PENTekening: ‘Dertienjarige Xijin maakt eredivisiedebuut bij VTV’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

‘VTV presenteert zondag met trots haar jongste aanwinst: Xijin Zheng. Dit dertienjarige jeugdtalent heeft vorig seizoen in de allerhoogste jeugdklasse, de kampioensgroep gespeeld. Xijin is inmiddels ook een bekende verschijning op de senioren B-toernooien. Zondag zet ze de volgende stap in haar sportcarrière, een eredivisiedebuut bij VTV.’ Een karikatuur waard toch?

Aan de slag met uw idee over de buurt

Heeft u een goed idee om uw buurt te verbeteren? En wilt u daar werk van maken? Meld uw idee dan aan bij Kern met Pit en krijg tips en advies om uw plan uit te voeren. Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2019.

Wilt u bijvoorbeeld een speeltuin of een pluktuin in uw buurt maken? Of een toneelstuk maken met jongeren uit uw wijk? Kern met Pit staat voor u klaar met tips en advies en brengt u in contact met mensen die u kunnen helpen uw plan uit te voeren. Ook kunt u gratis meedoen aan interessante workshops. Lukt het om uw idee binnen een jaar uit te voeren? Dan ontvangt u het predicaat Kern met Pit en € 1.000,- voor het project.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
U kunt zich tot 31 oktober 2019 aanmelden via www.kernmetpit.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de voorwaarden, de workshops en andere projecten.

STEUN AAN BURGERINITIATIEVEN
De provincie Utrecht wil dat goede ideeën voor de leefbaarheid de kans krijgen zich te ontwikkelen en is daarom partner van Kern met Pit. Voor dorpen en de kleine kernen in de provincie zijn er naast Kern met Pit nog andere (subsidie)mogelijkheden om burgerinitiatieven te steunen. Kijk voor meer informatie in het subsidieloket.

De provincie Utrecht werkt aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Een plek waar iedereen nu en in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.

Actieve bewoners en nieuwe vrijwilligers in het VrijwilligersCafé

VrijwilligersHuis Nieuwegein organiseert op zaterdag 12 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur een VrijwilligersCafé. Het doel hiervan is om Nieuwegeinse inwoners te laten kennismaken met vrijwilligerswerk en om de verscheidenheid aan Nieuwegeinse maatschappelijke organisaties te laten zien. Dit netwerkevenement wordt gehouden in Sport- en evenementencomplex Merwestein. Het VrijwilligersCafé is voor nieuwe en bestaande vrijwilligers

Of je nu al sinds jaar en dag actief vrijwilliger bent of juist wilt verkennen wat er mogelijk is om te gaan doen aan vrijwilligerswerk, iedereen is welkom! Met dit laagdrempelige evenement verbindt het VrijwilligersHuis Nieuwegein zowel jongeren als ouderen met elkaar en met de deelnemende organisaties. Zo ontstaan er vanzelf nieuwe ideeën, inzichten en mogelijkheden om vrijwilligerswerk nóg leuker te maken.

Netwerken en jezelf laten informeren is altijd leuk, maar als je dit kunt doen onder het genot van een hapje drankje en afwisselende acts, dan wordt het uiteraard alleen maar gezelliger. Het VrijwilligersHuis maakt er net als bij de zomerse vrijwilligersbarbecue ook in het najaar weer een feestje van!

Vrijwilligersorganisaties kunnen zich presenteren
Maatschappelijke organisaties kunnen laten zien wat ze in huis hebben en welke activiteiten vrijwilligers bij deze organisaties kunnen doen. Zij kunnen zich voor 1 oktober aanmelden met naam en organisatienaam (met als onderwerp: VrijwilligersCafé) via aanmelden@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl.

Italiaans genieten in Nieuwegein met Doppio Espresso

Espressobarketen Doppio Espresso heeft in Nieuwegein haar nieuwste vestiging geopend. De espressobar is gevestigd in het winkelcentrum Cityplaza en versterkt hiermee het horeca-aanbod in het winkelhart van Nieuwegein.

Binnen waan je jezelf in Milaan, met de Kees van der Westen espressomachine, de gezellige zitjes en de grote sfeerbeelden van typisch Italiaanse landschappen aan de muur. De koffiezaak biedt een welkome onderbreking tijdens een dagje shoppen, en is de perfecte uitvalbasis om te genieten van een lekkere lunch met collega’s of om met vrienden af te spreken onder het genot een Italiaanse aperitivo.

Voor wie onder het genot van een goede koffie zijn e-mail willen checken of een plek zoekt voor een zakelijke lunch beschikt Doppio Espresso over voldoende werkplekken en gratis WiFi. Door de diverse zitjes wordt het woonkamergevoel gecreëerd, die perfect zijn om bij te kletsen onder het genot van een espresso, cappuccino of een van de specials. Kortom, bij Doppio kun je binnen stappen om bij te kletsen, te genieten, tot rust te komen of te werken.

Onderneemster Leonie van Putten, eveneens eigenaresse van Doppio The Wall en Leidsche Rijn Centrum, opent in Nieuwegein haar derde Doppio vestiging. Leonie en haar team hebben elke dag als doel mensen blij maken en met een goed gevoel huiswaarts laten gaan. Ze willen graag iets extra’s doen voor de buurtbewoners, een leuke plek creëren waar mensen graag bij elkaar komen en genieten van al het lekkers wat zij te bieden hebben.

Doppio Nieuwegein is 7 dagen per week geopend aan de Passage 45 en iedereen is vanaf heden van harte welkom bij Doppio voor koffie, thee, ontbijt, lunch en lekkers. En om kennis te maken met Leonie en haar team natuurlijk.

De winkel aan de Passage 45 op winkelcentrum Cityplaza

Koken met jongeren in de Wereldkeuken

Op vrijdag 20 september aanstaande start het tweede seizoen ‘Koken met jongeren in de Wereldkeuken.’ Tijdens deze leuke activiteit voor jongeren van 10 tot 14 jaar, ontdekken de jongeren de wereld door samen te koken. Telkens voor een cyclus van vijf weken. Op vrijdag van 17.00 uur tot 19.00 uur. Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen zich vanaf nu aanmelden. De kosten voor deelname voor 5x bedragen: € 30,- Jongeren met een N-pas betalen: € 10,-. Dit is inclusief de maaltijden.

In de kookworkshop staat iedere week een ander land centraal. In deze ronde leren jongeren koken onder leiding van mensen uit landen als Colombia, Israël, Suriname en Koerdistan. Zij leren de kinderen de lekkerste gerechten uit hun land te maken. De kinderen koken voor zichzelf en als afsluiting worden ouders, vrienden en andere belangrijke mensen uitgenodigd om mee te eten. Meer info en aanmelden kan middels: dorpshuisvreeswijk@gmail.com of telefonisch op: 06-21664918.

Alzheimer café Nieuwegein: 10 jaar Alzheimercafé

Op donderdag 26 september 2019 vanaf 19.00 uur viert Alzheimercafé Nieuwegein het tienjarig bestaan. Theatergroep Ervarea verzorgt de invulling van de avond. Theater-scènes worden afgewisseld met stukjes kennisoverdracht over het dementieproces en over het maken van contact met mensen met dementie. Verschillende oudgedienden zullen aanwezig zijn, evenals de voorzitter van het bestuur van Alzheimer Lekstroom. Er komt extra aandacht voor de vrijwilligers die het café mogelijk maken. We hopen van harte dat u deze gelegenheid met ons komt vieren.

Vanaf 19.00 uur staan koffie en gebak klaar, het programma begint om 19.30 uur. Gedurende de hele avond is er gelegenheid voor het stellen van vragen en om eigen ervaringen te bespreken. Het Alzheimer Café, dat gehouden wordt in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk aan de Lekboulevard 10 in Nieuwegein Zuid, eindigt om 21.00 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en om even na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maartje Hoens: 06-10104432 (ZorgSpectrum) of Annette Stock, 06-10459638 (Vitras). Alzheimercafé Nieuwegein wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom, ZorgSpectrum, Vitras en MoVactor.

Uw huis verduurzaamd? Vraag subsidie terug!

Voor wie zijn huis wil verduurzamen is via de rijksoverheid subsidie beschikbaar. Ook huiseigenaren die dat na 15 augustus 2019 al hebben gedaan, kunnen een deel van hun investering terugkrijgen. Wilt u in aanmerking komen, dan moet u (tenminste) twee energiebesparende maatregelen nemen. Let op, want er is een beperkt bedrag aan subsidie beschikbaar: op is op. In 2020 start een nieuwe subsidieronde.

U kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor vloerisolatie, gevelisolatie en hoogrendementsglas. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie vindt u op www.rvo.nl/seeh.

Energie-N is een vrijwilligersorganisatie uit Nieuwegein die inwoners helpt bij het verduurzamen van hun huis. Energie-N start bijvoorbeeld binnenkort met een nieuwe regeling voor kruipruimte-isolatie. Ook komt één van de energieambassadeurs graag langs voor een energiegesprek of warmtefoto. Wilt u beginnen met het verduurzamen van uw huis, dan kan Energie-N u op weg helpen. Op de website van Energie-N vindt u uitleg over de regeling.

Maaien gras en uitmaaien van sloten en singels

De gemeente Nieuwegein is weer gestart met het maaien van de locaties waar één of twee keer per jaar gemaaid wordt. Het gaat om plekken met ruw gras. De aannemer is in de wijk Galecop gestart met deze werkzaamheden. De werkzaamheden worden verder wijk voor wijk uitgevoerd. Aansluitend worden de watergangen schoongemaakt met het weghalen van de waterplanten. Als alles volgens planning verloopt, zijn deze werkzaamheden voor november uitgevoerd.

Maaien
Al meer dan 25 jaar wordt het ruw gras in Nieuwegein op een ecologische wijze onderhouden. Dat wil zeggen dat het afgemaaide gras wordt weggehaald. De grond verarmt hierdoor omdat er geen voedingstoffen in de grond komen door het verteren van het maaisel. Door verarming van de grond krijgen we meer soorten bloemen en kruiden dat weer meer insecten, vogels en kleine zoogdieren aantrekt (vergroten van de biodiversiteit). Om te voorkomen dat broedende (water-) vogels worden verstoord, maait de gemeente Nieuwegein de onderste meter langs sloten maar één keer per jaar in het najaar. De overige stroken worden twee keer per jaar gemaaid.

Biodiversiteit
Om de biodiversiteit te vergroten, wordt er ook al jaren een schaapskudde ingezet langs de A2-zone. Verder gaan we dit najaar op vier locaties als proef starten met mozaïekmaaien. Hierdoor blijven er stroken en/of blokken ruw gras in de winter staan. Daar kunnen dieren in schuilen of van de zaden eten. Als we een positief resultaat hebben, wordt dit mozaïekmaaien de komende jaren uitgebreid. Voordat dit wordt uitgevoerd worden de inwoners van Nieuwegein hierover geïnformeerd.

Sloten en singels
Het uitmaaien van de watergangen is noodzakelijk zodat bij hevige regenbuien de doorstroming gegarandeerd blijft om zo wateroverlast te voorkomen of te beperken.

Portret van de week: ‘Wie draagt daar bij aan diverse organisaties in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Harry Troelstra.

Arend Bloemink: ‘We spreken af in De Partner omdat hij, het Portret van deze Week, daar regelmatig als vrijwilliger aanwezig is. Bij binnenkomst valt me een hartelijk ‘Goedemiddag’ ten deel. Uiteraard beantwoord ik die verwelkoming, daarbij meteen de ruimte rondkijkend, met eenzelfde ‘Goedemiddag’. De dame aan een van de tafeltjes vraagt ‘Kan ik u helpen?’, waarop ik antwoord dat ik een afspraak heb met Harry, die ik inmiddels aan de bar heb gespot en die al naar me toe komt lopen. ‘Was je hier al eens geweest?’ ’Nee, gek genoeg nog nooit, ik kom overal, maar hier was ik nog niet…’

‘Daarop toont Harry me, met enige trots en volop uitleg, alle ruimtes die zich binnen De Partner bevinden. Daarbij vergeet hij niet me op de (ver)huurmogelijkheden te wijzen (waarvan acte!). Een goed geoutilleerd gebouw dat geheel door vrijwilligers word gerund.’

‘Harry troont me mee naar een ruimte aan de achterkant van het pand waar een paar lekker zittende banken staan. Daar wil hij wel worden gefotografeerd. Uitstekend. Harry nestelt zich in een hoek van een van de banken en dan begint het spel van vragen, antwoorden en fotograferen. Harry’s brede kijk op veel zaken maakt het gesprek, het uitwisselen van meningen, vragen en ideeën interessant en voor ik het weet zijn we een uur verder…’

Maak, op basis van de antwoorden die Harry Troelstra geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen en de foto’s nader kennis met hem.

Wie ben je?
Wat een ongelooflijk moeilijke vraag! Ik heb lang als organisatieadviseur gewerkt. En dan is vaak het eerste waar je naar kijkt: ‘Waar staat deze organisatie voor’. Maar dat is vaak ook ook een heel moeilijke vraag. Gelukkig is het een vraag die ook anderen heeft beziggehouden en dus zijn er boeken en artikelen over geschreven. Een favoriet boek op dat gebied is voor mij ‘Images of Organization’ (Gareth Morgan, 1987). De auteur maakt gebruik van een achttal metaforen.

Dus laat ik dat ook maar eens doen, mijzelf vanuit diverse perspectieven beschrijven. Al kies ik ervoor om mijn eigen invalshoeken te kiezen, en niet die van Morgan over te nemen:

• Kind van mijn ouders
Ik wil hier niet erg gedetailleerd op ingaan. Voor wie er meer over wil weten is overigens elders informatie beschikbaar. Mijn moeder heeft een deel van haar jeugd in een Jappenkamp doorgebracht. Ze heeft daar nooit goed mee kunnen omgaan (en hulp vragen was voor haar geen optie). Het leidde tot vreemd gedrag, waar wij, kinderen, behoorlijk last van hadden. En waarschijnlijk mede daardoor hield het huwelijk met mijn vader geen stand.

• Mijn vader was niet erg goed in het omgaan met kinderen. Dat zag ik pas heel helder toen ik, eigenlijk nog maar kort geleden, zag hoe hij ‘worstelde’ met een kleinkind van zijn derde echtgenote. Pas toen begreep ik waarom ik als kind altijd ruzie met hem had.

• Kind van mijn tijd
Ik ben midden jaren vijftig geboren en heb de welvaartsgroei, het geloof dat het altijd zo zou blijven, dat de wereld alleen maar beter, toleranter, vrijer zou worden, met volle teugen opgesnoven. Het zou voor iedereen beter worden, of om het met Joop den Uyl te zeggen: ‘iedereen een eigen auto voor de deur, ook de arbeiders’. Niet zo vreemd dus dat ik ervoor koos om Economie te gaan studeren. Ik ging daarvoor naar Groningen. Het was eind jaren zeventig -ik had mijn dienstplicht er al op zitten- en we zaten in een forse economische crisis. Dus economie om dergelijke crises te kunnen oplossen en Groningen omdat dat het verste weg was van huis.

• De wereld beschouwen, maar er niet aan meedoen
Studeren bleek, tot mijn grote verbazing, leuk en iets wat mij makkelijk afging. Heel verrassend, want de middelbare school had ik maar net met de hakken over de sloot voor elkaar gekregen. Ik had inmiddels al een levensgezel en een paar (twee!) goede vrienden en daarom vond ik het niet nodig om aan het ‘studentenleven’ deel te nemen om dat te bereiken wat ik wilde: mijn studie met goed gevolg afronden. Kortom: ik kon prima functioneren zonder me erg veel bezig te hoeven houden met wat nu ‘mijn sociale netwerk’ zou worden genoemd. Veel tijd doorbrengen achter mijn bureau leek voldoende.

• De trouwe compaan
Toen ik kort geleden mijn spullen aan het uitpakken was -in mijn nieuwe appartementje, waarover later meer!- viel het me ineens op hoeveel speelgoedbeesten ik bezit. De meeste ervan zijn honden. Allemaal gekregen van mensen met wie ik in de loop der jaren heb samengewerkt, vaak als hun adviseur. Vaak aan me gegeven aan het einde van een traject waarbij ze dingen zeiden als: jij was degene die de boel bij elkaar houdt, die verloren schapen weer bij de kudde brengt.

• De opstandige mens
Lang heb ik mijn best gedaan me aan te passen en te doen wat van me verwacht werd. Maar er kwam een tijd. . . dat ik eruit brak en iets volstrekt geks ging doen: Harry ging in ontwikkelingshulp. Wel een beetje laat want ik was al vijftig. En die periode als ‘ontwikkelingswerker’ op de Filipijnen leidde er vervolgens toe dat ik naar de USA vertrok. Waar ik uiteindelijk zeven jaar heb gewoond: in Pittsburgh, PA.

• En toen ontdekte ik iets leuks en werd ik ‘netwerker’
Ik heb ze niet allemaal geteld, maar een voorzichtige schatting vertelt me dat ik in de VS van zo’n 500 mensen een visitekaartje heb gekregen. Van de burgemeester van Pittsburgh, de Nederlandse Ambassadeur in de VS tot een schoolmanager in een zwarte wijk aan de rand van de stad. Maar het ging mij eigenlijk niet om die kaartjes, maar om met al die mensen ook echt contact te hebben. Ik vond het heerlijk om de stad, mijn omgeving, te leren kennen en -een beetje- te leren begrijpen. Waarom gaan de dingen, daar in dat stukje USA, zoals ze gaan, wat drijft de mensen te doen wat ze doen?

Ik ben toen medewerker geweest van de 10-jaarlijkse Census (volkstelling), magazijnmedewerker, callcenter-medewerker en nog een en ander. En als vrijwilliger was ik zo nu en dan onderweg voor de Nederlandse reclassering (ook in de VS zitten hier en daar Nederlanders in de gevangenis). En toen ik in Nieuwegein kwam wonen, ben ik hetzelfde gaan doen: me verdiepen in wie wie is in de stad, wat er zich afspeelt en aan het ontwikkelen is, me aansluiten bij organisaties. Daarbij laat ik me leiden door twee criteria: Ik werk alleen mee aan het bereiken van een doel of aan organisaties als ik het leuk vind wat ze doen. En ik moet het gevoel hebben dat ik iets voor hen kan betekenen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik luister graag naar muziek: thuis is dat klassiek en op andere plekken kun je me zien rondspringen op jaren 70/80 popmuziek. En ook vind ik het heerlijk om op de fiets wat in de stad rond te rijden. Genieten van de omgeving, genieten van de inspanning.

Daarnaast heb ik me aan een aantal organisaties verbonden, inderdaad: omdat ik ze leuk vind en ik iets kan bijdragen. Die organisaties zijn:

• Het Nieuwegein Fonds: ik ben daar bestuurslid (en via hen mag ik me met een aantal andere organisaties bemoeien).
• De Tweede Verdieping: sinds een jaar ben ik lid van de Raad van Toezicht. Over onze Bieb, hoef ik verder niks te zeggen. Iedereen in Nieuwegein weet hoe leuk en goed dit instituut is.
• De Partner: Ook daar ben ik lid van het bestuur. De Partner is volgens mij Nieuwegeins tweede culturele centrum, gerund door vrijwilligers: hoe leuk kan het zijn?
•Mijn woonplek, het GW Nieuwegein: daar doe ik mee met de gewone klussen als grasmaaien of een keer achter de bar of…. En ik heb me aangemeld voor de kascommissie (het is immers ook een vereniging). En dan wandel ik, vrijwel iedere zondag, met Henk (en soms enkele anderen). Henk woont in de Lijsterbes, een locatie van Reinaerde.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben in de oudejaarsnacht van 2012 teruggekomen uit de USA. Dus stond ik op 1 januari 2013 in de vroege ochtend op Schiphol. En na een verblijf van een week bij een vriendin in Utrecht, ben ik in Nieuwegein terechtgekomen.

Puur toeval, ik had snel een plek nodig en hier vond ik een kamer. Pas sinds kort heb ik mijn eigen appartement en wel in het Gemeenschappelijk Wonen project Nieuwegein in Fokkesteeg.
En dat is dan weer geen toeval. Want daar wonen vraagt inschrijven, door de ‘ballotage’ komen en vooral volhouden. Maar het is gelukt en nu ben ik dus ‘lid’ van een ongelooflijk leuke en fascinerende community. Waar ik geniet van de appelmoes die ik maak van de appels die uit de boom vallen in Hof 3, onze gemeenschappelijke tuin, of van de kinderen die spelen in het Hof, of van het gezelschap van de medebewoners.

Wat vind je van Nieuwegein?
Wat me al een tijd verwondert is dat Nieuwegeiners vaak slecht op de hoogte zijn van wat de stad te bieden heeft. Of het nu gaat om de schoonheid van het Park Oudegein (wie is er al eens bovenin de Molen geklommen?), de charme van het veer naar Vianen, de rust op een doordeweekse dag op Fort Jutphaas of het plezier dat je kunt beleven op een gewone zondagmiddag in de Partner: velen weten niet dat het er is of realiseren zich onvoldoende hoe waardevol dit alles is.

Eigenlijk heeft Nieuwegein alles, en dan kun je ook nog in een uur om de hele stad fietsen. Waarmee ik maar wil zeggen: alles is dichtbij en zelfs op de fiets te bereiken.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Een van de netwerken waarin ik actief ben, richt zich op het stimuleren en ondersteunen van gemeenschapskracht (www.dialooggemeenschapskracht.nl). Wat is dat, Gemeenschapskracht en waarom is het belangrijk?

Dat we de zeggenschap over wat er moet en kan in buurten en wijken – welke zorg er nodig is, hoe het groen er uit moet zien, hoe we collectief de energievoorziening kunnen regelen – over moeten laten aan de mensen die daar wonen en leven, daar is iedereen het wel over eens.

Maar wat dat concreet betekent, daarover lopen de meningen nog wel eens uiteen. Want betekent zeggenschap bijvoorbeeld ook dat de (financiële) middelen aan hen worden overgedragen, dat de ‘winst’ die gemaakt wordt in de Zorg, terugvloeit naar hen die premie betalen?

Dat er iets moet gebeuren, is dus helder. Maar uitwerken hoe dat precies vorm moet krijgen is veel lastiger. En ervoor zorgen dat iedereen die mee wil doen dat ook kan, is ook nogal een opgave.
Hieraan een bijdrage leveren is leerzaam en buitengewoon ‘rewarding’.

Ook hier in de stad worden deze discussies uitgebreid gevoerd. En ook wij, Nieuwegeiners dus, zijn er met zijn allen nog lang niet uit. Maar gelukkig, er wordt veel en vaak over gesproken en hard aan gewerkt.