Tiny VIllage Kleinhuizen, een terugblik en de toekomst

Van eind 2017 tot eind 2019 hebben KondorWessels Projecten en Bouwfonds Property Development (BPD) een uniek stukje Nieuwegein beschikbaar gesteld aan een klein aantal gelukkigen van Tiny Village Kleinhuizen. Bewoner Natasja Oosterloo van der Weg woont met haar man en drie katten in een tiny house en blikt samen met projectontwikkelaar Niels Donkervoort terug op dit avontuur, de locatie en de toekomst.

Ruim twee jaar geleden is er een wedstrijd uitgeschreven voor het tijdelijk gebruik van de locatie aan de Kelvinbaan te Nieuwegein. Stichting Tiny House Utrecht en de KantoorKaravaan kwamen met het winnende idee voor het tijdelijk gebruik en via die weg is de community Tiny Village Kleinhuizen ontstaan. Eind 2017 stond daar dan het eerste tiny house op dit mooie stukje grond. In de loop van 2018 volgden de overige tiny houses.

Voor elke bewoner was het zijn/haar eerste ‘tiny house-ervaring’, dus enige spanning of het allemaal zou lukken was er wel, geeft Natasja toe. Hoe het gaat bevallen om te wonen op “slechts” 15m2 en met allemaal nieuwe mensen in een community zijn toch vragen die op je afkomen. Gelukkig vulde de groep elkaar goed aan en kon iedereen zijn eigen kwaliteiten inbrengen, van techniek tot aan marketing.

Dronefoto Tiny Village Kleinhuizen (foto: Daan de Vries)

Minimalisme, duurzaamheid en financiële onafhankelijkheid
De kernwaarden voor Kleinhuizen zijn minimalisme, duurzaamheid en financiële onafhankelijkheid, voor iedere bewoner in eigen volgorde van belangrijkheid. Natasja was al enige jaren bezig met minimalisme en heeft geen interesse in een langlopende hypotheek. Toen zij samen met haar man op zoek ging naar een woning bleek het tiny house concept goed bij hen te passen.

Het samenleven in de community ziet zij als een grote plus: “Mensen zijn sociale wezens dus dat sommige mensen hun buren niet eens kennen is raar. We kunnen als mens niet eens gezond leven zonder menselijk contact.” In Kleinhuizen is het contact makkelijk en laagdrempelig: we hoeven niet alles samen te doen, maar trekken wel veel samen op. Zo hebben we in Rijnhuizen zelf het leidingwerk op het terrein aangelegd, inclusief een helofytenfilter voor het grijze water en de urine, want een riool ligt er nog niet. Elk huis heeft een droogtoilet.

Rijnhuizen als verrassing
Mijn eerste indruk, toen wij voor de eerste keer Rijnhuizen inreden, was zoiets van: “Hmmm, het is een industrieterrein, gaan we hier echt wonen?” vertelt Natasja. Maar als men eenmaal de Plettenburgerbaan afslaat richting het Merwedekanaal kom je in een groot groen gebied. Ook bleek er een fort te zijn en is er een geweldig kasteel met een kasteeltuin uit de 17e eeuw. Dat ligt allemaal verscholen achter de nu nog eentonige kantoormassa, maar de wijk verandert snel. Zo is het openbaar vervoer de afgelopen jaren verbeterd, worden er meer kantoren getransformeerd, woningen ontwikkeld en wordt er een groot oeverpark aangelegd dat het zuidelijkste puntje van Rijnhuizen verbindt via een groene zone met het kasteel.

Ook kent Rijnhuizen, naast het fort en het kasteel, nog enkele verscholen pareltjes volgens Natasja. Eén daarvan is de locatie waar zij zelf bijna twee jaar heeft mogen wonen. De locatie waar straks de wijken Parklaan en Buitenplaats zullen verrijzen. Er lopen hier enkele oude paadjes door het groen met zicht op de historische boomgaard en langs het kanaal. Een bijzondere kwaliteit die in de planvorming van de nieuwe wijken zal worden meegenomen.

De Kracht van Rijnhuizen
“De kracht van Rijnhuizen is dat het kan veranderen”, aldus Natasja. De locatie is door de eeuwen heen veranderd van historische buitenplaats met landerijen naar een locatie voor fruitteelt en kantoren. De toekomstplannen voorzien in een mix van historie, groen, kantoor en wonen.

Terugkijkend op de afgelopen twee jaar blijkt het uitspreken van duidelijke verwachtingen naar elkaar toe een belangrijk element te zijn in de samenwerking. De locatie was slechts tijdelijk beschikbaar, wat bekend was en tot die tijd had Tiny Village Kleinhuizen veel vrijheid om zelf haar dorp te organiseren. Veel mensen van verschillende organisaties, zoals gemeenten, provincie, scholen en bedrijven uit de woonsector, zijn langsgekomen om te zien en horen hoe Tiny Village Kleinhuizen de community georganiseerd heeft. Zelfs vanuit Japan was er interesse!

Tiny Village Kleinhuizen heeft negen open dagen georganiseerd en de eerste editie van het duurzame festival Veldfuif afgelopen jaar was een groot succes. De community geeft aan op verschillende manieren bij te dragen aan de maatschappij, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam leven en natuurinclusief wonen. Ook vindt zij het leuk om sociale activiteiten voor de omgeving te organiseren.

Open dag Tiny Village Kleinhuizen

De toekomst van Rijnhuizen
Vanaf 2020 zullen de eerste werkzaamheden voor de wijken Parklaan en Buitenplaats in Rijnhuizen starten, ook wordt het bestemmingsplan in procedure gebracht. Als (oud) bewoner en actief lid van Club Rhijnhuizen benadrukt Natasja het belang om de wijk groen te houden en raadt ze de toekomstige bewoners aan zich te verdiepen in de rijke historie van Rijnhuizen, een verscholen parel in Nieuwegein.

De organische manier van ontwikkelen en de gebiedsvisie van de gemeente verzekeren bepaalde investeringen in het gebied, waardoor de toekomstkwaliteit van Rijnhuizen gewaarborgd is. Ook de diverse flora en fauna en een oeverpark worden in de ontwikkeling van Rijnhuizen meegenomen, zodat van deze natuurlijke diversiteit ook door de volgende bewoners genoten kan worden. Naast groen wordt er ook voldoende water in de plannen opgenomen om hittestress tegen te gaan en als waterberging voor hevige regenval.

De toekomst van Tiny Village Kleinhuizen
Inmiddels zijn de laatste bewoners van Kleinhuizen verhuisd naar hun nieuwe locatie in Zeist. Hier heeft de community de mogelijkheid uit te breiden op een geweldig stuk braakliggend terrein in de bossen.

Natasja stelt dat er veel interesse is in tiny housing en ziet dat steeds meer overheden gronden voor langere tijd beschikbaar stellen. Als community heeft Tiny Village Kleinhuizen laten zien dat het mogelijk is om samen met gemeente en ontwikkelaar binnen de huidige kaders van de wet een tiny house community op te zetten. Ze hebben laten zien dat (door de voor hen drie kernwaarden van tiny housing; minimalisme, duurzaamheid en financiële onafhankelijkheid) het mogelijk is om in een tiny village te leven. Of Natasja ooit weer in Rijnhuizen wil wonen? Daar wordt volmondig “ja” op geantwoord, maar wel in haar eigen tiny house natuurlijk.

Interesse om in de toekomst ook bewoner van Rijnhuizen te worden?
KWP en BPD werken samen aan een nieuwe invulling voor dit nieuwe woongebied aan de Kelvinbaan. Op dit moment wordt het stedenbouwkundig plan in nauwe samenwerking met de gemeente Nieuwegein opgesteld, met als basis de Gebiedsvisie ‘Mooi Rijnhuizen’ en het bijbehorende kwaliteitskader.

Het plan heeft aandacht voor de rijke historie, het bestaande landschap en de biodiversiteit. Dit om tot een krachtig plan te komen voor de nieuwe wijken Parklaan en Buitenplaats. De visie is gebaseerd op het gebruik van de oorspronkelijke verkavelingsinrichting en een collectief groene woonomgeving aan de randen van het gebied met aandacht voor historie en biodiversiteit. Het plan omvat verschillende op elkaar aansluitende, maar diverse woonmilieus en wordt omgeven door twee groene randen, het oeverpark en de watertuin. Dit alles om een divers, duurzaam en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving aan de bestaande en nieuwe inwoners van o.a. Nieuwegein te bieden.

IVN organiseert een publieke voorjaarswandeling door Amelisweerd

Zondag 23 februari om 10.30 uur houdt het IVN afdeling Nieuwegein, de landelijke vereniging voor natuur- en milieueducatie, een publieke voorjaarswandeling door Amelisweerd. De start is om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Oud Ameliswaard in Utrecht.

De carpoolers kunnen gezamenlijk vertrekken om 10.00 uur bij Jack’s Grillhouse in Nieuwegein. Het kan nat en modderig zijn, daarom zijn waterdichte, stevige schoenen of laarzen aan te raden.

Het is nog wel geen voorjaar, maar het komt eraan. In Amelisweerd zie je dat aan de eerste stinzenplanten, zoals sneeuwklokken, krokussen, winterakonieten en mogelijk al wat andere vroege bloeiers. Tijdens deze IVN-wandeling wordt ook aandacht besteed aan de bomen die er staan, en ongetwijfeld zult u kunnen genieten van de zang van allerlei vogels die ook de lente al in hun bol hebben.

Deelname aan de excursie is gratis, een kleine vrijwillige bijdrage in de kosten is natuurlijk welkom. Het is niet nodig om zich van tevoren aan te melden. Voor informatie kunt u bellen naar IVN-gids Cecile Kuipers (06-57645520).

Door o.a. wandelingen te organiseren wordt kennis gedeeld en natuurbeleving uitgewisseld en wordt natuur dicht bij huis verrassend zichtbaar gemaakt door het IVN.

Kids Heroes Festival op winkelcentrum Cityplaza

Op zaterdag 29 februari 2020 staat Cityplaza Nieuwegein weer in het teken van Kids Heroes. Ontmoet je favoriete helden, bekend van TV, uit de film óf van YouTube! Ontmoet Toby de Aap, Pepper de Papegaai en Bax de Beer van StoryZOO en de helden Marshall & Chase van Paw Patrol. Je kunt ze aanraken, maar natuurlijk ook met ze op de foto.

En wie kent Elsa & Olaf van Frozen niet?! Nog steeds te zien in de Nederlandse bioscopen maar nu ook van dichtbij te bewonderen in Cityplaza. Trek je Frozen prinsessenjurk aan en vergeet Olaf niet te knuffelen!

Star Wars fans kunnen op de foto met Darth Vader en een echte Stormtrooper. Maar er is meer Star Wars! Stoere jongen en meisjes (en hun vaders) kunnen terecht op het Star Wars Event plein. Er zijn o.a. LEGO Star Wars bouwtafels & showmodellen, Star Wars videogames en rekwisieten uit de film. Het Star Wars Event plein is van 11.00 uur tot 16.00 uur.

We sluiten af met Youtube held Milan Knol. Milan is één van de allereerste YouTubers van Nederland. Hij heeft momenteel ruim 1,3 miljoen volgers. In 2018 won hij samen met Jeremy Frieser, xLinkTijger en Gamemeneer nog de VEED award voor ‘Beste Gaming YouTuber’ met het kanaal DagelijksHaaDee dat inmiddels gewoon ‘Milan Knol’ heet. En je kent hem misschien als broer van die andere grote YouTuber Enzo Knol.

Ontmoet al je favoriete helden bij Kids Heroes Cityplaza op zaterdag 29 februari 2020! Bekijk hieronder het hele programma en houdt de Facebook pagina goed in de gaten.

Programma
11.00 tot 11.45 uur  | StoryZoo
12.00 tot 12.45 uur | Paw Patrol; Marshall & Chase
13.15 tot 14.00 uur | Frozen: Elsa & Olaf
14.30 tot 15.15 uur  | STAR WARS; Darth Vader & Stormtrooper
16.00 tot 17.00 uur | Youtube Hero Milan Knol

Youtube Hero / Meet & Greet?
Iedereen is van harte welkom tijdens Kids Heroes in winkelcentrum Cityplaza! De organisatie verwacht zaterdag 29 februari veel drukte in het winkelcentrum. Dat is natuurlijk gezellig, maar daarom zijn er ook een aantal regels om het event voor iedereen fijn en veilig te houden:

  • Er worden geen handtekeningen uitgedeeld;
  • Als je bijna aan de beurt bent, zet dan alvast je telefoon op de selfie-stand;
  • Je mag of alleen op de foto, of met een groep, maar niet beiden.

Snoeigroep Galecop doet mee met NLdoet op 14 maart

Op zaterdag 14 maart gaat de snoeigroep Galecop weer een deel van de bomen knotten in het buurtpark aan de Maurice Roelantshove achter Manege Rijnenburg. Opgeven en meer informatie kan bij via het e-mailadres: snoeigroep.swog@gmail.com.

De snoeigroep Galecop kan nog steeds mensen gebruiken die ook een bijdrage willen leveren aan hun wijk en tevens een leuke dag buiten willen doorbrengen. Ook mensen die snoeien te zwaar vinden zijn van harte welkom, want er is genoeg te doen. Er hoeft niet met takken gesleept te worden, want naast het pad zijn paaltjes geplaatst waar de takken tussen gelegd worden. Dit vormt een natuurlijke schuilplaats voor kleine diertjes zoals kikkers, salamandertjes etc. 

Er is gereedschap aanwezig en ook voor koffie en thee wordt gezorgd. Tussen de middag wordt er gezamenlijk een kopje soep met broodjes gegeten. De snoeigroep Galecop is een initiatief van Stichting Wijkoverleg Galecop en doet ook mee met NLdoet.

AHN Muzikale Soos met Dick en Aloysia

Op zaterdag 22 februari komen Dick Hegger (gitaar en zang) en Aloysia Roosenboom (zang) weer naar de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) Soos op de Oortjesburg 2 in Nieuwegein (locatie Boogh) om inwoners van Nieuwegein te vermaken met bekende mee-zingliederen. De organisatie is erg blij dat ze ook dit jaar weer te gast willen zijn.

Het belooft, zoals ieder jaar, een feest van herkenning en gezelligheid te worden. Er is vrije inloop vanaf 13.30 uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Om 14.00 uur begint het optreden. De soos duurt tot 16.00 uur. De AHN verzorgt de koffie, thee, fris en wat lekkers.

Mocht u vervoersproblemen hebben, neem dan gerust met ons contact op voor een oplossing. Voor meer informatie begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch iedere werkdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur op: 030 60 67 409.

Mobiel Media Lab staat zaterdag 15 februari op Cityplaza

Zaterdag 15 februari aanstaande komt het Mobiel Media Lab van de politie weer naar Nieuwegein. Afgelopen woensdag stond Mobiele Media Lab al op het Nijpelsplantsoen. Zaterdag zal de grote vrachtwagen van 11.00 uur tot 16.00 uur op Cityplaza staan tegenover het politiebureau op de Schakelstede. Kom langs met vragen voor de wijkagenten Stadscentrum/Merwestein, handhaving en/of de gemeente. Er zal tijd zijn voor burgernet, enquêtes, games voor de kinderen en de politiepaarden komen nog langs!

De gehele dag zijn er meerdere professionals aanwezig, dus kom vooral langs en loop binnen! Heb je vragen aan politie of gemeente over de veiligheid en leefbaarheid van jouw buurt? Kun je tips gebruiken om inbraak te voorkomen? Kom dan praten bij het Mobiel Media Lab.

Met het innovatieve Mobiel Media Lab test de politie op een laagdrempelige manier haar communicatiemiddelen. De politie staat midden in de maatschappij en heeft op verschillende manieren contact met de inwoners van Nederland. Door in verbinding te staan, te luisteren en vervolgens de middelen te verbeteren, werkt zij, samen met u, aan een veiliger Nederland.

Wat is het Mobiel Media Lab?
Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen, die speciaal is aangepast als mobiele onderzoeksruimte. Met deze testtruck rijdt de politie door Nederland om onderzoek te doen naar uw mening over en ervaringen met de verschillende communicatiemiddelen waar de politie gebruik van maakt. Denk hierbij aan de website politie.nl, de Politie app, folders of de social media accounts (Facebook en Twitter).

Het Mobiel Media Lab is ingericht met de nieuwste technologieën en bestaat uit een onderzoeksruimte en een interviewruimte. Met deze truck kan de politie makkelijk overal in Nederland onderzoek doen.

Waarom test de politie haar communicatiemiddelen?
De politie maakt gebruik van verschillende communicatiemiddelen met elk een eigen doel en wil met deze middelen graag aansluiting vinden bij uw behoefte. Al jaren krijgt de politie hierbij hulp en advies van speciale burgerpanels. Dat gebeurde op politiebureaus of in wijkcentra. Met het Mobiel Media Lab kan dit overal in Nederland en bereikt de politie dus veel meer mensen.

Nieuw initiatief in Buurtplein Zuid in teken van ‘Horen’

Buurtplein Zuid aan de Ratelaar 37 in Nieuwegein staat woensdag 18 maart aanstaande in het teken van ‘Horen.’ Wijkbewoonster en oud verpleegkundige Ziska van Gulijk heeft het buurtinitiatief: ‘Wie wil gehoord worden ?’ opgestart. Zelf is van Gulijk slechthorend en merkt, dat ondanks alle hulpmiddelen, ze zich in een groep een buitenstaander voelt. Met het initiatief wil Ziska, samen met anderen, handvatten aanbieden om de zelfredzaamheid te vergroten.

Tijdens de bijeenkomst, woensdagmorgen18 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur, zullen de bezoekers van gedachten wisselen over allerlei onderwerpen zoals: Wat doe jij met je verjaardag? Het hoorprotocol: Wat mag je verwachten van je audiciën. Ondertiteling, maar ook de missers met verstaan zullen aan de orde komen.

Wilt u meer informatie over deze middag? Neem dan contact met Ziska van Gulijk. Zij is bereikbaar via het e-mailadres: zvgulijk@planet.nl. Ook dove mensen zijn van harte welkom op Buurtplein Zuid aan de Ratelaar 37 in Nieuwegein.

Stand van zaken rond aardwarmte in Nieuwegein

Om de opwarming van de aarde voor toekomstige generaties tegen te gaan, heeft het kabinet in het Klimaatakkoord besloten dat we naar een aardgasvrije samenleving moeten in 2050. Daarvoor hebben zij gevraagd aan gemeenten, provincie en betrokken partijen om dit te organiseren samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Dat betekent dat ook Eneco de stadsverwarming verduurzaamd door onder meer te onderzoeken of aardwarmte een alternatief is voor het nu gebruikte aardgas. Het bedrijf Warmtebron Utrecht heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of er plekken zijn waar dit in de provincie Utrecht zou kunnen op basis van de ondergrond.

In oktober heeft Warmtebron Utrecht haar zoekgebied verkleind naar Nieuwegein. Het college van B&W heeft daarbij aangegeven om naar een gebied te kijken circa 1,5 kilometer in de omgeving van de WOS-locatie aan de kruising bij de Symphonielaan en het daarbij gelegen stadsverwarmingsnet. De gemeente steunt dit onderzoek vanwege de gezamenlijke zoektocht en verantwoordelijkheid om alle huizen op termijn aardgasvrij te verwarmen. Overigens gebeurt dit niet alleen in Nieuwegein, maar ook op andere plekken in Utrecht.

Project in pril stadium
Het project is nog in de onderzoeksfase. Het is nog lang niet zeker dat er geboord gaat worden. Daarvoor is het volgens wethouder Duurzaamheid en energietransitie Marieke Schouten nog te vroeg. “We staan nu eigenlijk nog helemaal aan het begin: er is nog geen locatie bekend. Het bedrijf Warmtebron dat aardwarmte wil winnen, zal eerst met een locatievoorstel komen en bijbehorende haalbaarheidsstudie. Daarin is aan Warmtebron gevraagd om in het onderzoeksrapport in ieder geval in beeld te brengen welke locaties onderzocht zijn, en welke afwegingen per locatie zijn gemaakt. Die gaan wij dan beoordelen. Dat betekent dat we met inhoudelijk experts, met betrokken inwoners, en vervolgens met de gemeenteraad kijken of de belangen van de Nieuwegeinse inwoners die wij vertegenwoordigen, voldoende worden beschermd. Dat betekent: het móet veilig én op een maatschappelijk verantwoorde manier. Ook zullen we afspraken maken over schaderegelingen.”

Wethouder Marieke Schouten (links) feliciteert Arthur Simons met het zonnepanelen project in Galecop, een ander duurzaam project in Nieuwegein

Pas op de plaats
Wethouder Marieke Schouten geeft ook aan een pas op de plaats te willen maken als het gaat om het tempo, “Omdat snelheid ten koste gaat van de zorgvuldigheid. Ik heb de afgelopen weken tijdens eerste bijeenkomsten van Warmtebron over hoe aardwarmte werkt, gezien en in gesprek met inwoners gehoord dat zij zich grote zorgen maken, dat het veel te snel gaat, en dat begrijp ik heel goed. Het is een relatief nieuwe techniek en we hebben op dit moment niet alle risico’s in beeld. Ook hebben we nog niet in beeld welke afwegingen er zijn bij verschillende locaties. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat het zeker niet helemaal nieuw is: we zien bijvoorbeeld dat in het Westland succesvol aardwarmte wordt gewonnen. Ook zijn er helaas negatieve voorbeelden bekend. Daarom gaan we de komende twee jaar uitgebreid de tijd nemen om alle belangen in beeld te brengen en te toetsen of deze goed zijn geborgd.”

Communicatie
“Om alle belangen in alle fases van het project goed mee te nemen, zullen er komend jaar veel verschillende momenten zijn voor en met inwoners om in gesprek te gaan met de gemeente en Warmtebron. Uiteraard hoort daarbij een passend communicatietraject om iedereen tijdig van de juiste informatie te voorzien over de inhoud en over de voortgang van het totale (participatie-)proces. Op basis van een afweging van alle in beeld gebracht belangen, kansen en risico’s zal het college en uiteindelijk de gemeenteraad een besluit moeten nemen.”

Naast een besluit van het college en de gemeenteraad heeft het bedrijf Warmtebron Utrecht een Omgevingsvergunning nodig van het Rijk. Zoals gebruikelijk, gelden hiervoor ook nog diverse inspraakprocedures.

Veiligheidsrisico’s
Hoe kijkt de gemeente naar de risico’s? Marieke Schouten: “We hebben nog niet alle risico’s in beeld, dus die moeten goed worden onderzocht, zodat de belangen van onze inwoners goed beschermd worden. Verschillende partijen hebben daarin een verantwoordelijkheid.”

Voor de veiligheid van het boren, ligt er een verantwoordelijkheid bij het ministerie van EZK. Die beslist over het afgeven van een Omgevingsvergunning aan het bedrijf Warmtebron en toetst hun plannen op de veiligheid. Staatstoezicht van de mijnen adviseert EZK over het al dan niet afgeven van de vergunning. De gemeenteraad geeft EZK in een zogenoemde verklaring van geen bedenking hoe zij tegen de aanvraag aankijkt.

Onafhankelijk informatie over aardwarmte
Daarnaast is er onlangs een nieuwe onafhankelijke instantie in het leven geroepen voor inwoners en organisaties, genaamd het Informatie en Consultatie Orgaan (ICO) Aardwarmte. Dit platform biedt objectieve informatie en onafhankelijk advies over lopende projecten op het gebied van aardwarmte. Voor meer informatie kunt u terecht op deze website. Volgende week zal het ICO op eigen initiatief een advies uitbrengen over het proces in Nieuwegein tot nu toe.

Verklaring door gemeente voor subsidie
Het college van de gemeente Nieuwegein heeft op 22 oktober 2019 het zogenoemde ‘model toestemming locatie-eigenaar’ voor de SDE+ subsidie ondertekend. In dit standaard subsidieformulier staat geformuleerd dat de gemeente verklaart toestemming te geven aan subsidieaanvrager Warmtebron voor het plaatsen en exploiteren van de productie-installatie op de betreffende locatie gedurende de looptijd van de subsidie’

Marieke Schouten: “De Model-toestemming geeft geen toestemming voor het eventueel verhuren van de grond en de voorwaarden daarvan. Deze verklaring was nodig voor de subsidieaanvraag. Er kunnen geen enkele rechten worden ontleend door Warmtebron aan de ondertekening en is ingegeven vanuit de wens van het college om verder onderzoek naar de mogelijkheden van aardwarmte mogelijk te maken.”

Vanuit RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, als orgaan die de aanvragen van de SDE+ subsidie beoordeelt) is ook aangegeven dat de Modeltoestemming, niet door RVO of wie dan ook kan worden gezien als een overeenkomst.