‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Van Heidi Borgart ontvingen we deze vrolijke foto waarop links Arthur Simons van Solarpark Galecop en rechts Jan Fidder van ‘s Heeren Loo de energielevering aansluiten. Een uniek gebeuren, niet alleen voor Nieuwegein. Lees hier het hele verhaal.’

Ook iets leuks, bijzonders, ánders gezien en gefotografeerd in Nieuwegein? Mail de foto dan, met een korte beschrijving aan redactie@pen.nl. En wie weet…

Arrestant verliest kunstgebit tijdens aanhouding in Nieuwegein

Agenten in Nieuwegein hebben een bijzondere vondst gedaan in hun dienstauto: onder één van de stoelen lag namelijk een deel van een kunstgebit.

‘We wisten al vrij zeker dat hij niet van één van onze collega’s was (al zou je het met de pensioenleeftijden van tegenwoordig niet zeker durven te zeggen), maar het duurde even voor we de eigenaar wisten te achterhalen. Deze bleek zich bij zijn aanhouding zodanig verzet te hebben dat één deel van zijn gebit buiten op de grond kapot viel en de andere helft spoorloos verdwenen was… tot nu dan’ aldus de politie in ee reactie op Facebook.

“Politieagenten staan niet vaak met hun mond vol tanden”, schrijft de Nieuwegeinse politie op haar Facebookpagina. “Maar collega Esther moest toch echt even twee keer kijken om haar ogen te geloven.”

Het bewuste gebit van de arrestant onder de stoel

Gaat het Anna van Rijn College door naar de finale van het Lagerhuis?

Vrijdag 21 februari is het weer volle bak in het Huis voor de provincie Utrecht. Daar vinden de provinciale voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis plaats. Twintig scholen, waaronder het Anna van Rijn College uit Nieuwegein doen dit jaar mee en er worden 260 scholieren met begeleidende leraren verwacht. Ook aan juryleden is geen tekort.

De wedstrijden en de redes worden telkens door verschillende drietallen juryleden gejureerd. De juryleden komen van diverse maatschappelijke organisaties. Dit jaar doen niet alleen Statenleden, maar ook gedeputeerden mee.

Op Weg naar het Lagerhuis wordt al sinds 1997 gespeeld in alle provincies van Nederland, georganiseerd door BNNVARA en het Debatbureau. In diverse debatvormen nemen telkens twee scholen het tegen elkaar op, net zo lang tot er een winnaar per provincie is. Naast de debatwedstrijd, zijn er ook deelnemers die meedoen met de V-rede. Een speech die maximaal 2,5 minuut mag duren en waarbij degene die de rede uitspreekt iets vertelt dat hem of haar sterk raakt of inspireert.

Provinciale winnaars van Op Weg naar het Lagerhuis en van de V-rede spelen door totdat zij afvallen of de landelijke ronde winnen. De landelijke finale wordt op de televisie uitgezonden door BNNVARA. De landelijke winnaars krijgen als prijs een reis naar New York met een bezoek aan de Verenigde Naties. Gaat het Anna van Rijn College uit Nieuwegein door naar de finale van het Lagerhuis? Morgen zullen we het weten!

Peuterdag op Montessorischool De Vleugel

Vraag de leerlingen naar de ‘roze toren’ en ze kennen die allemaal. De roze toren is, net als veel ander eigen lesmateriaal, een begrip op Montessorischool De Vleugel. Nieuwsgierig geworden? Mooi, want nieuwsgierigheid is waar het om draait op deze basisschool. Kinderen zijn van zichzelf al heel nieuwsgierig en dat hoeft alleen nog maar bewaard te blijven, is de Montessorigedachte. Op woensdagochtend 11 maart is er een open ochtend op De Vleugel, in de wijk Zuilenstein. Van 9.00 – 12.00 uur staat de school open voor nieuwsgierige peuters en hun ouders om het onderwijs en de sfeer op school te proeven.

Tijdens de ochtend is er naast de roze toren veel meer te ontdekken. Zo kunnen peuters in het peuterlab zelf aan de slag met het lesmateriaal. Als Montessorischool heeft De Vleugel veel eigen materiaal. Onderzoekende ouders kunnen zelf een lesje uit de bovenbouw maken.

Om de school beter te leren kennen geven ouders en leerlingen rondleidingen. En vanzelfsprekend wordt daarbij de kleuterklas niet overgeslagen. Een tip is het vrije werken, direct in het begin van de ochtend. Zeker als je als ouder zelf regulier onderwijs hebt genoten kan het verrassend zijn om leerlingen zo zelfstandig te zien werken. Creatieve peuters mogen het open atelier niet overslaan. Hier laten leerlingen zien wat ze gemaakt hebben en kunnen peuters ook zelf aan de slag.

Als je je van te voren aanmeldt, weet je zeker dat er een plek is bij de rondleiding. Dat kan via administratie@devleugel.net of 6045789. Je vindt De Vleugel aan het Mozartplantsoen 1. Er is ook een open ochtend op 2 april, 13 mei en 2 juni.

Informatie en Consultatie Orgaan Aardwarmte gaat boren kritisch volgen

Warmtebron Utrecht maakte onlangs bekend onderzoek naar aardwarmte te starten in Nieuwegein voor project Lean. Na bekendmaking van het zoekgebied zijn in korte tijd veel vragen gesteld door de inwoners van Nieuwegein. Vooral de positie en de rol van de verschillende betrokken partijen zijn terugkerende thema’s. Het Informatie en Consultatie Orgaan (ICO) heeft hierover op eigen initiatief een openbaar advies opgesteld gericht aan de markt, de overheid en inwoners. Het advies is gepubliceerd op de website van ICO Aard- warmte: www.ico-aardwarmte.nl.

Het Informatie en Consultatie Orgaan (ICO) Aardwarmte is in december vorig jaar officieel gelanceerd met het ondertekenen van het manifest door Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie Utrecht, en Bert van der Zwaan, onafhankelijk voorzitter van ICO Aardwarmte in Villa Jongerius in Utrecht. De provincie Utrecht heeft de oprichting mogelijk gemaakt van dit onafhankelijke informatieplatform dat het opsporen en winnen van aardwarmte kritisch gaat volgen. Met de ondertekening ondersteunt de provincie ICO Aardwarmte in haar streven naar evenwichtige betrokkenheid van alle partijen rondom de winning van aardwarmte.

Ondertekenen manifest markeert lancering ICO Aardwarmte

Aardwarmte kan als mogelijke duurzame warmtebron een rol spelen in de energietransitie. In de provincie Utrecht lopen verschillende onderzoeken naar aardwarmte winning, zo ook in Nieuwegein. Burgers en maatschappelijke partijen willen weten wat dat voor hen betekent, maar deze informatie is niet altijd makkelijk te vinden.

Het Informatie en Consultatie Orgaan (ICO) Aardwarmte biedt objectieve informatie en onafhankelijk advies over zaken die zich in de praktijk kunnen voordoen en hoe daar mee om te gaan. In het bijzonder aan burgers en maatschappelijke partijen die niet vanzelfsprekend aan tafel zitten tijdens de besluitvorming. Dit zodat zij tijdig kunnen participeren in de introductie van aardwarmte.

Het ICO Aardwarmte bestaat uit acht ICO-leden en een voorzitter. Oud-rector magnificus van de Universiteit Utrecht, Bert van der Zwaan, is beoogd voorzitter. De leden nemen op persoonlijke titel zitting in het ICO Aardwarmte, zijn onafhankelijk en hebben geen banden met marktpartijen die betrokken zijn bij het exploreren en exploiteren van aardwarmte in de provincie Utrecht. De ICO-leden vullen elkaar qua achtergrond aan en zijn werkzaam van overheid tot bedrijfsleven.

JONGE SECTOR
De Aardwarmtesector in Nederland is relatief jong. Op dit moment zijn ruim 20 aardwarmteputten in Nederland actief, met name in de glastuinbouw. De afgelopen tijd is onderzoek gedaan naar waar in de provincie Utrecht potentieel geschikte aardwarmtelocaties zijn. Onlangs maakte Warmtebron Utrecht bekend dat zij in Nieuwegein een kansrijke locatie zien voor een proefboring.

Om gebruik te maken van aardwarmte wordt het warme water opgepompt dat zich in Nederland doorgaans in zand- of gesteentelagen op een diepte van 500 meter tot 3 kilometer bevindt. Nadat de warmte uit het water is gehaald, wordt het afgekoelde water teruggepompt naar dezelfde aardlaag, ongeveer 1,5 kilometer verder van waar het oorspronkelijk is gewonnen. Daar warmt het weer op en kan verderop weer opgepompt worden.

Portret van de week: ‘Wie kijkt daar graag uit op de ‘Viaanse’ brug?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ziska van Gulijk.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week kijkt vanuit haar woning uit op de ‘Viaanse’ brug. Daarmee bedoelt ze de oude boogbrug, waarover het gerecht gaat dat deze komend jaar tóch (of misschien wel eindelijk) gesloopt gaat worden. Ziska, zij is het Portret, vindt het zonde om zo’n mooie brug te slopen. De brug, in combinatie met de aldoor wisselende luchten en de immer veranderende rivier, is voor Ziska meer dan zo maar een brug. Daarom wilde zij dan ook heel graag bij de brug op de foto. En ook al waaide het stevig, uiteraard zoeken we dan samen de juiste plek daartoe op.’

Maak, op basis van de antwoorden die Ziska van Gulijk geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, kennis met haar en haar bezigheden.

Wie ben je?
Ik ben Ziska van Gulijk, 73 jaar. Ben alleenstaand en heb een zoon en dochter én drie kleinkinderen. Sinds 1991 besefte ik, dat ik slecht kon verstaan. Zo begon mijn strijd om me te kunnen handhaven in de horende maatschappij. Daar verpleegkundige mijn beroep was, was ik de eerste die met een digitale bloeddrukmeter werkte in het ziekenhuis. Na de VUT heb ik nog als particulier verpleegkundige gewerkt in de thuiszorg.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Al jaren volg ik in een groepje spraak- en gebarentaal. Ik vind het reuze moeilijk, maar de ontmoeting met anderen vind ik fijn. Met een groepje wandel ik elke donderdagochtend vanuit buurthuis Zuid en niet te vergeten doe ik ook Yoga.

Meditatief dansen is mijn grote hobby. Voor deze groepen verzorg ik de e-maillijsten. Op de PC maak ik Fractals met het programma Ultra Fractal 6.0. Verder lees ik graag Science Fiction.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon vanaf 1972 in Nieuwegein. Daarvoor heb ik twee jaar in Ghana gewerkt in een Missie Hospitaal via Memisa. Ik heb op diverse adressen in de wijk Hoog Zandveld gewoond.

Wat vind je van Nieuwegein?
Waar ik woon vind ik het geweldig. Ik kijk op de Viaanse Brug en uiterwaarden. Soms vind ik Nieuwegein saai en kleurloos. Daarom vind ik het ontzettend leuk om het oude buurthuis als een feniks te zien herrijzen! Je moet niet alleen zitten wachten tot anderen je het voor je doen! Doe mee en laat je horen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
De trappen bij de fietstunnels hebben wel een opknapbeurt nodig, ze zijn veel te gevaarlijk. Ruim je eigen rommel op, maak het klein en breng het anders weg. Cityplaza wordt eenheidsworst. Ik mis de aparte winkeltjes. Nu vind je er alleen grote ketens en kleding heeft de overhand op Cityplaza. Dat vind ik jammer.

Geld lenen wanneer je het nodig hebt

Er wordt altijd erg negatief gedaan over het lenen van geld, maar soms kan het nodig zijn omdat je een bepaalde investering moet doen. Denk aan een verbouwing, een nieuwe auto of bijvoorbeeld vervanging van een duur apparaat. Er zijn gelukkig verschillende opties om geld te lenen wanneer je het nodig hebt. De twee populairste manieren zetten we hieronder op een rijtje.

Persoonlijk of doorlopend krediet
De twee meest populaire soorten leningen zijn het persoonlijk krediet en het doorlopend krediet. Het persoonlijk krediet, oftewel de persoonlijke lening spreekt voor zich. Je leent een X bedrag, spreekt een looptijd af en betaalt hier rente over. Wanneer de looptijd van de lening voorbij is en je alles (+rente) hebt terugbetaalt is je lening afgelost. 

Een doorlopend krediet zit iets anders in elkaar. Je spreekt een maximaal bedrag af en er is geen einddatum. Daarnaast hoef je niet alles in één keer op te nemen. Je kunt er dus voor kiezen om alleen geld te lenen wanneer je het nodig hebt. Daarnaast betaal je alleen rente over het geld dat je ook daadwerkelijk gebruikt. Een fijne flexibele manier van lenen die je kunt gebruiken voor verschillende doelen. Let wel op dat de rente variabel is. Deze kan dus op elke moment veranderen. In je voordeel, maar ook in je nadeel.

Hoeveel kan je lenen?
Nu vraag je jezelf misschien af: hoeveel kan ik lenen? Dit hangt natuurlijk van een aantal factoren af. Hoe ziet je gezinssituatie eruit? Heb je een vaste baan? Hoeveel verdien je? Hoeveel zijn je vaste lasten? Heb je een koophuis of een huurhuis? Al deze factoren bepalen hoeveel een kredietverstrekker aan je uit wilt lenen. Gelukkig kun je dit eenvoudig via de tool berekenen. Zorg er wel voor dat je geen geld leent wat je niet kunt terugbetalen.

Toen & Nu: ‘De Tolgaarder in Vreeswijk’

Deze week in de rubriek Toen & Nu een statig pand aan de Dorpsstraat 2 in Vreeswijk. Hadden we verleden week een pand aan de andere hoek van de straat, deze week aan het begin van de straat, nabij de Barbarakerk. Het is ons niet bekend uit welk jaar Toen de foto is gemaakt maar dat zal Nu wel snel bekend worden als de lezer gaat reageren.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, die overigens gebruikt werd voor een prentbriefkaart, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

De naam van deze statige villa ‘De Tolgaarder’ verwijst naar de locatie: de villa staat op de plaats waar vanaf de zeventiende eeuw het tolhuis heeft gestaan/ De vreeslijke tol was opgericht om de herbouw van de hervormde kerk te bekostigen, die door de Fransen in 1672 was verwoest. Wist u dat Toen de pasaanten van deze tol voor alles moesten betalen? Niet alleen voorzichzelf, maar ook voor koeien, schapen of een lading wijn etc.

Door de aanleg van de Koninginnensluis en de Handelskade kwam de doorgaande verkeersroute niet meer langs de Dorpsstraat. In 1887 werd daarom de tol, die eigendom was van de stad Utrecht, verplaatst naar de Jutphasestraatweg, even ten noorden van de Wiersdijk, ongeveer ter hoogte van de huidige Gravin Adalaan. De tol werd in 1947 opgeheven. H.J. Sparenburg, herbergier en logementhouder in Vreeswijk, liet in 1887 de villa bouwen op de plaats van het afgebroken tolhuis.

Het pand heeft in 1930 en 1936 de voornaamste wijzigingen ondergaan. De bewoningsgeschiedenis vermeldt dat rond de eeuwwisseling Dorpsstraat 2 bewoond werd door burgemeester, tevens gemeentesecretaris, R.M. van den Berg van Saparoea. Tussen 1936 tot circa 1950 woonde on de villa directeur van Loon van Van Loon’s Zand en Grinthandel NV, die er ook kantoor hield (1936 tot circa 1950).

De villa is in 1922 gesplitst in twee wooneenheden. De foto van Toen moet genomen zijn na 1930. Ziet u op de foto van Toen, bovenaan de trap, een deuropening? Op de foto van Nu is die niet meer te zien. Trouwens, van origine was deze trap niet aanwezig, maar werd later aangebouwd. Waarom?

In 1930 woonde Van Loon in het hele grote huis alleen met zijn huishoudster. Toen Klaas van Loon vernam dat de nieuwe onderwijzer, de heer Hardenbol, van het Prins Hendrik Internaat nog woonruimte zocht, bood hij de bovenverdieping aan. Het gezin van onderwijzer Hardenbol had een paar kinderen en iedereen moest door de voordeur en via de hal de trap op naar boven. Van Loon werd het geloop en rumoer zo zat dat hij besloot een trap aan de zijkant van de woning te bouwen. Zo kreeg de familie Hardenbol een eigen ingang van hun bovenwoning. Deze werd overigens later weer dichtgemetseld door Willem Steenbeek, toen Van Loon en Hardenbol de woning verlieten. Deze trap heeft Nu dus geen functie meer.

Ziet u het hek en de poort om de woning bij zowel Toen & Nu? Deze zijn afkomstig van het vroegere ridderhofstede huis De Wiers. Gelukkig is de begroeiing van dit statige pand verdwenen en zien we Nu meer van het pand dan op de foto van Toen. Zo zien we ook duidelijk dat de gevel is opgetrokken met rode strengperssteen, gedecoreerd met gekleurde baksteen in blauw, geel en rood. Onder het dak ziet u Nu een speels gemetselde kroonlijst.