Hoogspanningslijn Nieuwegein gaat ondergronds: ‘Eindelijk vrij uitzicht’

De hoogspanningslijn in Nieuwegein gaat de grond in. De masten met elektriciteitsdraden torenen nu nog boven alles uit, maar daar wil de gemeenteraad vanaf. Netbeheerder TenneT gaat de lijn in de woonwijken Galecop, Blokhoeve en Huis de Geer daarom verkabelen, ofwel ondergronds leggen.

De kabels liggen straks precies onder de huidige hoogspanningslijn. Het gaat om een stuk van zo’n drie kilometer tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het verkabelen gebeurt niet door het graven van een sleuf, maar via zogenoemde gestuurde boringen. “We trekken mantelbuizen door de boorgaten; daar komen de kabels in te liggen”, vertelt Bas Alberts, adviseur reconstructies bij TenneT.

Belangrijkste reden voor de verkabeling is het afbouwen van de wijk Blokhoeve. De nieuwbouw ligt daar voor een deel stil, doordat vlakbij hoogspanningsleidingen geen woningen meer gebouwd mogen worden gezien de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische straling.

STRALING
Het eventuele gevaar van die straling is na verkabeling geweken, verzekeren zowel TenneT als verantwoordelijk wethouder Hans Adriani. De leidingen liggen straks namelijk ver onder de grond: tot veertig meter diepte, afhankelijk van de aanwezige grondsoorten. “We willen aan al onze inwoners een zo gezond mogelijke leefomgeving bieden”, zegt Adriani.

Inwoners van Nieuwegein reageren wisselend op het ondergronds gaan van de stroomkabels. Arend Bloemink kijkt vanuit zijn appartement al 22 jaar uit op de kabels en is blij als het eenmaal zo ver is: “Dan zijn we eindelijk af van die zwabberende draden voor onze neus en hebben we vrij uitzicht.”

Bloemink maakt zich bovendien soms zorgen over de effecten van de straling op zijn gezondheid én hoopt als fotograaf dadelijk vanaf zijn balkon ‘eindelijk eens een foto van mooie luchten te kunnen maken, zonder dat hij de masten en draden moet wegpoetsen via Photoshop’.

WONINGBOUW
Andere inwoners maken zich ‘niet zo druk om de draden’. Via Facebook laat Marjo Bezemer weten dat de masten ‘van haar mogen blijven staan’. “Ze staan mij best”, zegt ook Tanja van Woudenberg. Meerdere inwoners geven daarbij aan te balen van de huizen die voor de masten in de plaats komen.

Overigens wordt alleen in Blokhoeve gebouwd op de plek waar nu de hoogspanningslijn loopt. In het Woningbouwprogramma 2030 Nieuwegein staat dat op andere vrijgekomen stukken groen geen huizen komen. “Dat gaat dus ook niet gebeuren”, aldus wethouder Adriani.

MILJOENENPROJECT
Het verkabelen is een miljoenenproject. De gemeente kan dat niet in haar eentje betalen en zette het plan daarom jarenlang in de ijskast. Door een nieuwe wet hoeft de gemeente maar een beperkt deel te betalen, zo’n drie miljoen euro. De overige kosten berekent TenneT door aan zijn klanten.

Het duurt nog zeker vijf jaar, voordat de veelbesproken hoogspanningsmasten uit de straten van Nieuwegein zijn verdwenen. Eerst volgt nog een aantal onderzoeken, waarna bijvoorbeeld moet blijken hoe diep de kabels onder de grond moeten komen te liggen.

De uiteindelijke werkzaamheden nemen naar schatting acht maanden in beslag. Inwoners moeten tegen die tijd rekening houden met verkeershinder, want op een paar nog nader te bepalen plekken komen bouwterreinen met boorinstallaties.

Bron en video: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Nieuwegein in zee met Villa Pinedo: ‘Hoe overleef je de scheiding van je ouders?’

In Nederland krijgen ieder jaar 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. 1 op de 3 van deze kinderen, ervaren de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding. Een ervaring waarvan je hoopt dat je kind dit niet door zal maken. Villa Pinedo leert daarom ouders graag te kijken door de ogen van je kind, waardoor de gevolgen van een scheiding voor je kind beperkt worden.

Om jongeren van gescheiden ouders te helpen is de gemeente Nieuwegein in zee gegaan met Villa Pinedo. Villa Pinedo werkt inmiddels met 34 gemeenten samen en daar komen elke maand nieuwe gemeenten bij. Vrijdag 21 februari jl. zijn in Nieuwegein opnames voor de YouTube-serie ‘Expeditie Scheiding’ gemaakt. Een verslaggever van Villa Pinedo ging in Nieuwegein de straat op om jongeren te vragen hoe zij omgaan met hun gescheiden ouders.

Villa Pinedo ontwikkelde onder meer een Buddyprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. In een speciale app worden de jongeren gekoppeld aan een ervaringsdeskundige. In totaal heeft de stichting er in het hele land 340, allemaal tussen de 18 en 24 jaar oud. “Ze bieden een luisterend oor en geven tips en advies, vanuit hun eigen ervaring, wat ze zelf hebben meegemaakt”, vertelt projectleider Sophie Mulder.

Het programma van Villa Pinedo is preventief bedoeld: voorkomen dat kinderen in de problemen komen door de scheiding van hun ouders. Dat is ook waarom bijvoorbeeld de gemeente Nieuwegein de samenwerking is aangegaan met de organisatie. De gemeente wil op deze manier voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen.

Over Villa Pinedo
Deze maand is het alweer 9 jaar geleden dat Marsha Pinedo het online platform Villa Pinedo oprichtte. Als kindertherapeut sprak zij vaak kinderen met gescheiden ouders en zag dat veel van hen tegen dezelfde dingen aanliepen. Ook merkte zij dat de kinderen goede adviezen hadden voor hun ouders; ‘maak geen ruzie waar we bij zijn’ bijvoorbeeld. Daarom bedacht zij een plek waar kinderen met elkaar ervaringen kunnen delen en elkaar én volwassenen tips en advies kunnen geven. StichtIng Villa Pinedo was geboren.

5.000,- euro voor slachtoffer van geweld in de jeugdzorg

Het kabinet gaat slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg financieel compenseren. Dat maakte minister Sander Dekker vandaag namens de ministeries van Rechtsbescherming en Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend in het Nieuwegeins Business Centrum tijdens een besloten bijeenkomst met slachtoffers. Slachtoffers krijgen eenmalig 5.000,- euro. De regeling zal in het najaar gepubliceerd worden en voor een periode van 2 jaar opengesteld worden. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven zal de regeling uitvoeren.

Minister Sander Dekker bood in Nieuwegein namens het kabinet opnieuw excuses aan voor wat de slachtoffers is overkomen. Hoeveel mensen ervoor in aanmerking komen is volgens Dekker lastig te zeggen, omdat waarschijnlijk niet alle slachtoffers zich al hebben gemeld.

De regeling volgt na aanbevelingen uit het onderzoek van commissie De Winter, die onderzoek deed naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg van 1945 tot 2019. De commissie, onder leiding van Utrechts hoogleraar Micha de Winter, interviewde 1000 slachtoffers van mishandeling in de jeugdzorg. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen, concludeerde de commissie-De Winter.

Uit het rapport van de commissie bleek dat driekwart van de geschatte 200.000 kinderen die na de oorlog in de jeugdzorg hebben gezeten, te maken heeft gehad met fysiek, verbaal, verwaarlozing of seksueel geweld. Daarin adviseerde De Winter het kabinet onder andere om met excuses en erkenning te komen, het hulpaanbod te verbeteren en een strenger toezicht te waarborgen.

De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag hinder van die nare ervaringen. In het stuk stonden dertien aanbevelingen voor erkenning van de slachtoffers in het verleden, maar ook om geweld in de toekomst te voorkomen.

De ministers beloven lotgenotencontact en kennisuitwisseling te gaan realiseren. Hiervoor zal een website worden ontwikkeld. Het nut van een website, voor en door lotgenoten, kwam naar voren in de verschillende bijeenkomsten met lotgenoten en uit de enquête. Deze website moet een digitale plek gaan bieden waar niet alleen erkenning, maar ook herkenning kan plaatsvinden; een plek waar lotgenoten verhalen kunnen delen en die daarmee bij zal dragen aan erkenning, verwerking, lotgenotencontact en empowerment.

Daarnaast wil het kabinet stoppen met separeren, minder kinderen in gesloten instellingen te plaatsen en kinderen zo veel mogelijk in een huislijke omgeving te plaatsen. Daarnaast krijgen slachtoffers eenmalig 5.000,- euro, niet om alle kosten ‘die voortkomen uit het slachtofferschap te compenseren’, maar als ‘erkenning van het geweld dat slachtoffers is aangedaan’, zo schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Brede steun in raad voor Motie GroenLinks met oproep te stoppen met verspreiding van giftige stoffen

Iedereen die de film ‘Dark Waters’ heeft gezien, weet hoe schadelijk de giftige stof PFAS is. Het is zelfs door de overheid aangeduid als ‘zeer zorgwekkende stoffen’. We kunnen niet zonder deze stoffen want ze zitten bijvoorbeeld ook in blusschuim van de brandweer en in voedselverpakkingsmaterialen. PFAS heeft echter naast nuttige eigenschappen ook zeer zorgelijke en schadelijke eigenschappen.

Raadslid Alma Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein: “Deze stoffen worden niet afgebroken in het milieu, maar ze stapelen zich op en vormen dus een groot risico voor natuur en onze gezondheid. De PFAS verspreiding is naast de stikstofcrisis de belangrijkste oorzaak van het feit dat veel bouwprojecten in Nederland stilliggen. En toch gaat het lozen van afval met PFAS nog gewoon door! Onbegrijpelijk en dat moet stoppen.” Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen om met een motie te komen die moet voorkomen dat PFAS in grond en water terechtkomt.

Deze motie is, op één stem na (Frank Verdam van de Groep Verdam), unaniem door de raad aangenomen. De motie roept het college van B&W op bij de overheden aan te dringen om geen vergunningen meer te verlenen voor lozingen van deze zeer giftige stoffen, zoals momenteel bijvoorbeeld nog gebeurt door het bedrijf Chemours (voorheen DuPont genaamd) die PFAS-afval loost, bijvoorbeeld ook in ‘onze’ Lek. Bedrijven zoals Chemours die deze stoffen maken, gebruiken en verwerken moeten ook zelf verantwoordelijk worden voor het goed verwerken van hun afval. Het dumpen van deze stoffen, legaal of illegaal, behoort volgens deze motie dan niet meer tot de mogelijkheden.

Onze ‘Lek’

Korfbalvereniging Koveni verlengt contract met hoofdtrainer Stephan Cinjee

Stephan Cinjee blijft in in ieder geval tot medio 2021 aan als hoofdcoach van het vlaggenschip van de Nieuwegeinse Korfbalvereniging Koveni. Dat werd afgelopen Algemene Ledenvergadering bekrachtigt tijdens de contractondertekening.

Cinjee kwam afgelopen zomer naar Koveni, nadat hij eerder al twee jaar lang hoofdtrainer was bij Korfbalvereniging RDZ in Zeist. Momenteel is het eerste team in een spannende strijd verwikkelt om een promotieplek naar de 3e klasse, waarbij er ook nog kans is op het kampioenschap in de 4e klasse zaal.

‘Ondanks dat het zaalseizoen nog niet voorbij is, zijn zowel het bestuur, de selectie, alsook Stephan tevreden over de gang van zaken. Met deze verlenging willen we het vertrouwen uitspreken, waarbij het niet relevant is wat de uitkomst wordt in onze strijd om promotie naar de 3e klasse’ Aldus voorzitter Marco van Weverwijk.

Ook hoofdtrainer Cinjee is tevreden over de contractverlenging: ‘Ik ben blij dat ik mijn contract heb verlengd en dat er vertrouwen in kunnen is binnen de selectie en bestuur. Ik hoop dat we zo lang mogelijk mee kunnen doen om het kampioenschap en zeker om promotie de aankomende weken. Het is geen doelstelling maar een leuke meevaller als het lukt.’

Na een korte voorjaarsstop, hervat Koveni op 7 maart 2020 om 16.40 uur de competitie met een uitduel tegen Rivalen uit Doesburg.

Stephan Cinjee (rechts) na het ondertekenen van het contract met de voorzitter van Koveni, Marco van Weverwijk (links)

Fototentoonstelling: ‘Monumenten in Jutphaas en Vreeswijk’

In Museum Warsenhoeck heeft de Historische Kring Nieuwegein een nieuwe fototentoonstelling ingericht gewijd aan de rijks- en gemeentemonumenten van de voormalige dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Wist u overigens dat er in de gemeente Nieuwegein ruim 50 rijksmonumenten en ruim 40 gemeentemonumenten staan? Gezien dit grote aantal is de expo in twee gedeelten gesplitst. Tot begin september deel één van deze expositie, waarna vanaf medio september deel twee zal worden geëxposeerd.

In deel één wordt aandacht besteed aan panden aan o.m. de Utrechtsestraatweg, Overeind, Kerkveld, Galecopperdijk en aan de kastelen Rijnhuizen en Oudegein in Jutphaas, en voor Vreeswijk aan de Oude Sluis en Dorpsstraat. Een uniek beeld dus van de vroegere en nog bestaande bebouwing in de gemeente Nieuwegein.

De expositie is tot 23 augustus te bezoeken in museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11, nabij kinderboerderij IJsselstee. De openingstijden zijn op woensdag, zaterdag en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur (in februari tot 16.00 uur).

Foto: Het waarschijnlijk 19e eeuwse bakhuis ten oosten van boerderij Oortmanshoeve aan de Malapertweg

Barbie In Holland Verzamelbeurs

Barbie In Holland organiseert twee keer per jaar een gezellige beurs voor verzamelaars van Barbiepoppen en andere Fashion Dolls. Op zondag 8 maart aanstaande vindt de eerste verzamelbeurs van het jaar plaats. Deze duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur en wordt gehouden in het Fletcher Hotel aan de Buizerdlaan 10 in Nieuwegein.

Tijdens de beurs kun je gezellig een dagje kijken, kopen of ruilen. Je vindt er Barbiepoppen uit de vroege jaren ’60 tot en met de speciale ‘collectibles’ van nu. Veel bezoekers maken er een gezellig dagje uit van om jeugdherinneringen op te halen of om een prachtige hobby te starten. Gespecialiseerde dealers zijn aanwezig met de mooiste poppen, kleding en accessoires. Je kent ze nog wel Barbie gaat kamperen, Barbie in haar cool roze sportwagen, Barbie gaat shoppen, alle exemplaren komen voorbij op deze giga beurs. Niet alleen poppen, maar ook kleding en accessoires en alles wat bij Barbie hoort. Ook andere ‘Fashion Dolls’ zijn op de beurs in Nieuwegein.

Entree prijzen
Volwassenen € 6,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen. Wil je vanaf het opbouwen van de stands al naar binnen dan betaal je € 12,- voor een ‘vroege vogel- toegangskaart’ (toegang vanaf 08.00 uur).