Portret van de week: ‘Wie heeft daar uit de kolk in Vreeswijk gedronken?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Adrie van Raaij.

Arend Bloemink: ‘Hij staat me al op te wachten op de galerij. Meteen nodigt hij me uit in zijn prachtige appartement. Een appartement in wat eens een kantoorpand was. Niet eerder was ik in zo’n getransformeerd gebouw, maar wat ís het daar goed wonen. Dat vindt Adrie, hij is het Portret van deze Week, ook. Ruim, strak, heerlijk uitzicht, een gemeenschappelijke tuin mèt een enorme vijver waarin koikarpers alle ruimte hebben. Naast het gebouw twee jeu de boulesbanen, waaraan Adrie ook het nodige gedaan heeft om die gerealiseerd te krijgen. Dat viel nog niet eens mee, want de banen liggen pal aan de dijk, de Lekdijk. En rijkswaterstaat wilde toch wel even zeker weten dat die banen de dijk niet zouden aantasten. Dat zij niet de veiligheid van ons Nieuwegeiners in gevaar zouden brengen.’

‘Maar Adrie doet en deed nog veel meer in en rond Vreeswijk! Maak, op basis van de antwoorden die Adrie van Raaij op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft kennis met hem, met zijn leven en met zijn hobby’s!’

Wie ben je?
Ik ben Adrie van Raaij en ik ben 70 jaar. Ik ben al 47 jaar gelukkig getrouwd met Nel. We hebben drie kinderen; Natasja 47 en een tweeling Ursela en Daniël 44. Hier zijn weer zeven kleinkinderen uit voortgekomen!

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb 39 jaar bij van Loon Vreeswijk gewerkt. Later bij Eurogrit als kraanmachinist. Eén van de kranen waar ik op zat staat er nog, die heb ik blauw geschilderd. Je ziet hem staan op de Museumwerf.

Als hobby’s heb ik getafeltennist en gevoetbald. Ik ben nog actief als vrijwilliger bij FC Utrecht en bij mijn clubje VSV Vreeswijk. Ik ben daar manusje van alles. Ik trek de lijnen en ben de consul van de KNVB, bardienst draaien etcetera. Mijn vrouw is de wasvrouw voor de club.

Ik heb met Ab vd Velde samen geregeld dat we twee Jeu de Boules banen hebben liggen bij de Bakenmonde. Deze wordt goed gebruikt, vooral op de dinsdagmiddag en de donderdagmiddag.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben een echte Vreeswijker, je bent een Vreeswijker als je uit de kolk gedronken hebt zeggen ze. Ik ben geboren op het Frederiksoord, daarna naar de Wilhelminastraat verhuisd en woon nu op de Bakenmonde aan de Lekboulevard.

Wat vind je van Nieuwegein?
Het is er heel goed wonen. Ik heb eigenlijk alles binnen handbereik. Ook mooi groen en geniet van het water.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik ben tevreden zo.

Repair Café Nieuwegein aankomende zaterdag

De vrijwilligers van het Repair Café in Nieuwegein staan zaterdag 7 december aanstaande weer klaar voor mensen die kapotte spullen hebben die gerepareerd moeten worden. De vertrouwde medewerkers van het Repair Café Nieuwegein repareren vrijwillig uw kapotte kleding, apparaat, fiets en noem-maar-op in het Milieu Educatie Centrum (MEC). Het MEC zit tegenover de molen in park Oudegein.

Tussen 11.00 uur en 14.00 uur zijn mensen welkom in het Milieu Educatie Centrum (MEC) aan de Geinoord 9 in Nieuwegein. Iedereen uit Nieuwegein kan langskomen bij het Repair Café met allerlei (kapotte) elektrische apparaten, maar ook met computers, fietsen en speelgoed. Kleine kledingreparaties, zoals knopen aannaaien, zomen die los zitten, gaatjes in kleding worden ook gedaan. Ook defect speelgoed wordt gemaakt, zodat het weer gebruikt kan worden. De vrijwilligers helpen u graag. Er is zelfs een klokkenmaker aanwezig.

Voor een groot aantal zaken hebben de creatieve vrijwilligers van het Repair Café in Nieuwegein wel een oplossing. De reparaties zijn allemaal gratis. Overigens zijn bezoekers ook welkom als er niets te repareren valt, maar ze gewoon op zoek zijn naar wat gezelligheid.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Het streven is om zo het vroegtijdig weggooien van spullen te voorkomen.

Meer informatie over het ontstaan van Repair Café’s is te vinden op de website. Informatie over het Nieuwegeinse Repair Café is te verkrijgen via: repaircafenieuwegein@gmail.com.

U-OV: ‘De trams zijn te oud, we wachten met smart op nieuwe’

Defecte trams, wisselstoringen, ijzel op de bovenleiding; tramreizigers in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein krijgen veel te verduren. Vanochtend was er weer een verstoring bij stadscentrum Nieuwegein. Volgens vervoerder U-OV was er een tram defect en deze moest weggesleept worden.

Rond 10.00 uur vanmorgen kwam de tramverbinding weer rustig op gang, het duurde tot in de middag voordat alles weer volgens schema verliep. Veel reizigers kwamen te laat op hun bestemming en zijn de verstoringen behoorlijk beu. Op Social Media krijgt het U-OV en de provincie Utrecht er behoorlijk van langs.

Vervoerder U-OV is op Twitter klip en klaar over de oorzaak van de problemen van vanochtend. “De rek is eruit bij de trams. Ze zijn te oud. We wachten met smart op de nieuwe trams die in 2020 gaan rijden.” Tot die tijd wordt het “roeien met de riemen die we hebben”, aldus U-OV.

De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de tram en liet in 2017 al weten uit dat de storingsgevoeligheid toe zou kunnen nemen. De huidige trams dateren immers uit 1983 en een tram gaat gemiddeld dertig jaar mee. Met een revisieprogramma is de levensduur verlengd met enkele jaren. Toch wordt het steeds moeilijker om voor de verouderde techniek waarop de trams rijden onderdelen te vervangen. In 2020 moeten de nieuwe trams van U-OV op alle trajecten rijden. Er zijn dus nog een aantal maanden te overbruggen.

De provincie kan begrip opbrengen voor reizigers die in de kou staan te wachten op een tram die niet komt. “Maar we benadrukken wel dat de verstoringen lang niet altijd te maken hebben met de oude trams”, zegt een woordvoerder. Wat volgens de provincie meespeelt bij de negatieve beeldvorming, is dat de storing van een tram een veel grotere impact heeft dan die van – bijvoorbeeld – een bus. Als een tram uitvalt, slaat dit al snel door naar de achteropkomende ritten. Passeren is niet mogelijk en de trambaan heeft slechts twee takken: Nieuwegein-Zuid en IJsselstein.

De provincie Utrecht heeft met vervoerder U-OV prestatieafspraken. De tram naar Nieuwegein en IJsselstein presteerde vorig jaar met een uitvalspercentage van 0,35 procent beter dan in 2017, blijkt uit een jaarrapportage van de provincie. Maar in de rapportage staat ook: “Er zijn nog te veel technische problemen met de traminfrastructuur.” De cijfers over 2019 zijn vooralsnog niet bekend.

Patrick van Meenen (48) uit Nieuwegein doet mee met de Invictus Games

Het afgelopen weekend heeft Defensie het team van 32 (voormalig) militairen gepresenteerd dat meedoet aan de Invictus Games. Dit internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen, wordt van 9 tot en met 16 mei in DenHaag gehouden. Ook de Nieuwegeiner Patrick van Meenen doet mee.

Patrick van Meenen

De 48-jarige Nieuwegeiner werd in de jaren ’90 als militair twee keer uitgezonden naar Bosnië, waar hij onder meer in Srebrenica zat. Hij liep daar meervoudige PTSS op. Patrick vertegenwoordigt Nederland mee op de onderdelen powerliften en atletiek.

Herstel
Van Meenen verliet het leger in 1997, waarna een lang traject van herstel volgde. “Maar ik worstel er nog steeds mee,” zegt hij. De veteraan heeft onder meer nog last van verhoogde spierspanning in zijn bovenlijf. Ook kan hij niet tegen harde geluiden en heeft hij vaak last van geheugenverlies.

Hij zorgt dan ook het liefst voor een omgeving waarin er geen prikkels zijn. “Zo doe ik om 09.00 uur ‘s ochtends boodschappen. Ik probeer me dan af te sluiten als ik daar ben en ben gefocust op mijn boodschappenbriefje.”

Het thema bij het sportevenement is ‘Friends & Family.’ Dat herkent van Meenen zeker. “Zonder mijn vrienden en familie was ik hier nu niet meer geweest. Ik neem mijn vrouw mee naar de Invictus Games en mijn jongste zoon heeft vrijgekregen van school. Ook mijn andere zoons gaan wedstrijden bekijken. Ik vind het belangrijk dat ze dit mee kunnen maken. Want ook zij hebben een vervelende periode gehad door mijn PTSS en nu nog is het niet altijd even leuk.”

Aan de Invictus Games doen ongeveer 500 sporters uit 19 landen mee. Het gaat onder meer om atleten, handboogschutters, rolstoelbasketballers, wielrenners en zwemmers.

De games brengen behalve sporters en fans ook een lid van het Britse Koninklijk huis naar Nederland: Prins Harry. Hij is beschermheer van de Invictus Games en zelf veteraan. De Britse prins vocht zelf onder meer als Apache-vlieger in Afghanistan.

Prins Harry, vol bewondering over de sporters: “De deelnemers gaven alles om hun land te dienen, en zullen nu hetzelfde doen op de sportvelden.”

Oud VSP raadslid Herman Troost (75) overleden

In de nacht van zondag op maandag 2 december is oud raadslid (Herman) J. Troost overleden. De heer Troost is onder meer oprichter van de Verenigde Senioren Partij (VSP) in Nieuwegein en was sinds 14 maart 2002 raadslid en het boegbeeld voor de partij. Ook deed hij veel werk voor het  Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen (Cosbo).

Gestart met één zetel in de Nieuwegeinse gemeenteraad is de Verenigde Senioren Partij de laatste jaren uitgegroeid tot een fractie bestaande uit drie raadsleden. Bij de verkiezingen in 2018 is de VSP gekozen tot derde partij van Nieuwegein. Herman was hier bijzonder trots op.

Ruim 20 jaar geleden werd Herman Troost gekozen tot voorzitter van de Verenigde Senioren Partij. Als gemeenteraadslid en fractievoorzitter heeft hij de VSP gedurende bijna 18 jaar op de Nieuwegeinse kaart gezet. Om gezondheidsredenen heeft Herman beide functies per 1 oktober dit jaar neergelegd.

De heer (Herman) J. Troost heeft op woensdag 6 november jl. nog een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Dit vanwege zijn grote betrokkenheid bij de Nieuwegeinse samenleving. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Herman Troost zou 19 december aanstaande 76 jaar zijn geworden. Op maandag 9 december wordt in besloten kring afscheid genomen van Herman Troost.