Portret van de week: ‘Wie kijkt daar graag uit op de ‘Viaanse’ brug?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ziska van Gulijk.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week kijkt vanuit haar woning uit op de ‘Viaanse’ brug. Daarmee bedoelt ze de oude boogbrug, waarover het gerecht gaat dat deze komend jaar tóch (of misschien wel eindelijk) gesloopt gaat worden. Ziska, zij is het Portret, vindt het zonde om zo’n mooie brug te slopen. De brug, in combinatie met de aldoor wisselende luchten en de immer veranderende rivier, is voor Ziska meer dan zo maar een brug. Daarom wilde zij dan ook heel graag bij de brug op de foto. En ook al waaide het stevig, uiteraard zoeken we dan samen de juiste plek daartoe op.’

Maak, op basis van de antwoorden die Ziska van Gulijk geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, kennis met haar en haar bezigheden.

Wie ben je?
Ik ben Ziska van Gulijk, 73 jaar. Ben alleenstaand en heb een zoon en dochter én drie kleinkinderen. Sinds 1991 besefte ik, dat ik slecht kon verstaan. Zo begon mijn strijd om me te kunnen handhaven in de horende maatschappij. Daar verpleegkundige mijn beroep was, was ik de eerste die met een digitale bloeddrukmeter werkte in het ziekenhuis. Na de VUT heb ik nog als particulier verpleegkundige gewerkt in de thuiszorg.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Al jaren volg ik in een groepje spraak- en gebarentaal. Ik vind het reuze moeilijk, maar de ontmoeting met anderen vind ik fijn. Met een groepje wandel ik elke donderdagochtend vanuit buurthuis Zuid en niet te vergeten doe ik ook Yoga.

Meditatief dansen is mijn grote hobby. Voor deze groepen verzorg ik de e-maillijsten. Op de PC maak ik Fractals met het programma Ultra Fractal 6.0. Verder lees ik graag Science Fiction.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon vanaf 1972 in Nieuwegein. Daarvoor heb ik twee jaar in Ghana gewerkt in een Missie Hospitaal via Memisa. Ik heb op diverse adressen in de wijk Hoog Zandveld gewoond.

Wat vind je van Nieuwegein?
Waar ik woon vind ik het geweldig. Ik kijk op de Viaanse Brug en uiterwaarden. Soms vind ik Nieuwegein saai en kleurloos. Daarom vind ik het ontzettend leuk om het oude buurthuis als een feniks te zien herrijzen! Je moet niet alleen zitten wachten tot anderen je het voor je doen! Doe mee en laat je horen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
De trappen bij de fietstunnels hebben wel een opknapbeurt nodig, ze zijn veel te gevaarlijk. Ruim je eigen rommel op, maak het klein en breng het anders weg. Cityplaza wordt eenheidsworst. Ik mis de aparte winkeltjes. Nu vind je er alleen grote ketens en kleding heeft de overhand op Cityplaza. Dat vind ik jammer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren