Brede steun in raad voor Motie GroenLinks met oproep te stoppen met verspreiding van giftige stoffen

Iedereen die de film ‘Dark Waters’ heeft gezien, weet hoe schadelijk de giftige stof PFAS is. Het is zelfs door de overheid aangeduid als ‘zeer zorgwekkende stoffen’. We kunnen niet zonder deze stoffen want ze zitten bijvoorbeeld ook in blusschuim van de brandweer en in voedselverpakkingsmaterialen. PFAS heeft echter naast nuttige eigenschappen ook zeer zorgelijke en schadelijke eigenschappen.

Raadslid Alma Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein: “Deze stoffen worden niet afgebroken in het milieu, maar ze stapelen zich op en vormen dus een groot risico voor natuur en onze gezondheid. De PFAS verspreiding is naast de stikstofcrisis de belangrijkste oorzaak van het feit dat veel bouwprojecten in Nederland stilliggen. En toch gaat het lozen van afval met PFAS nog gewoon door! Onbegrijpelijk en dat moet stoppen.” Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen om met een motie te komen die moet voorkomen dat PFAS in grond en water terechtkomt.

Deze motie is, op één stem na (Frank Verdam van de Groep Verdam), unaniem door de raad aangenomen. De motie roept het college van B&W op bij de overheden aan te dringen om geen vergunningen meer te verlenen voor lozingen van deze zeer giftige stoffen, zoals momenteel bijvoorbeeld nog gebeurt door het bedrijf Chemours (voorheen DuPont genaamd) die PFAS-afval loost, bijvoorbeeld ook in ‘onze’ Lek. Bedrijven zoals Chemours die deze stoffen maken, gebruiken en verwerken moeten ook zelf verantwoordelijk worden voor het goed verwerken van hun afval. Het dumpen van deze stoffen, legaal of illegaal, behoort volgens deze motie dan niet meer tot de mogelijkheden.

Onze ‘Lek’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren