Nieuwegein in zee met Villa Pinedo: ‘Hoe overleef je de scheiding van je ouders?’

In Nederland krijgen ieder jaar 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. 1 op de 3 van deze kinderen, ervaren de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding. Een ervaring waarvan je hoopt dat je kind dit niet door zal maken. Villa Pinedo leert daarom ouders graag te kijken door de ogen van je kind, waardoor de gevolgen van een scheiding voor je kind beperkt worden.

Om jongeren van gescheiden ouders te helpen is de gemeente Nieuwegein in zee gegaan met Villa Pinedo. Villa Pinedo werkt inmiddels met 34 gemeenten samen en daar komen elke maand nieuwe gemeenten bij. Vrijdag 21 februari jl. zijn in Nieuwegein opnames voor de YouTube-serie ‘Expeditie Scheiding’ gemaakt. Een verslaggever van Villa Pinedo ging in Nieuwegein de straat op om jongeren te vragen hoe zij omgaan met hun gescheiden ouders.

Villa Pinedo ontwikkelde onder meer een Buddyprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. In een speciale app worden de jongeren gekoppeld aan een ervaringsdeskundige. In totaal heeft de stichting er in het hele land 340, allemaal tussen de 18 en 24 jaar oud. “Ze bieden een luisterend oor en geven tips en advies, vanuit hun eigen ervaring, wat ze zelf hebben meegemaakt”, vertelt projectleider Sophie Mulder.

Het programma van Villa Pinedo is preventief bedoeld: voorkomen dat kinderen in de problemen komen door de scheiding van hun ouders. Dat is ook waarom bijvoorbeeld de gemeente Nieuwegein de samenwerking is aangegaan met de organisatie. De gemeente wil op deze manier voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen.

Over Villa Pinedo
Deze maand is het alweer 9 jaar geleden dat Marsha Pinedo het online platform Villa Pinedo oprichtte. Als kindertherapeut sprak zij vaak kinderen met gescheiden ouders en zag dat veel van hen tegen dezelfde dingen aanliepen. Ook merkte zij dat de kinderen goede adviezen hadden voor hun ouders; ‘maak geen ruzie waar we bij zijn’ bijvoorbeeld. Daarom bedacht zij een plek waar kinderen met elkaar ervaringen kunnen delen en elkaar én volwassenen tips en advies kunnen geven. StichtIng Villa Pinedo was geboren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren