Wethouder Peter Snoeren voert warmtescan uit in de Rijtuigenbuurt

Dinsdagavond 20 februari jl. heeft wethouder Peter Snoeren, o.a. wethouder Duurzaamheid en tijdelijk energieambassadeur, met een infraroodcamera een warmtescan uitgevoerd in de Rijtuigenbuurt. Dit late tijdstip was noodzakelijk om een goede scan te maken van waar de woning een energielek heeft.

Met een warmtecamera (infraroodcamera) kun je door middel van kleuren direct zien waar temperatuurverschillen zijn. Daarmee kan Energie-N inwoners inzicht geven in waar precies warmteverlies optreed, wat dit betekent en hoe ze daar iets aan kunnen doen. De infraroodfoto’s met de temperatuurverschillen zijn ter plaatse te zien.

Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en legde vast hoe zo een scan werd gemaakt.  Overigens vond Bart dat het meer om een koudescan ging, dit in verband met de vrieskou zo in de late avond.

Energie-N
Het initiatief Energie-N is genomen door de energieambassadeurs die onder de vlag van Samen Duurzaam Nieuwegein werkzaam waren. Energie-N is een vereniging waarin bewoners van Nieuwegein worden geholpen om de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van energie. Energie-N helpt bewoners van de Vogelbuurt en de Rijtuigenbuurt bij het in kaart brengen van besparingsmogelijkheden. Dit doen ze door voor verschillende woningtypen een deskundig energieadvies op te stellen met daarin duidelijk aangegeven welke maatregelen mogelijk zijn.

Klimaatneutrale stad
De gemeente Nieuwegein wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Dat houdt in dat Nieuwegein per saldo geen toename van CO2 in de atmosfeer veroorzaakt. Daarvoor moet de gemeente onder andere energieneutraal worden. Voor het bereiken van deze ambitie is de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, op weg naar een klimaatneutrale gemeente’ opgesteld. Het initiatief maakt onderdeel uit van de Routekaart naar een energieneutrale stad.

De wethouder neemt de scan

2 thoughts on “Wethouder Peter Snoeren voert warmtescan uit in de Rijtuigenbuurt

  1. Wim Verhaak

    Een zeer goed initiatief, een vraag heb bij het zien van de meting/scan;
    Als er boven niet wordt gestookt zijn er geen warmte-lekken!
    Was het huis van de video wel volledig en op een temperatuur verwarmd tijdens het onderzoek?

    1. Glas weerspiegelt warmte straling. Als je bij een foto van een begane grond raam er recht voor staat zie je je eigen warme spiegelbeeld in de foto. Bij de ramen boven richt je de camera omhoog je ziet dan in het raam de spiegeling van de zeer koude atmosfeer (- 50 graden Celsius). Dit zorgt er voor dat de ramen boven zo koud lijken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren