is mooi om te zien hoe we, in deze tijden van wereldwijde crisis, ons hart laten spreken en barmhartigheid tonen voor hen die het nog vele malen moeilijker hebben dan wij. De schrijnende situatie van deze kwetsbare kinderen kan niet tot na de coronacrisis wachten, integendeel, die is door uitbraak van corona nog schrijnender geworden.’

’Dat een ruime raadsmeerderheid deze oproep steunt, is bijzonder èn hartverwarmend,’ aldus Tom Verhoeve van de Nieuwegeinse D66. ‘Zeker als je dat in de context van de huidige coronacrisis plaatst.’

Fractievoorzitters Marianne Spalburg (PvdA) en Martijn Stekelenburg (SP) sluiten zich daar bij aan. Marianne Spalburg: ‘Je moet er niet aan denken dat jouw kinderen zonder jou ergens in een vreemd land zitten onder erbarmelijke omstandigheden en dat er niemand is die zich over hen ontfermt. Daarom moeten wij dit doen.’ Martijn Stekelenburg vult aan: ‘Solidariteit houdt niet op bij onze grenzen.’

Met deze oproep willen de indieners ook een voorbeeld geven aan andere Nederlandse gemeenten: ‘Toon bereidheid om een deel van deze kwetsbare kinderen op te vangen.’

Aan de buitengrenzen van Europa speelt zich een humanitaire crisis af. Er leven ruim 5.000 alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. Ze zijn extreem kwetsbaar. Sommigen zijn al slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting en in handen gekomen van mensenhandelaars, anderen verdwijnen volledig uit zicht.

Griekenland heeft de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande kinderen uit de vluchtelingenkampen over te nemen. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Het Nederlandse kabinet geeft vooralsnog niet thuis.

Veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met de kabinetskoers. Zij vormen, net zoals enkele honderden steden en gemeenten uit andere Europese landen, een krachtige ‘Coalition of the Willing’ en uiten hiermee hun bereidheid om een deel van de 500 kinderen een veilige plek in Nederland te bieden.

Gemeenten die zich al bij de ‘Coalition of the Willing’ hebben aangesloten: Leeuwarden, Leiden, Groningen, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Zwolle, Den Haag, Arnhem, Schiedam, Overbetuwe, Zeist, Houten, Coevorden, Roosendaal, Vijfheerenlanden, Wageningen, Enschede, Haarlem, Culemborg, Leusden, Rotterdam, Súdwest Fryslân, Molenlanden, Aa en Hunze, Assen.

Gemeenten waar raadsfracties motie voorbereiden: Noorderveld, Tynaarlo, Baarn, Zoetermeer, Veenendaal, Vught, Velsen, Middelburg, Noordoostpolder, Woerden, ’s-Hertogenbosch, Almere, Geldrop-Mierlo, Breda, Amersfoort, Steenbergen, Zaanstad, Delft, West Betuwe, Westland, Leidschendam-Voorburg, Bergen, Stichtse Vecht, Oss, Bergen op Zoom.

De raadsleden in Nieuwegein willen met deze oproep aan het College, dat ook Nieuwegein zich aansluit en enkele van deze kinderen een nieuw thuis in Nieuwegein aanbiedt.

One thought on “Meerderheid gemeenteraad roept College op tot aansluiten bij ‘Coalition of the Willing’

  1. John

    Besteed liever het geld aan de plaatselijke ondernemers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren